Σάββατο, 11 Απριλίου 2020 09:43

O 'Ελις και το μέλλον του στον Ολυμπιακό

Από :

Το ότι ο Οκτάβιους Έλις ήταν ένας ψηλός με καλά στοιχεία στο παιχνίδι του το γνωρίζαμε εδώ και περίπου δυόμιση χρόνια, όταν ο Αμερικανός έκανε το ένα εντυπωσιακό ματς μετά το άλλο, ως παίκτης του Προμηθέα. Είτε στην Basket League, είτε στην Ευρώπη (στο BCL ή πιο πρόσφατα στο EuroCup), ο 27χρονος σέντερ παρουσίαζε συνέπεια στην πρόοδο κι έμοιαζε να έχει φτάσει σε ένα σημείο αγωνιστικά, που του επέτρεπε να κοιτάξει ψηλότερα στην καριέρα του. Η μεταγραφή ήρθε έστω κι αργότερα του αναμενομένου, με τον Ολυμπιακό να βρίσκει στο πρόσωπο του μια λύση που είχε μεγάλη ανάγκη. Αρκούν όσα έκανε στον Πειραιά επί ενάμιση μήνα, να τον διατηρήσουν στο ρόστερ της επόμενης ημέρας;

 Βουτιά στα βαθιά

Με το που αφίχθη στον Πειραιά, προερχόμενος από την Πάτρα, περί τα τέλη Ιανουαρίου, ο Οκτάβιους Έλις μπήκε άμεσα στην εξίσωση της ερυθρόλευκης front line. Ουσιαστικά δεν υπήρξε διάστημα προσαρμογής, αφού ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον... έριξε άμεσα στα βαθιά, στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Μπασκόνια στο ΣΕΦ, στο ντεμπούτο του. Συνηθίζεται οι νεοφερμένοι παίκτες να παίρνουν πρώτα κάποια αναγνωριστικά λεπτά, για μερικά διαδοχικά ματς, προκειμένου να "μπουν" σταδιακά στην ομάδα. Ο Αμερικανός ψηλός δεν πέρασε ποτέ από αυτό το στάδιο στον Ολυμπιακό. Με το καλημέρα, έπαιξε για 19:16' κόντρα στους Βάσκους, "γράφοντας" 11 πόντους με 4/4 δίποντα και 3/4 προσωπικές βολές, 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 μπλοκ και 20 μονάδες στο ranking.

Η πρώτη του επίσημη εμφάνιση με τα "ερυθρόλευκα" ήταν ομολογουμένως άκρως θετική, δημιούργησε προσδοκίες κι επιβεβαίωσε όσους πίστευαν πως ο Έλις ήταν έτοιμος για το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Έδειξε, σε πρώτη φάση, να μην επηρεάζεται από την απότομη μετάβαση και την αλλαγή περιβάλλοντος κι επιπέδου. Παρουσιάστηκε έτοιμος να δώσει πολύτιμες λύσεις στην γραμμή κρούσης των Πειραιωτών, σα να ήταν για καιρό παίκτης της ομάδας. Αυτό που έμενε να φανεί, ήταν το αν θα έδινε συνέχεια στις καλές του εμφανίσεις, στα αμέσως επόμενα παιχνίδια της Ευρωλίγκα. Η διάρκεια θα ήταν το κλειδί, αναφορικά με το αν θα μπορούσε πράγματι να αντεπεξέλθει στο συγκεκριμένο επίπεδο.

Μικρή καμπύλη στην απόδοση του

Στα δύο παιχνίδια που ακολούθησαν, με Ζάλγκιρις στο Κάουνας και ΤΣΣΚΑ εν Ελλάδι, τις πρώτες ημέρες του Φλεβάρη, η απόδοση του Έλις δεν ήταν αντίστοιχα εντυπωσιακή με το ντεμπούτο του - όπως κι ο χρόνος συμμετοχής του. Δεν πήρε πολλά λεπτά (13:03' στην Λιθουανία και 12:43' απέναντι στους Ρώσους), κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μη φανεί το ίδιο χρήσιμος. Περισσότερο αναδείχθηκε ως ένα αναλώσιμο γρανάζι του ροτέισον, από την second unit. Αυτός ο ρόλος έμοιαζε να είναι πιο κοντά σε αυτόν που φαντάζονταν όλοι, όταν τον αποκτούσε ο Ολυμπιακός.

Ο Έλις δεν αποκτήθηκε για να γίνει άμεσα βασικός παίκτης των 20-25 λεπτών, αλλά αντιθέτως επρόκειτο για μια καλή κι αξιόπιστη εναλλακτική λύση, πίσω από τον Μιλουτίνοβ. Ακόμη κι αν δεν έπαιξε πολύ σε αυτό το ζευγάρι αγώνων, θα έλεγε κανείς πως κόντρα στην ομάδα του Ιτούδη τουλάχιστον, βοήθησε σημαντικά με τα ριμπάουντ του και κάποια μπλοκ που έκανε. Αν κι αριθμητικά λοιπόν η συγκομιδή του δεν... έβγαζε μάτια, ήταν μια αξιοσέβαστη οντότητα μέσα στην ρακέτα. Επομένως, τα δείγματα συνέχισαν να είναι θετικά, παρά την μικρή καμπύλη που είχε η στατιστική του.

Βασικός για τέσσερα σερί παιχνίδια

Από την 25η έως και την 28η αγωνιστική της Ευρωλίγκα, ο Έλις, εν τη απουσία και του Μιλουτίνοβ λόγω τραυματισμού, εξελίχθηκε σε βασική επιλογή του Ολυμπιακού στο "5". Μάλιστα, στα τρία τελευταία χρονικά ματς, ήταν και starter στην πρώτη πεντάδα. Σε όλες τις περιπτώσεις, ήταν διψήφιος στο σύστημα αξιολόγησης και βρισκόταν ανάμεσα στους διακριθέντες του συνόλου του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο χρόνος δράσης του εκτοξεύθηκε και κυμαινόταν σταθερά ανάμεσα στα 22 και 28 λεπτά. Ποια ήταν αυτά τα παιχνίδια;

Με την Βιλερμπάν (13π, 4/5 διπ, 5ρ, 1κλ, 19PIR) και τον Παναθηναϊκό (6π, 3/6 διπ, 10ρ, 1α, 1κλ, 13PIR) στο Φάληρο και με τις Μακάμπι Τελ Αβίβ (6π, 3/3 διπ, 7ρ, 1κλ, 11PIR) και Αναντολού Έφες (14π, 6/7διπ, 3ρ, 1α, 1κλ, 12PIR) εκτός έδρας, στάθηκε κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, έχοντας απέναντι του σε τρεις περιπτώσεις ομάδες από τα playoffs. Ήταν εξαιρετικά τεστ, ώστε να δούμε κατά πόσο μπορεί να έχει διάρκεια, ερχόμενος αντιμέτωπος με δυνατούς σέντερ. Ο 27χρονος ήταν σοβαρός, πήρε αρκετά υψηλό βαθμό, ήταν σε καλή φόρμα κι έδειχνε πως έχει "κουμπώσει" ιδανικά στη νέα του ομάδα.

Η σούμα (μέχρι την διακοπή)

Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο της διακοπής, ο απόφοιτος του Cincinnati πρόλαβε να φορέσει εφτά φορές τη φανέλα του Ολυμπιακού, έχοντας κατά μέσο όρο 8.1 πόντους με 76.7% στα δίποντα - 23 εύστοχα σε 30 προσπάθειες - και 78.6% από την γραμμή των βολών. Παράλληλα, μάζευε 5.9 ριμπάουντ (εκ των οποίων τα 1.6 ήταν επιθετικά), έκανε 1 κλέψιμο και κέρδιζε 2.6 φάουλ. Όλα αυτά (συν 0.6 ασίστ, 0.7 τάπες, 1.1 λάθη) σε χρόνο που προσέγγιζε τα 22 λεπτά και με το ranking του να βρίσκεται στις 12.6 μονάδες.

Εν τέλει δηλαδή, δεν τα πήγε κι άσχημα. Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής με τα εναπομείναντα ματς της διοργάνωσης, ο Έλις άφησε μια καλή παρακαταθήκη για το μέλλον του στον Ολυμπιακό - και κατ' επέκταση στην διοργάνωση. Αποτελεσματικός στα τελειώματα των φάσεων κοντά στο καλάθι, βάζει τις βολές, προσέχει αμυντικά, είναι στιβαρός και βοηθάει και στις δύο πλευρές του παρκέ. Είναι σίγουρα πιο ουσιώδης από τον παίκτη που αντικατέστησε, τον Ουίλι Ριντ.

Το μέλλον του στον Ολυμπιακό

Στο ερώτημα του τι θα έπρεπε ο Ολυμπιακός να κάνει με την περίπτωση του για του χρόνου, η απάντηση είναι εύκολη. Οι πιθανότητες να τον διατηρήσει στο ρόστερ του είναι πολλές, αφού ο Αμερικανός φόργουορντ είναι ήδη μια αξιόπιστη μονάδα, ιδίως για δεύτερος σέντερ, και δείχνει να έχει περιθώρια βελτίωσης, εφόσον αποκτήσει κι ακόμη μεγαλύτερες εμπειρίες, αντιμετωπίζοντας τα κορυφαία πεντάρια της λίγκας. Παράλληλα, δεν κοστίζει ο κούκος αηδόνι, αφού ο Έλις θεωρείται οικονομικά ως μια λύση που δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα το μπάτζετ - με βάση τα προ διακοπής δεδομένα.

Άρα, καταλήγουμε στο ότι η παρουσία του Έλις στον νέο Ολυμπιακό, είναι επιβεβλημένη, ανεξαρτήτως της γενικότερης στελέχωσης στην γραμμή των ψηλών. Η διαφαινόμενη αποχώρηση του Μιλουτίνοβ, έπειτα από πέντε χρόνια, θα είναι ένα πλήγμα. Το να βγει λοιπόν ο Ολυμπιακός στην αγορά για δύο νέους σέντερ - αντί για έναν - δεν θα ήταν το ιδανικό σενάριο για τον προγραμματισμό του. Επομένως, Έλις... δαγκωτό, όχι μόνο λόγω της συνάρτησης ικανοτήτων-προοπτικής-κόστους, αλλά και γιατί... βολεύει, υπό την έννοια πως θα υπάρχει χρόνος και χώρος για την εύρεση του ιδανικού παρτενέρ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πέντε παίκτες έκπληξη της VTB Τι είχαμε, τι χάσαμε ... »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely