Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 08:30

Από τις HΠΑ στην Ευρώπη: Επτά rookies με ενδιαφέρον

Από :

Αρκετοί παίκτες πήραν το αεροπλάνο (και) το φετινό καλοκαίρι από τις Ηνωμένες Πολιτείες με προορισμό κάποια χώρα της Ευρώπης, αφήνοντας για πρώτη φορά την πατρίδα τους. Κάποιοι γνωστοί κι άλλοι εντελώς άγνωστοι. Επιλέγουμε μερικούς εξ' αυτών που θεωρούμε πως αξίζει να κρατήσουμε τα ονόματα τους στην άκρη του μυαλού μας και θα τους δούμε να αγωνίζονται είτε στο BCL, είτε στο EuroCup, λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας αγωνιστικής σεζόν.

Demetrius Jackson (1994, PG, 1.85m)

Ο 26χρονος πλειμέικερ είναι ένα από τα πλέον γνωστά ονόματα της λίστας, καθώς είχε ακουστεί κατά καιρούς για διάφορες ευρωπαϊκές ομάδες, ακόμη κι ελληνικές, όμως να που τελικά τον "τσίμπησε" - προς έκπληξη πολλών - η Ρίτας Βίλνιους. Με το λιθουανικό κλαμπ θα κάνει ντεμπούτο στην γηραιά ήπειρο κι αναμένουμε να τον δούμε τόσο στο ανανεωμένο BCL, όσο και στα ντέρμπι απέναντι στην "ευρωλιγκάτη" Ζάλγκιρις. Είναι απόφοιτος του Notre Dame (υπήρξε συμπαίκτης του Ζακ Όγκαστ για 3 σεζόν) και προέρχεται από την G League. Εκεί έχει περάσει το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του, ενώ σποραδικά έπαιζε και στο NBA (26 αγώνες συνολικά με Celtics, Rockets, 76ers), αφού συνήθως έκανε two-way συμβόλαια με τις ομάδες του. Είναι ένας αξιόλογος γκαρντ με πολύ καλές συστάσεις που, παρότι αρκετά βραχύσωμος, εκτιμάται πως μπορεί να έχει μια ενδιαφέρουσα σεζόν στην Ευρώπη, κάνοντας την διαφορά στη νέα του ομάδα. Για τα δεδομένα της Ρίτας είναι μια εξαιρετική μεταγραφή και μένει να διαπιστώσουμε στο παρκέ αν ο Τζάκσον μπορεί πράγματι του χρόνου να πλησιάσει την πόρτα της Ευρωλίγκα. Δεν αποκλείεται λοιπόν σε μερικούς μήνες από σήμερα να μας απασχολεί το όνομα του ακόμη πιο... ζεστά.

Daryl Macon (1995, PG/SG, 1.88m)

Η Γαλατά του κόουτς Ερντογάν συνηθίζει τα τελευταία δύο χρόνια να παίρνει ξένους... "λαβράκια" - μερικά από αυτά τα οδήγησε μάλιστα στην Ευρωλίγκα (Χέις, Χάρισον, Όγκαστ, παραλίγο και Γουίτινγκτον). Είναι μια ομάδα με καλές επιλογές κάθε καλοκαίρι και προηγμένο σκάουτινγκ. Ο 25χρονος Μέικον αποτελεί ακόμη μια "ψαγμένη" κι έξυπνη επιλογή, απευθείας από την αμερικανική αγορά. Ο νεαρός γκαρντ είχε παίξει για λίγο πρόπερσι στους Mavericks (8 παιχνίδια, 3.6π) ωστόσο τα περισσότερα χιλιόμετρα της διαδρομής του τα διένυσε στην αναπτυξιακή λίγκα. Σε αυτήν κατέγραψε τη σεζόν 19-20 με τους Sioux Falls Skyforce 17 πόντους και 4.8 ασίστ σε 35 ματς, με 37% από απόσταση. Έχει ύψος που προσεγγίζει τα 190 εκατοστά και αναμένεται να αποτελέσει την βασική λύση στην θέση "1" των Τούρκων. Θα έχει μια σεζόν γεμάτη λεπτά κι αρμοδιότητες και εκτιμάται πως άμεσα θα έχουμε εικόνα για το αν θα είναι σε θέση να κάνει το step up. Φαίνεται ήδη, από τα πρώτα κιόλας φιλικά της τουρκικής ομάδας, πως θα μας... αναγκάσει να παρακολουθήσουμε στενά την πορεία του.

Malik Newman (1997, SG, 1.91m)

Ο 23χρονος σούτινγκ γκαρντ, undrafted στο προπέρσινo draft, ετοιμάζεται για την 3η του επαγγελματική σεζόν, η οποία είναι παράλληλα κι η πρώτη του στην Ευρώπη. Από τα τέλη Ιουνίου ανήκει στην φιλόδοξη Μπούρσασπορ (εμφανίστηκε στην πρώτη κατηγορία της Τουρκίας μόλις πέρσι, με έτος ίδρυσης το 2014), με την οποία θα συμμετέχει και στο EuroCup, εκτός από την τουρκική λίγκα. Τον περασμένο Φλεβάρη έφτασε ως το ΝΒΑ (10ημερο με τους Cavaliers, μια εμφάνιση), έπειτα από μπόλικες καλές παρουσίες στην αναπτυξιακή λίγκα. Σε αυτήν έχει καταγράψει συνολικά 81 ματς την τελευταία διετία, με απολογισμό 13.1 πόντων (34% τρίποντο), 3.2 ασίστ και 3.1 ριμπάουντ. Έχει ύψος 1.91μ. κι έχει εκπροσωπήσει αρκετες φορές τις ΗΠΑ σε επίπεδο νέων εθνικών, με αποκορύφωμα το χρυσό στο Παγκόσμιο των U17 του Ντουμπάϊ, προ εξαετίας, όπου ήταν κι ο MVP της διοργάνωσης. Είναι νέος κι εξελίξιμος και παρακολουθώντας στιγμιότυπα του και την (σύντομη) πορεία του γενικότερα, βρίσκει κανείς αρκετά ελκυστικά στοιχεία στην περίπτωση του.

Isaiah Canaan (1991, PG/SG, 1.83m)

Μεγάλη μεταγραφή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με την Ούνιξ Καζάν του Δημήτρη Πρίφτη - ένα από τα φαβορί του νέου EuroCup - να αποσπά την υπογραφή ενός γνωστού παίκτη, με προϋπηρεσία 6 ετών στο NBA. Ο άλλοτε συμπαίκτης του Γιάννη στους Bucks μέτρα 238 παιχνίδια στον "μαγικό κόσμο" στο βιογραφικό του, έχοντας περάσει συνολικά από 6 ομάδες. Όπου κι αν βρέθηκε, έπαιξε και χρησιμοποιήθηκε αρκετά (ως εναλλακτική λύση στην περιφέρεια, κυρίως) κι αυτό λέει πολλά αναφορικά με την αξία του. Αν και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχασε την επαφή του με την λίγκα (αγωνίστηκε για λίγο σε Κίνα και G League), παραμένει ένας ποιοτικός γκαρντ που μπορεί να σκοράρει αλλά και να δημιουργήσει, και στην γηραιά ήπειρο μπορεί να έχει σίγουρα πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν τον έχουν πάρει τα χρόνια (29 ετών) κι η μεταγραφή του στην ρωσική ομάδα ήταν μια από τις πιο εκκωφαντικές, από όσες πραγματοποιήθηκαν εκτός Ευρωλίγκα. Η λογική λέει πως ο μικρός το δέμας Κέιναν, εφόσον βρει τον ρυθμό του και προσαρμοστεί νωρίς, δεν θα έχει πρόβλημα να "κουβαλήσει" την ομάδα του.

Kamar Baldwin (1997, PG, 1.85m)

Επιστρέφοντας στο BCL, ο 23χρονος rookie, συνεπώνυμος του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, είναι ένα κολλεγιόπαιδο χωρίς πρότερη επαγγελματική εμπειρία, που προέρχεται από το πανεπιστήμιο του Butler (2016-2020, πέρσι είχε 16.2π, 4.6ρ, 3.3α, 33% τρίποντο σε 31 παιχνίδια). Ήταν πολύ αξιόπιστος αμυντικός, μεταξύ άλλων, με αρκετά καλή σωματοδομή, παρά το υψομετρικό του έλλειμα. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα κουμπώσει τελικά στη μηχανή ένας αχαρτογράφητος παίκτης, μέσα σε ένα σύνολο αστέρων, για τα δεδομένα του BCL, όπως αυτό της Τουρκ Τέλεκομ (Τάιλερ Ένις, Μάικλ Έρικ, Σαμ Ντέκερ, Κάιλ Ουΐλτζερ). Αν και κοντός (1.85μ), είναι δυνατός και δεν φοβάται να "δει" το καλάθι. Έχει κάθετο παιχνίδι κι εκτελεί συχνά κι από μέση απόσταση. Θα φέρει σίγουρα κάτι το φρέσκο στην κατά βάση έμπειρη τουρκική ομάδα, η οποία μετά από σειρά αστραφτερών κινήσεων, είπε να αποκτήσει κι ένα "ρίσκο". Είναι ένα στοίχημα, αλλά θα λέγαμε πως έχει καλές πιθανότητες να πετύχει. Ιδίως γιατί πρόκειται για παίκτη που έχει τα στοιχεία εκείνα ουτώς ώστε να εξελιχθεί σε εργαλείο, όντας - σε πρώτη φάση - υποστηρικτικός γκαρντ.

Thomas Welsh (1996, C, 2.13m)

Ο απόφοιτος του UCLA αποτέλεσε την 58η επιλογή στο draft του 2018, από τους Nuggets, καταφέρνοντας να κερδίσει μια θέση στην ομάδα. Το Denver προσέφερε two-way στον νεαρό σέντερ, ο οποίος έπαιξε κυρίως στην θυγατρική ομάδα, στην G League, αν και έγραψε κιόλας στο βιογραφικό του 11 ματς στο NBA. Παρότι πήρε το πρώτο χρίσμα για την κορυφαία λίγκα του πλανήτη, ο 24χρονος ψηλός δεν είχε μέλλον σε αυτήν κι έπειτα από μια ολόκληρη σεζόν στην αναπτυξιακή (με τους Greensboro Swarm), αποφάσισε να έρθει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Οστάνδης. Είναι seven-footer και κατά τα κολλεγιακά του χρόνια έδειξε δείγματα εξαιρετικού ριμπάουντερ. Είχε διψήφιους μέσους όρους στον συγκεκριμένο τομέα. Μοιάζει να είναι περισσότερο παλαιάς κοπής πεντάρι κι η νέα σεζόν που θα τον βρει βασικό στο βελγικό σύνολο, θα μας φανερώσει καλύτερα την αξία του και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Εάν σουτάρει καλά από απόσταση, σίγουρα θα έχει μέλλον στην Ευρώπη. Πάρτε ένα δείγμα περί σουτ.

Jerrick Harding (1998, PG, 1.85m)

Ο νεαρότερος και τελευταίος παίκτης της σημερινής λίστας είναι ένας κατ' εξοχήν scoring PG, ο Τζέρικ Χάρντινγκ, καινούργιο μεταγραφικό απόκτημα της τσέχικης Νίμπουρκ. Είναι μόνο 22 ετών και πριν λίγους μήνες ολοκλήρωσε την τετραετία του στο Weber State, εκεί όπου ήταν κορυφαίος σκόρερ με 22.2 πόντους ανά 34 λεπτά σε 29 εμφανίσεις. Είχε ακόμη 2.9 ριμπάουντ και 2.2 τελικές πάσες. Είναι παίκτης που θα πάρει προσπάθειες και θα προσπαθήσει να φθείρει την αντίπαλη άμυνα. Το ποσοστό καριέρας του στο τρίποντο ήταν 37%, ενώ το αντίστοιχο στις βολές 87%. Υπέγραψε σε μια ομάδα που παραδοσιακά κάνει πρωταθλητισμό στη χώρα της κι είναι σταθερή δύναμη στο BCL τα τελευταία χρόνια. Το αβαντάζ που έχει, σε σχέση με άλλους, είναι πως πήγε σε "στρωμένη ομάδα", που έχει αρκετό καιρό τον ίδιο κόουτς και δεν κάνει μεγάλες αλλαγές στον κορμό της. Λογικά περιμένουμε να έχει ομαλή προσαρμογή λόγω αυτού του παράγοντα, ουτώς ώστε να δείξει ακριβώς κι όσο το δυνατόν υαχυτερα, τι... ψάρια πιάνει.

Μερικά ακόμη ονόματα με ενδιαφέρον

Κλείνοντας, ορισμένα honourable mentions. Στην Ιταλία, ξεχωρίζουμε δύο περιπτώσεις: τον Nick Perkins (1996, 2.03μ) της Μπρίντιζι, ένα τεσσάρι που προέρχεται από την Ιαπωνία κι είναι απόφοιτος του Bufallo (2015-2019), καθώς και τον Luke Maye (1997, 2.03μ) της Τρέντο, ακόμη έναν πάουερ φόργουορντ που ήταν πρωταθλητής του NCAA το 2017 με τη North Carolina. Στην Γερμανία υπάρχει ο Aric Holman (1997, 2.08μ) της Ουλμ, ένας σέντερ που πέρσι αγωνίστηκε στην affiliate των Mavericks. Τέλος, ας κρατήσουμε και το όνομα του πλειμέικερ Matt Farrell (1996, 1.85μ), από την Τουρκία και την Μπουγιουκτσεκμετσέ. Αρκετά καλός στο κομμάτι της δημιουργίας, αλλά έχει αρκετά πράγματα να βελτιώσει στο "πακέτο" του.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely