Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 11:59

Champions League Final-8: Mονομαχίες και εκκρεμότητες

Από :

Μετά από πολύμηνη διακοπή λόγω του καταραμένου αυτού ιού, σιγά σιγά όλες οι μπασκετικές λίγκες ετοιμάζονται για επανεκκίνηση. Πρώτη Ευρωπαϊκή διοργάνωση που θα ξεκινήσει την νέα σεζόν, ουσιαστικά όμως τελειώνοντας την προηγούμενη, είναι το Final-8 του Fiba Champions League που θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα με οικοδέσποινα την ΑΕΚ. Είναι πολύ σημαντικό να είναι ένα πετυχημένο τουρνουά, χωρίς προβλήματα, ώστε να λειτουργήσει και σαν μπούσουλας για την μετέπειτα πορεία και άλλως διοργανώσεων.

Υπήρχε καλύτερη λύση;

Πολύ συζήτηση έχει σηκώσει η απόφαση της FIBA, από τον προηγούμενο Μάρτιο κιόλας, να διοργανώσει ένα Final-8, με τις ομάδες να έχουν αλλαγμένα ρόστερ σε σχέση με αυτά που είχαν πριν την διακοπή. Ο λόγος είναι απλός αφού η δυναμικότητα κάποιων ομάδων μπορεί να άλλαξε προς το καλύτερο ή ακόμα και προς το χειρότερο, ενώ δεν είναι λίγα και τα θέματα που θα έχουν οι διοικήσεις των ομάδων με πιθανά πριμ επίτευξης στόχων παικτών, που έχουν αποχωρήσει από τις ομάδες του τουρνουά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Γιανίκ Μορέιρα της ΑΕΚ, που αποκλείστηκε από τον γύρο των 16 με το Περιστέρι και τώρα θα διεκδικήσει το ίδιο τρόπαιο ως παίκτης της ΑΕΚ. Οπότε εύλογα τίθεται το ερώτημα αν αυτή η λύση ήταν η πρέπουσα και αν λύνει περισσότερα πράγματα από αυτά που μπερδεύει. Η προσωπική μου άποψη σε αυτό το θέμα είναι μία και πολύ ξεκάθαρη. Ανάμεσα στην παύλα δίπλα από το όνομα του νικητή του 2020 και στο άκουσμα της μπάλας στο παρκέ πάντα θα επιλέγω το δεύτερο. Είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες που ζούμε και χρειάζονται και πρωτόγνωρες λύσεις. Για αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να δούμε μια ωραία διοργάνωση που θα βγάλει νικητή στο τέλος.

Οι καλύτερες ομάδες προκρίθηκαν στην οχτάδα

Μια ένδειξη της δυναμικότητας αυτού του τουρνουά είναι ότι όλες οι ομάδες που έχουν προκριθεί ήταν πρώτες ή δεύτερες στους ομίλους τους, εκμεταλλευόμενες το πλεονέκτημα έδρας που τους έδινε η θέση στον όμιλο τους. Μοναδική εξαίρεση η Μπούργκος, που απέκλεισε με μειονέκτημα έδρας την Σάσαρι, δείγμα του πόσο καλή ομάδα είναι και βέβαια πόσο δύσκολος ήταν ο όμιλος της ΑΕΚ, αφού 3/8 ομάδες ήταν μαζί της στο γκρουπ Β. Ακόμα υπάρχουν δυο ζευγάρια που είναι σε εκκρεμότητα το τρίτο παιχνίδι τους, καθώς δεν πρόλαβαν να παίξουν πριν την διακοπή λόγω κορωνοϊού, αλλά και εκεί υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί. Πάμε να τα δούμε όλα λίγο πιο αναλυτικά.

1. Ισπανικός εμφύλιος εν όψει

Το πρώτο ζευγάρι αποτελείται από την Ζαραγόσα και τον νικητή του Τενερίφη-Οστάνδη, το οποίο βρίσκεται στο 1-1. Αυτός ο αγώνας θα γίνει στις 16/9 με τους Ισπανούς να είναι το ξεκάθαρο φαβορί, κάτι που θα τους φέρει αντιμέτωπους με την Ζαραγόσα σε έναν Ισπανικό εμφύλιο. Οι δυο ομάδες είχαν μια καταπληκτική σεζόν πέρσι που τους έφερε στην 3η και 4η θέση της ACB της κανονικής περιόδου, ενώ και στην Ευρώπη τα πήγαν εξαιρετικά. Η Ζαραγόσα ήταν πρώτη στον 4ο όμιλο με ρεκόρ 10-4, ενώ στους 16 απέκλεισε εύκολα με 2-0 νίκες την Λιετκαμπέλις από την Λιθουανία. Από την άλλη η ομάδα του Γιώργου Μπόγρη, ήταν 2η στον τρίτο όμιλο με ρεκόρ 11-3 και εκκρεμεί ακόμα το 3ο ματς με την Οστάνδη, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη αφού όλοι περίμεναν το 2-0. Οι νησιώτες προσπάθησαν να κρατήσουν τον βασικό άξονα τους που αποτελείται από τους Χουέρτας-Σερμαντίνι-Σαλίν και έκαναν αρκετά ποιοτικές προσθήκες προεξάρχοντος του Ντοορνεκάμπ από την Βαλένθια.

Η Σαραγόσα από την άλλη, κράτησε μεγάλο αριθμό παικτών της περσινής σεζόν και έκανε λίγες προσθήκες στον ήδη πολύ καλό κορμό της αλλά είχε την σοβαρή απώλεια του Αλοθέν, που ήταν κομβικός παίκτης στο παιχνίδι της.

Φαβορί οι Τούρκοι

Το επόμενο ζευγάρι που εκκρεμεί, είναι αυτό της Τουρκ Τέλεκομ με τον νικητή του ζευγαριού Ντιζόν-Νίζνι. Οι Γάλλοι που είχαν μια πάρα πολύ καλή σεζόν πέρσι, τερμάτισαν στην 2η θέση του 4ου ομίλου με ρεκόρ 9-5, ενώ στην Jeep Elite ήταν πρώτοι σε ισοβαθμία με Μονακό και Άσβελ. Θεωρώ ότι είναι φαβορί απέναντι στους Ρώσους και εύκολα ή δύσκολα θα επικρατήσουν και θα έρθουν στην Αθήνα.

Σίγουρα όμως δεν θα είναι φαβορί απέναντι στην ανανεωμένη τουρκική ομάδα, που θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε πρωταθλήτρια των μεταγραφών του BCL, καθώς πρόσθεσε πολύ ποιοτικούς παίκτες με τους Σαμ Ντέκερ, Έννις και Έρικ να είναι από το πάνω ράφι. Οι Τούρκοι τερμάτισαν πρώτοι, στον πρώτο όμιλο με 11-3, απέκλεισαν εύκολα την Μπεσίκτας στην φάση των 16 και πλέον περιμένουν τον αντίπαλο τους στους οχτώ της διοργάνωσης.

Το πιο αμφίρροπο match up

Το ζευγάρι που ίσως είναι το πιο ενδιαφέρον και αμφίρροπο είναι αυτό της Χαποέλ Ιερουσαλίμ με την Μπούργκος. Αμφότερες ομάδες ήταν στον 2ο όμιλο μαζί με την ΑΕΚ και μοιράστηκαν τις νίκες στην regular season. Oι Ισραηλινοί τερμάτισαν πρώτοι στον όμιλο με ρεκόρ 11-3 και απέκλεισαν εύκολα το Περιστέρι με 2-0 νίκες. Μεταγραφικά κινήθηκαν δυνατά όπως συνηθίζουν, αφού παρότι έχασαν τον αρχισκόρερ του Φελντέιν, πήραν τους πολύ ποιοτικούς Ταρίκ Φίλιπ και Μάλκομ Χιλ.

Από την άλλη οι Ισπανοί, αποτέλεσαν την ομάδα έκπληξη της χρονιάς, αφού όσο περνούσε ο καιρός βελτιώνονταν, με αποτέλεσμα παρά το μειονέκτημα έδρας της 3ης θέσης (8-6), να βρεθούν στο Final-8, ενώ στο Ισπανικό πρωτάθλημα κατέκτησαν την 3η θέση, πετώντας έξω την Ρεάλ από τα ημιτελικά. Εκαναν αρκετές μεταγραφές σε θέσεις που είχαν απώλειες και δείχνουν ότι θα είναι πολύ σκληρό καρύδι για τους Ισραηλινούς.

Φαβορί η οικοδέσποινα

Το τέταρτο και τελευταίο ζευγάρι των προημιτελικών είναι αυτό της ΑΕΚ με την Νίμπουργκ. Οι Τσέχοι που πέρασαν πρώτοι από τον 3ο όμιλο με το καλύτερο ρεκόρ της RS (12-2) για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έχασαν βασικούς παίκτες κορμού, που ήταν και η δύναμη τους (κορμός της Εθνικής Τσεχίας) ενώ και ο Χανκινς, ένα από τα καλύτερα 5ρια στην διοργάνωση, έφυγε για άλλες πολιτείες.

Από την μεριά της η ΑΕΚ, έχει επενδύσει πολλά σε αυτήν την διοργάνωση, θέλει όσο τίποτα άλλο να την κατακτήσει και για αυτό οι κινήσεις που έκανε στο μεταγραφικό παζάρι ήταν έμπειροι παίκτες γνώστες του Ευρωπαικού μπάσκετ (Ράις,Λοτζέσκι) και της ΑΕΚ που θα χρειαστούν πολύ μικρό χρόνο προσαρμογής. Έτσι έχοντας κρατήσει τον κορμό της περσινής ομάδας (9 παίκτες) και με την βοήθεια των πολύ έμπειρων και ποιοτικών ξένων της, θεωρώ ότι το εμπόδιο των Τσέχων είναι πολύ χαμηλό και θα πρέπει να γίνει τεράστια έκπληξη για να αποκλειστεί.

Η ομοιογένεια τον πρώτο λόγο

Λόγω της ιδιαιτερότητας αυτού του τουρνουά που γίνεται στο ξεκίνημα της σεζόν, καμία ομάδα δεν θα έχει προλάβει να ρολάρει και σίγουρα δεν θα μπορέσει να εμφανίσει το πρόσωπο που θα εμφάνιζε μετά από μήνες δουλειάς στις προπονήσεις. Για αυτό θα είναι πολύ σημαντικό ατού για όσες ομάδες έχουν μεγάλο μέρος του ρόστερ τους από την περσινή σεζόν ώστε η ομοιογένεια και η χημεία τους να μην διαταραχθεί και να εμφανιστούν πιο έτοιμες. Για παράδειγμα κανείς δεν ξέρει αν η Τουρκ Τέλεκομ θα μπορέσει να εμφανίσει τόσο νωρίς στην σεζόν την συσσωρευμένη ποιότητα που απέκτησε στις μεταγραφές που την καθιστούν ένα από τα φαβορί του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ.

 Έχοντας πει αυτά και με βάση αυτό το σκεπτικό θα κάνω και τις προβλέψεις μου, ώστε να είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τα απαραίτητα σκρινσοτ διαπόμπευσης.

Τενερίφη – Σαραγόσα ----- Σαραγόσα

Τουρκ Τελεκομ – Ντιζόν ----Τουρκ Τέλεκομ

Χαποέλ Ιερουσαλίμ – Μπούργκος ---- Χαποέλ Ιερουσαλίμ

ΑΕΚ – Νίμπουργκ ---- ΑΕΚ (σημ. editor. E τι θα έλεγες ρε Θάνο...)

Από εκεί και πέρα θα δώσω προβάδισμα σε ΑΕΚ και Χαποέλ για τελικό με τον νικητή να είναι στο 50-50 (σημ. editor. Πάλι καλά έχουν κι άλλοι πιθανότητες...).

Καλή διοργάνωση να έχουμε.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely