Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2019 17:26

O Τσάλμερς στην ΑΕΚ: Steal or bust;

Από :

Η ΑΕΚ, με όπλο την καλή της άμυνα, πήρε δύο συνεχόμενες νίκες σε Champions League και πρωτάθλημα, τις οποίες είχε μεγάλη ανάγκη κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Πέραν όμως των νικών που θα αντιστρέψουν το αρνητικό ξεκίνημα στη σεζόν, η Ένωση έχει ανάγκη και για ενίσχυση σε δυο θέσεις που δείχνει να πονά: Τον άσσο και την θέση "5". Ένας σταρ με βαρύ βιογραφικό και δύο back-2-back τίτλους στο NBA, ο Μάριο Τσάλμερς, είναι ο πρώτος εκ των δύο διορθωτικών κινήσεων του Ηλία Παπαθεοδώρου κι έρχεται στην Ελλάδα με σκοπό να σουλουπώσει τα κακώς κείμενα στην κιτρινόμαυρη περιφέρεια.

Μπορεί άραγε ο άλλοτε πλειμέικερ των Miami Heat να βοηθήσει την ΑΕΚ στην παρούσα φάση, δίνοντας άμεσα λύσεις; Σίγουρα η κατάσταση στην οποία παρουσιάστηκε πριν μερικούς μήνες ως παίκτης της Βίρτους Μπολόνια κατά το κλείσιμο της χρονιάς, δεν ήταν η καλύτερη δυνατή και δεν μας προδιαθέτει θετικά για κάτι τέτοιο. Ο Αμερικανός γκαρντ δεν έδωσε το "κάτι παραπάνω" στην ιταλική ομάδα σε διάρκεια, έχοντας απλά... τις στιγμές του. Όταν φέρνεις ένα τέτοιο όνομα στην γηραιά ήπειρο, δεν περιμένεις μόνο εκλάμψεις. Ο Τσάλμερς προσπάθησε να καθοδηγήσει τον εαυτό του και το παιχνίδι του από την εμπειρία του, όμως ξεκάθαρα δεν αρκούσε μόνο αυτό. Ήταν με απλά λόγια αυτό που λέμε... εκτός φόρμας, μακριά από τα στάνταρ του. Και σωματικά αλλά και επί του πρακτέου.

Στην ιταλική λίγκα είχε 8 πόντους, 3.3 ασίστ και 2.5 ριμπάουντ σε 4 παιχνίδια. Στο Champions League οι αριθμοί του ήταν παρόμοιοι (7.7π, 2.8α, 2.2ρ) σε 6 συμμετοχές. Στο σύνολο των δέκα αυτών αγώνων ο Τσάλμερς είχε 4/20 τρίποντα (20%) και 14/43 δίποντα (33%), αρκετά άστοχος δηλαδή, χωρίς καλές επιλογές στα σουτ που έπαιρνε. Έμοιαζε κυρίως να προσπαθούσε να βρει έναν νορμάλ ρυθμό μέσα από τα παιχνίδια, παρά να "μαζευτεί" και να βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα του Τζόρτζεβιτς. Η εικόνα του θα ήταν πιο εύπεπτη για Οκτώβρη-Νοέμβρη μήνα (έχουμε δει δεκάδες παίκτες να αρχίζουν μέτρια και να ανεβαίνουν στην πορεία), όχι όμως και για την post season. Υπάρχουν ελαφρυντικά, όπως για παράδειγμα το ότι βρισκόταν πολλούς μήνες σε αδράνεια, δίχως ομάδα, εκτός δράσης. Ωστόσο σίγουρα το δείγμα δεν ήταν για να τρίβουμε τα μάτια μας, με τον 33χρονο πλειμέικερ να βρίσκεται μακριά από τον παλιό καλό του εαυτό. Κανείς δεν περίμενε να δει έναν prime Τσάλμερς, αφού αν αυτός υπήρχε ακόμη, θα βρισκόταν ήδη στην Αμερική κι όχι εδώ.

Τι ισχύει όμως για την ΑΕΚ; Πρώτον, ο Τσάλμερς είναι καθαρός άσσος, τη στιγμή που η ΑΕΚ έχει μόνο έναν τέτοιον, τον Γκίκα. Οι υπόλοιποι περιφερειακοί της ομάδας είναι πιο ευέλικτοι, νιώθουν πιο άνετα ως εκτελεστές κι είναι κατά συνθήκη άσσοι. Μπορεί να βοηθήσει πολύ τους ψηλούς της ομάδας με το πικ εν ρολ. Δεύτερον, εφόσον ο Τσάλμερς στηριχτεί ως επιλογή και δεν αντιμετωπιστεί ως "μεσσίας", με την ΑΕΚ να του δίνει χρόνο προσαρμογής, ίσως σε μερικούς μήνες να είναι όπως πρέπει. Ποιότητα έχει, αλλά χρειάζεται να βρει πατήματα, να μάθει την ομάδα, ακόμη ακόμη και την Ευρώπη, καθώς 10 ματς όλα όλα δεν τα λες "ευρωπαϊκή εμπειρία". Με άλλα λόγια, να μπει και πάλι σε ροή ομάδας. Αυτά τα δυο φαίνεται να είναι τα αισιόδοξα μηνύματα στο άκουσμα της μεταγραφής.

Πάμε τώρα και στα ερωτηματικά. Η ΑΕΚ αναμφίβολα χρειαζόταν έναν αθλητικό γκαρντ με μέγεθος (άνω του 1.93μ), μια αναβαθμισμένη έκδοση του Μάλκολμ Γκρίφιν. Ικανό αμυντικά, αλλά και με οργανωτικές δυνατότητες, προκειμένου να καλύψει και το υψομετρικό έλλειμα στο ασσόδυο, το οποίο είχε τονιστεί στο preview της σεζόν. Ο "βαρύς" Τσάλμερς (1.88μ) της σεζόν 18-19 σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτός ο παίκτης που περιγράφουμε.

Επίσης, πολλά καθορίζει ο παράγοντας που λέγεται κίνητρο. Ένας παίκτης που καλώς ή κακώς έκανε την καριέρα του και βρίσκεται πλέον στην δύση του, θα θέλει να αποδείξει πράγματα σε αυτή την ηλικία; Θα δείξει την θέληση να μάθει κάτι διαφορετικό, να προσαρμοστεί σε κάτι ουσιαστικά καινούργιο για τον ίδιο;

Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Ίσως σε 5-6 ματς η εικόνα του Τσάλμερς είναι τέτοια που θα επιβεβαιώσει την πτώση του και τότε η ΑΕΚ θα έχει και πάλι πρόβλημα. Ίσως όμως ο Αμερικανός καταφέρει να βρει κομμάτια του εαυτού του, αφού εδώ που τα λέμε το επίπεδο τόσο της Basket League, όσο και του Champions League, μόνο... too much δεν είναι για έναν παίκτη αυτής της εμβέλειας. Αντίπαλοι του δεν θα είναι ούτε ο Ντε Κολό, ούτε ο Ροντρίγκεθ. Συμπερασματικά λοιπόν, η ΑΕΚ πήγε σε μια αμφιλεγόμενη - για την ώρα - επιλογή και μένει να δούμε στο γήπεδο κατά πόσο θα βελτιωθεί η απόδοση της, τοποθετώντας τον Τσάλμερς στην θέση του "κουμανταδόρου". Ο παίκτης μπορεί να μην αποδειχθεί “bust”, αλλά ούτε απαραίτητα και “steal”. Το θέμα είναι να δείξει πως είναι καλά αγωνιστικά και ας κάτσει η μπίλια κάπου στο ενδιάμεσο.

ΥΓ. Σαφώς, η ΑΕΚ δεν πρέπει να μείνει μόνο σε αυτή τη προσθήκη. Πρέπει να αποκτήσει κι έναν ακόμη ψηλό, αφού μέχρι στιγμής η front line της δεν της έχει δώσει όσα ενδεχομένως θα ήθελε. Είχαμε επισημάνει πως η πρώτη περίοδος χωρίς τον Βινς Χάντερ - τον επι ενάμιση χρόνο βασικό σέντερ της ομάδας - θα ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη. Η αντικατάσταση του δεν θα ήταν απλή υπόθεση και η ΑΕΚ το βρίσκει μπροστά της.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely