Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 09:39

Συμπράξεις, ΑΦΜ και άλλες απίθανες ιστορίες

Από :

Θα ξεκινήσω το κείμενο με την ατάκα που μου έγραψε ο rookie (στο site) αλλά βετεράνος σε ότι αφορά τα χρηματοοικονομικά εντός και εκτός Ελλάδας, Νικόλας Ραδικόπουλος. «Ό,τι συζητάμε μπορεί να φαντάζει "εξωτικό" για τις ΠΑΕ/ΚΑΕ, αλλά είναι κάτι πολύ φυσιολογικό και "καθημερινό" για τις ΑΕ. Δεν εμπίπτει δηλαδή σε ειδικό καθεστώς ή ειδική νομοθεσία, αλλά στις απλές γενικές διατάξεις της νομοθεσίας περί ΑΕ».

Όπως καταλαβαίνετε, επανερχόμαστε στο θέμα που θίξαμε πριν λίγες εβδομάδες αναφορικά με τις περιβόητες «συγχωνεύσεις» ομάδων (για την ακρίβεια Καλαθοσφαιριστικών Ανωνύμων Εταιρειών, δηλαδή ΚΑΕ) που τείνουν τα τελευταία χρόνια να ξεφύγουν από την έννοια της «μόδας», αλλά γίνονται καθεστώς. ‘Εως και αναγκαίο κακό για να αποδίδουμε τα του Καίσαρως τω Καίσαρι. Και εξηγούμαι.

Το να διαλύεται ή να αποσύρει τη συμμετοχή της μια ομάδα από ένα πρωτάθλημα είναι σίγουρα πολύ κακό. Το να βρίσκεται κάποιος, για δικούς του λόγους, που επιθυμεί να «κρατήσει ζωντανή» την Χ ομάδα, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που του δίνει ο νόμος μόνο κακό δεν είναι. Βέβαια, από την άλλη, έτσι όπως είναι χτισμένο το οικοδόμημα του ελληνικού μπάσκετ, πάνω σε σαθρές βάσεις δηλαδή, περιπτώσεις σαν αυτές της Λιβαδειάς που έγινε Χολαργός και μετά έγινε Κολοσσός ή του Πανοράματος που έγινε Καβάλα, της Κύμης που έγινε Λαύριο και του Φάρου που έγινε Λάρισα και μετά έγινε Ήφαιστος Λήμνου, θα είναι από εδώ και πέρα κάτι που θα συμβαίνει κάθε χρόνο. Και για να θίξουμε και την άλλη πλευρά, θα γίνεται ολοένα και πιο γελοίο το όλο σκηνικό.

Πάμε λοιπόν στο προκείμενο. Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ότι έχει συμβεί τα τρία τελευταία καλοκαίρια, δηλαδή από τη «σύμπραξη» Λιβαδειάς-Χολαργού και μετά είναι καθόλα νόμιμο. Καμία από τις ΚΑΕ δεν έχει παρανομήσει, απλά χρησιμοποιεί όλους τους νόμους και τα -δεδομένα- παράθυρα σε αυτούς για να πετύχει τον στόχο της. Επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι όσο και αν φαίνεται κωμικό όλο το σκηνικό, η δήλωση του προέδρου του ΕΣΑΚΕ κ.Γαλατσόπουλου που έκανε λόγο για «σύμπραξη εταιρειών» δεν είναι παράλογη, αλλά δείχνει την πραγματικότητα. Επαναλαμβάνουμε για να μην παρεξηγηθούμε. Εδώ εξετάζουμε τα γεγονότα και τους νόμους και όχι το -γελοίο- αποτέλεσμα που προκύπτει από όλο αυτό το πάρε-δώσε Ανωνύμων Εταιρειών.

Είναι άλλωστε τόσο εκτός λογικής όλο αυτό το γαϊτανάκι ανάμεσα σε ομάδες, τα πήγαινε-έλα ομάδων από την Α1 στην Α2, η ευκολία με την οποία μία ομάδα «πουλάει» τη συμμετοχή της σε μια άλλη, που το πρωτάθλημα ξεφτιλίζεται από μόνο του.

Τρία στάδια

Φέτος λοιπόν προέκυψαν οι «συμπράξεις» Κύμης-Λαυρίου και Χολαργού-Κολοσσού. Προσοχή. Δεν είναι συγχωνεύσεις, αλλά μία σύμπραξη ΚΑΕ που «χωρίζεται» σε τρία στάδια. Το πρώτο είναι η αγορά της κυριότητας των μετοχών. Το δεύτερο είναι η μεταφορά της έδρας (της εταιρείας) και το τρίτο η (εξ)αγορά της συμμετοχής της ομάδας στο πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ.

Η μεταφορά της κυριότητας των μετοχών είναι κάτι σύνηθες για τις μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο Ανώνυμες Εταιρείες και γίνεται με συγκεκριμένα βήματα1, ιδιαίτερα χρονοβόρα μέχρι να συγκεντρωθεί όλη η... χαρτούρα. Καταβάλονται κάποιοι φόροι, αλλά γενικά η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη. Την φετινή υπόθεση της σύμπραξης Κύμης-Λαυρίου ανέλαβε ο γνωστός νομικός Άρης Λυχναράς, ο οποίος είχε «τρέξει» πέρυσι και την αντίστοιχη υπόθεση ΓΣ Λάρισας/Φάρου και Ήφαιστου Λήμνου, άρα ξέρει το know how. Την αντίστοιχη υπόθεση Χολαργού-Κολοσσού Ρόδου ανέλαβε ένας άλλος γνωστός στα μπασκετικά στέκια νομικός, ο κ.Λαμπρόπουλος.

Όλα καλά λοιπόν μέχρι εδώ. Όταν όμως πάμε στο κομμάτι του πώς θα αναφέρεται η νέα ΑΕ από τη στιγμή που την ακολουθεί το αρχικό ΑΦΜ, τότε το πράγμα γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον έως... αστείο.

Ο νόμος λοιπόν επιτρέπει στη «νέα» εταιρεία (που όμως θα χρησιμοποιεί το παλιό ΑΦΜ) να χρησιμοποιεί τον λεγόμενο «Διακριτικό Τίτλο»2. Δηλαδή μια ονομασία με την οποία επιθυμεί να αναφέρεται και συνήθως δεν έχει καμία σχέση με το «όνομα» της εταιρείας, όπως θα αναφέρεται στα τιμολόγια αγοράς και πώλησης. Ετσι λοιπόν, η νέα ομάδα που προέκυψε από τη σύμπραξη ΓΣ Λάρισας/Φάρου και Ήφαιστου Λήμνου αναφέρεται ως Γυμναστικός Σύλλογος Φάρος (Κερατσινίου) με... διακριτικό τίτλο «Ήφαιστος Λήμνου». Ομοίως η νέα ομάδα Κύμης/Λαυρίου θα ονομάζεται Γυμναστικός Σύλλογος Κύμης με διακριτικό τίτλο ΚΑΕ Λαύριο ενώ (εδώ το τερματίζουμε...) η νέα ομάδα από τη σύμπραξη Χολαργού-Κολοσσού θα ονομάζεται Αθλητική Ένωση Λιβαδειάς με διακριτικό τίτλο ΚΑΕ Κολοσσός Ρόδου, αφού ο Χολαργός (από τον οποίο «εξαγόραρε» η ομάδα της Ρόδου) είχε πράξει το ίδιο το 2017...

Εδώ πάντως πρέπει να αναφέρουμε το εξής όπως είχαμε επισημάνει στο προ λίγων ημερών ρεπορτάζ. Το καλοκαίρι του 2017 η ΕΟΚ είχε προσπαθήσει να μπλοκάρει τη σύμπραξη Λιβαδειάς-Χολαργού χαρακτηρίζοντάς τη με επίσημη ανακοίνωση «προσχηματική». Αλήθεια, για ποιο λόγο δύο χρόνια αργότερα δεν πράττει το ίδιο με τις φετινές συγχωνεύσεις; Εκτός και αν γίνονται και με τις δικές της ευλογίες...

Η ΕΟΚ, δε, αν γίνει πράξη η πρόθεση της ΚΑΕ Ολυμπιακός να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Α2, θα πρέπει να είναι έτοιμη να (υπο)δεχτεί το «νέο» όνομα της συγκεκριμενης ομάδας ειδικά και μόνο για τη συμμετοχή της στην Α2 προφανώς. Οι ερυθρόλευκοι ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους3 πως «η δήλωση συμμετοχής στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας έγινε, σήμερα, για καθαρά νομικούς λόγους. Εάν τελικά κριθεί απαραίτητο να συμμετάσχουμε στο εν λόγω Πρωτάθλημα, στους αγώνες πρόκειται να παραταχθεί μια ομάδα αναπτυξιακού τύπου, απαρτιζόμενη από νεαρούς αθλητές που προέρχονται τόσο από το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Ολυμπιακού όσο και από όλη την Ελλάδα, με διαφορετικό τίτλο - ονομασία και η οποία θα αγωνίζεται στο βοηθητικό γήπεδο του Σ.Ε.Φ.». Δηλαδή η ομάδα θα αναφέρεται στις οικονομικές συναλλαγές της ως ΚΑΕ Ολυμπιακός (με το ίδιο ΑΦΜ φυσικά), αλλά θα μπορεί να έχει έναν οποιονδήποτε «διακριτικό τίτλο» και να ονομάζεται (και να απαιτεί να αποκαλείται) όπως θέλει. Κυριολεκτικά...

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο κεφάλαιο με το τι ισχύει με τα λεγόμενα «ερασιτεχνικά» τμήματα κάθε ομάδας. Κάθε σύλλογος λοιπόν που είναι εγγεγραμμένος στις λίστες της ΕΟΚ οφείλει να διατηρεί τμήματα υποδομών, τις λεγόμενες «ακαδημίες», δηλαδή ομάδες που συμμετέχουν στα παιδικοεφηβικά πρωταθλήματα. Αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες ακόμη και όταν «μετατραπούν» σε Ανώνυμες Εταιρίες (ΚΑΕ), αφού τα λεγόμενα «ερασιτεχνικά τμήματα» συνεχίζουν να υπάρχουν και υπάγονται στον λεγόμενο «ερασιτέχνη» σύλλογο. Οι σύλλογοι οφείλουν να έχουν τμήματα υποδομής προκειμένου να λαμβάνουν επιχορηγήσεις και άλλα προνόμια. Όταν λοιπόν η ΚΑΕ ενός συλλόγου αλλάζει χέρια, αλλά η επωνυμία (και το ΑΦΜ) παραμένουν ίδια, τότε οφείλει να διατηρεί τα «ερασιτεχνικά τμήματα» στο όνομά της. Ετσι, για παράδειγμα, η ΚΑΕ Κύμη «μετονομάζεται» με τη διακριτική ονομασία ΚΑΕ Λαύριο μετά τη σύμπραξη των δύο εταιρειών, αλλά τα ερασιτεχνικά τμήματα παραμένουν στην κυριότητα του ΓΣ Κύμης (και αντίστοιχα αυτά του Λαυρίου).

 Σημειώσεις

(1) https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29502

(2) Παράρτημα Ι - Υπουργική Απόφαση 31637/20.3.2017 | Lawspot

(3) ανακοίνωση

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely