Δευτέρα, 13 ΜΑΙΟΥ 2019 10:16

Ο γύρος της Ευρώπης - pt 1: Ιταλία, Γερμανία, Λιθουανία και άλλα

Από :

Η κανονική περίοδος στα περισσότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης είτε βαδίζει στην τελική της ευθεία, είτε σε άλλα έχει ήδη ολοκληρωθεί. Σήμερα θα περιηγηθούμε στην γηραιά ήπειρο για να δούμε, μέσα από επιμέρους κατηγορίες, τι συμβαίνει στις εγχώριες λίγκες λίγο πριν την έναρξη της post season.

Serie A (Ιταλία)

Μετά από 30 αγωνιστικές ημέρες, το Μιλάνο κατέκτησε με σχετική άνεση την πρώτη θέση, όπως αναμενόταν άλλωστε. Εδώ που τα λέμε, αυτό έλειπε κιόλας, να μη βγει δηλαδή πρώτη με τέτοιο υλικό, αλλά και μπάτζετ πολύ μεγαλύτερο από όλες τις ομάδες της κατηγορίας. Η ομάδα του Σιμόνε Πιανιτζιάνι μπαίνει για άλλη μια σεζόν στην post season με το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας (ρεκόρ 23-7), με την εν γένει εικόνα της να είναι "τόσο όσο". Φέτος έριξε αρκετό βάρος στην Ευρωλίγκα και το βάθος του ρόστερ της την βοήθησε στο να κουμαντάρει τις δύο διοργανώσεις, άσχετα αν τελικά δεν μπήκε στα ευρωπαϊκά playoffs. Δεν απέφυγε ορισμένες ήττες - έκπληξη, ωστόσο ήταν η κατά τεκμήριο καλύτερη και πιο σταθερή ομάδα της κανονικής περιόδου.

Από εκεί και πέρα, η κυπελλούχος Κρεμόνα πήρε την 2η θέση (20-10) στην ισοβαθμία με την Βενέτσια. Κι οι δύο ομάδες είχαν μια ομολογουμένως εξαιρετική σεζόν, με ουκ ολίγα σπουδαία αποτελέσματα. Την τετράδα έκλεισε η Ντινάμο Σάσαρι (18-12) η οποία επιστρέφει στα playoffs μετά την περσινή της αποτυχία. Στην διαδικασία αυτή θα μπουν επίσης οι Μπρίντιζι, Τρεντίνο, Τριέστε και Αβελίνο. Σε γενικές γραμμές, η ιστορική Legabasket κύλησε ως συνήθως τις τελευταίες σεζόν, δηλαδή με γνωστό εκ προοιμίου τον πρωτοπόρο και από εκεί και πέρα "σφαγή" για τις υπόλοιπες θέσεις. Ένα οριακό πρωτάθλημα όπου οι περισσότερες ομάδες βρίσκονται πάνω - κάτω στο ίδιο αγωνιστικό επίπεδο. Δεν θα λέγαμε πως είδαμε κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή - προς το καλύτερο ή το χειρότερο.

Τα ζευγάρια των playoffs: Το Μιλάνο (1η) θα κληθεί ως φαβορί να αντιμετωπίσει μια ομάδα με αρκετή αστάθεια, όπως είναι η Αβελίνο (8η), η οποία παρά τον εκπληκτικό της πρώτο γύρο (11 νίκες σε 15 παιχνίδια), σε εκείνον που ακολούθησε λίγο έλειψε να χάσει το τρένο της οκτάδας. Η Κρεμόνα (2η) έχει μπροστά της το εμπόδιο της αξιόμαχης Τριέστε (7η), ενώ η Βενέτσια (3η) θα παίξει με την Τρεντίνο (6η). Τέλος, το ζευγάρι της Σάσαρι (4η) με την Μπρίντιζι (5η) φαντάζει αρκετά αμφίρροπο και συν τοις άλλοις οι δύο ομάδες έχουν... ανοιχτούς λογαριασμούς από τον δραματικό ημιτελικό του Coppa Italia (η Μπρίντιζι είχε κερδίσει με έναν πόντο την Σάσαρι), πίσω στον Φεβρουάριο.

Υποβιβασμός: Αγωνιστικά η ομάδα που έπεσε στην δεύτερη κατηγορία ήταν η Πιστόια (6-24), αλλά η ποινή αφαίρεσης οκτώ βαθμών που δέχθηκε εσχάτως η Τορίνο (9-21) λόγω χρεών, άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Η ομάδα που στην αρχή της περιόδου συμμετείχε στο EuroCup κι είχε στον πάγκο της τον θρυλικό Λάρι Μπράουν, πήγε στον βαθμολογικό βυθό και πλέον καλείται να σχεδιάσει την επόμενη μέρα ως κομμάτι της Serie B.

Κορυφαίος σκόρερ: Ο Φρανκ Γκέινς (PG, 1990) της Καντού με 20.3 πόντους (609 συνολικά) σε 30 παιχνίδια. Για την ακρίβεια, είχε 57% στα δίποντα, 34% στα τρίποντα και 77% στις βολές. Εξαιρετικός επιθετικός με ηγετικά χαρακτηριστικά, κατάφερε να ξεχωρίσει γρήγορα μέσα σε μια αρκετά καλή ομάδα, η οποία όμως δεν κατάφερε να μπει στα playoffs κι έτσι η σεζόν του ολοκληρώθηκε κάπως άδοξα - παρά την ατομική του διάκριση.

Κορυφαίος ριμπάουντερ: 344 "σκουπίδια" σε 30 συμμετοχές μάζεψε ο Μοκεβίτσιους (C, 1992) της Πέζαρο και πήρε μια δύσκολη πρωτιά. Την χαρακτηρίζουμε έτσι καθώς φέτος η ιταλική λίγκα είχε πολλούς ικανούς ριμπάουντερ (Κέιν, Κρουμπάλι, Ματιάνγκ, Κούλεϊ) κι ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Ο Λιθουανός ψηλός είχε κατά μέσο όρο 11.5 ανά 30 λεπτά δράσης.

Κορυφαίος πασέρ: Ακόμη μια κατηγορία όπου ο ανταγωνισμός ήταν αυξημένος, ωστόσο ο Λούκα Βιτάλι (139 τελικές πάσες) της Μπρέσια κατάφερε να αφήσει πίσω του τον Μάικ Τζέιμς (122) στην μεταξύ τους κόντρα. Αμφότεροι ήταν οι κορυφαίοι όσον αφορά τον Μ.Ο. των ασίστ με 5.8 και 5.1 αντίστοιχα. Ο άνθρωπος όμως που μοίρασε τις περισσότερες συνολικά ήταν ο Τόνι Τέιλορ της Βίρτους Μπολόνια με 144 σε 30 παιχνίδια.

Κορυφαίος σουτέρ: Ο Χουάν Μανουέλ Φερνάντες (PG, 1990) της Τριέστε κατέγραψε 48.3% πίσω από το τόξο, ποσοστό που τον καθιστά την πιο καυτή κάννη της λίγκας. Είχε 58 εύστοχα τρίποντα σε 120 προσπάθειες. Πρόκειται για έναν παίκτη με ελάχιστες εικόνες από την Serie A, ο οποίος είχε περάσει τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του σε μικρότερες κατηγορίες. Το γεγονός αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στο επίτευγμα του.

Η απογοήτευση της χρονιάς: Η Βίρτους Μπολόνια κατέκτησε το Basketball Champions League, όμως εντός των τειχών δεν παρουσίασε αντίστοιχη δυναμική. Έμεινε χαμηλά (11η θέση) κι ήταν φανερό από ένα σημείο κι έπειτα πως ο μεγάλος της στόχος ήταν η ευρωπαϊκή διάκριση. Επίσης, ούτε η Μπρέσια είχε καλή σεζόν - μια ομάδα που πέρσι βρέθηκε για πολλές αγωνιστικές στην πρώτη θέση της κατάταξης. Φέτος περιορίστηκε στην 12η θέση, αρκετά μακριά από τις προσδοκίες που υπήρχαν πριν την έναρξη της χρονιάς.

easyCredit Bundesliga (Γερμανία)

Η Μπουντεσλίγκα είναι ένα από τα αναπτυσσόμενα πρωταθλήματα της γηραιάς ηπείρου, με σταθερά βήματα προόδου - σε όλα τα επίπεδα - κατά την τελευταία δεκαετία. Φέτος, η Μπάγερν Μονάχου - μια αρκετά ποιοτική ομάδα, όπως είδαμε και στην Ευρωλίγκα - κατέκτησε χωρίς ιδαίτερα προβλήματα την πρώτη θέση (31-3), με την δεύτερη Όλντενμπουργκ να βρίσκεται αρκετά βήματα πιο πίσω (28-6). Η φιναλίστ του EuroCup, Άλμπα, ήταν τρίτη (27-7) κι η Ράστα Βέχτα, η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς που πέρσι έπαιζε στην δεύτερη κατηγορία, πήρε το τελευταίο εισιτήριο της τετράδας (24-10). Θα έλεγε κανείς πως οι ομάδες στη σούμα της κανονικής περιόδου πήραν αυτό που άξιζαν με βάση τη συνολική τους εικόνα.

Λίγο πιο κάτω, οι ομάδες που συνθέτουν τα playoffs είναι οι Μπάμπεργκ (αντίπαλος της Ράστα Βέχτα), Ουλμ (vs. Άλμπα), Βώννη (vs. Όλντενμπουργκ) και Μπραουνσβάιχ (vs. Μπάγερν). Τα ζευγάρια που προέκυψαν παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον κι αναμένονται καλές σειρές από πλευράς σασπένς. Η γερμανική λίγκα είναι ένα μεγάλο πρωτάθλημα (18 ομάδες, 34 αγωνιστικές) κι είναι γεγονός πως για να μπορέσει μια ομάδα να διακριθεί χρειάζεται αντοχή, ποιοτικό κι έμπειρο ρόστερ, αλλά και βάθος. Οι πρώτες οκτώ διέθεταν τα παραπάνω και δικαίως βρέθηκαν εκεί που βρέθηκαν. Ίσως κι η Βίρτσμπουργκ να είναι μια ομάδα αυτής της κλίμακας, αλλά υστέρησε στην ισοβαθμία με την Μπραουνσβάιχ κι έμεινε εκτός στις... λεπτομέρειες.

Υποβιβασμός: Η Ιένα ήταν η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος και με μόλις πέντε νίκες δεν είχε τύχη για να σωθεί. Εδώ και καιρό ήταν καταδικασμένη, καθώς έτρεχε ένα διψήφιο σερί αρνητικών αποτελεσμάτων, έχοντας καταρρεύσει ολοκληρωτικά στον β' γύρο. Η ομάδα που την ακολουθεί στην Pro A είναι τελικά η Μπρεμερχάβεν - ο σύλλογος που είχε αναδείξει πριν από μερικά χρόνια τον Ντάριους Άνταμς.

Κορυφαίος σκόρερ: Ο παλιός παίκτης του Άρη, Ουίλ Κάμινγκς (φωτό παραπάνω), ήταν όχι απλά ο πρώτος σκόρερ της λίγκας με 636 πόντους συνολικά, αλλά κι ο MVP της. Ο απολογισμός του μετά από 31 παιχνίδια με τη φανέλα της Όλντενμπουργκ ήταν 20.5 πόντοι με 55% στα δίποντα, 37% πίσω από την άρκτο των 6.75 μέτρων και 82% από την γραμμή των προσωπικών. Η αξιολόγηση του στο σχετικό σύστημα άγγιξε τις 20 μονάδες. Εμφανίστηκε φανερά ανανεωμένος, μετά την περσινή του μέτρια χρονιά με την Νταρουσάφακα.

Κορυφαίος ριμπάουντερ: Θυμάστε τον άλλοτε σέντερ της Μπάγερν Μονάχου, Τζον Μπράιαντ; Ο βετεράνος Αμερικανός, στα 32 του χρόνια, έκανε φανταστική χρονιά με τη Γκίσεν και πέρα από τη συνεισφορά του στο σκοράρισμα (19.5π), ήταν κι ο πρώτος παίκτης του πρωταθλήματος στον τομέα των ριμπάουντ με 10.2 κατά μέσο όρο - ο μοναδικός "διψήφιος" παίκτης της λίστας. Τα χρόνια περνάνε, όμως ο Μπράιαντ παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους ψηλούς της Bundesliga, στην 8η χρονιά του.

Κορυφαίος πασέρ: Από τον Κολοσσό Ρόδου, ηγέτης στην Ράστα Βέχτα. Ο Τι Τζέι Μπρέι έκανε σπουδαίες εμφανίσεις στην Γερμανία, οδηγώντας την ομάδα του στην 4η θέση της Regular Season. Με 7.9 ασίστ ανά παιχνίδι, ο 27χρονος Αμερικανός, ο οποίος το περσινό καλοκαίρι είχε βρεθεί και στο στόχαστρο του Άρη, ανέδειξε τις δημιουργικές του αρετές, αφήνοντας πίσω του τον εξαιρετικό Γιόβαν Νόβακ των Βάισενφελς (7.4α), αλλά και τον γιο του Στόκτον, Μάικλ (7α).

Κορυφαίος σουτέρ: Ο Τζος Μέιο (PG, 1987) της Βοννης κατέγραψε 50.2% (!) στα σουτ τριών πόντων, έχοντας στο ενεργητικό του 104 εύστοχα τρίποντα σε 207 απόπειρες. Ανά 27 λεπτά συμμετοχής, "έγραφε" 3.3 3FGM / 6.5 3FGA. Υπήρξε μάλιστα κι ένα παιχνίδι κόντρα στην Όλντενμπουργκ τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου είχε 7/8 τρίποντα. Εκπληκτικές επιδόσεις, πραγματικός "killer". Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Μπρέιντον Χομπς της Μπάγερν είχε 54%, όμως οι προσπάθειες του δεν ήταν τόσες πολλές (48/89).

Η απογοήτευση της χρονιάς: Πέρσι βρέθηκε στην 3η θέση κι έφτασε ως τα ημιτελικά, ενώ ήταν και στο Final Four του BCL. Ο λόγος για την Λούντβιχσμπουργκ, η οποία φέτος δε θύμιζε σε τίποτα την περσινή της - πολύ καλή - ομάδα. Δεν κατάφερε να μπει στα playoffs μετά από πέντε διαδοχικές παρουσίες σε αυτά, τερματίζοντας στην 10η θέση.

Betsafe LKL (Λιθουανία)

Ένα από τα λιγότερο εμπορικά πρωταθλήματα της Ευρώπης, το οποίο η Ζάλγκιρις κατακτά εδώ και οκτώ σεζόν σερί - κι αυτό φιλοδοξεί να κάνει και φέτος. Η ομάδα του Σάρας έκανε υγιεινό περίπατο στην RS με 32 νίκες και μόλις 4 ήττες. Αναμενόμενο, κακά τα ψέμματα, αφού η αλήθεια είναι πως έχει αλλάξει πλέον επίπεδο κι είναι too much για τα δόντια των υπόλοιπων λιθουανικών ομάδων. Αξίζει να αναφέρουμε πως στο πρωτάθλημα - εν αντιθέσει με την Ευρωλίγκα - ο Γιασικεβίτσιους χρησιμοποιούσε πολύ συχνά και για αρκετά λεπτά τους νεαρούς Μπιρούτις και Γιοκουμπάιτις, οι οποίοι ήταν ενεργοί στο ροτέισον, ξεκουράζοντας παράλληλα τους βασικούς.

Η Νεπτούνας ήταν πίσω από τους "πράσινους" στην κούρσα με σημαντική διαφορά ωστόσο (28-8), ενώ η άλλοτε ισχυρή Ρίτας (26-10), ούτε φέτος δείχνει πως μπορεί να επιστρέψει στις παλιές καλές τις ημέρες. Η Λιετκαμπέλις κατέλαβε την 4η θέση (23-13) κι από εκεί και κάτω η δυναμική των ομάδων πέφτει απότομα. Πιένο (16-20), Γιουβέντους (15-21), Πριενάι (13-23) και Ντζουκίγια (12-24) μπήκαν στα playoffs μάλλον... τιμής ένεκεν και για τη χαρά της συμμετοχής, αφού αντικειμενικά δεν είναι ικανές να κοντράρουν τις αντιπάλους τους. Αν κάποια από αυτές καταφέρει να βρεθεί στα ημιτελικά, θα μιλάμε για υπέρβαση.

Υποβιβασμός: Αν και μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες το φαβορί για να χάσει την κατηγορία ήταν η Νεβέζις (8-28), η Σιαουλιάι (7-29) τελικά της έκλεψε την... δόξα. Δύο ομάδες αρκετά πιο κάτω ποιοτικά από τις υπόλοιπες οκτώ της λίγκας, όπου ο λιγότερο κακός θα έμενε στην κατηγορία. Τελικά η Νεβέζις επιβίωσε, η οποία είναι συνεπής τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται στην LKL αδιάκοπα από τη σεζόν 2012-13.

Κορυφαίος σκόρερ: Σας λέει κάτι το όνομα Γιανίκ Φράνκε (φωτό); Σίγουρα οι φίλοι της ΑΕΚ κάτι θα έχουν στο μυαλό τους. Πρόκειται για έναν παίκτη ολλανδικής καταγωγής που είχε αποκτήσει με πολυετές συμβόλαιο η "Ένωση" τον Οκτώβριο του 2016 επί Ζντοβτς, όμως ενάμιση μήνα αργότερα αποδεσμεύθηκε χωρίς να παίξει καν. Ο Φράνκε φέτος έπαιξε στην Πιένο, έχοντας μεγάλη συνεισφορά στην 5η θέση που πήρε η ομάδα του. Ήταν ο πρώτος σκόρερ της λίγκας με 426 πόντους (14.2) σε 30 παιχνίδια. Είχε μάλιστα και πολύ καλά ποσοστά από το πάτωμα - 51% δίποντα και 43% τρίποντα.

Κορυφαίος ριμπάουντερ: Ο Μαρτίνας Γκεμπέν (είχαμε αναφερθεί προ ημερών στην περίπτωση του) της Γιουβέντους μάζεψε 260 ριμπάουντ σε 36 συμμετοχές και με 7.2 κατά μέσο όρο ήταν ο πρώτος στη σχετική λίστα. Άφησε πίσω του τον βετεράνο Παραχόφσκι (6.8ρ) της Ρίτας. Ο 25χρονος σέντερ - που ανήκει στην Ζάλγκιρις από τον περασμένο Ιούνιο - άφησε γενικώς πολύ καλά δείγματα γραφής στην rookie του χρονιά ως επαγγελματίας.

Κορυφαίος πασέρ: Άλλος ένας παίκτης της Γιουβέντους στα "βραβεία" της σεζόν. Ο Ντόβιτς Μπιτσκάουσκις, βασικός πλειμέικερ της ομάδας, με 207 ασίστ σε 36 παιχνίδια (5.8 κατά μέσο όρο) ήταν ο άνθρωπος που μοίρασε τις περισσότερες τελικές πάσες στην λίγκα της Λιθουανίας. Είχε μάλιστα και μια πολύ θετική αναλογία ασίστ/λαθών (2.2/1), γεγονός που ενισχύει την αξία του επιτεύγματος του. Αρκετά αξιόπιστος και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού, πέρα από την δημιουργία.

Κορυφαίος σουτέρ: Ο - γνωστός σε όλους μας από τις εν ελλάδι θητείες του - Τόμας Ντελινινκάιτις της Νεπτούνας είχε 83 τρίποντα σε 173 προσπάθειες για να καταλήξει στο 48% (στα 37 του χρόνια!) όμως όλοι ξέρουμε πως ο καλύτερος σουτέρ που βρίσκεται στην Λιθουανία - ανεξαρτήτως επιδόσεων - είναι ο Αρτούρας Μιλάκνις (40%).

Η απογοήτευση της χρονιάς: Δεν θα λέγαμε πως υπήρξε κάποια ομάδα που να της αξίζει κατά γράμμα αυτός ο τίτλος, όμως το ότι η Ρίτας έκανε περισσότερες ήττες από την Νεπτούνας ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε πριν την έναρξη της σεζόν.

Αδριατική, VTB και Κύπρος

Η σεζόν στην ABA League ολοκληρώθηκε προ ολίγων ημερών, με τον Ερυθρό Αστέρα να κατακτά τον τίτλο με 3-2 νίκες έναντι της Μπουντούτσνοστ. Η ομάδα του κόουτς Μίλαν Τόμιτς - η οποία κατείχε το πλεονέκτημα έδρας στη σειρά - επιστρέφει στην Ευρωλίγκα της ερχόμενης περιόδου, μετά την κατάκτηση του τέταρτου τίτλου της Αδριατικής της ιστορίας της. Πλέον, ο Ερυθρός Αστέρας που ψαλίδισε την διαφορά στους τίτλους, "κυνηγά" την Παρτιζάν με τα έξι τρόπαια. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο πέμπτος και καθοριστικός τελικός σημαδεύθηκε από επεισόδια, πριν την έναρξη του.

Στην VTB αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εν μέσω της διεξαγωγής των playoffs. Σε εννιά μέρες από σήμερα ξεκινά το ζευγάρι των ημιτελικών της Ούνιξ του Δημήτρη Πρίφτη με τη Χίμκι, ενώ σε δέκα θα ακουστεί η πρώτη κόρνα στο ΤΣΣΚΑ - Ζενίτ. Νωρίτερα, στα προημιτελικά, η "ομάδα του στρατού" απέκλεισε με sweep τη Νίζνι κι η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης πήρε μεγάλη πρόκριση με μειονέκτημα έδρας (1-3) επί της Λόκο Κουμπάν. Η Ούνιξ κι η Χίμκι "σκούπισαν" Κάλεφ και Αστάνα αντίστοιχα. Το κρισιμότερο κομμάτι της χρονιάς είναι μπροστά μας, όμως όλοι ξέρουμε πως η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είναι το γκραν φαβορί για ακόμη μια κατάκτηση πρωταθλήματος.

Για το κλείσιμο, αφήσαμε μια αναφορά στο πρωτάθλημα της Κύπρου, στο οποίο η αυλαία έπεσε πριν από δέκα μέρες. Ο Κεραυνός, παρότι ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά στον πρώτο τελικό από την ΑΕΚ Λάρνακας (72-55), έκανε σπουδαία ανατροπή και με τρεις διαδοχικές νίκες αντέστρεψε το μειονέκτημα έδρας και πανηγύρισε τον έβδομο τίτλο της ιστορίας του. Νωρίτερα, στα ημιτελικά, η ομάδα του Στροβόλου είχε κάνει και πάλι ανατροπή έναντι του ΑΠΟΕΛ. Δύο φορές βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, αλλά τα κατάφερε.

*Εκκρεμεί η ολοκλήρωση της Regular Season σε Τουρκία, Ισπανία, Γαλλία.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely