Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016 18:45

Ένας ... Γιόβιτς για την ΑΕΚ

Aπό :

Η ΑΕΚ ενέταξε στο δυναμικό της τον Μαυροβούνιο Νίκολα Ιβάνοβιτς και ο Κωνσταντίνος Πανάς του Όλα Πράσινα(www.olaprasina1908.gr) σκιαγραφεί το προφίλ του για χάρη του Basketball Guru.

O Nίκολα Ιβάνοβιτς αποτελεί σίγουρα ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το Μαυροβούνιο τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο μικρών Εθνικών λίγο μπροστά από ένα παιδί που είχα σκανάρει το 2014, τον Πέταρ Πόποβιτς της Κηφισιάς. Σύμπτωση; Και ο γκαρντ της ΑΕΚ και ο έτερος της Κηφισιάς αγωνίστηκαν μαζί στην Μέγκα Λεξ.

Ο Ιβάνοβιτς είναι ένας παίκτης ο οποίος έχει σπρωχθεί αρκετά από τους συμπατριώτες του, καθώς είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο μπορεί να παρουσιάσει το μπάσκετ του Μαυροβουνίου. Είναι γκαρντ ύψους 1.90 με άνοιγμα χεριών κοντά στο 1.96 και στατική έκταση στα 2.48. Μπορεί να αγωνιστεί και στο «2», σε καταστάσεις με δεύτερο οργανωτή, αλλά νιώθει πιο άνετα να είναι αυτός ο μαέστρος της επίθεσης.

Η ΑΕΚ έκανε μια καλή προσθήκη από την άποψη του ότι έφερε ένα παιδί με πολύ μέλλον που μπορεί άμεσα να βοηθήσει. Μην ξεχνάμε ότι είναι επαγγελματίας με την Μπούντουτσνοστ από τα 17 του…

Κλασικό πόιντ γκαρντ

Ο Ιβάνοβιτς είναι το κλασικό πόιντ γκαρντ της σχολής των «Πλάβι». Ήταν πάντα ένας εξαιρετικός σκόρερ, από τα παιδικά του χρόνια, αλλά η εξέλιξη του στην Μεγκα ως πόιντ γκαρντ που κοιτάζει πρώτα την πάσα είναι εκθαμβωτική και αυτό το μαρτυράνε και οι τελικές του (5.2).

Η αίσθηση για το παιχνίδι είναι αυτό που κάνει εντύπωση αμέσως, και τον ξεχωρίζει σε ωριμότητα από τους υπόλοιπους συνομήλικους του στην Σερβική ομάδα. Σε αυτό βοήθησε η τετραετία στη Μπούντουσνοστ και το γεγονός ότι κάθε μέρα έπρεπε να παλεύει έναντι μεγαλύτερων και πιο έμπειρων παικτών. Αυτό τον έκανε πιο ώριμο αγωνιστικά, αλλά και πνευματικά. Δεν είναι ο παίκτης που θα απαιτήσει ευκαιρίες. Θα προσπαθήσει να τις αρπάξει με το σπαθί του.

Το δυνατότερο του σημείο σαφώς είναι η οργάνωση του παιχνιδιού. Πολύ καλό court vision για παίκτη που γεννήθηκε σκόρερ. Pick ‘n Roll σκεπτόμενος παίκτης, πάντα αρέσκεται να παίρνει τα pick και είτε να τελειώνει ο ίδιος την φάση είτε να μοιράζει στον παίκτη που κόβει.

Το θετικό με τον Ιβάνοβιτς είναι ότι διαθέτει παιχνίδι αδύναμης πλευράς. Δηλαδή μετά το pick και ενώ η άμυνα έχει μαζέψει για να μην δεχθεί κόψιμο ή διείσδυση, αυτός δεν κολλάει το παιχνίδι του και βγάζει στην weak side. Είναι κάτι που δουλεύει αρκετά από τα 17 του και είναι ένα στοιχείο που ακόμη και τα καλύτερα playmaker δεν διαθέτουν. Το σημαντικό ξαναλέω είναι ότι βλέπει γήπεδο. Ακόμη και με πίεση ελέγχει τις επιλογές του. Πιο συγκεκριμένα έχει ποσοστό επιτυχίας πάνω από 60% στις πάσες που μοιράζει στην αδύναμη πλευρά, ενώ κοντά στο 50% είναι οι πάσες μετά από Pick. Ανεβασμένο αισθητά ποσοστό είχε στο να παρατηρεί τα κοψίματα των συμπαικτών του βγάζοντας αρκετές backdoor πάσες.

Εκτέλεση και χειρισμός

Η επίθεση προς το καλάθι, ήταν ίσως ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει επιθετικά όταν ήταν πιο νέος. Πλέον παίζοντας περισσότερο με picks, αρέσκεται πιο πολύ να μοιράζει το παιχνίδι και να επιτίθεται παίρνοντας σκριν. Πιο μικρός παίρνοντας και περισσότερες προσπάθειες έκανε επίθεση στη ρακέτα σχεδόν σε κάθε δεύτερη δική του επίθεση. Το πρώτο βήμα δεν είναι αυτό που σε ξετρελαίνει όταν τον βλέπεις, αλλά η ταχύτητα που αναπτύσσει μετά από αυτό είναι εξαιρετική. Βλέπει και διαβάζει γρήγορα τα miss match. Θα επιτεθεί δηλαδή απέναντι στο ψηλό, αν νιώσει ότι τον έχει στα πόδια. Το σημαντικό είναι ότι έχει ωριμάσει αρκετά και δεν παίρνει τις βεβιασμένες προσπάθειες που έπαιρνε κάποτε.

Η ντρίμπλα του κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα. Συνήθως για να επιτεθεί χρησιμοποιεί την in & out αναπτύσσοντας ταχύτητα για να πάει στο καλάθι. Χρησιμοποιεί απλή σταυρωτή για να αλλάξει κατεύθυνση μετά τα σκριν , και συγκεκριμένα αρέσκεται να πηγαίνει κόντρα στην ροή του pick. Χρησιμοποιεί συχνά πυκνά την ραχιαία ντρίμπλα που συνοδεύεται με ένα εκρηκτικό back step για να σουτάρει από μέση απόσταση. Κατεβάζει την μπάλα αρκετά καλά, αλλά χρειάζεται να βάλει κιλά.

Σε αυτό το θέμα, το upper body χρειάζεται δουλειά και εννοώ αρκετή ώστε να μπορέσει να σταθεί σε υψηλό επίπεδο χωρίς να έχει πρόβλημα. Οι ώμοι έχουν δουλευτεί τα τελευταία χρόνια, αλλά εμφάνισε αδυναμία όταν επρόκειτο να σπρώξει και να προφυλάξει την μπάλα. Συνήθως έβαζε περίσσεια δύναμη για να μην την χάσει στο κατέβασμα και αυτό του έτρωγε ενέργεια που ήταν απαραίτητη για τη συνέχεια. Αυτό κυρίως με αμυντικούς πολύ πιο δυνατούς που είχαν έφεση στην άμυνα πάνω στη μπάλα. Επίσης λόγω μεγέθους και όχι πολύ χτισμένης σωματοδομής, ήταν στόχος για ψηλά γκαρντ ή στα miss match. Αυτό συνέβαινε γιατί η Μέγκα είναι ομάδα που αρέσκεται σε πολλές αλλαγές και σε βοήθειες, αλλά θα επεκταθούμε στην άμυνα σε λίγο.

Το σουτ ακόμη εξελίσσεται και θα το παρατηρήσετε όταν δείτε τα νούμερα του. Ανεβοκατεβαίνουν. Το θετικό πρόσημο πηγαίνει στις επιτυχημένες προσπάθειες με ποσοστό καριέρας κοντά στο 32% από την περιφέρεια, αλλά με επιτυχημένες προσπάθειες 0.9 στις 2.4 τον λες και καλό σουτέρ. Η μηχανική του σουτ είναι αρκετά καλή και η αιτία που εξελίσσεται βρίσκεται κυρίως στο άλμα που έβαλε κατά καιρούς. Αρέσκεται να αφήνει το χέρι στην κατακόρυφο μετά το σουτ, πράγμα που τον βοηθάει στο στόχο, ενώ έχει ένα καλό συγχρονισμό ανάμεσα στα πόδια και την απελευθέρωση. Δεν σουτάρει με καλά νούμερα ως spot και αυτό έχει να κάνει με το ότι αρέσκεται να είναι αυτός ο δημιουργός, αυτός ο παίκτης που θα τρέχει τα plays. Έδειξε αισθητή αδυναμία να αγωνίζεται ως δυάρι και να στήνεται στις γωνίες. Συγκεκριμένα το ποσοστό του σαν spot έπεφτε κάτω από 25%. Μου αρέσει που σουτάρει με την μπάλα σχεδόν πάνω από το μέτωπο και με το άλμα που βάζει (που είναι ελαφρώς ψηλότερο από τα περασμένα χρόνια), ειναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος έναντι σε shot contesters.

Το δυνατό του σημείο στο σουτ είναι μετά από ντρίμπλα. Αυτό του αρέσει να κάνει και θα το κάνει, ακόμη και αν δεν έχει αλλάξει πάσα με συμπαίκτη. Αν πάρει δηλαδή ένα απλό pick θα σουτάρει και με μεγάλα ποσοστά από την κορυφή, ακόμη και από τα οχτώ μέτρα. Πιστεύει πολύ στον εαυτό του και στο κομμάτι σουτ μετά από ντρίμπλα. Το κακό είναι ότι παρασύρεται από τον ρυθμό και υπάρχει περίπτωση να το παρατραβήξει. Αν μάθει να ελέγχει τον ενθουσιασμό του, που θα το κάνει με το πέρασμα των χρόνων, θα γίνει σίγουρα μια εξαιρετική απειλή από την περιφέρεια.

Σίγουρα στα αρνητικά πρέπει να βάλουμε και το γεγονός ότι υποπίπτει σε χαζά φάουλ κατά διαστήματα αν και στην άλλη άκρη του γηπέδου τα κερδίζει εύκολα, γιατί βάζει σωστά το σώμα.

Αμυνα

Η άμυνα είναι επίσης ένα κομμάτι στο οποίο ο παίκτης ακόμη εξελίσσεται. Ήταν ένας χείριστος αμυντικός στις μικρές ηλικίες, αλλά τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει. Φέτος συγκεκριμένα έκανε τις καλύτερες αμυντικές του εμφανίσεις. Σίγουρα πιο ώριμος στην ομαδική άμυνα, αν και υπήρχαν φορές που έχανε τον παίκτη του στις αλλαγές. Το σημαντικό είναι ότι δούλεψε το lower body και χαμηλώνει αρκετά καλά πλέον. Μπορεί να ακολουθήσει τον παίκτη του μέχρι τέλους, αλλά σας το λέω, η πλευρική άμυνα χρειάζεται ακόμη δουλειά.

Τα πλάγια βήματα είναι σε ένα καλό επίπεδο, ώστε να μπορεί να μείνει κοντά στον παίκτη του. Βέβαια οι αγώνες που παρακολούθησα ήταν εναντίον παικτών που δεν ήταν ιδιαίτερα εκρηκτικοί, οπότε θεωρώ ότι δύσκολα θα αντιδράσει σε μια άμυνα πάνω στον Σπανούλη φερ’ ειπείν. Μου αρέσει ο τρόπος που βάζει τα χέρια του πάνω στην μπάλα. Πέφτει με πολύ επιθετικότητα πάνω στον παίκτη, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο φάουλ που δεν χρειάζεται. Για παράδειγμα, επειδή είναι καλός κλέφτης και εμπιστεύεται τον εαυτό του, μπορεί να πέσει τελείως άτσαλα για να κλέψει μια μπάλα και αν δεν υποπέσει σε φάουλ, τότε θα στερήσει από την ομάδα του την άμυνα των πέντε.

Η close up χρειάζεται πολύ δουλειά, ιδίως όταν έχει να κάνει με σκόρερ που έχουν και διείσδυση και τρίποντο. Το θετικό είναι ότι βελτιώθηκε πάρα πολύ στην ομαδική άμυνα, σε μια ομάδα που δεν είχε τα πόδια να παίζει άμυνα στα 4/4, αλλά έπαιζε για μεγάλο διάστημα ζώνη με προσαρμογές, ακριβώς επειδή δεν είχε καλούς ατομικά αμυντικούς. Αυτό σίγουρα κάτι πρέπει να μας λέει, αλλά να θυμάστε ότι από όλους τους κακούς αμυντικούς, ο Ιβάνοβιτς ήταν ο πιο θρασύς και ο πιο επιθετικός. Η Μπούντουτσνοστ τον βοήθησε και σε αυτό.

Συμπερασματικά.

Γενικά ο Ιβάνοβιτς είναι  "still developing product’’. Πρόκειται να έχει σκαμπανεβάσματα μέσα στη σεζόν, αλλά στις καλές του βραδιές σίγουρα θα τον απολαύσετε. Να θυμάστε ότι ο παίκτης έχει στόφα ηγέτη και δεν είναι τυχαίες οι επιλογές του, ούτε τα σουτ τελευταίας στιγμής που παίρνει. Εμπιστεύεται τον εαυτό του και θα πάρει το μεγάλο σουτ, είναι κάτι που έμαθε από τις μικρές Εθνικές.

Η ΑΕΚ λοιπόν ενέταξε στο δυναμικό της ένα πόιντ γκαρντ που είναι εξαιρετικός στο μισό γήπεδο. Συγκεκριμένα δεν είχε παίκτη με την διορατικότητα του Ιβάνοβιτς φέτος, πλην του Κούπερ που είναι άλλη ιστορία. Ο παίκτης δένει εξαιρετικά με καλούς σκρίνερ και γρήγορα πόδια, διότι ρέχει σωστά στο τρανζίσιον μοιράζοντας το παιχνίδι. Ακόμη και με πρώτη πάσα για να βγάλει αιφνιδιασμό. Αυτό που θα παρατηρήσετε είναι η ωριμότητα στο παιχνίδι του και το γεγονός ότι έχει την ικανότητα να το ηρεμεί. Αν κοιτάξετε και την στατιστική του στο τέλος, θα την δείτε και συχνά πυκνά γεμάτη. Ο παίκτης μπορεί να κουμπώσει σε όλα τα σύνολα, καθώς δεν θα απαιτήσει να πάρει προσπάθειες, αλλά ίσως χαντακωθεί από τη χρησιμοποίηση του με δεύτερο πόιντ στην ίδια πεντάδα. Θα αρκεστεί να μοιράσει το παιχνίδι, να παίξει επιθετική άμυνα και να πάρει τις προσπάθειες που του αναλογούν. Είναι καθαρό γκαρντ ομάδας και όχι τσίρκο. Θα κοιτάξει η ομάδα του να κερδίσει και έτσι αυτός να βγει κερδισμένος. Δεν κοιτάει στατιστική.

Προσωπικά μου θυμίζει τον Στέφαν Γιόβιτς και αυτό γιατί σε τέτοια κατάσταση βρισκόταν ο Σέρβος γκαρντ του Ερυθρού Αστέρα την εποχή που ήταν ακόμη στην Ραντνίτσκι. Γκαρντ που έβλεπε γήπεδο, επιθετικός στην άμυνα, έπαιζε PnR και είχε σουτ μετά από ντρίμπλα. Σίγουρα διαφέρουν στο μέγεθος και στην άμυνα, όπου ήταν πάντα πιο συνεπής ο Σέρβος. Από την άλλη ο Ιβάνοβιτς υπήρξε πιο σκόρερ, ενώ στην οργάνωση ο Γιόβιτς είχε περισσότερους μηχανισμούς, δημιουργούσε εξαιρετικά μετά από ρήγμα που είχε φτιάξει ο ίδιος.

Η ΑΕΚ πάει να κάνει το step up με τους Έλληνες και τα ταλέντα που έχει ήδη μαζέψει. Ο Γιαννούλης θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στην μπακόρτ των «αιωνίων». Ο Άρης από την άλλη κοιτάει Κρόκετ. Ναι θέλει σκόρερ εκεί και πιστέψτε με ο παίκτης ήταν από τους αγαπημένους μου πριν δύο χρόνια στην Κηφισιά και δεν έχει χάσει στο ελάχιστο την ικανότητα του στο σκοράρισμα. Ίσως έγινε και πιο ώριμος. Ο ΠΑΟΚ για Μακφάντεν; Πολύ ψαγμένο, μην σας κάνει εντύπωση το πρωτάθλημα της Κύπρου, και ο Ριντ του Άρη μια χαρά περίπτωση ήταν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στο ίδιο σανίδι Ένα τεσσάρι ...τσέπης για τον ΠΑΟΚ »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely