Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023 12:48

Οι rookies του Άρη: Από τον Γουίλκινσον στον Μπέιτς

Από :

Ο 23χρονος Αμερικανός σέντερ, Μάνι Μπέιτς, βρίσκεται προ των πυλών του Αλεξανδρείου και δοθείσης της ευκαιρίας θυμόμαστε τους υπόλοιπους παίκτες που ήρθαν στον Άρη με τη στάμπα του rookie από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, κατά την τελευτάια 20ετία.

Ο Μάνι Μπέιτς, απόφοιτος του Μπάτλερ (11.5π., 5.6ριμπ., 1.3ασ. σε 25 αγ. πέρσι), είναι ο εκλεκτός του Γιάννη Καστρίτη για τη θέση του σέντερ (μαζί με τον Σίλβιο Ντε Σόουζα) στο ρόστερ του νέου Άρη. Η διαφαινόμενη συμφωνία των κιτρινόμαυρων με τον νεαρό ψηλό αναμένεται να επικυρωθεί στις αρχές του ερχόμενου μήνα, όταν και θα λήξει το deadline του Μπέιτς ως προς την εύρεση συμβολαίου στο NBA. Ο Μπέιτς μεταπηδά από το κολλεγιακό στο επαγγελματικό μπάσκετ και θα έχει την ευκαιρία να ντεμπουτάρει και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού ο Άρης του παρέχει την δυνατότητα να αναδειχθεί μέσω του EuroCup, πέραν των όσων θα κάνει στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Σαφώς κι ο Μπέιτς δεν είναι ο πρώτος rookie που επιλέγει αυτά τα χρόνια ο Γιάννης Καστρίτης για τη στελέχωση του Άρη. Ο έμπειρος τεχνικός, μόλις πέρσι, είχε επενδύσει σε τρεις πρωτοεμφανιζόμενους: τον Τσεβέζ Γκούντγουιν (12.1π., 7.8ριμπ., 22 αγ.) για το "5", τον Νόα Χόρκλερ (8.2π., 6.2ριμπ., 23 αγ.) για τη θέση του πάουερ φόργουορντ αλλά και τον Τζέι Ντι Νότε (15.3π., 3ριμπ., 2.7ασ., 23 αγ.) στην περιφέρεια. Σε γενικές γραμμές, αν κι είχαν τα σκαμπανεβάσματα τους, κι οι τρεις τον δικαίωσαν. Μάλιστα οι δύο από τους τρεις δε δυσκολεύτηκαν να φτάσουν στο επόμενο συμβόλαιο τους. Ο Γκούντγουιν έκλεισε πρόσφατα στη γερμανική Ροστόκ και θα παίξει στην Bundesliga έχοντας για συμπαίκτη του τον άλλοτε κιτρινόμαυρο Έρικ Λόκετ (2021-22), ενώ νωρίτερα στην off-season ο Χόρκλερ συμφώνησε με την γαλλική Ορλεάν. Ο δε Νότε παραμένει ακόμη free agent όμως δεδομένα έχει πέραση, εξετάζοντας την καλύτερη δυνατή επιλογή για το μέλλον του κι ενώ αυτήν την περίοδο ο απόφοιτος του Αρκάνσας κάνει ανελλιπώς ατομικές στις ΗΠΑ.

Πίσω στο 2017, επί ημερών Παναγιώτη Γιαννάκη, ο 25χρονός σέντερ, Ντεμέτρις Μοράντ, είχε δοκιμαστεί στην προετοιμασία και κατόπιν υπέγραψε συμβόλαιο για 1+1 χρόνια. Μόνο που όταν ήρθα τα επίσημα, ο αθλητικός πλην άγουρος ψηλός που προερχόταν από το πρόγραμμα του Φλόριντα Γκαλφ Κόουστ δεν έδειξε πειστική εικόνα -με χρόνο συμμετοχής γύρω στα 6 λεπτά- κι αποχώρησε μόλις τρεις μήνες μετά την υπογραφή του. Μετά τον Άρη έπαιξε στην Α2 Γερμανίας με τους Άρτλαντ Ντράγκονς, στη Σιγκαπούρη, την Ουγγαρία, το Κόσοβο και τελευταία την Ρουμανία. Μια δοκιμή του Άρη που ξεκάθαρα απέτυχε, σε μια γενικότερα κακή σεζόν (εκτός playoffs στην Ελλάδα και αποκλεισμός με τελευταία θέση στον όμιλο και ρεκόρ 4-10 στο BCL) για τους Θεσσαλονικείς.

Τη σεζόν 2011-12 με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή στο τιμόνι, ο 22χρονος swingman, Σέρχιο Κερούς, ήταν από εκείνους που είχαν ξεχωρίσει. Προερχόταν από το Γουέστερν Κεντάκι και μετά την Θεσσαλονίκη ρίζωσε στη Γερμανία όπου έκανε μεγάλη καριέρα. Στα 34 του πλέον, μετρά 201 παρουσίες στην Bundesliga με ομάδες όπως οι Ντράγκονς, η Μπρεμερχάβεν, η Μιτελντόιτσερ (2016-2023) και πιο πρόσφατα η Ιένα (Α2). Σε ο,τι αφορά την εν Ελλάδι παρουσία του, αλησμόνητο είναι το μυθικό κάρφωμα του πάνω στον Κάιλ Χάινς, σε ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Παλέ ντε Σπορ (το οποίο είχε κριθεί στο φινάλε με τρίποντο του Σπανούλη).

Τον Αύγουστο του 2007, οι Θεσσαλονικείς είχαν αποκτήσει το νο. 44 του Draft εκείνης της χρονιάς κι απόφοιτο του Νορθ Καρολάινα, Ρεϊσόν Τέρι. Ο 23χρονος -τότε- φόργουορντ έπαιξε στην Ευρωλίγκα με τον Άρη του Γκόρντον Χέρμπερτ, έχοντας 8.8 πόντους και 4.5 ριμπάουντ ανά 20 λεπτά σε 19 συμμετοχές, ενώ στην Α1 κατέγραψε 6.2 πόντους και  5.2 ριμπάουντ σε 20 αγώνες. Το ταλέντο του ήταν δεδομένο, μόνο που έδειξε... απλά κάποιες πτυχές του. Μετά τη θητεία του στο Αλεξάνδρειο, ο Τέρι περιηγήθηκε σε πολλές ομάδες της Ευρώπης (Βίρτους, Ομπραντόιρο, Μπάμπεργκ, Λε Μαν μεταξύ άλλων), ενώ έπαιξε και σε Ιαπωνία, Πουέρτο Ρίκο, Μεξικό κι Αργεντινή. Στα 39 του πια, ο αειθαλής Αμερικανός δεν έχει εγκαταλείψει ακόμη το μπάσκετ, αφού μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στην Ουνιβερσιδάδ στη Χιλή.

Φυσικά, κορυφαίο pick αποτελεί ο Μάικ Γουίλκινσον, ένα από τα καλύτερα τεσσάρια στη σύγχρονη ιστορία του Άρη. Έφτασε το 2005 στη Θεσσαλονίκη, όπου έμεινε για δύο σεζόν, ως το 2007. Συνολικά πραγματοποίησε 106 εμφανίσεις σε πρωτάθλημα κι Ευρώπη με τον «Αυτοκράτορα». Είχε αποκτηθεί από το Ουισκόνσιν (2001-2005) όπου ήταν μόλις ο δεύτερος παίκτης του προγράμματος που ολοκληρώνει την παρουσία του με τουλάχιστον 1500 πόντους και 800 ριμπάουντ. Μετά τον Άρη, συνέχισε να κάνει σημαντική καριέρα στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υψηλά συμβόλαια σε Χίμκι, Γαλατασαράι, Λοκομοτίβ Κουμπάν και Ούνικς Καζάν.

Σε ο,τι αφορά τα χρόνια του στον Άρη, αξέχαστη παραμένει η απίθανη εμφάνιση του στην Πόλη τον Δεκέμβριο του 2006, όπου με 24 πόντους, 5 ασίστ και 4 ριμπάουντ είχε υπογράψει (μαζί με τους Μάσεϊ και Ηλιάδη) το μεγάλο διπλό του Άρη με 80-86 επί της Φενέρ για την Ευρωλίγκα. Επίσης, μια σεζόν νωρίτερα, ήταν κομβικός στην πορεία των Κιτρινόμαυρων ως τον τελικό του Ούλεμπ Καπ, κάνοντας σπουδαία ματς στα νοκ άουτ με Πανιώνιο και Βιλερμπάν. Άγνη ποιότητα ο Αμερικανός, που λίγο έλειψε να επιστρέψει στο Αλεξάνδρειο μεσούσης της σεζόν 2008-09 και να ξανασυνεργαστεί με τον Αντρέα Ματσόν, καθώς ο ρόλος του στη Χίμκι είχε μειωθεί, αλλά εν τέλει η πολυπόθητη επιστροφή δεν έγινε ποτέ.

Και κλείνουμε με δύο ονόματα από τη σεζόν 2004-05. Ο Ντέσμον Φάρμερ ήρθε Νοέμβριο στο Αλεξάνδρειο ως αντικαταστάτης του Ζερμέιν Γουόκερ κι έμεινε για ένα τρίμηνο επί ημερών Τσαρλς Μπάρτον. Παικταράς αλλά ιδιόρυθμος ο υψηλόσωμος γκαρντ από το USC, δεν μακροημέρευσε στην Μακεδονία όμως μερικά χρόνια αργότερα κατάφερε να εισέλθει στο NBA με τους Σουπερσόνικς και τους Σπερς! Ουσιαστικά ο αντικαταστάτης του Φάρμερ ήταν ένας παίκτης άλλης θέσης. Ο λόγος για τον σέντερ, Άρθουρ Τζόνσον, που ήρθε στην ομάδα τον Γενάρη κι έπαιξε μεταξύ άλλων και στον περιβόητο τελικό του Λίντο. Ο rookie ψηλός προερχόταν από τους Μισούρι Τάιγκερς και στο μεσοδιάστημα είχε κοπεί από τους Νάγκετς. Μετά τον Άρη έπαιξε στην Τσερκάσκι στην Ουκρανία και σε επίπεδο Α2 στην Τουρκία και την Ιταλία.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely