Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 11:09

Ομοσπονδιακοί προπονητές: Πρωταγωνιστές συνεχόμενου δράματος

Από :

Το κείμενο αυτό θα μπορούσε κάλιστα να ονομαστεί «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι». Ή απλώς, η Εθνική ομάδα μέσα από την πορεία της Ομοσπονδίας και άλλα κουλουβάχατα της ιστορίας. Θα προσπαθήσω λοιπόν να τα βάλω όλα όσο γίνεται σε μία τάξη αν και δεν υπόσχομαι ότι θα το πετύχω.

Αφορμή στάθηκε η επικείμενη, όπως όλα δείχνουν αποπομπή και του Θανάση Σκουρτόπουλου από τον πάγκο της Εθνικής ομάδας μετά από λιγότερο από δύο χρόνια παρουσίας, διάστημα που τον κάνει είτε το πιστεύετε είτε ότι τον 2ο μακροβιότερο προπονητή από το 2008 και μετά στον πάγκο της «επίσημης αγαπημένης», όπως συνηθίσαμε να αποκαλούμε την Εθνική μετά τους back to back θριάμβους το 2005 και το 2006. Βάλαμε λοιπόν κάτω όλα τα στοιχεία των Ομοσπονδιακών τεχνικών από τον Μάιο του 1982 όταν ο Κώστας Πολίτης διαδεχόταν τότε τον Θέμη Χολέβα στον πάγκο της ομάδας και από την ανάλυσή τους βγαίνουν... τέρατα ειδικά την τελευταία 20ετία.

Με εξαίρεση λοιπόν τον «Ευρωκόουτς» και τον βοηθό του στα τελευταία χρόνια της θητείας του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου (ετοιμάζεται να κυκλόφορήσει βιβλίο για την πορεία του στο ελληνικό μπάσκετ και το οποίο αναμένουμε με τεράστιο ενδιαφέρον) ο οποίος τον διαδέχθηκε, από το 1994 και μετά, όταν αποχώρησε και ο σγουρομάλλης τεχνικός, μόνο ένας προπονητής άντεξε στον πάγκο της Εθνικής πάνω από τρία χρόνια. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης στη 2η θητεία του.

Ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Τρεις, ουσιαστικά υπηρεσιακοί προπονητές (Τσάβας, Παπαδημητρίου, Μίσσας), οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους απολύθηκαν με την πρώτη αποτυχία ενώ υπάρχουν και κάποια... τέρατα. Θυμάστε ότι ο Αντρέα Τρινκιέρι έμεινε όλες κι όλες 38 μέρες στον πάγκο της Εθνικής; Τριανταοκτώ ολόκληρες μέρες από τον πρωτο του μέχρι τον τελευταίο αγώνα στον πάγκο της. Πρέπει να είναι παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Μίσσας βέβαια το... κατέρριψε τέσσερα χρόνια αργότερα, αλλά το γνωρίζαμε ότι ήταν προπονητής «μιας χρήσης», ενώ ο Ιταλός είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο.

Ξέρετε λοιπόν ποιος είναι ο μέσος όρος παραμονής (real time, δηλαδή από τον 1ο έως τον τελευταίο αγώνα του στον πάγκο της ομάδας) Ομοσπονδιακού προπονητή την τελευταία 10ετία; Λιγότερο από ένας χρόνος 364 μέρες! Αν είναι ποτέ δυνατόν. Το αντίστοιχο «νούμερο» για τη δεκαετία 1989-1999 ήταν 700 μέρες και για τη δεκαετία 1999-2000 ήταν σχεδόν χίλιες μέρες, κάτι λιγότερο από τρία χρόνια. Επί της ουσίας έχουμε δηλαδή να κάνουμε με ένα εργοστάσιο «παραγωγής θυμάτων» των ορέξεων του αφεντικού της Ομοσπονδίας, που ανεβάζει και κατεβάζει προπονητές με γνώμονα ένα και μόνο πράγμα. Να φαίνονται στα μάτια του κόσμου (με την απαραίτητη βοήθεια φυσικά ενός ολόκληρου μηχανισμού προπαγάνδας) οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τις αποτυχίες και εκείνος να παρουσιάζεται ως ο σωτήρας που θα βρει τη λύση και θα βγάλει την Εθνική από το αδιέξοδο των αποτυχιών. Ένας μύλος στον οποίο η ίδια η Ομοσπονδία ή αν θέλετε ο πρόεδρός της Γιώργος Βασιλακόπουλος ρίχνει συνεχώς νερό, προκειμένου να λειτουργεί και να παράγει δράμα.

Η λίστα του... Γιώργου

Για πάμε όμως να θυμηθούμε τα πώς και τα γιατί των απομακρύνσεων των Ομοσπονδιακών προπονητών, για να μη νομίζουν μερικοί ότι η μνήμη μας φτάνει μέχρι ένα χρόνο πριν.

- Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, 1994. Αδειάστηκε από την Ομοσπονδία όταν παραμονές του Παγκοσμίου δεν έδωσε άδεια στον Φασούλα να πάει στη Νέα Υόρκη για... βεγκέρα στο διήμερο ρεπό ξεκούρασης για την ομάδα. Απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, αφού ο κ.Βασιλακόπουλος κάλυψε τον «Πάνυ» και του επέτρεψε να κάνει το ταξίδι.

- Παναγιώτης Γιαννάκης (1η θητεία) 1999: Απολύθηκε Φλεβάρη μήνα, αφού πρώτα εξασφάλισε μέσω των προκριματικών την πρόκριση της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας! Οι λόγοι; Ότι «δεν είχε βρει συστήματα εκμετάλλευσης του Αλβέρτη» και ότι «η Εθνική δεν έπαιζε ωραίο μπάσκετ» (δανείζομαι φράσεις από τον Τύπο της εποχής).

- Κώστας Πετρόπουλος 2001: Ο «άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν», όπως πολύ χαρακτηριστικά και γλαφυρά είχε γράψει στο κείμενό του στην Ελευθεροτυπια ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος (σ.σ. άλλη φορά θα σας πω την ιστορία αυτού του κειμένου, καθώς μου το είχε απαγγείλει ο Φίλιππος, πριν μου το δώσει να το στείλω με φαξ), πλήρωσε φυσικά τη διπλή αποτυχία στα Ευρωμπάσκετ 1999 και 2001, αν και ουσιαστικά «κουμάντο» έκανε σκιωδώς ο διάδοχός του Γιάννης Ιωαννίδης που από το 1999 είχε αναλάβει ρόλο «τεχνικού συμβούλου». Φυσικά και ο «ξανθός» δύο χρόνια αργότερα είχε την ίδια τύχη μετά το «κάζο» με την Ιταλία στον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ στη Στοκχόλμη.

- Παναγιώτης Γιαννάκης 2008: Παύθηκε1 επειδή τόλμησε να συμφωνήσει να αναλάβει τον Ολυμπιακό τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς αντί του Πίνι Γκέρσον. Παρέμεινε στον πάγκο (σχεδόν... αναγκαστικά) για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, αφού δεν υπήρχε χρόνος για αντικαταστάτη ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά που είχε αναλάβει η χώρα, ενώ θυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί τα μετάλλια 2005, 2006 και η άδικη 4η θέση το 2007. Η Ομοσπονδία μετά τους Ολυμπιακούς τον άδειασε λόγω της κόντρας των «αιώνιων» και τον έπαυσε σιωπηλά.

- Γιόνας Καζλάουσκας 2010: Τι κι αν ένα χρόνο πριν είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ. Ο... υπνάουσκας σύμφωνα με τους ειδικούς των social media, που τότε άρχισαν να γιγαντόνωνται στη χώρα μας, απέτυχε στο Παγκόσμιο του 2010, όπου θυμίζουμε οι παίκτες είχαν αποφασίσει να χάσουμε από τη Ρωσία για να αποφύγουμε την Ισπανία στα νοκ-άουτ (κάτι που είχε προκαλέσει τη μήνη του Ντέιβιντ Μπλατ2 ) κάτι που τελικά δεν συνέβη λόγω της νίκης της Νέας Ζηλανδίας επί της Γαλλίας σε άλλο ματς για τον ίδιο όμιλο. Ο Λιθουανός «πλήρωσε» και αυτός το μάρμαρο της κόντρας των αιώνιων (ήταν βλέπετε και αυτός πρώην προπονητής ενός εκ των δύο και πιο συγκεκριμένα του Ολυμπιακού) και του μικροβίου3, που είχε μπει στις τάξεις της ομάδας και λέγεται ότι ήταν και από τους λόγους της απόσυρσης από την Εθνική, σε εκείνη τη διοργάνωση, του Δημήτρη Διαμαντίδη.

- Ηλίας Ζούρος 2012: Μετά την αξιοπρεπή παρουσία της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας το 2003 ο Ζούρος φορτώθηκε την αποτυχία της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου ελέω... Νταγκοντούρο και Νιγηρίας. Δεν ήταν όμως μόνον αυτό. Ο Ελληνας τεχνικός κατηγορήθηκε για το κόψιμο του Ίαν Βουγιούκα, με τον βετεράνο σέντερ να «απαντάει» μέσω twitter4 ύστερα από δηλώσεις του Ομοσπονδιακού. Ο τότε μάνατζερ της Εθνικής, ο μακαρίτης Γιώργος Κολοκυθάς μετά το Προολυμπιακό έριξε όλο το φταίξιμο σε εκείνον5, λέγοντας πως... είχε αλλού το μυαλό του. Η κατάσταση ξέφυγε, αφού ακολούθησε δημόσιο... ξεκατίνιασμα μέσω facebook με κατηγορίες από συγγενικό πρόσωπο του Ζούρου προς τον Κολοκυθά.

- Αντρέα Τρινκιέρι 2013: Ο... μπουκλάκιας, όπως αποκαλείτω από τους πολέμιούς του, είχε αναλάβει καθήκοντα αρχές του 2013 μετά από ασφυκτικές πιέσεις της Ομοσπονδίας, που τον ήθελε τόσο πολύ, που τον απέλυσε πριν συμπληρώσει 40 μερες με αγώνες στον πάγκο της ομάδας. Φυσικά κατηγορήθηκε για την μέτρια έως κακή πορεία στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας (όπου μεταξύ άλλων είχαμε νικήσει την Ισπανία με σέντερ τον Καββαδά...), απολύθηκε χωρίς καν να ενημερωθεί και κατάφερε να πάρει τα χρήματά του με δικαστικές αποφάσεις τρία χρόνια αργότερα6.

Για τους τρεις τελευταίους, χρονικά, Ομοσπονδιακούς δεν χρειάζεται να θυμίσουμε πολλά πράγματα αφού οι περισσότεροι τα θυμάστε. Απλά να σημειώσουμε, για να καταλάβετε τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία τον εκάστοτε προπονητή, πως ο Φώτης Κατσικάρης κατά δήλωσή του μετά το Προολυμπιακό τουρνουά του 2016 δεν είχε καν συμβόλαιο7 και κοούτσαρε την ομάδα for the love of the game, όντας απλήρωτος τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του, ενώ ο Σκουρτόπουλος όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Live Sport είχε ετήσιο μισθό 20.000 ευρώ8, το 1/9 των χρημάτων που έπαιρνε ο Κατσικάρης και το 1/6 των χρημάτων που έπαιρνε ο Τρινκιέρι (βάλτε και τη λέξη «θεωρητικά» πριν το «έπαιρνε»...).

Αποτυχίες, επιστολές και η... καθιερωμένη συνέντευξη

Αφού λοιπόν θυμηθήκαμε το άδοξο τέλος των περισσότερων (σχεδόν όλων δηλαδή...) Ομοσπονδιακών τεχνικών, πάμε να θυμηθούμε πώς είχε υποδεχτεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τις αποτυχίες ειδικά των τελευταίων δέκα χρόνων, αλλά και τις... αντιδράσεις σε κάθε αποτυχία. Οποιαδήποτε ομοιότητα με το σήμερα μόνο τυχαία δεν είναι...

2010 Παγκόσμιο: Χάνουμε από τους Ισπανούς στον Προημιτελικό και η πρώτη αντίδραση ήταν... επιστολή διαμαρτυρίας για τη διαιτησία9 ενώ ο πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχωρεί στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 παραδέχεται πως «δεν πέτυχε η επιλογή Καζλάουσκας»10. Του ρίχνει το μεγαλύτερο μερίδιο για το φταίξιμο και φυσικά αποποιείται των όποιων ευθυνών της Ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι έπαιξαν ρόλο τα σοβαρά επεισόδια στον αγώνα με τη Σερβία για το Ακρόπολις (ο γνωστός καρεκλοπόλεμος που είχε ξεκινήσει με το επεισόδιο ανάμεσα σε Φώτση και Τεόντοσιτς).

2012 Προολυμπιακό: Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα»11 ο πρόεδρος κατηγορεί φυσικά τον Ηλία Ζούρο για την αντιπαράθεσή του και με τον Βουγιούκα και λέει πως δεν θα παρθούν αποφάσεις εν θερμώ.

2013 Ευρωμπάσκετ: Πριν τη διοργάνωση ο πρόεδρος είχε θέσει Νικ Καλάθη εκτός Εθνικής ομάδας για το μέλλον (!), επειδή είχε ζητήσει εγγυήσεις συμμετοχής12 (σ.σ. κάτι μας θυμίζει, κάτι μας θυμίζει...), ενώ μετά τη διοργάνωση φυσικά έφταιγε ο Τρινκιέρι και όχι οι παίκτες13, σε συνέντευξη που παραχώρησε ξανά στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Τότε ήταν που μπήκαν στο παιχνίδι τα μεγάλα μέσα. Επειδή λόγω θέσης είχαμε αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στην Ισπανία, η ΕΟΚ έπαιξε το χαρτί της wild card των 800.000 ευρώ (χρήματα που πάρθηκαν από τη χορηγό εταιρεία της Ομοσπονδίας και των Εθνικών ομάδων, αλλά φυσικά προορίζονταν να δαπανηθούν αλλού αρχικά...) και κάπως έτσι ξεχάστηκε και η αποτυχία του Ευρωμπάσκετ, βγήκε από το κάδρο ο κακός Τρινκιέρι και όλοι... προσκηνούσαν τη χάρη του μεγάλου Μανιτού, που κατάφερε να κρατήσει στον αφρό την Εθνική.

2014 Παγκόσμιο: Ο αποκλεισμός από τη Σερβία στο πρώτο νοκ-άουτ της διοργάνωσης μετά το αρχικό 5-0 παραδόξως δεν ήταν αποτυχία για τον πρόεδρο14 ο οποίος λίγους μήνες αργότερα προσπάθησε να βγει ξανά στον αφρό, όταν διέρρευσε ότι η Ελλάδα ήταν υποψήφια να αναλάβει το Ευρωμπάσκετ του 2015, το οποίο η FIBA θα έπαιρνε από την Ουκρανία λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε τότε στη χώρα15. Παλιά δοκιμασμένη συνταγή.

2015 Ευρωμπάσκετ: Ο αποκλεισμός από τον ημιτελικό ελέω Ισπανίας και Πάου είχε φέρει τα πρώτα σύννεφα για τον Φώτη Κατσικάρη, με τον πρόεδρο της ΕΟΚ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασής του σε συνέντευξη στη Real News16. Η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει και για το τέλος του Κατσικάρη που ήρθε 10 μήνες αργότερα μετά την αποτυχία στο Προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο.

2017 Ευρωμπάσκετ: Για την αποτυχία στο Ευρωμπάσκετ του 2017 σύμφωνα με τον κ.Βασιλακόπουλο από συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα»17, έφταιξε το άσχημο κλίμα που ξεκίνησε από την υπόθεση Αντετοκούνμπο...

2019 Παγκόσμιο: Αυτή τη φορά τα αντανακλαστικά του προέδρου ήταν άμεσα και πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά αφού παραχώρησε συνέντευξη (για μία ακόμη φορά...) στην εφημερίδα «Τα Νέα»18. Στα λεγόμενα του, δε, συμπεριλήφθηκε όλο το... πακέτο. Είχε προηγηθεί η επιστολή διαμαρτυρίας στη FIBA για τη διαιτησία στον αγώνα με την Τσεχία, φρόντισε με κομψό τρόπο να ρίξει την ευθύνη («αν και δεν παίζω εγώ μπάσκετ»...) σε άλλους, βάζοντας στην εξίσωση και τον νέο πρόεδρο της FIBA Ανδρέα Ζαγκλή, επειδή δεν πήγε να παρακολουθήσει κάποιο αγώνα της Εθνικής, ενώ έπαιξε και το χαρτί της διοργάνωσης του Προολυμπιακού τουρνουά τον Ιούλιο του 2020.

Υ.Γ. Ασχετο με τα παραπάνω αλλά δεν μπορώ να μην το αναφέρω. Διαβάσαμε τα πανηγυρικά δημοσιεύματα προηγούμενων ημερών για την επιλογή του προέδρου της ΕΟΚ στο IBF, δηλαδή το International Basketball Foundation. Το «ίδρυμα» του μπάσκετ που δημιουργήθηκε το 2008 και... ανδρώθηκε το 2014 με τα χρήματα που μαζεύτηκαν από τις wild card που είχαν πάρει Ελλάδα, Τουρκία, Φινλανδία και Βραζιλία για το Παγκόσμιο της Ισπανίας. Λογικό λοιπόν να δοθεί στον πρόεδρο η τιμητική θέση του αντιπροέδρου του ιδρύματος ως μέγας... χορηγός (κακία...). By the way, μέχρι πρότινος πρόεδρος του IBF ήταν ο Σεϊχης του Κατάρ Σαούντ Μπιν Αλ-Θανί (για 20ετία πρόεδρος της FIBA Asia) που έδωσε τη θέση του στον απερχόμενο πρόεδρο της FIBA Ουρουγουανό Οράσιο Μουρατόρε. Πρόκειται για τον ίδιο Αλ-Θανί, που ο πρόεδρος το 2011 είχε εμπλέξει ως βασικό χορηγό για την περιβόητη «Μεσογειακή Λίγκα» (η... απάντηση στην Ευρωλίγκα), μία λίγκα που ουδέποτε φυσικά πήρε σάρκα και οστά, όπως είχε συμβεί μερικά χρόνια πριν με τη... Βαλκανική λίγκα. Αλλά τι τα σκαλίζω κι εγω τώρα αυτά...

Πηγές

(1) http://www.gazzetta.gr/article/item/178562-teleionoun-giannake-oi-aionioi

(2) https://www.contra.gr/basket/mplat-ntrepomai-gia-tin-ellada-kazlaoyskas-les-anoisies.6860769.html

(3) https://www.newsit.gr/athlitika/kazlaoyskas-stamatiste-na-grafete-gia-toys-aionioys-oloi-einai-paiktes-tis-ethnikis/2029379/

(4) http://betboss.eu/index.php?module=News&func=display&sid=48795

(5) https://www.sport24.gr/Basket/ElladaBasket/EthnikiBasket/kolokythas-hmastan-adiavastoi-kai-stravoi.1853172.html

(6) http://www.gazzetta.gr/basketball/article/987291/apoplirothike-o-trinkieri

(7) https://www.eurohoops.net/el/featured-el/277527/katsikaris-den-iparchoun-apolisis-ke-paretisis/

(8) http://g-point.gr/o-penichros-misthos-skourtopoulou-stin-ethniki-omada/

(9) http://www.basketnet.gr/kosmos/p/56166/epistoli-apo-tin-eok-stin-fiba

(10) https://www.newsbeast.gr/sports/arthro/47837/o-diamadidis-borei-na-epistrepsei-stin-ethniki

(11) https://flashnews.gr/post/82762/o-vasilakopoulos-gia-ton-apoklismo-itan-megali-apotixia

(12) http://www.topontiki.gr/article/55681/vasilakopoylos-thetei-eayton-ektos-ethnikis-o-kalathis

(13) https://www.tovima.gr/2013/10/21/sports/basilakopoylos-apotyxame-patagwdws-me-tin-ethniki-mpasket/

(14) https://ebasket.gr/2014/09/%ce%b5%cf%8d%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bb%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf

(15) https://www.neakriti.gr/article/eidiseis/1141196/ypopsifia-gia-to-eyrwmpasket-2015-i-ellada/

(16) http://www.sport-fm.gr/article/basket/basilakopoulos-me-katsikari-i-kapoion-neo-ellina/3111224

(17) https://www.sport24.gr/Basket/ElladaBasket/EthnikiBasket/vasilakopoylos-den-metaniwnw-gia-kamia-apofash.4873318.html

(18) https://www.to10.gr/basket/pagkosmio-kypello/723601/vasilakopoulos-ke-den-pezo-ego-basket-den-apopioume-ke-tis-dikis-mou-efthynis/

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely