Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 17:02

Ευρωλίγκα 2019-2020: Μία αριθμητική εικόνα

Από :

Έχει η φετινή, 20η σεζόν της Ευρωλίγκα, όλες τις προϋποθέσεις ώστε να είναι η κορυφαία στην ιστορία; Αν κρίνουμε από την αύξηση των ομάδων από 16 σε 18 και τις άκρως εντυπωσιακές κινήσεις των περισσότερων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η απάντηση είναι definitely, που λένε και στο χωριό μου, «ΝΑΙ».

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν τόσα πολλά και ηχηρά ονόματα δεν βρέθηκαν να συναγωνίζονται στην ίδια λίγκα. Ποτέ ξανά τόσοι εν ενεργεία ΝΒΑερς δεν ήρθαν στα μέρη μας. Ποτέ ξανά οι ομάδες δεν είχαν τέτοιο βάθος σε απόλυτα νούμερα αλλά και ποιότητα παικτών.

Πάμε όμως να τα δούμε όλα αυτά ένα-ένα και ενώ βρισκόμαστε μόλις λίγες ώρες πριν από το πρώτο τζάμπολ με την αγωνία να βρίσκεται στο κατακόρυφο για το τι θα δούμε στο παρκέ και το ποιες θα είναι οι ομάδες που θα φτάσουν στο τέρμα του δρόμου σε οκτώ μήνες από τώρα στην Κολωνία.

Κατ’ αρχήν μία συνοπτική ματιά στα ρόστερ των ομάδων. Σχεδόν 280 παίκτες μπήκαν στο μικροσκόπιό μας και αναλύθηκαν με βάση ύψη και ηλικίες. Τι προκύπτει; Ότι η Χίμκι Μόσχας είναι, μακράν μάλιστα, η «γηραιότερη» ομάδα της διοργάνωσης με μέσο όρο ηλικίας τα 30,2 χρόνια, έξι περισσότερα (μέσο όρο) από τη νεαρότερη που είναι η Άλμπα Βερολίνου (24,3). Δεύτερη πιο γηραιά ομάδα μία άλλη ρωσική, η πρωτάρα Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης με 29,1 χρόνια μέσο όρο ηλικίας ενώ 2η νεαρότερη είναι ο Ολυμπιακός (!) με 25,9 χρόνια, παρά την παρουσία στο ρόστερ του μάλιστα δύο εκ των δέκα γηραιότερων παικτών της διοργάνωσης, του 2ου γηραιότερου Βασίλη Σπανούλη (37) πίσω από τον 39χρονο Φελίπε Ρέγες και του 34χρονου Πρίντεζη.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο Ρέγες ήταν ο μοναδικός παίκτης στα ρόστερ των ομάδων της φετινής Ευρωλίγκα που είχε παίξει και στην 1η διοργάνωση τη σεζόν 2000-01 με τη φανέλα της Εστουδιάντες, μέχρι να υπογράψει στη Μιλάνο ο Σκόλα. Άλλοι παίκτες που εμφανίσθηκαν τότε, αλλά συνεχίζουν την καριέρα τους αλλού είναι οι Νίκος Ζήσης (τότε στην ΑΕΚ, τώρα στη Μπανταλόνα), Κωστής Βασιλειάδης (τότε στον ΠΑΟΚ, τώρα στην Ομπραντόιρο), Μιχάλης Πελεκάνος (τότε στο Περιστέρι, τώρα στον Ήφαιστο Λήμνου), Γιάννης Γιαννούλης (τότε στον ΠΑΟΚ, μέχρι πρότινος σε ομάδα της Νάξου) και ο Πάου Γκασόλ (τότε Μπαρτσελόνα, τώρα Πόρτλαντ Μπλέιζερς).

Να προσθέσουμε, επίσης, ότι, τρεις από τους προπονητές των 18 ομάδων της φετινής διοργάνωσης, τότε ήταν ακόμη παίκτες! Πρόκειται για τους Μίλαν Τόμιτς (τότε Ολυμπιακός, τώρα Ερυθρός Αστέρας), Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (τότε Μπαρτσελόνα, τώρα Ζαλγκίρις) και Ντέγιαν Ράντονιτς (τότε Μπούντουτσνοστ, τώρα Μπάγερν Μονάχου).

Όσον αφορά στις πιο... ψηλές ομάδες σε μέσο όρο ύψους, Μπασκόνια, Χίμκι και Μπαρτσελόνα έχουν πάνω από 2μ.01 ενώ άλλες τέσσερις (Ερ.Αστέρας, οι δύο αιώνιοι και η Βαλένθια) πάνω από 2μ.00 μέσο όρο με κοντύτερη ομάδα τη Βιλερμπάν στο 1μ.98.

Οι Αμερικανοί φυσικά θα είναι και φέτος η πλειοψηφία στα ρόστερ των 18 ομάδων, αφού μετρήσαμε 75 (ποσοστό 27,1% επί του συνόλου των παικτών) με τους Ρώσους να ακολουθούν, όντας 26 νοματαίοι λόγω και της παρουσίας και 3ης ομάδας από τη χώρα (Ζενίτ) μετά τις ΤΣΣΚΑ και Χίμκι.

Οι Σέρβοι είναι πεσμένοι σε σχέση με άλλες χρονιές, μόλις 19, ενώ 17 είναι οι Έλληνες και άλλοι τόσοι οι Γάλλοι. Συνολικά εκπροσωπούνται 38 χώρες από όλο τον κόσμο. Ένας από την Ασία (ο διεθνής Ιορδανός Ντουβερίογλου ή Αλ-Ντουαϊρί), δύο από την Ωκεανία, 11 από την Αφρική, 86 από Νότια, Κεντρική και Βόρεια Αμερική και οι υπόλοιποι 177 από την Ευρώπη.

Όπως προαναφέραμε, τα σπουδαία ονόματα από το πρωτάθλημα του ΝΒΑ θα είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά στη φετινή Ευρωλίγκα. Συνολικά μετρήσαμε 28 παίκτες που βρέθηκαν στα ρόστερ των ομάδων του ΝΒΑ την περσινή σεζόν και έπαιξαν έστω σε ένα ματς. Από αυτούς τους 28 οι 18 θα παίξουν στην Ευρωλίγκα και οι υπόλοιποι 10 σε άλλες διοργανώσεις (EuroCup, Champions League). Ο παίκτης που εμφανίσθηκε στα περισσότερα ματς ΝΒΑ πέρυσι ήταν ο νεοφερμένος Σουηδός της Χίμκι Μόσχας, Γιόνας Τζέρεμπκο (73 με τους Ουόριορς), ενώ σε 68 με δύο ομάδες έπαιξε ο Καναδός Νικ Στάουσκας της Μπασκόνια. Ιδού και η σχετική λίστα από την οποία απουσιάζει ο Ρώσος Τιμοφέι Μοζγκόβ, ο οποίος ανήκε στους Ορλάντο Μάτζικ, αλλά δεν έπαιξε ούτε ένα ματς.

Πάμε τώρα στους παίκτες που θα παίξουν τη νέα σεζόν στην Ευρωλίγκα και κουβαλάνε εμπειρία άνω των πεντε σεζόν στο ΝΒΑ ή αν προτιμάτε άνω των 300 αγώνων. Στην πρώτη 12αδα της σχετικής λίστας υπάρχουν επτά «ρούκι» για την Ευρωλίγκα, δύο που συνεχίζουν (Ροντρίγκεζ, Ουίλιαμς) και τρεις που επιστρέφουν (Κάσπι, Μοζγκόβ, Μίροτιτς) μετά από χρόνια.

Ο παίκτης με τα περισσότερα ματς καριέρας στο ΝΒΑ είναι ο... δικός μας Κώστα(ς) Κουφός, που άφησε το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου μετά από 686 ματς σε πέντε διαφορετικές ομάδες. Περίπου 50 λιγότερα είχε καταγράψει ο Γερέμπκο και πάνω από 600 μετράνε οι Μονρό της Μπάγερν Μονάχου και Τζόνσον του Παναθηναϊκού.

Με βάση λοιπόν την προϋπηρεσία των παικτών που υπάρχουν στα ρόστερ των 18 ομάδων της Ευρωλίγκα, βγάλαμε τις πιο... "ΝΒΑ ομάδες" της φετινής σεζόν. Όπου μακράν της δεύτερης υπερέχει η Χίμκι Μόσχας, οι παίκτες της οποίας μετράνε 1.653 ματς καριέρας στο ΝΒΑ! Συνολικά επτά παίκτες της Χίμκι έχουν περάσει από το ΝΒΑ (Μοζγκόβ, Έβανς, Σβεντ, Μόνια, Μπερτάνς, Καράσεβ, Τζέρεμπκο) ενώ επτά «πρώην» είναι και παίκτες της Ρεάλ.

Η Μακάμπι των Κουίνσι Εϊσι, Νέιτ Ουόλτερς, Ντόρσεϊ, Κάσπι και Μπλακ ακολουθεί με 1.356 αγώνες καριέρας, ενώ στην 3η θέση φιγουράρει ο Παναθηναϊκός των Τζόνσον, Φρεντέτ, Καλάθη, Ουάιλι, Παπαγιάννη και Μπέντιλ. Όσο για την ομάδα με τη λιγότερη ΝΒΑ-εμπειρία είναι η Ζαλγκίρις, της οποίας μόνο ο νεοφερμένος Νάιτζελ Χέις έχει παίξει πριν λίγα χρόνια σε 9 ματς.

Πλησιάζοντας προς το τέλος του ειδικού αυτού αφιερώματος, ας ρίξουμε και μια ματιά στους προπονητές, κυρίως λόγω της επιστροφής του Έτορε Μεσίνα στη διοργάνωση. Ο Ιταλός είναι ο 2ος πολυνίκης στην Ευρωλίγκα πολύ πίσω πλέον από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ενώ τη 2η αγωνιστική θα ξεπεράσει τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς σε ματς στη διοργάνωση (299), ώστε να γίνει ο δεύτερος που θα πιάσει τα 300 ματς!

Στον παρακάτω πίνακα με έντονα γράμματα (bold) αναφέρονται οι εν ενεργεία προπονητές σε ομάδες της Ευρωλίγκα και βλέπετε τους προπονητές με περισσότερες νίκες, περισσότερες ήττες και περισσότερους αγώνες στην Ευρωλίγκα (από το 2000-01 μέχρι σήμερα).

Τέλος, ο αγαπημένος μου πίνακας. Πρόκειται για τους top performers ανά ομάδα στην ιστορία της Ευρωλίγκα. Τους κορυφαίους στις βασικές στατιστικές κατηγορίες, μόνο όμως με τη φανέλα των ομάδων που θα παίξουν στη φετινή διοργάνωση και στον οποίο πίνακα δεν υπάρχει φυσικά η πρωτάρα Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Αυτό που ξεχωρίζει φυσικά είναι το όνομα του Δημήτρη Διαμαντίδη ως κορυφαίου σε ΟΛΕΣ τις στατιστικές κατηγορίες στην ιστορία του Παναθηναϊκού παρότι, πλέον, έχουν συμπληρωθεί τρεις σεζόν από τότε που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Κάτι ανάλογο έχει «πετύχει» ο Παούλιους Γιανκούνας στη Ζαλγκίρις Κάουνας, παραμένοντας κορυφαίος σε έξι από τις επτά κατηγορίες (εκτός τα τρίποντα όπου ξεχωρίζει ο Μιλάκνις) ενώ σε πέντε από τις επτά κατηγορίες παραμένει κορυφαίος της Μπαρτσελόνα ο «La Bomba» Ναβάρο και σε τέσσερις του Ολυμπιακού ο Βασίλης Σπανούλης!

Καλή σεζόν να έχουμε λοιπόν!

 

 

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely