Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 19:59

Ζαλγκίρις: Walk up!

Από :

(φωτό από τη media day της Ευρωλίγκα)

Η Ζαλγκιρις δίχως αμφιβολία αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη της περυσινής διοργάνωσης. Το σύνολο του Σάρας ήρθε από το πουθενά, παίζοντας ένα γρήγορο και ελκυστικό μπάσκετ και κατάφερε να χτυπήσει την πόρτα του final four, βάζοντας πολύ δύσκολα στον ημιτελικό στη Φενέρ. Η τεχνογνωσία που διαθέτουν οι άνθρωποι του συλλόγου, η ικανότητα που έχουν να βελτιώνουν νέους παίχτες σε υψηλό επίπεδο, τα πολλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μονάδων που απαρτίζουν το ρόστερ, σε συνάρτηση με την παραμονή του μεγάλου σταρ της ομάδας, του προπονητή Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, μας προϊδεάζουν για ένα ακόμα ευχάριστο παραμύθι.

Ο καλύτερος παίχτης

 Εδώ οι απόψεις νομίζω διίστανται. Από τη μία πλευρά ο Λιθουανός παικταράς Γιανκούνας, ο άνθρωπος που αναρωτιόμαστε όλοι πότε θα αστοχήσει στο ενδιάμεσο σουτ από τα πέντε-έξι μέτρα μετά από ένα pick and pop, ο παίχτης σημαία με 14 χρόνια στον ίδιο σύλλογο. Από την άλλη πλευρά όμως η φιγούρα του Μπράντον Ντέιβις, του ψηλού που ειδικά στη σειρά με τον Ολυμπιακό μας εντυπωσίασε όλους, αποτελεί το κλειδί στη φετινή ομάδα.  Ο Ντέιβις μας συστήθηκε ως ένας αθλητικός ψηλός που μπορεί να στηρίξει τον αμυντικό προσανατολισμό της ομάδας του Σάρας. Στα θετικά του είναι η βελτίωση που έδειξε κατά τη διάρκεια της χρονιάς στο επιθετικό κομμάτι, η απουσία φόβου στην πρώτη του σεζόν σε επίπεδο Euroleague και το υψηλότατο ποσοστό από τις προσωπικές, στοιχείο πολύ σημαντικό για ψηλό αθλητή. Το μοναδικό αρνητικό που βρίσκω στο συγκεκριμένο αθλητή βρίσκεται στην ταχύτητα στα πλάγια βήματα, που χρειάζεται βελτίωση.

Η καλύτερη μεταγραφή

Εδώ θα ξεχωρίσω τον Τόμας Γουόκαπ, έναν αθλητής που έρχεται από μια καταπληκτική χρονιά στο FIBA Champions League με τη Λούντβισμπουργκ, με την οποία ψηφίστηκε κιόλας στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Αποτελεί ένα φοβερά γυμνασμένο 2-3άρι, που με τη μπάλα στα χέρια διαβάζει άριστα την αντίπαλη άμυνα.  Ο Γουόκαπ παρουσίασε υψηλό δείκτη αναλογίας ΑST/TO, ένα εργαλείο σε μια ομάδα που θέλει να μειώσει τα λάθη της τη φετινή χρονιά. Μπορεί να πασάρει γρήγορα, όχι σαν τον Τεόντοσιτς, αλλά θα ψάξει την εύκολη και σωστή πάσα. Θα τον δείτε να βοηθάει πολύ στα ριμπάουντ, με τη Ζάλγκιρις να γίνεται ακόμα πιο σκληρή σε αυτόν το τομέα. Το αρνητικό του είναι η διστακτικότητα που επιδεικνύει και τα μέτρια ποσοστά του στο τρίποντο. Δεν έχει αξιόπιστο σουτ και συνήθως χτυπά από το ζωγραφιστό, κερδίζοντας παράλληλα αρκετά φάουλ.

Θα βαρεθούμε να βλέπουμε

Δεν βρίσκω κάτι που θα βαρεθώ στο παιχνίδι των Λιθουανών. Είναι μια καλοστημένη μηχανή με ένα καταπληκτικό οδηγό. Τα μόνα πράγματα που μπορεί να με εκνευρίσουν είναι οι διαμαρτυρίες του οδηγού Σάρας στους διαιτητές σχεδόν σε κάθε επίθεση. Με δασκάλους Ομπράντοβιτς-Πέσιτς και σε μικρότερο βαθμό τον Γκέρσον, πώς γίνεται να μην γκρινιάξεις άλλωστε. Το δεύτερο πράγμα που θα βαρεθώ είναι τον Γιανκούνας να παίζει ηγετικό ρόλο σε αυτό το σύνολο, με την εμπειρία και την οξυδέρκεια του. Παρότι το μπάσκετ εξελίσσεται, αυτός με κάποιο μαγικό τρόπο (μαζί με τον Ρέγιες της Ρεάλ) συνεχίζει να κάνει πλάκα στους αντίπαλους ψηλούς. Εύγε Παούλιους.

Θα μας αρέσει να βλέπουμε

Πρώτα από όλα το πανέμορφο και γεμάτο γήπεδο της Ζαλγκίρις. Αν δεν κάνω λάθος ήταν η ομάδα με τον υψηλότερο μέσο όρο εισιτηρίων τη χρονιά που μας πέρασε, με τον κόσμο της πόλης του Κάουνας να ετοιμάζεται να στηρίξει ακόμα περισσότερο το οικοδόμημα του Σάρας. Θα μας αρέσει η επιμονή στο πλάνο του προπονητή, η ομαδικότητα και η κυκλοφορία της μπάλας, με κατεύθυνση την καλύτερη επιλογή. Οι Λιθουανοί έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο με παίχτες πολυθεσίτες, που μπορούν να υπηρετήσουν το πλάνο του κόουτς προσφέροντας πολλές επιλογές  κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.  Επίσης θα μας αρέσει να βλέπουμε τον Μιλάκνις να τρέχει από staggered screen και off ball καταστάσεις, για να εκτελέσει από την περίμετρο. Ο τρόπος που χαμηλώνει το κορμί του, αναπτύσσει ταχύτητα και ξεμαρκαρίζεται από τον αμυντικό του για να βρει ελάχιστο χρόνο να εκτελέσει, είναι για να διδάσκεται στα μικρά παιδιά.

Προσέξτε αυτόν

Εδώ θα έβαζα την αδυναμία μου από το ρόστερ, τον Άαρον Ουάιτ, αλλά τελευταία στιγμή με κέρδισε ο Γκριγκόνις. Ο πρώην παίχτης της Άλμπα Βερολίνου διαθέτει φοβερό μακρινό σουτ και αν τον αφήσεις ελεύθερο μπορεί να σε σκοτώσει. Θα τον δείτε να εκτελεί κυρίως στην αδύνατη πλευρά, με τον ίδιο να γνωρίζει καλά τα βασικά του αθλήματος. Μπορεί να μην έχει μεγάλο ύψος και δυνατό κορμί, αλλά στην άμυνα είναι αξιοπρεπέστατος.  Έχει υψηλό μπασκετικό ΙQ και έχω την εντύπωση ότι θα είναι ο επόμενος μεγάλος σουτέρ της Γηραιάς Ηπείρου μαζί με τον Τόμας της Βαλένθια.

Πρόβλεψη

Πλέι οφ πιστεύω ότι θα μπει. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Το ρόστερ της είναι λειτουργικό και με πολλές επιλογές, έχει ένα κορμό παιχτών που γνωρίζονται μεταξύ τους και από την εθνική Λιθουανίας, ωστόσο φέτος θα την υπολογίζουν όλοι, δεν θα έρθει από το πουθενά πάλι. Υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από εκείνη, με τους ιθύνοντες να ανακοινώνουν ότι το μπάτζετ φέτος θα είναι το υψηλότερο της ιστορίας της.  Οπότε η πρόβλεψη μου λέει για 7η θέση και συνάντηση με τη Ρεάλ για να το πάω πιο πέρα.  Μην με ρωτήσετε και σκορ στους προημιτελικούς.

Το ρόστερ

0

DAVIES, BRANDON

C

2.08

3

WOLTERS, NATE

G

1.93

7

WALKUP, THOMAS

G

1.93

8

SABECKIS, DONATAS

G

1.98

9

WESTERMANN, LEO

G

1.98

13

JANKUNAS, PAULIUS

F

2.05

17

BIRUTIS, LAURYNAS

C

2.13

21

MILAKNIS, ARTURAS

G

1.95

30

WHITE, AARON

F

2.06

31

JOKUBAITIS, ROKAS

G

1.92

40

GRIGONIS, MARIUS

G

1.98

44

KAVALIAUSKAS, ANTANAS

C

2.08

92

ULANOVAS, EDGARAS

F

1.99

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely