Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023 10:32

Χάποελ Ιερουασαλήμ: Εποχή Άντελσον και... dream bigger

Από :

Η Χάποελ Ιερουσαλήμ, αντίπαλος του ΠΑΟΚ στη φάση των ομίλων του Basketball Champions League, βίωσε ένα καλοκαίρι σημαντικών αλλαγών. Όχι τόσο στο αγωνιστικό σκέλος, αλλά κυρίως διοικητικά. Κι αυτό είναι που την κάνει να ονειρεύεται επιτεύγματα μεγαλύτερα απ' αυτά που είχε πετύχει μέχρι τώρα στην ιστορία της.

Η Χάποελ μπορεί ομολογουμένως να μην είναι Μακάμπι Τελ Αβίβ, όμως είναι ένα πολύ μεγάλο μέγεθος για το Ισραήλ. Τα τελευταία χρόνια είδε αρκετά από τα όνειρα της να γίνονται πραγματικότητα. Πρωταθλήτρια στη χώρα της το 2015 και το 2017. Κυπελλούχος το 2019, το 2020 και το 2023. Φιναλίστ πέρσι στο BCL στο Final Four της Ανδαλουσίας. Αδιάκοπη παρουσία στα κύπελλα Ευρώπης και... εκατοντάδες ευρωπαϊκά ματς γενικότερα στη σύγχρονη ιστορία της. Όμως αυτά... δεν είναι αρκετά.

Η είσοδος του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Ματάν Άντελσον στο κλαμπ πριν από τρεις μήνες, γέννησε αυτομάτως πολύ μεγάλες προσδοκίες στις τάξεις του οργανισμού και δη τους ιδιαίτερα φανατικούς φιλάθλους της. Ο Άντελσον -ο οποίος απέκτησε έναντι 20 εκατ. δολαρίων την πλειοψηφία του μετοχικού πακέτου του συλλόγου- είναι γιος της μικροβιολόγου και "βασίλισσας" των καζίνο και της βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών Μίριαμ Άντελσον, μιας από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο με περιουσία πάνω από 35 δις.

Ο Άντελσον, αναλυτής και σύμβουλους επενδύσεων, είναι ένας τύπος που λατρεύει το μπάσκετ. Μάλιστα, πολύ πριν την εμπλοκή του στη Χάποελ, πήγαινε στο γήπεδο για να δει την ομάδα. "Ο στόχος μου είναι να φέρω ταλέντο κι επαγγελματισμό στα του μάνατζμεντ, από τις ΗΠΑ στη Χάποελ. Εύχομαι να επεκτείνουμε την ομάδα συνδυάζοντας τοπικό με παγκόσμιας κλάσης ταλέντο", σχολίασε ο ίδιος σχετικά με τα παραγοντικά του πλάνα.

Ενώ σε ο,τι αφορά τις πιθανότητες εισόδου στην Euroleague, εξηγήσε πως... "ο δρόμος προς τα εκεί δεν είναι ξεκάθαρος. Μπορεί να μας πάρει δύο χρόνια, ίσως πέντε, ίσως και περισσότερα. Αλλά θα κάνουμε τα πάντα με τον δικό μας τρόπο και χωρίς χρονικά όρια πάνω απ' τα κεφάλια μας. Με την ελπίδα πως κάποια στιγμή τα στάνταρ του συλλόγου θα συμβαδίσουν με της Ευρωλίγκα για πολυετή συνεργασία". Με απλά λόγια, ο Άντελσον δεν θέλει να βάλει για... μια σεζόν και τέλος την Χάποελ στην Ευρωλίγκα, αντιθέτως θα προσπαθήσει να βρει τρόπο για την μόνιμη εγκατάσταση της στην λίγκα.

Έχει αξία να αναφέρουμε πως η τελευταία παρουσία της Χάποελ στην Ευρωλίγκα χρονολογείται πίσω στη σεζόν 2000-01! Ενώ η αμέσως προηγούμενη, τη σεζόν 1997-98. Κοινώς, μιλάμε για μια ομάδα που εδώ και 22 χρόνια έχει περάσει από κάθε πιθανή κι απίθανη ευρωπαϊκή διοργάνωση (BCL, EuroCup/ULEB Cup, EuroChallenge, Saporta, Balkan League), οπότε είναι λογικό η Ευρωλίγκα να μοιάζει με τον απόλυτο -άπιαστο ως τώρα- στόχο.

Βέβαια, σε κάποια φάση του καλοκαιριού το hype ήταν τέτοιο που νομίζαμε ότι η Χάποελ θα κατεβάσει του χρόνου την... μισή Ευρωλίγκα στο ρόστερ της, πράγμα που τελικά δε συνέβη. Αυτό όμως (για να περάσουμε και στο αγωνιστικό...) δε σημαίνει πως η ισραηλίτικη ομάδα δεν πήρε καλούς παίκτες. Όχι μόνο πήρε, αλλά κράτησε κιόλας. Φυσικά αναφερόμαστε στον κορμό της που την οδήγησε πέρσι στον τελικό του BCL κι αν και έχασε το τρόπαιο, είχε μια άκρως επιτυχημένη σεζόν ευρωπαϊκά. Ο άσος "όνομα και πράγμα" Σπίντι Σμιθ, ο ψηλός Ζακ Χάνκινς, ο σκόρερ Καντίν Κάρινγκτον, ο φόργουορντ Λέβι Ράντολφ καθώς κι ο διεθνής ρολίστας Οζ Μπλέιζερ,παίκτες που πέρσι πλήγωσαν την ΑΕΚ στους "8" του θεσμού, έμειναν άπαντες στη θέση τους.

Όπως κι ο κόουτς Αλεξάνταρ Τζίκιτς, COY στο Ισραήλ πέρσι, που κουβαλά εμπειρία 30 ετών στους πάγκους και 16 τίτλους στην καριέρα του. Ο Σέρβος τεχνικός είδε το ρόστερ του να εμπλουτίζεται με τον επί μια τριετία ηγέτη της Χολόν και πρώην NBAer, Κρις Τζόνσον (33χρ.), στις θέσεις "3" και "4". Αλλά και με τον βετεράνο PF/C από τη Σενεγάλη, Μορίς Εντούρ (31χρ.), που στο βιογραφικό του κουβαλά ομάδες όπως η Ρεάλ (πρωταθλητής Ισπανίας το 2016), η Ούνικς, η Βαλένθια, η Ρίτας κι η Γαλατασαράι.

Ωστόσο η πιο δυνατή μεταγραφή της ομάδας των Ιεροσολύμων αφορά έναν γηγενή: τον Γιοβέλ Ζούσμαν, ο οποίος επαναπατρίζεται μετά από δύο χρόνια στο Βερολίνο και την Άλμπα. Αυτός πράγματι είναι ένας παίκτης που αποκτά η Χάποελ απευθείας από την Ευρωλίγκα, μιας και πέρσι έπαιξε 27 ματς με τη γερμανική ομάδα στο τοπ επίπεδο, έχοντας 6,8 πόντους, 2,9 ριμπάουντ και 1,8 ασίστ ανά 22 λεπτά. Ο Ζούσμαν, στα 25 του πια, ήταν... παιδί της Μακάμπι (2015-2021), αλλά το φετινό καλοκαίρι άλλαξε στρατόπεδο κι αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, σε ένα σύνολο που φιλοδοξεί να εκθρονίσει την Μακάμπι και να φτάσει ξανά ως τον τέλος της διαδρομής στην Ευρώπη.

Τι άλλο ενδιαφέρον είχε το μεταγραφικό καλοκαίρι της Χάποελ; Α, ναι. Τον Μπρίντον Λεμάρ που πέρσι τον γνωρίσαμε στην ΑΕΚ. Ένα combo guard που έχει δυνατότητες, αλλά η αλήθεια είναι πως έδειξε αρκετά ασταθής παίκτης. Ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο μέσα στο παρκέ. Το ταλέντο δεν του λείπει, όμως η ουσία είναι πως η Χάποελ τον παίρνει για βάθος στην περιφέρεια κι όχι για βασικούρα. Τέλος, ο λιγότερο εμπορικός παίκτης που αποκτήθηκε είναι ο Γεωργιανός σέντερ, Γκάμπριελ Σασασβίλι, με θητεία πέρσι στην Μπάμπεργκ (7π., 4,7ριμπ., 1,2ασ.). Είναι 23 ετών κι αποτελεί τρόπον τινά ένα πρότζεκτ, αφού ακόμη εξελίσσει το παιχνίδι του.

Τις προάλλες (8/9) η Χάποελ είχε ένα δυνατό φιλικό με την Παρτίζαν του Ομπράντοβιτς στη Μπάνια Λούκα, όπου ηττήθηκε με 86-81. Έδειξε ωστόσο πολύ ανταγωνιστικό πρόσωπο και το ματς εξελίχθηκε σε θρίλερ. Φαίνεται πως η πρώτη πεντάδα του Τζίκιτς θα αποτελείτα από τους Σπίντι Σμιθ, Κάρινγκτον, Ζούσμαν, Εντούρ και Χάνκινς. Με αυτούς ξεκίνησε τουλάχιστον στη Σερβία. Ούτε Λεμάρ, ούτε Ράντολφ στους πρώτους πέντε. Το καλό γι' αυτούς πάντως είναι πως έχουν μοιρασμένο ταλέντο στο ρόστερ κι αυτό αποτυπώθηκε και στους πόντους τους στο εν λόγω φιλικό: Ο Κάρινγκτον είχε 13 κι από 11 είχαν τέσσερις παίκτες (Σμιθ, Λεμάρ, Χάνκινς, Εντούρ), ενώ 8 κι 7 αντίστοιχα είχαν Ράντολφ και Τζόνσον.

Σε γενικές γραμμές η Χάποελ ενισχύθηκε χωρίς να "πειράξει" την καλή περσινή της μαγιά. Τα φιλικά δεν είναι για σοβαρά συμπεράσματα πέραν  του "κουβέντα να γίνεται", οπότε ας περιμένουμε την έναρξη της σεζόν για περισσότερες αλήθειες. Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα του ρόστερ της είναι ικανή να την οδηγήσει ψηλά. Αν το "ψηλά" θα είναι το να πάρει το πρωτάθλημα από την Μακάμπι ή να κατακτήσει το BCL, είναι πολύ πρόωρο να το πούμε.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει καθόλου εύκολο έργο απέναντι της κι είναι περιττό να αναφέρουμε πως το μπάτζετ της είναι... καμιά δεκαριά φορές μεγαλύτερο του δικού του. Αλλά στο μπάσκετ πολλά μπορούν να συμβούν.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely