Τρίτη, 09 Ιουνίου 2020 18:29

Μπένετ Χουντ, o πρωταγωνιστής των συνθηκών

Από :

Το απόγευμα του Σαββάτου, ένας νεαρός παίκτης που αγωνίζεται στην Bundesliga, ονόματι Μπένετ Χουντ, έγινε αντικείμενο συζήτησης στην γηραιά ήπειρο, ιδίως στα social media. Ο λόγος; Έκανε ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα, πετυχαίνοντας 30 πόντους, στην επανέναρξη της γερμανικής λίγκας. Ουδείς θα ενδιαφερόταν για ένα ματς μεταξύ Γκέτινγκεν και Κράιλσχαϊμ, ωστόσο το γεγονός πως αυτό ήταν το πρώτο παιχνίδι στην μετά-κορονοϊού εποχή, το καθιστά αυτομάτως ιστορικό. Ο άγνωστος Χουντ σίγουρα εξέπληξε θετικά όσους επέλεξαν να δουν την αναμέτρηση, θυμίζοντας τους... τι είναι μπάσκετ - κάτι που μας είχε λείψει.

30 πόντοι (3/5 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 9/10 βολές), 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη σε 29:56. Αυτά ήταν τα πεπραγμένα του μικρού στην όψη, Μπένετ Χουντ, στην επανέναρξη της BBL. Υπό άλλες συνθήκες, κανείς δεν θα νοιαζόταν, όμως τώρα, όπου το μπάσκετ δεν έχει πάρει ακόμη... μπρος, κι οι επιλογές αναφορικά με το τι να παρακολουθήσει κάποιος φαν του σπορ είναι απειροελάχιστες, τα επιτεύγματα του νεαρού Γερμανού αποκτούν άλλη αξία. Δείτε και τα στιγμιότυπα, παρακάτω.

Είναι σημείο των καιρών το ότι ασχολούμαστε με ένα τέτοιο ματς κι όχι φερειπείν με τους τελικούς της Α1, της Serie A, της Liga Endesa και των λοιπών ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, τους οποίους βλέπαμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Η "φτωχή" δραστηριότητα φέρνει στον αφρό έναν παίκτη όπου ελάχιστοι γνώριζαν. Ευκαιρία να σας τον συστήσουμε καλύτερα, αφού κατά τα λοιπά το μόνο που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στην ατμόσφαιρα, είναι σενάρια με άρωμα από... μεταγραφές.

Τα πρώτα χρόνια στην Άλμπα Βερολίνου

Ο προσεχώς 22χρονος γκαρντ (γεννημένος τον Αύγουστο του 1998) υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι συμβόλαιο συνεργασίας στην Γκέτινγκεν, έπειτα από μια τετραετία (2015-2019) στην Άλμπα Βερολίνου. Τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του στην πρωτεύουσα, ήταν μέλος της δεύτερης ομάδας του συλλόγου. Στην πρώτη ομάδα των "Άλμπατρος", σε επίπεδο ανδρών, έκανε τα πρώτα "baby steps" του από το 2017 κι ύστερα, είτε ως συμπληρωματικός στο ρόστερ, είτε ως δανεικός στην Λοκομοτίβ Μπερνάου, ομάδα τρίτης κατηγορίας που εδρεύει κι εκείνη στο Βερολίνο. Τη σεζόν 18/19, μάλιστα, είχε αναδειχθεί καλύτερος νέος παίκτης της ProB. Γενικώς, ο έφηβος Χουντ "πηγαινοερχόταν" για αρκετό καιρό μεταξύ των δύο ομάδων, σε μια σχέση που θύμιζε τις ομάδες της G League με τις αντίστοιχες affiliates τους στο ΝΒΑ. Η άσημη Λοκομοτίβ του εξασφάλιζε λεπτά δράσης που προφανώς ήταν αδύνατον να βρει στην Άλμπα, καθώς δεν ήταν έτοιμος αγωνιστικά.

Τα παιχνίδια του με την Άλμπα δεν ήταν πολλά. Τη σεζόν 2017-18 είχε παίξει συνολικά σε 8 παιχνίδια πρωταθλήματος (1.5 πόντοι, 0.8 ριμπάουντ ανά 6'), ενώ πέρσι έπαιξε σε 2. Ταυτόχρονα, κατέγραψε και 10 εμφανίσεις στο EuroCup κατά την διάρκεια της διετίας (1.7 πόντοι, 0.4 ριμπάουντ ανά 9.5'). Ο Αίτο Ρενέσες του έδινε κάπου κάπου ευκαιρίες. Όμως ουδέποτε μπόρεσε ο Χουντ να αποκτήσει έναν πιο ενεργό ρόλο στα πλάνα του Ισπανού κόουτς. Έτσι, το καλοκαίρι του 2019, ο Γερμανός περιφερειακός άλλαξε στέγη, προκειμένου να πάει σε μια ομάδα που θα του έδινε περισσότερες αρμοδιότητες. Το γεγονός πως είναι αρκετά βραχύσωμος (δεν ξεπερνά τα 180 εκ.) σίγουρα αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στο να στεριώσει σε υψηλότερο επίπεδο.

Διεθνής επι σειρά ετών

Ο Χουντ υπήρξε διεθνής με τα μικρά κλιμάκια της Εθνικής Γερμανίας για αρκετά χρόνια. Έχει "υπηρετήσει" τη χώρα του σε επίπεδο U16, U18, U19 και U20. Το 2018, μάλιστα, είχε κατακτήσει (χωρίς να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο) το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό τουρνουά κάτω των 20 ετών που διεξήχθη στην Γερμανία (το Ισραήλ είχε κερδίσει στον τελικό την Κροατία, ενώ στον μικρό τελικό η Γερμανία επιβληθεί της Γαλλίας).

Παράλληλα, είχε στελεχώσει και την "δεύτερη" ομάδα των Ανδρών (την λεγόμενη A2-Nationalmannschaft) πριν από έναν χρόνο, η οποία θα συμμετείχε σε καλοκαιρινή Πανεπιστημιάδα. Στην εν λόγω ομάδα είχαν κληθεί κι άλλοι παίκτες από τα χαμηλά στρώματα της γερμανικής δεξαμενής παικτών, όπως ο Σνάιντερ της Άλμπα, Ολίντε της Μπάμπεργκ κι ο Γιάλοβ της Λούντβιχσμπουργκ. Τέλος, ο Χουντ είχε ακόμη μια κλήση σε επίπεδο ανδρών, για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2021, τον περασμένο Φλεβάρη.

Η φετινή σεζον με την Γκέτινγκεν

Στην πρώτη του επαγγελματική χρονιά όπου δεν βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» της Άλμπα, ο Χουντ πήγε σε ένα μικρομεσαίο κλαμπ της Γερμανίας. Η Γκέτινγκεν είναι μια ομάδα που τα τελευταία έξι χρόνια (το 2014 ανέβηκε στην Bundesliga) τερματίζει σταθερά μεταξύ 10ης και 16ης θέσης, βρισκόμενη πάντα πιο κοντά στην ζώνη του υποβιβασμού, παρά σε εκείνη των playoffs. Φέτος, μέχρι τη στιγμή της διακοπής, τα πήγαινε σαφώς καλύτερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αφού βρισκόταν στην 8η θέση, σε ισοβαθμία με την Βίρτσμπουργκ. Είχε μαζέψει 11 ροζ φύλλα σε 21 αναμετρήσεις. Έγινε πιο "υπολογίσιμη". Προπονητής της είναι ο 40χρονος Γιόχαν Ρόιακερς, για τον οποίο σας είχαμε μιλήσει σε παλαιότερα αφιέρωμα.

Ο Χουντ δεν έχασε κανένα παιχνίδι, "γράφοντας" 21 συμμετοχές (συν ακόμη δύο για το Κύπελλο). Στο 1/3 των αγώνων ήταν starter. Διένυε μια γεμάτη σεζόν δίχως τραυματισμούς. Έπαιζε κατά μέσο όρο περίπου 20 λεπτά, με απολογισμό 8.1 πόντους (38% διπ, 34% τριπ, 77% βολές), 1.3 ριμπάουντ, 3.3 ασίστ και 6.6 ranking. Ήταν όχι "βασικός κι αναντικατάστατος", αλλά κάτι σαν "6ος παίκτης" της ομάδας, αρκετά σημαντικός πάντως για το ροτέισον του backcourt. Η "30αρα" που πέτυχε το Σάββατο, ήρθε... ουρανοκατέβατη είναι η αλήθεια, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχαμε δει πως πρόκειται για έναν παίκτη τόσο ικανό επιθετικά. Δεν ήταν παίκτης που έκανε συχνά θόρυβο. Αναμφίβολα, αυτή ήταν η κορυφαία στιγμή της μέχρι τώρα καριέρας του. Όχι μόνο επειδή βοήθησε την ομάδα του να κερδίσει κι έκανε ατομικό ρεκόρ καριέρας. Αλλά γιατί έγινε viral σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποκτώντας δημοφιλία σε μια εποχή όπου το μπάσκετ ήταν εντελώς "νεκρό".

Η δράση, λοιπόν, δείχνει να επανέρχεται σταδιακά κι η «νέα κανονικότητα» ανέδειξε τους 30 πόντους του Χουντ κι όχι τους δυνητικούς 30 του Λάρκιν στα τουρκικά playoffs ή τους αντίστοιχους του Μίροτιτς στα ισπανικά. Τρεις μήνες δίχως μπάσκετ ήταν πάρα πολλοί κι αν ο «ήρωας» του σήμερα λέγεται Χουντ, οφείλουμε να τον αναγνωρίσουμε.

Σχετικά Άρθρα

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely