Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 11:01

10 hot topics για το 2020

Από :

 Καλή χρονιά σε όλους! Η υποδοχή του 2020 από το Basketball Guru γίνεται με τον συνηθισμένο πλέον τρόπο και την παρουσίαση δέκα (εκ των πιο) καυτών θεμάτων αμιγώς μπασκετικού περιεχομένου που πιθανότατα θα μας κρατήσουν απασχολημένους κατά την διάρκεια του νέου έτους.

Πάμε να τα δούμε, με αντίστροφη μέτρηση.

10. Άρης και ΠΑΟΚ: Σταυροδρόμι... θανάτου

Δίχως υπερβολή, οι δυο αιώνιοι της Θεσσαλονίκης παίζουν για την επιβίωση τους μέσα στο νεοφερμένο έτος. Αμφότερες οι τεράστιες αυτές ομάδες βρίσκονται στην πιο δεινή θέση των τελευταίων ετών, οικονομικά και αγωνιστικά. Ποιος να τους έλεγε πως με τη φυγή του 2019, θα συγκατοικούσαν στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα; Οι καταστάσεις είναι οριακές για δυο από τα πιο επιτυχημένα κλαμπ του ελληνικού αθλητισμού. Το ορατό ενδεχόμενο του υποβιβασμού πλανάται σα φάντασμα πάνω από το Παλέ και το Παλατάκι, με τις ήττες των ομάδων να γέρνουν προς αυτή την κατεύθυνση την πλάστιγγα, εάν δεν άλλαξουν άρδην την εικόνα τους. Ότι κι αν συμβεί, ακόμη κι αν καταφέρουν να πηδήξουν από το τρένο που οδηγεί στην Α2, το καλοκαίρι τους θα είναι «καυτό». Αν δεν βρεθούν λύσεις σε διοικητικά και οικονομικά ζητήματα, θα συνεχίσουμε να τους βλέπουμε να πορεύονται δίχως κανονικότητα και σε ρόλο κομπάρσου στην ελληνική λίγκα. Κάτι που μόνο ευχάριστο δεν θα είναι...

9. Βίρτους Μπολόνια: Επιστροφή ενόψει (;)

Η περσινή τροπαιούχος του Champions League επέλεξε να αγωνιστεί στο EuroCup, κάτι που ξεκάθαρα φανερώνει τη φιλοδοξία του κλαμπ για επιστροφή στην Ευρωλίγκα. Η ιταλική δύναμη, με τους Σάσα Τζόρτζεβιτς και Μίλος Τεόντοσιτς σε τεχνική κι εντός παρκέ ηγεσία αντίστοιχα, ευελπιστεί βάσιμα πως θα καταφέρει να φτάσει την προσεχή άνοιξη στη τελική φάση της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής λίγκας. Εάν κατακτήσει τον τίτλο, πέρα από ακόμη μια ευρωπαϊκή διάκριση ακόμη, θα πάρει και το πολυπόθητο εισιτήριο της επιστροφής. Θυμίζουμε πως οι Ιταλοί βρέθηκαν για τελευταία φορά στην Ευρωλίγκα τη σεζόν 2007-08. Πάνε 12 χρόνια από τη τελευταία τους συμμετοχή και φαίνεται πως βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στο μεγάλο “comeback”, μετά από αρκετά χρόνια στην αφάνεια.

Άλλωστε, ακόμη κι αν δεν κερδίσουν το EuroCup, η διοργανώτρια ενδέχεται και πάλι να μοιράσει ορισμένες wild cards. Και σε μια τέτοια περίπτωση, το brand name και τα σταθερά βήματα προόδου του οργανισμού, μόνο αδιάφορα δεν περνούν. Θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία. Φυσικά, τεράστια θα είναι κι η μάχη για το εγχώριο πρωτάθλημα, καθώς η ασυνέπεια της Ολίμπια στα ραντεβού με την κορυφή (τρεις χαμένοι τίτλοι από το 2014 κι έπειτα, όταν «εξαφανίστηκε» η Σιένα) δίνει σοβαρές ελπίδες στην Βίρτους, παρότι αντικειμενικά δεν βρίσκεται ακόμη ως ομάδα σε τόσο υψηλό επίπεδο από ποιοτικής άποψης.

8. ΑΕΚ: 2020, το νέο «2018»;

Τούτη την ώρα, η ΑΕΚ του Ηλία Παπαθεοδώρου πηγαίνει... τρένο, με 15 νίκες στα τελευταία 16 ματς που έχει δώσει σε όλες τις διοργανώσεις. Πειστικές εμφανίσεις, καλό μπάσκετ κι ένα ποιοτικότατο δίδυμο που την οδηγεί εκ του ασφαλούς. Ο λόγος, φυσικά, για τους ηγέτες της ομάδας, Λάνγκφορντ και Σαντ Ρος. Οι κιτρινόμαυροι είναι στα ημιτελικά του κυπέλλου και έχουν πολλές πιθανότητες για ακόμη μια κατάκτηση, την δεύτερη της τριετίας. Φιλοδοξούν να βρεθούν στο Final Four του BCL, εκεί όπου «καταπίνουν» κάθε βδομάδα τον εκάστοτε αντίπαλο, ενώ παράλληλα ονειρεύονται και τη συμμετοχή στους τελικούς της Basket League. Το «χρυσό» 2018 ήταν πιο επιτυχημένη χρόνια στη σύγχρονη εποχή της «Βασίλισσας», υπό την διοικητική ηγεσία του Μάκη Αγγελόπουλου, με δυο τίτλους να καταλαμβάνουν πλέον θέση στην τροπαιοθήκη του συλλόγου. Άραγε, θα καταφέρει η φιλόδοξη ΑΕΚ να επαναλάβει αντίστοιχες επιτυχίες, δημιουργώντας ακόμη μια σεζόν - ορόσημο, για την ιστορία της; Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο κι οι συνθήκες μέχρι στιγμής δείχνουν να είναι ευνοϊκές.

7. Luka Doncic: Η εδραίωση μεταξύ των κορυφαίων

Ο Σλοβένος σούπερ σταρ των Mavericks κάνει ομολογουμένως εκπληκτικές εμφανίσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Έχει ανανεώσει τον αέρα στην ομάδα του Dallas κατά την μετά-Νοβίτσκι εποχή, η οποία άμεσα του έδωσε το χρίσμα του ηγέτη. Ο προσεχώς 21χρονος γκαρντ παρουσιάζει τρομερή προσαρμογή στην πιο απαιτητική και δύσκολη λίγκα του πλανήτη, ήδη συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παικτών αυτής και θα θέλαμε να δούμε πως θα το κεφαλαιοποιήσει επί της ουσίας όλο αυτό. Θα συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις, ούτως ώστε να θέσει υποψηφιότητα για το βραβείο του MVP, παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό; Ίσως είναι νωρίς για κάτι τέτοιο, όμως σε κάθε περίπτωση, ο άλλοτε παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, αποτελεί σπουδαία διαφήμιση για την Ευρώπη και το όνομα του αποκτά διαρκώς όλο και μεγαλύτερη δημοφιλία. Όλοι αναρωτιούνται ποιο είναι το ταβάνι του και πόσο μεγάλα περιθώρια εξέλιξης έχει μπροστά του. Κάποια από αυτά, σίγουρα όχι όλα, θα τα μάθουμε μέσα στο 2020.

6. Ολυμπιακός / Βασίλης Σπανούλης

α. Ολυμπιακός: Build, build and... build

Κρίσιμο έτος για τον Ολυμπιακό αυτό που μόλις εισήλθε. Οι ερυθρόλευκοι θα βρουν μπροστά τους πολλά ανοικτά «κεφάλαια», τα οποία οφείλουν να επεξεργαστούν πιο προσεκτικά, αφού τα δύο τελευταία καλοκαίρια έγιναν αρκετά λάθη. Πρώτο και κύριο; Εκείνο του προπονητή. Μετά ακολουθούν τα ζητήματα στελέχωσης, κοινώς το πάρε-δώσε που πιστεύουμε πως θα συνεχιστεί με υψηλούς ρυθμούς. Καλώς ή κακώς, οι Πειραιώτες «ψάχνονται» και θα συνεχίσουν να το κάνουν για καιρό, καθώς έδειξαν να προχωρούν σε καίρια θέματα χωρίς ξεκάθαρο πλάνο. Αυτές οι διαδικασίες θέλουν χρόνο και στο μπάσκετ ανέκαθεν βλέπουμε ομάδες να «πληρώνουν» την προχειρότητα με μερικές κακές - χαμένες χρονιές. Οι ομάδες κάνουν κύκλους, κανείς δεν πρωταγωνιστεί για πάντα, αλλά αυτό δεν πρέπει να ληφθεί ως δικαιολογία στο Φάληρο. Με απλά λόγια: ανεξάρτητα του πως θα κλείσει η σεζόν 2019-20, ο Ολυμπιακός πρέπει να χτίσει. Να βάλει νέες βάσεις, να βρει φρέσκες σταθερές και να έχει υπομονή.

β. Βασίλης Σπανουλης: Πόσο αντέχει ακόμη;

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού θα έχει μπόλικη... δουλίτσα (και) μέσα στο 2020, παρότι βαδίζει στα 38 του χρόνια, καθώς θεωρείται ακόμη αναπόσπαστο κομμάτι των Πειραιωτών, στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Αφενός, συνεχίζει να συνεισφέρει με την εμπειρία και την κλάση του στο σύνολο του κόουτς Κεμζούρα, κυνηγώντας παράλληλα και κάποια ατομικά ρεκόρ που μπορεί να προκύψουν, αλλά από την άλλη, πρέπει να δούμε αν θα παραμείνει στο μπάσκετ και του χρόνου. Η λογική λέει πως οι ερυθρόλευκοι θα του προσφέρουν ακόμη ένα συμβόλαιο, εφόσον επιθυμεί να συνεχίσει. Δείχνει να μη χάνει με τίποτα την δίψα του για το σπορ, παρά τις αντιξοότητες (σοβαρότατος τραυματισμός πέρσι) και το γενικότερο “downgrade” της ομάδας του.

 Ταυτόχρονα, ο Ρικ Πιτίνο εξέφρασε - προς έκπληξη πολλών - προ ολίγων εβδομάδων την επιθυμία του να έχει στο ρόστερ της Εθνικής των “Kill Bill”, αναγνωρίζοντας την αξία του και θεωρώντας πως μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην προσπάθεια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμη ένα ζήτημα που ενδέχεται να απασχολήσει σοβαρά τον πιο εμβληματικό εν ενέργεια παίκτη της χώρας. Ό,τι κι αν αποφασίσει και για τα δυο (άλλη μια σεζόν ως παίκτης/επιστροφή στην Εθνική), στο τέλος της ημέρας το σημαντικότερο θα είναι να παραμείνει υγιής, προκειμένου να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε έναν εκ των κορυφαίων παικτών της εποχής μας στην γηραιά ήπειρο.

5. Παναθηναϊκός: Ευρωπαϊκή διάκριση και μέλλον

Οι πράσινοι έκαναν πριν μερικούς μήνες δυνατή off season, με εμπορικές προσθήκες υψηλού κόστους, ούτως ώστε να αποκτήσουν και πάλι δικαίωμα στο όνειρο, δηλαδή την επιστροφή σε ένα Final Four. Η Ευρωλίγκα είναι δύσκολο κι απρόβλεπτο πρωτάθλημα κι ο Παναθηναϊκός, παρότι ξεκίνησε με φιλοδοξίες, βλέπει πως ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο κόουτς Πιτίνο επέστρεψε στην πρωτεύουσα προκειμένου να οδηγήσει και πάλι την ομάδα στα playoffs, σε πρώτη φάση. Δεν θα είναι εύκολο, όμως υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες κι ο Παναθηναϊκός οφείλει να σταθεί αντάξιος των προσδοκιών, ώστε να πιάσει τον minimum στόχο του. Ενδέχεται να δούμε νέους παίκτες να γίνονται κάτοικοι ΟΑΚΑ μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 και σίγουρα οι διαφοροποιήσεις στο υπάρχον ρόστερ θα παίξουν τον ρόλο τους, από εδώ και στο εξής. Οι πρωταθλητές Ελλάδας διαθέτουν καλά στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη την περσινή τους, άκρως εντυπωσιακή, μεταμόρφωση, δεν πρέπει να τους ξεγράφουμε. Από ‘κει και πέρα, το «τριφύλλι», έχοντας «κλεισμένο» και για του χρόνου τον Πιτίνο, καλείται να συνεχίσει να δουλεύει με την πληθώρα γηγενών (ιδιαίτερα τους Παπαπέτρου, Μήτογλου, Παπαγιάννη, αλλά και τον ήδη ηγέτη Καλάθη) που έχει στις τάξεις του και βρίσκεται σε παραγωγική φάση. Αν οι προπαναφερθέντες "στεριώσουν" μαζί, θα τον οδηγήσουν για αρκετά χρόνια τη νέα αυτή δεκαετία. Είναι ένας κορμός παικτών όπου έχει την προοπτική να συνυπάρξει για καιρό.

4. Φενέρμπαχτσε - Ομπράντοβιτς: Το τέλος είναι κοντά (;)

Η τουρκική υπερδύναμη περνά δύσκολα τελευταία, με το ένα στραβό αποτέλεσμα να διαδέχεται το άλλο, κόντρα μάλιστα σε υποδεέστερους αντιπάλους, από πλευράς αίγλης, ονομάτων και μπάτζετ. Για πρώτη φορά μετά από πάμπολλα χρόνια, μια ομάδα του Ζοτς πραγματοποιεί τόσο χαμηλές πτήσεις, με σωρεία παικτών που προσέφεραν τα μέγιστα στο πρόσφατο παρελθόν, να ψάχνουν φέτος να βρουν ίχνη από τον παλιό, καλό τους, εαυτό. Η ομάδα έχει μετατραπεί από φόβητρο σε απολύτως αντιμετωπίσημη για κάθε αντίπαλο στην Ευρωλίγκα. Ο Σέρβος τεχνικός αμφισβητείται πλέον έντονα στη γειτονική χώρα και μένει να δούμε πώς θα καταλήξει αυτή η ιστορία. Η Φενέρ μετρά απώλειες τέτοιες που θέτουν τεράστιες αμφιβολίες για το αν θα καταφέρει να βρεθεί στα playoffs της Ευρωλίγκα. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του Ομπράντοβιτς δείχνει να είναι πιο επισφαλής από ποτέ κι ίσως το 2020 φέρει μια μεγάλη αλλαγή, όχι μόνο για τον οργανισμό της Φενέρ, αλλά και για τον ευρωπαϊκό χάρτη γενικότερα, καθώς κι άλλοι πάγκοι ενδέχεται να αδειάσουν...

3. Μακάμπι & Μπαρτσελονα: Αναγέννηση από... κοινού

Οι δυο αυτές κραταιές δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ έχουν πολλά χρόνια να σημειώσουν κάποια επιτυχία στην Ευρωλίγκα. Η Μακάμπι έχει να εμφανιστεί σε Final Four από το 2014, όταν και κατέκτησε το τελευταίο της τρόπαιο, ενώ μάλιστα αγνοεί εντελώς τα playoffs από το 2015! Η Μπαρτσελόνα δε, είχε κι εκείνη συνεχόμενες κακές χρονιές, με την τελευταία της συμμετοχή στην τετράδα να χρονολογείται στο 2016. Αμφότερες δεν έχουν καταφέρει να διακριθούν υπό το νέο φορμάτ της διοργάνωσης, τοποθετώντας μόνιμα τα ονόματα τους στην λίστα των "underachievers".

Πλέον, το σκηνικό έχει αλλάξει ολοκληρωτικά, αφού δείχνουν πραγματικά δυνατές κι ικανές για κάτι καλό. Οι Ισραηλινοί, με τον Γιάννη Σφαιροπουλο στον πάγκο, είναι σταθεροί, αποτελεσματικοί και βρίσκονται ψηλά στην βαθμολογία, την ώρα που οι Καταλανοί, έχοντας ένα πολύ γεμάτο, ποιοτικό κι ακριβό ρόστερ, θυμίζουν ξανά μέρες του παρελθόντος. Περιμένουμε λοιπόν όχι μόνο να τις δούμε να επιστρέφουν στην post season, αλλά και να θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για το «τελικό ξεκαθάρισμα», στην πόλη της Κολωνίας, τον Μάιο που μας έρχεται. Εδώ που τα λέμε, η τριάδα που δε "σπαει" με τίποτα τα τελευταία χρόνια (Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Φενέρ) μας έχει κάνει λίγο να πλήξουμε, περιμένοντας πώς και πώς από τον τέταρτο διεκδικητή (Έφες, Ζάλγκιρις, Ολυμπιακός οι πιο πρόσφατοι) να σπάσει λίγο αυτή τη μονοτονία.

2. Εθνική Ομάδα & Rick Pitino: Ο πήχης ανεβαίνει

Αναμφίβολα, η επικείμενη παρουσία του Ρικ Πιτίνο στον πάγκο της Εθνικής Ομάδας είναι μεγάλη υπόθεση και την περιμένουμε με αρκετό ενδιαφέρον. Ο Αμερικανός κόουτς αναμένεται να ανανεώσει την αύρα στο γαλανόλευκο στρατόπεδο, μετά από μαζεμένες αποτυχίες τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα είναι κι ένα «όνομα» του παγκόσμιου μπάσκετ, ικανό να... εμπνεύσει αθλητές και κοινό, σίγουρα περισσότερο από τους πρόσφατους προκατόχους του. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένας μεγάλος στόχος και με τον νυν τεχνικό του Παναθηναϊκού ως «αφεντικό», υπάρχει αισιοδοξία πως η Εθνική, με πιο... «αμερικάνικα» στοιχεία στο παιχνίδι της, θα καταφέρει να περάσει τον σκόπελο του Προολυμπιακού τουρνουά, το οποίο δίνει και το πολυπόθητο εισιτήριο συμμετοχής για το τουρνουά της Ιαπωνίας. Παράλληλα, η συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκουνμπο στα παιχνίδια που θα διεξαχθούν στον Καναδά, παραμένει - ως γνωστόν - αβέβαιη, και γενικότερα θα λέγαμε πως οι τελικές επιλογές του Πιτίνο αναφορικά με τον καταρτισμό της 12αδας, είναι ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα εκείνη την ώρα.

1. Giannis vs LeBron: Οι τελικοί που θα "εξιτάρουν"

Ο Αντετοκούνμπο για άλλη μια χρονιά θα έχει στραμμένους τους προβολείς επάνω του. Bucks και Lakers τα πηγαινούν περίφημα στις περιφέρειες τους ως τώρα και δείχνουν ως τα μεγάλα φαβορί για να καπαρώσουν τις «πρωτιές» της Regular Season του NBA. Γενικώς πρόκειται για σταθερές ομάδες, πραγματικά ισχυρές, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν ρεαλιστικές ελπίδες να δούμε τελικούς με τον “Greek Freak” και τον «Βασιλιά» αντιμέτωπους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όχι μόνο θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά παράλληλα είναι ικανό να εξιτάρει και κόσμο που έχει επιδερμική επαφή με την κορυφαία αμερικανική λίγκα. Το "hype" της εν λόγω "τιτανομαχίας" θα ήταν μεγάλο. Εάν συμβεί αυτό, ο Γιάννης θα έχει μπροστά του μια τεράστια πρόκληση, μετά το βραβείο MVP που πήρε πέρσι: την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όντας ο ηγέτης των «Ελαφιών». Από την άλλη, ο LeBron James θέλει να επαναφέρει το ιστορικό franchise του Los Angeles στους τίτλους, ενώ κι ο ίδιος κυνηγά «σαν τρελός» το 4ο δαχτυλίδι της καριέρας του. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Ιούνιος θα έχει πολλές δυνατές βραδιές να μας προσφέρει απλόχερα, εφόσον γίνει πράξη το παραπάνω, όχι και τόσο απίθανο, σενάριο και διασταυρωθούν δυο κορυφαίοι αθλητές των καιρών μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η άλλη ομάδα του Ρικ Teams Euroleague vs Teams FIBA »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely