Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 11:31

Η άλλη ομάδα του Ρικ

Από :

Με τον ερχομό του Ρικ Πιτίνο στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, οι πράσινοι έχουν πετύχει τρεις νίκες σε κρίσιμα παιχνίδια, απέναντι σε Μπασκόνια, Ολυμπιακό και Φενέρ εσχάτως, ενώ έχουν μία και μοναδική απώλεια στην Βαρκελώνη, όπου παρέμεναν μέσα στο παιχνίδι μέχρι τα μέσα της τελευταίας περιόδου. Παρόλα αυτά, κάτι δεν δείχνει να πηγαίνει καλά στην ομάδα του τριφυλλιού. Εάν εξαίρεσουμε την εξολόθρευση της Μπασκόνια στο ΟΑΚΑ, στα υπόλοιπα ματς η ομάδα του Παναθηναϊκού έδειξε να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα σε μεγάλα διαστήματα μέσα στους αγώνες, άλλοτε επιθετικά κι άλλοτε αμυντικά. Τουλάχιστον αυτό δεν έχει συνδυαστεί με βαθμολογικές απώλειες.

Το ζήτημα είναι πως κάθε παιχνίδι από τα τρία τελευταία στην Ευρωλίγκα έφερε στο φως κι ένα διαφορετικό πρόβλημα για τους πράσινους. Στο ματς με τον Ολυμπιακό, ένεκα και της αυξημένης πίεσης που ασκήθηκε στην ομάδα, εμφανίστηκαν αρκετά προβλήματα στην άμυνα στο pick ‘n’ roll του Ολυμπιακού, ενώ παράλληλα χάθηκε μία μεγάλη διαφορά μέσα σε λίγα λεπτά και το σύνολο φάνηκε να πάσχει από έλλειψη λύσεων, πέραν του καταπληκτικού ματς του Ράις. Μία εβδομάδα αργότερα, ο Παναθηναϊκός υπέφερε στην Βαρκελώνη, καθώς η γραμμή ψηλών του ηττήθηκε κατά κράτος από τα μεγάλα κορμιά της Μπαρτσελόνα, ενώ η πληθώρα λύσεων της Ισπανικής ομάδας στα γκαρντ έδωσε τη χαριστική βολή. Χθες, απέναντι στην παραπαίουσα Φενέρ, οι πράσινοι είχαν δυο πρακτικά νεκρά δεκάλεπτα, δίνοντας την ευκαιρία στους παίκτες του Ομπράντοβιτς να κλείσουν αμφότερα τα ημίχρονα με καλύτερο τρόπο και στο τέλος να απειλήσουν ανοιχτά για τη νίκη. Παρότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα ούτε με την αμυντική προσήλωση της ομάδας, ούτε με την γραμμή ψηλών, που επιβλήθηκε με άνεση απέναντι στην λειψή και ευάλωτη frontline της Φενέρ, ο Παναθηναϊκός υπέφερε όταν βρισκόταν εκτός αγώνα ο αρχηγός του Νικ Καλάθης, η έξοδος του οποίου με 5 φάουλ άλλαξε εντελώς την μορφή του αγώνα.

Χωρίς αυτόν στο μεγαλύτερο διάστημα της τέταρτης περιόδου, ο Παναθηναϊκός έβαλε μόλις δυο καλάθια σε 10 αγωνιστικά λεπτά και η παραλίγο ήττα έγινε νίκη χάρη στην ευστοχία των Φριντέτ, Ράις από τη γραμμή των βολών, τις δυο λάθος επιθέσεις της Φενέρ με τη διαφορά στο ένα καλάθι και τα όσα έγιναν στις δυο τελευταίες επιθέσεις του Ντε Κολό. Η κακή εικόνα της ομάδας με τον Καλάθη καθηλωμένο στον πάγκο αφενός δείχνει την απόλυτη ανάγκη που έχουν οι συμπαίκτες του στην παρουσία του στο παρκέ κι αφετέρου αναδεικνύει την έλλειψη λύσεων που υπάρχει στην περιφέρεια, ακόμη και στο κάθε καλό ματς των έτερων δυο παικτών που υπάρχουν δίπλα του

Με λίγα λόγια, ο Παναθηναϊκός εμφανίζει ελλείματα τόσο στους ψηλούς, όσο και στους κοντούς, ανάλογα με το κάθε ματς και τις δυνατότητες του εκάστοτε αντιπάλου. Σιγά τα νέα θα μας πείτε, η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση. Το θέμα είναι ότι σε αντίθεση με την περσινή σεζόν, η ομάδα έχει δύο βασικές διαφορές, οι οποίες τριγυρίζουν από τον ερχομό του Πιτίνο στη μέση της σεζόν. Πρώτον, πέρα από το γεγονός πως ο αμερικάνος hall of famer ήρθε νωρίτερα μέσα στην χρονιά, η θέση της ομάδας στην βαθμολογία είναι φέτος πολύ καλύτερη, παρά τις αστοχίες απέναντι σε Βιλερμπάν κι Άλμπα. Επίσης, πέρυσι το σύνολο ήταν έτσι στελεχωμένο ώστε να έχει καλύτερες βάσεις στην άμυνα, με παίκτες που είχαν την εμπειρία από τα γήπεδα της Ευρώπης, αλλά και την όποια συνοχή υπήρχε μετά από τρεις μήνες αγωνιστικής δράσης. Φέτος υπάρχουν αθλητές που είτε δεν έχουν τα σωματικά χαρακτηριστικά να παίξουν την άμυνα που απαιτεί ο προπονητής της ομάδας, είτε δεν έχουν προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, είτε και τα δύο ταυτόχρονα. Σε αντίθεση με πέρσι, τα θέματα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός δεν είναι -κυρίως- αγωνιστικά και μοιάζει δύσκολο να καλυφθούν με τον ερχομό ενός ‘’Κιλπάτρικ’’ και με καλύτερη συμπεριφορά των όσων ήδη παίζουν. Τα θέματα που έχει να λύσει ο Πιτίνο είναι μεν πιο εύκολα στον εντοπισμό τους, όμως η λύση τους συμπεριλαμβάνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού από πολύ ουσιαστικούς παίκτες. Κάπως έτσι εξηγείται άλλωστε κι η συνέχιση στην διακύμανση της απόδοσης της ομαδας, η οποία ακόμη και με τον κόουτς Πεδουλάκη είχε φέρει απρόσμενες ήττες, όπως με την Βιλερμπάν, αλλά και μεγάλες νίκες, σαν κι αυτή απέναντι στην Εφές.

Την ίδια στιγμή πάντως ο Παναθηναϊκός έχει (πρακτικά) σταθερή θέση στην πρώτη οκτάδα, απέχει αρκετές νίκες από τις ομάδες που βρίσκονται στα πρόθυρα της και μάλιστα έχει κερδίσει τις περισσότερες εξ αυτών. Εάν το θέσουμε αριθμητικά, οι πράσινοι έχουν πετύχει κάτι παραπάνω από το μίνιμουμ που χρειαζόταν ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις δυσκολίες που έρχονται στα ματς που ακολουθούν, απέναντι σε Μακάμπι, Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ κι Αρμάνι. Με βάση αυτά, το πρόσημο που μπαίνει στην μέχρι τώρα πορεία της ομάδας είναι απόλυτα θετικό, ειδικά για μία ομάδα που άλλαξε προπονητή στη μέση της σεζόν, για πολλοστή φορά στα τελευταία χρόνια.

Έχοντας συμπληρώσει κάτι παραπάνω από το πρώτο τρίτο της σεζόν, η εικόνα που συμπληρώνεται για την πράσινη ομάδα είναι μάλλον καλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις, χωρίς μάλιστα να έχει εντυπωσιάσει με την απόδοσή της στο παρκέ. Σε μία διοργάνωση που δεν έχει επιβεβαιώσει το βελτιωμένο επίπεδο που αναμενόταν, ο Παναθηναϊκός μοιάζει να έχει πλέον αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει μετά από αρκετά χρόνια την πρόοδο που επιζητούν οι διοικούντες του. Αυτή πλέον καθορίζεται από την όποια βελτίωση μπορεί να παρουσιάσει, άρα και τα όσα θα μπορέσει να πετύχει ο προπονητής της με ή χωρίς ενίσχυση.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely