Σάββατο, 02 Ιανουαρίου 2021 19:27

10 hot topics για το 2021

Από :

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία, δημιουργικότητα, αγάπη και σύντομα να μπορούμε να βρισκόμαστε ξανά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα άφοβα. Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα εγκαινιάσουμε το νέος έτος με δέκα «hot» μπασκετικά θέματα που αναμένεται να μας απασχολήσουν, όπως πάντα σε αντίστροφη μέτρηση.

  1. H επάνοδος του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στους πάγκους

Μετά από μία αγωνιστική περίοδο κατά την οποία ο κορυφαίος προπονητής των ευρωπαϊκών γηπέδων απείχε από τους πάγκους, θα βρει μέσα στο ημερολογιακό έτος το πρότζεκτ που θα τον κάνει να επιστρέψει ξανά στα παρκέ; Αυτή η ετήσια απουσία του άλλωστε είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν μετά τη θητεία του στον Παναθηναϊκό. Διόλου τυχαίο ότι και στις δύο περιπτώσεις αποφάσισε να ξεκουραστεί, η πίεση δεν ήταν μικρή. Θα υπάρξει όμως ο οργανισμός εκείνος που θα παρέχει τα εχέγγυα που θα ζητήσει ο Σέρβος, ώστε να του δοθεί ξανά η δυνατότητα να διεκδικήσει το τρόπαιο της Euroleague με έκτη ομάδα; Oι πάγκοι των μεγάλων ομάδων είναι κατειλημμένοι και δύσκολα θα υπάρξει κάποια μεγάλη αλλαγή, εκτός αν προκύψει κάποια έκπληξη. Γιατί όχι προς Ιταλία μεριά; Δεν θα ήταν καθόλου άσχημο στο μυαλό μου να συνδυαστεί μία ενδεχόμενη παρουσία της Βίρτους στην Euroleague με την επιστροφή του Ομπράντοβιτς στους πάγκους.

  1. Μπορούν οι αίωνιοι να ανατρέψουν τα δεδομένα;

Οι «αιώνιοι» τα τελευταία χρόνια μοιάζουν ως ομάδες «δευτερότριτης» ταχύτητας, που προσπαθούν να έχουν όσο το δυνατόν το καλύτερο πλασάρισμα στη διοργάνωση, με το φάιναλ φορ να μοιάζει όνειρο εαρινής νυκτός. Αυτό που χρειάζονται οι δύο ελληνικές ομάδες είναι να έχουν ένα σταθερό πλάνο και να το ακολουθήσουν, λογική η οποία δεν υπήρχε σε κανέναν εκ των δύο, τα προηγούμενα χρόνια τουλάχιστον. Από τη στιγμή που δεν μπορούν να συναγωνιστούν σε πορτοφόλι τα μεγάλα κλαμπ, θα πρέπει να επενδύσουν σε τεχνογνωσία και στην εξέλιξη παιχτών, είτε Ελλήνων είτε ξένων και να χτίσουν έτσι έναν κορμό. Το «ράβε-ξήλωνε» που συμβαίνει αρκετές φορές δεν βοηθάει καθόλου τις ομάδες, που πάντα θα ξεκινάνε με ένα μειονέκτημα τη σεζόν. Τελευταία παρουσία άλλωστε ελληνικής ομάδας σε φάιναλ φορ ήταν το 2017 στην Κωνσταντινούπολη από τον Ολυμπιακό, ενώ ο έτερος εκπρόσωπος της Ελλάδας έχει να βρεθεί στην τελική φάση από το 2012. Το να διεκδικήσουν φυσικά τις πρώτες προνομιούχες θέσεις μοιάζει ουτοπικό τη δεδομένη στιγμή. Δεν είναι όμως τόσο μακρινή η σεζόν 2017-18, που βρέθηκαν στην τρίτη και τέταρτη θέση της κανονικής περιόδου.

  1. AEK και διεκδίκηση πρωταθλήματος

H φετινή χρονιά είναι άλλη μία ευκαιρία για την ομάδα της ΑΕΚ να διεκδικήσει μετά από χρόνια το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο πρώτος σημαντικός στόχος της σεζόν χάθηκε για την «Ένωση» , αφού δεν κατάφερε να κατακτήσει για δεύτερη φορά το τρόπαιο του Champions League, στο final 8 που διεξήχθη στην έδρα της το περασμένο φθινόπωρο. Ακόμη, δεν μπόρεσε να κερδίσει ούτε το ελληνικό σούπερ καπ, μία ανούσια βέβαια διοργάνωση. Έτσι το μεγάλο στοίχημα μοιάζει να είναι για αρχή η είσοδος στους τελικούς πρωταθλήματος-θυμίζουμε ότι πρόπερσι είχε αποκλειστεί από τον Προμηθέα Πατρών-, ώστε να έχει τη χρυσή ευκαιρία να σπάσει την τετραετή κυριαρχία του Παναθηναϊκού, αφού ο Ολυμπιακός βρίσκεται για δεύτερη χρονιά στην Α2. Το ρόστερ της ΑΕΚ βρίθει εμπειρίας, ταλέντου, με παίχτες που έχουν διεκδικήσει και κατακτήσει πρωταθλήματα και σε συνδυασμό με τη μέτρια έως τώρα εικόνα των πρασίνων, καθιστά προσιτό-αν και πολύ νωρίς- τον στόχο της διεκδίκησης του τροπαίου.

  1. Ολυμπιακός, Α2 και ενδεχόμενη άνοδος.

Δύο χρόνια αποχής από την πρώτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ θα συμπληρώσει τη φετινή χρονιά ο Ολυμπιακός, μετά την εθελουσία έξοδό του. Η περσινή σεζόν δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ σε εκείνο το διάστημα η αναπτυξιακή ομάδα των ερυθρόλευκων βρισκόταν σε τροχιά playoffs, που θα έδινε τη δυνατότητα να διεκδικήσει την άνοδο. Τι θα συμβεί όμως φέτος, αν και εφόσον συνεχιστούν τα πρωταθλήματα; Στο λίγο διάστημα που πρόλαβαν να πραγματοποιηθούν ορισμένες αγωνιστικές, ο συνδυασμός εμπειρίας-ταλέντου που παρουσίαζε το ρόστερ έμοιαζε ικανό να συνεχίσει στον ρυθμό της περσινής φουρνιάς, παρότι ο πιο ταλαντούχος παίχτης, Αλεξέι Ποκουσέφσκι αποχώρησε για το ΝΒΑ και τους Οκλαχόμα Θάντερ. Επομένως, το βασικό ερώτημα παραμένει και φέτος. Εάν πάρει η ομάδα ένα από τα εισιτήρια για την basket league, τι θα πράξουν οι ερυθρόλευκοι; Θα συνεχίσουν στη μεγάλη κατηγορία «διαλύοντας» επί του πρακτέου την αναπτυξιακή ή δεν θα δηλώσουν συμμετοχή, οπότε θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μόνο στην Euroleague;

  1. Μία "περίεργη" κανονική περίοδος στο ΝΒΑ

Συντριβές, εκπλήξεις, απουσίες. Η κανονική περίοδος στο ΝΒΑ έχει ξεκινήσει περίεργα και μάλλον περίεργα θα συνεχιστεί, καθώς άλλοι είχαν περιθώρια για ελάχιστη ξεκούραση και άλλοι έχουν να αγωνιστούν σχεδόν 9 μήνες. Το πρόγραμμα είναι επιβαρυμένο και το load management των παικτών πιθανώς να καταστεί σημαντικότερο από ποτέ, διευρύνοντας την ψαλίδα στο επίπεδο του ανταγωνισμού μεταξύ regular season και playoffs. Το πιο ενδιαφέροντα stories πιθανώς να είναι τα εξωαγωνιστικά. Ίσως έτσι εξηγείται γενικώς και η αντίθεση της εκτόξευσης της δημοφιλίας του ΝΒΑ στα μέσα του διαδικτύου με την σημαντική πτώση των αριθμών τηλεθέασης. Η λίγκα, τουλάχιστον μέχρι να μπει στην do or die φάση της, πλέον είναι απασχολημένη με όλα τα υπόλοιπα και φέτος θα χρειαστεί να καταφύγει εκ νέου σε τεχνάσματα, προκειμένου να "μασκάρει" την έλλειψη έντασης σε πολλούς αγώνες. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως το κύμα της πανδημίας ακόμη δεν έχει χτυπήσει τον κόσμο του επαγγλεματικού μπάσκετ στις ΗΠΑ. Τι αντίκτυπο θα έχει, όταν συμβεί;

  1. Ο Γιάννης του supermax συμβολαίου

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες ομάδων που τον περίμεναν με ανοιχτές αγκάλες, υπογράφοντας ένα πλουσιοπάροχο supermax συμβόλαιο με το Μιλγουόκι (228,2 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια). Ο δις MVP της κανονικής διάρκειας του ΝΒΑ καλείται για άλλη μία χρονιά αποδείξεων μετα τις συνεχόμενες κακές παρουσίες της ομάδας και του ίδιου στα playoffs. Για μία ομάδα που έχει επί δύο συναπτά έτη το καλύτερο ρεκόρ της κανονικής περιόδου σε όλο το ΝΒΑ, όσο και τον πολυτιμότερο παίχτη του πρωταθλήματος, η παρουσία στους τελικούς της Ανατολής δεν συνιστά και μεγάλη επιτυχία. H πίεση σιγά σιγά θα μεγαλώνει για τον παίχτη, ώστε να αποδείξει πως μπορεί να οδηγήσει-όχι μόνος του φυσικά- την ΚΑΕ Ελαφιακός στους τελικούς, καθώς στα playoffs πολλές φορές οι αντίπαλες ομάδες μπορούν και τον περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό. Εδώ εισέρχεται ο παράγοντας "προπονητικό σταφ-συμπαίχτες". Δυστυχώς για αυτούς το φιάσκο της υπόθεσης Μπογκντάνοβιτς θα τους ακολουθεί στο μέλλον, ενώ με τις κινήσεις που έκαναν δεν φαίνεται να βελτιώθηκαν σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πλην της θέσης του point guard με τους Τζρου Χόλιντέι, ΝτιΤζέι Όγκουστιν. Επίσης, η υπογραφή του supermax συμβολαίου δεν σημαίνει και εσαεί παρουσία του Γιάννη στην πολιτεία του Ουϊσκόνσιν.

  1. Eθνική Ελλάδος μπάσκετ και Προ-Ολυμπιακό τουρνουά.

Η πανδημία, πέρα από τη διακοπή οριστική ή πολύμηνη αρκετών πρωταθλημάτων σε πολλά σπορ, οδήγησε και στη μεταφορά των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ένα χρόνο πίσω. Έτσι οι Ολυμπιακοί του 2020 θα γίνουν το… 2021, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Το ίδιο συνέβη άλλωστε και στα προ-Ολυμπιακά τουρνουά μπάσκετ που θα γίνουν ανά την υφήλιο και που θα δώσουν τα εναπομείναντα εισιτήρια συμμετοχής για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση. Η Εθνική μας ομάδα θα βρεθεί στο τουρνουά που θα διεξαχθεί στην Βικτόρια του Καναδά από τις 29 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου. Θα βρίσκεται στο όμιλο μαζί με τη διοργανώτρια χώρα και την Κίνα, από όπου περνάνε οι δύο πρώτες στα ημιτελικά. Στον άλλο όμιλο είναι η Τουρκία, η Ουρουγουάη και η Τσεχία. Ο νικητής του τουρνουά θα πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για το Τόκιο. Η Εθνική ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να παρελάσει στην τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων, για πρώτη φορά μετά το Πεκίνο το 2008. Προπονητής σε αυτή την προσπάθεια -εικάζω- θα είναι ο Ρικ Πιτίνο, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, παρά την παρουσία του στον πάγκο του κολλεγίου του Iona. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχει πρόβλημα στο θέμα του προπονητή πριν το τουρνουά η Εθνική. Το μεγάλο πρόβλημα θα είναι η απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αφού τα playoffs του ΝΒΑ θα ξεκινήσουν στις 22 Μαΐου και οι τελικοί το αργότερο στις 8 Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι θεωρητικά για να υπάρχουν πιθανότητες να αγωνιστεί στο προ-Ολυμπιακό θα πρέπει οι Bucks να βρεθούν εκτός νωρίς. Επομένως τα πλάνα θα γίνουν χωρίς τον κορυφαίο Έλληνα παίχτη, με τον Πιτίνο βέβαια να έχει δείξει στην πρώτη θητεία στον Παναθηναϊκό ότι μπορεί να βρει τη λύση.

  1. Η επιστροφή του KD

Πριν από μόλις δύο χρόνια, ο Κέβιν Ντουράντ κατακτούσε δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα και δεύτερο συνεχόμενο MVP τελικών. Η ιστορία του ΝΒΑ έδειχνε να αλλάζει σελίδα και να γράφεται γύρω από το όνομα του, μέχρι που ο σοβαρότατος τραυματισμός του τον άφησε εκτός δράσης για 1,5 χρόνο. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν θα είχε κυριαρχήσει πλήρως, αλλά περιμένουμε με ανυπομονησία την εξέλιξη της απθεραπείας του, πλέον μέσα από κανονικά παιχνίδια. ΄Ηδη ο KD έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά, προϊδεάζοντας για ακόμη καλύτερη συνέχεια και με τους Νετς να μην βιάζονται καθόλου να του αυξήσουν τον χρόνο. Αν όλα πάνε καλά, στα playoffs θα αποτελέσει ξανά το αντίπαλο δέος του Lebron James, παρόλο που η φιλοδοξία να βρεθούν οι δύο τους εκ νέου αντίπαλοι σε τελικό περνάει μέσα και από τον Kyrie Irving, δηλαδή όχι ακριβώς τον πιο ομαδικό παίκτη του κόσμου. Για να δούμε...

  1. Το άγνωστο των υπόλοιπων κατηγοριών μπάσκετ και όχι μόνο

Η μόνη εγχώρια κατηγορία μπάσκετ που επί της ουσίας δεν επηρεάστηκε στη λειτουργία της ήταν αυτή της Basket League. Οι υπόλοιπες όμως, από την Α2 έως τις ερασιτεχνικές κατηγορίες, το μπάσκετ γυναικών ή το μπάσκετ με αμαξίδιο βυθίστηκαν στο σκοτάδι και στο άγνωστο. Από τους αθλητές έως τις διοικήσεις, η συνέχεια μοιάζει δύσκολη και πιθανολογώ δυσοίωνη. Αν για τους περισσότερους αθλητές της πρώτης κατηγορίας ο βιοπορισμός δεν είναι κάτι δύσκολο, δε συμβαίνει το ίδιο για αρκετούς συναδέλφους τους τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Πέρα από το αγωνιστικό καθαρά σκέλος, με κάποιον τρόπο θα πρέπει να οργανωθεί και το εξωαγωνιστικό, με ασφαλείς μετακινήσεις των ομάδων και τεστ για τον. Είναι ικανές οι ομάδες να πληρώνουν το αντίστοιχο κόστος και τι θα κάνουν οι ομοσπονδίες και η πολιτεία για αυτό; Αντίστοιχο πρόβλημα παρουσιάζει και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτόν. Από συλλόγους που έχουν ακαδημίες και αγωνιστικά τμήματα έως τους προπονητές και τα παιδιά. Η πολιτεία μοιάζει για άλλη μια φορά απούσα και χωρίς λύσεις, ενώ η ενίσχυση που προσφέρει είναι μικρή σε σύγκριση με όσα απαιτούνται.

  1. Κόσμος στα γήπεδα.

Τέλος, το βασικότερο ίσως όλων των θεμάτων για το νέο έτος είναι το ερώτημα της επιστροφής ή όχι του κόσμου στα γήπεδα. Ο αθλητισμός είναι γιορτή-οκ, στην Ελλάδα τείνουμε να το ξεχνάμε αυτό- και συνυφασμένος με την παρουσία κόσμου στις κερκίδες, ένας χώρος διασκέδασης, κοινωνικοποίησης που προσφέρει μία αίσθηση κανονικότητας. Όσο υπάρχει η πανδημία, η επιστροφή σε τέτοιους χώρους, τουλάχιστον με τη μορφή που είχε πριν, φαντάζει ακόμη αδύνατη. Μακάρι να συμβεί μέσα στο έτος. Τότε θα ξαναδούμε μπάσκετ, όπως πρέπει να είναι το μπάσκετ. Μακάρι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Δίκαιο αποτέλεσμα, αλλά όχι Δικαιοσύνη »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely