Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 09:48

World Ranking και εθνική

Από :

Ας μιλήσουμε για το ranking της FIBA. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει και αυτό, από το να αναπαράγουμε μια στο τόσο το κατά καιρούς επίσημο δελτίο τύπου της παγκόσμιας Ομοσπονδίας, αραδιάζοντας τυχαίους αριθμούς και θέσεις που αντιστοιχούν στις εθνικές ομάδες των χωρών. Κάτι αντίστοιχο άλλωστε συμβαίνει εδώ και δεκαετίες και στο ποδόσφαιρο από τη FIFA, με τη μπασκετική Ομοσπονδία να το εφαρμόζει από το 2000 και μετά και να το προσαρμόζει στα νέα δεδομένα, αυτά των προκριματικών για τις μεγάλες διοργανώσεις από το 2017 και μετά, αλλάζοντάς το δραστικά.

Όλα αυτά τα αναφέρουμε ενόψει της ανακοίνωσης του World Ranking που θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες (ίσως και εντός της εβδομάδας) και μας... καίει ως Εθνική, λόγω της συμμετοχής της ομάδας μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στην Κίνα και ενόψει σε πρώτη φάση της κλήρωσης των ομίλων. Θα είναι η Εθνική μας στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας ή όχι. Θα παραμείνει στην 8η θέση στην οποία βρισκόταν στην τελευταία... καταμέτρηση αρχές Δεκέμβρη του 2018 μετά τα προτελευταία «παράθυρα» ή θα χάσει πόντους και θα βρεθεί εκτός 8αδας;

Πολλά τα ερωτήματα, μπλεγμένα τα δεδομένα, αλλά εδώ είμαστε για να σας τα εξηγήσουμε. Είναι μια βρώμικη δουλειά που λένε και οι Αμερικανοί αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει (τστστστς...).

Τί είναι το ranking

Κατ’ αρχήν τι είναι το world ranking. Είναι ένα είδος βαθμολόγησης των επιδόσεων των εθνικών ομάδων όλου του κόσμου, προκειμένου να κατατάσσονται σε μία «βαθμολογία» που θα χρησιμοποιείται για τις κληρώσεις των ανά ήπειρο ή παγκόσμιων διοργανώσεων.

Από το 2000 έως και το 2016 η κατάταξη διαμορφωνόταν ανάλογα με τα αποτελέσματα στις διοργανώσεις των ηπείρων και τις διεθνείς διοργανώσεις (Παγκόσμια, Ολυμπιακοί). Από το 2017 η FIBA, λόγω της προσθήκης των προκριματικών σε πρώτη φάση για το Παγκόσμιο Κύπελλο ή για την πρόκριση στα πρωταθλήματα ηπείρων («τρέχουν» ήδη τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2021), αποφάσισε να αλλάξει δραστικά το σύστημα βαθμολόγησης, το οποίο αφορά όλους (ανεξαιρέτως) τους επίσημους αγώνες κάθε Εθνικής. Κάθε αγώνας «βαθμολογείται» με βάση ένα πολύπλοκο σύστημα αξιολόγησης και με έναν πολύπλοκο μαθηματικό τύπο που δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να σας τον εξηγήσουμε, γιατί ούτε εμείς τον έχουμε καλά-καλά καταλάβει (1)

Τέλος πάντων, κάθε Εθνική κερδίζει βαθμούς ανά αγώνα. Ανάλογα με τη διαφορά πόντων που κερδίζει (ή χάνει) ένα ματς, από το αν ο αγώνας είναι εντός ή εκτός έδρας, από τη δυναμικότητα του αντιπάλου (με βάση το ranking του εκείνη τη στιγμή) και όλα αυτά σε συνδυασμό με το για ποιον λόγο γίνεται ο αγώνας. Διαφορετική «βαρύτητα» έχει ένα ματς σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου ή Ολυμπιακών Αγώνων και διαφορετική για προκριματικά της ίδιας διοργάνωσης. Στο τέλος βγαίνει ένας συντελεστής και από αυτόν προκύπτει η αύξηση ή μείωση των βαθμών κάθε χώρας.

Προσοχή όμως: Το world ranking δεν κρατάει εσαεί τα αποτελέσματα/επιδόσεις μιας Εθνικής ομάδας, αλλά της τελευταίας 8ετίας, κάτι που ίσχυε εξ αρχής. Δηλαδή όταν δημιουργήθηκε το ranking το 2000, έλαβε υπ’ όψην τα αποτελέσματα από το 1993 και μετά. Και εδώ είναι το κλειδί όσον αφορά στην κατάταξη της Εθνικής μας στο προσεχές, πρώτο για το 2019 ranking.

Η κατάταξη της εθνικής

Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τις ανακατατάξεις, ανά χρονιά δείτε τον παρακάτω πίνακα, όπου συγκεντρώσαμε όλα τα world ranking στο τέλος κάθε χρονιάς που αναφέρουμε για τη δεκαετία που διανύουμε.

Στον «πάτο» του πίνακα βλέπετε τη χρονιά που «αφαιρείται» όσον αφορά στις επιδόσεις κάθε Εθνικής, αυτόματα με το που ξεκινάει η νέα χρονιά και υπάρχει δράση, όπως θα συμβεί φέτος με την προσθήκη των πρώτων αγώνων του 2019 στα προκριματικά και την αφαίρεση του 2011. Όπου (bingo) η Εθνική μας είχε κερδίσει μπόλικους πόντους λόγω της 6ης θέσης της στο Ευρωμπάσκετ που είχε διεξαχθεί στη Λιθουανία. Ήταν άλλωστε και η προτελευταία αξιοπρεπής θέση της ομάδας μας σε μεγάλη διοργάνωση μαζί με την 5η στο Ευρωμπάσκετ του 2015.

Πάμε όμως ξανά στο θέμα των ανακατατάξεων ανά χρονιά κάνονας focus στην Εθνική μας. Η «επίσημη αγαπημένη» λοιπόν μέχρι και το 2012 βαριά και το 2013 φιγουράριζε στην πρώτη 5αδα της παγκόσμιας κατάταξης. Καθόλου περίεργο, αφού στην 8ετία καταγραφής αποτελεσμάτων και επιδόσεων περιλαμβάνονταν το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2005, το ασημένιο στο Παγκόσμιο του 2006 και η 8αδα στους Ολυμπιακούς του 2008. Όταν «ξαφνικά» το 2013 βγήκε από την εξίσωση το «βάλτο αγόρι μου... το ‘βαλε, το βαλε», χάσαμε μαζεμένους 40 βαθμούς. Όταν το 2014 βγήκε και το «επος της Σαϊτάμα» κατρακυλήσαμε στη 19η θέση, μiα απώλεια συνολικά 263 βαθμών από το 2010! Από τους 489 στους 226... Η πτώση δε ήταν κάθετη όσο δεν έρχονταν επιτυχίες, με αποτέλεσμα να πέσουμε μέχρι τη 13η θέση στο τέλος του 2016 με μόλις 155 βαθμούς! Το 1/3 όσων είχαμε το 2010.

Την επομένη βέβαια ξεκίνησαν τα προκριματικά, άλλαξε το σύστημα βαθμολόγησης και έγινε ανά αγώνα, ακόμη και των προκριματικών όπως προαναφέραμε, και κάπως έτσι ξεκίνησε και η (επ)άνοδός μας στην πρώτη 10αδα. Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική δεν πέτυχε απλά να κερδίσει γρήγορα την πρόκρισή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, αλλά με το ρεκόρ νικών (10-1) μάζεψε πολλούς βαθμούς, καλύπτοντας μπόλικη από τη χασούρα προηγούμενων ετών και κυρίως από την απουσία της από τους Ολυμπιακούς του 2012 και του 2016.

Θέλετε κι άλλα παραδείγματα; Δείτε την πορεία της Γαλλίας. Το 2010 έχοντας να επιδείξει μόνο την 3η θέση του 2005 (Ευρωμπάσκετ) βρισκόταν στη 14η θέση της κατάταξης. Όταν άρχισαν να μαζεύονται οι επιτυχίες της (2η το 2011, 1η το 2013, 3η το 2015 στα Ευρωμπάσκετ, 3η στο Παγκόσμιο του 2013) εκτοξεύθηκε στην 5η θέση το 2014 και στην 3η πέρυσι! Αντιστρόφως ανάλογη η πορεία της Ιταλίας (δεν θα τη βρείτε στον πίνακα που αφορά στις 12 κορυφαίες ομάδες του 2018), που στις αρχές της δεκαετίας ήταν σταθερά στην πρώτη 8αδα, έχοντας να επιδείξει το χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ του 2003 και το ασημένιο στους Ολυμπιακούς του 2004, αλλά όταν «αφαιρέθηκαν» οι βαθμοί από αυτές τις επιτυχίες την έφαγε η... μαρμάγκα και έφτασε το 2016 να βρίσκεται στην 32η θέση. Ίου...

Η Εθνική μας λοιπόν, για να επιστρέψουμε στα επιτεύγματα της παρέας του Βασιλόπουλου, του Μπουρούση, του Μαργαρίτη και των άλλων 35ρηδων (και βάλε) που έδειξαν το δρόμο και μαγκιά τους, κατάφερε πέρυσι να ξεπεράσει την Κροατία και περιμένουμε να παραμείνει σε θέση 8αδας. Εδώ να επισημάνουμε ότι στα γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου η FIBA αποφάσισε λιγότερο από ένα μηνα πριν την κλήρωση (16 Μαρτίου) να συμπεριλάβει στο 1ο γκρουπ τους διοργανωτές Κινέζους. Δεν το λες και fair αλλά ΟΚ, κάπως θα έπρεπε να βοηθήσει τους διοργανωτές να έχουν μια βατή κλήρωση, για να έχουν ελπίδες να προχωρήσουν σε βάθος στη διοργάνωση. Παρόλα αυτά, ο αποκλεισμός της πρωταθλήτριας Ευρώπης Σλοβενίας (7η στην κατάταξη μέχρι και το 2018) βάζει την Εθνική μας στους ισχυρούς, με την προϋπόθεση να μην μας ξεπεράσουν Αυστραλοί ή Ρώσοι που ήταν σχετικά κοντά μας. Από τους Ρωσους βέβαια θα «βγει» το χάλκινο του 2011 από την εξίσωση της βαθμολογίας, οπότε μόνο οι Boomers μας απειλούν, αν και έχασαν τον τελευταίο τους αγώνα για τα προκριματικά στο Ιράν.

1 http://www.fiba.basketball/documents/rankingmen/howitworks

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Little by little becomes a lot Let the Game(s) Begin! »

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely