Kyriakos Glr
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 09:41

Tα πάντα ρει: Mια αναδρομή στην motion offense

Να ‘μαστε πάλι εδώ… Αγαπητοί αναγνώστες, ελπίζω να είστε εσείς καλά, γιατί απ’ ότι φαίνεται ο Guru και τα υπόλοιπα παιδιά του site δεν είναι, αφού μου επιτρέπουν να συνεχίζω να γράφω. Παρόλα αυτά θα αδράξω την ευκαιρία για να μιλήσουμε για κάτι πολύ όμορφο. Κάτι βγαλμένο από την καρδιά του μπάσκετ. Από έναν καμβά γεμάτο χρώματα και από μια μελωδία στο παρκέ, που οι νότες στο ιδιαίτερο πεντάγραμμό της φαίνονται σαν τελείες και γραμμές αρμονικά αραδιασμένες. Η αφορμή για αυτό ήταν το σχετικά πρόσφατο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Φενερμπαχτσε, και πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες επιθέσεις των Πειραιωτών, που σας έδειξε και ο Γιώργος σε προηγούμενο άρθρο του. Ας το θυμηθούμε, να πέσει το βίντεο:

Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 11:13

Μετά το "1968"

-Ναι;
-Έλα ρε, τι λέει;
-Καλά, εσύ;
-Καλά κι εγώ. Τι κάνατε χθες;
-Πήγαμε σινεμά τελικά. Είπα πως ήταν καιρός επιτέλους να δω το «1968», έχει βγει δυο βδομάδες.
-Ποιο;
-Το «1968» ρε συ, του Μπουλμέτη το καινούριο.
-Μπα, τι φάση; Τι είναι αυτό;
-Όντως τώρα; Δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα μιλάω;
-Όχι, για πες… Καλό; Περί τίνος πρόκειται;

Πριν κάποιες ημέρες, εκεί που σέρφαρα (sic) στο τουίτερ, έπεσα πάνω στο λογαριασμό του γνωστού σε όλους μας (basketball nerds και μη) Stats Li. Είχε λοιπόν μόλις δημοσιεύσει μια εικόνα, όπου παρουσίαζε τις 16 ομάδες της Ευρωλίγκα, μαζί με τους αντίστοιχους 4 Factors (του Dean Oliver, που σας έχει μιλήσει στο παρελθόν εξαιρετικά ο Λεωνίδας) της καθεμιάς, επιθετικούς και αμυντικούς. Κάπου εκεί και ενώ τους χάζευα μετά το τέλος άλλης μιας αγωνιστικής, μου ήρθε μια απορία στο μυαλό. Φταίει τελικά ο Σπανούλης που «έπεσε» ο Ολυμπ…  Ισχύουν άραγε ακόμα οι συντελεστές που γνωρίζαμε και είχε θεσπίσει ο Oliver για κάθε παράγοντα; Να θυμίσω πως η βαρύτητα είχε ως εξής: eFG% 40%, oReb% 25%, Tov% 20% και FT% 15%. Φυσικά, το να δούμε αν ισχύουν ακριβώς έτσι, χρειάζεται πολύ πειραματισμό με τα νούμερα και σίγουρα μεγαλύτερο δείγμα από τα 15 παιχνίδια του πρώτου γύρου της Ευρωλίγκα. Οπότε αυτό που σκέφτηκα ως πιο εφικτό, προσιτό και πρακτικό, είναι να δω πώς σχετίζονται αυτοί οι παράγοντες με τις νίκες των ομάδων μέχρι στιγμής,  και αν τελικά υπάρχει κάτι στις σχέσεις αυτές που θα μας/σας εκπλήξει. Ναι, ξέρω, ενθουσιαστήκατε ήδη!

Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018 19:00

Μελετώντας "χημεία"

Ο Kyriakos Glr είναι αναγνώστης του ιστότοπου Basketball Guru, σχολιάζει στο overbasket.com και είναι ωραίος τύπος.

Αφορμή για το παρακάτω κείμενο που (ελπίζω να) διαβάζετε και (είμαι σίγουρος πως) απολαμβάνετε, ήταν αρκετές συζητήσεις και δηλώσεις τον τελευταίο καιρό, από ειδήμονες -και μη- του αθλήματος, περί χημείας μέσα σε μια ομάδα. Παίζει ρόλο τελικά; Οδηγεί σε νίκες και φυσικά σε τρόπαια; Μπορεί να αποκτηθεί/αγοραστεί ή μόνο να χτιστεί και να σφυρηλατηθεί μέσα από τις φωτιές των μαχών στο παρκέ; Βρε μήπως σε τελική ανάλυση είναι υπερεκτιμημένη, και εγώ που επιτέλους θέλω αυτόν τον ελεύθερο παικταρά στην ομάδα μου κι ας θέλει τρεις μπάλες μόνος του, είμαι ο καλύτερος του χωριού; Δύσκολες απαντήσεις για πολύ ιδιαίτερες ερωτήσεις. Τα αποτελέσματα ομάδων με υψηλά ανεπτυγμένη χημεία, τα έχουμε δει πάντως. Οπότε αυτό δεν αμφισβητείται. Το θέμα είναι, μετριέται η χημεία; Και για να το θέσω πιο σωστά, αν ναι, πως;

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely