Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019 16:29

Το μακρινό ριμπάουντ, Day 29: Λύκοι και πρόβατα

Από :

Καλησπέρα σας αξιότιμες φίλες και φίλοι. Η προτελευταία αγωνιστική της ρέγκιουλαρ σίζον της Ευρωλίγκα άφησε πολλά ανοιχτά στη φαντασία, στο μέτωπο όπου γίνεται ένας μικρός χαμός, το οποίο δεν είναι άλλο από τις τελευταίες θέσεις τις οκτάδας. Πριν την έναρξη της αγωνιστικής, επτά ολόκληρες ομάδες βρίσκονταν εντός της μάχης για ένα από τα εισιτήρια που οδηγούν στα πλει οφς, που προσφέρουν οι θέσεις 6, 7 και 8. Τα παιχνίδια της αγωνιστικής είχαν σημασία «τελικού» για τις Μπασκόνια, Ζαλγκίρις, Αρμάνι, Μακάμπι, Μπάγερν και για τον Ολυμπιακό. Στα αποδυτήρια πριν την έναρξη των αγώνων, άλλοι ενδύθηκαν τη γούνα του λύκου και άλλοι την προβιά του προβάτου, ενώ ο Παναθηναϊκός παρά την ήττα – εφιάλτη (νικητήριο μπαζερ μπίτερ από τον Ρούντι, ούτε στον εχθρό του δεν εύχεται κανείς) γλιτώνει από αυτήν την ομολογουμένως γραφική κατηγοριοποίηση, μόνο και μόνο λόγω του «διπλού» της περασμένης εβδομάδας στο Μιλάνο, που του επιτρέπει να συνεχίζει να θεωρεί εαυτόν «άχαστο» στο κυνήγι της οκτάδας.

Τον ρόλο του λύκου ενσάρκωσε από το πρώτο δευτερόλεπτο του αγώνα με την Γκραν Κανάρια η Μακάμπι, η οποία έκανε μια χαψιά τα αδιάφορα θηράματά της. Ο Σάρας, μάστορας σε τέτοιου είδους καμουφλάζ, άφησε την ομάδα του να μπει στο ΣΕΦ ενδεδυμένη τις προβιές, μα δε μπόρεσε να ξεγελάσει κανέναν πέραν όσων ήθελαν να ξεγελαστούν μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα για τον Ολυμπιακό και πέτυχε την 7η νίκη του επί του ΟΣΦΠ στους τελευταίους 8 μεταξύ τους αγώνες. Φυσικά εγώ δεν ήμουν ένας από αυτούς, διαφορετικά πώς θα αρθρογραφούσα στο κορυφαίο μπασκετικό πλοκ σάιτ του πλανήτη όλου. Μάρτυράς μου ο Giorgos B. στον οποίο εκμυστηρεύτηκα σε ανύποπτο χρόνο στην χθεσινή μας συνάντηση πως «η Ζαλγκίρις θα το πάρει το ματς». Εκείνος φρόντισε να απαντήσει με ένα αμφίσημο αγκομαχητό, το οποίο ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει όπως θέλει: «ουγκμφφ..».

Μπασκόνια, Αρμάνι και Μπάγερν απομακρύνθηκαν από την στάνη μετά τις ήττες τους από τις τουρκικές εκπροσώπους (Εφές, Φενέρ και Νταρουσάφακα). Η Μπάγερν μάλιστα μάλλον ανεπιστρεπτί, καθώς πέταξε στα σκουπίδια το εύκολο πρόγραμμα των τελευταίων αγωνιστικών και αποκλείστηκε μια ώρα αρχύτερα. Θα μας λείψει μόνο ο Γουίλιαμς. Και ο Λο στον Στελλάκη. Βίτσια είναι αυτά. Δε βαριέσαι, ο Γουίλιαμς περισσότερο θα λείψει στους ίδιους τους Βαυαρούς από του χρόνου. Στα υπόλοιπα παιχνίδια, η Μπάρτσα κέρδισε την Μπουντούτσνοστ σε ένα παιχνίδι «όσα πάνε κι όσα ‘ρθούνε», η ΤΣΣΚΑ πήρε το ντέρμπι της Μόσχας από τη φετινή θνησιγενή Χίμκι, εξασφαλίζοντας οριστικά τη δεύτερη θέση. Μετά από αυτήν την υπέροχη εισαγωγή, πάρτε ένα Μιλανέζικο απεριτίβο (θα καταλάβετε το γιατί παρακάτω) και ακολουθήστε μας στη σάλα βράβευσης των κορυφαίων.

Η πρώτη πεντάδα

1. Απόντος του Γκάνταλφ και του Άραγκορν, το χόμπιτ της Φενέρ βρήκε μία από αυτές τις ευκαιρίες που λατρεύει να εκμεταλλεύεται, ώστε να μας υπενθυμίζει ότι η μπογιά του περνάει ακόμα, αρκεί να τη χρησιμοποιεί κανείς σε περιόδους που δεν έχει πολλή υγρασία. Ο Άλι έκανε την απουσία του Σλούκα να περάσει απαρατήρητη και αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο του σχεδόν καταδικαστικού για την Αρμάνι διπλού της Φενέρ στο Μιλάνο, όπου το φαγητό προσφέρεται δωρεάν ως συνοδευτικό των aperitivo, γεγονός το οποίο πιθανόν εξηγεί τη «λαιμαργία» που εμφάνισε η Φενέρ επισκεπτόμενη τον ιταλικό βορρά. Ο απολογισμός του, 23π, 3/5διπ, 5/11τρ, 2/2β, 4ριμπ, 5ασ, 1κλ, 23PIR σε 23:55. «Άξιος ο μισθός σου αντι-ιταλέ αλήτη».

2. 126-29: Αν αποφασίσει κανείς να ασχοληθεί στα σοβαρά με το ματς της Μακάμπι με τη Γκράνκα, μπορεί να παρατηρήσει την υπεροχή των Ισραηλινών σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες. Η Μακάμπι υπερείχε κατά κράτος σε ριμπάουντ, ασίστ, fg% και η εικόνα στο συνολικό PIR των δύο ομάδων προκαλεί ένα κάποιο σοκ, καθώς αυτές χωρίζονται από κάτι ψιλά λιγότερα από 100 μονάδες! Οπωσδήποτε οι νησιώτες έχουν σημαντικότερα προβλήματα να ασχοληθούν από τα χρυσοποίκιλτα λούσα της Ευρωλίγκα (παραμονή στην κατηγορία), όμως αυτά τα κουλούρια δεν είναι φρέσκα...

3. O Χάνγκα «ξύπνησε» τη Μπαρτσελόνα και την βοήθησε τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, όπου έμοιαζε να αιφνιδιάζεται από το απελευθερωμένο παιχνίδι της λειψής Μπουντούτσνοστ (Μπιτάτζε, Κλαρκ). Ο επιθετικός του οίστρος αποτέλεσε τον κύριο λόγο που η διαφορά ήταν μόλις στο -2 για τους Καταλανούς στο τέλος του ημιχρόνου. Την τελευταία διετία κάπου έχουμε υποτιμήσει την πολυχρηστική του φύση καθώς έχει μπλέξει σε ένα ακριβοπληρωμένο μα ετερόκλητο καστ, που καλείται να ερμηνεύσει διαρκώς μεταλασσόμενα σενάρια. Ο Ούγγρος φόργουορντ παραμένει παιχταράς και η Μπαρτσελόνα δείχνει να ξεμυτίζει δειλά – δειλά από τη δίνη των τελευταίων ετών, παρότι ακόμα δείχνει να βρίσκεται σε αρκετά... ρευστή κατάσταση. Το ταλέντο πάντως δε λείπει. Ο Άνταμ είχε 18π, 3/6διπ, 2/4τρ, 6/6β, 4ριμπ, 4ασ, 2κλ, 26PIR σε 24:18.

4. Χωρίς τις τυμπανοκρουσίες και τις υψηλές προσδοκίες άλλων ετών, η Εφές πραγματοποιεί μια καταπληκτικά στιβαρή σεζόν, η οποία την στέλνει στα πλει οφς με πλεονέκτημα έδρας απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Οι Τούρκοι έχουν μάθει να κερδίζουν με ή χωρίς κίνητρο, εντός η εκτός έδρας, κόντρα σε δυνατούς ή αδύνατους αντιπάλους και το ταξίδι στην Μπασκόνια δεν ήταν κάτι περισσότερο από άλλη μια μέρα στη δουλειά. Σε ρόλο προϊσταμένου χθες ήταν ο Πλάις, που ολοκλήρωσε το ματς με 21π, 7/11διπ, 1/1τρ, 4/4β, 12ριμπ, 1κλ, 1λ, 28PIR σε 27:51.

5. Στη μάχη των «γιγάντων» με τον Papa-G και την υπόλοιπη φροντλάιν των «πρασίνων», ο Γουόλτ έμοιαζε με τον ηφαιστιακό κώνο του Φόγκο, που δεσπόζει σε ύψος 2.829 στο Πίκο ντο Κάνου της πατρίδας του, του Κάμπο Βέρντε. Ο Ταβάρες τελείωσε τον αγώνα του ΟΑΚΑ με 14π, 6/7διπ, 2/4β, 16ριμπ, 2ασ, 29PIR σε 28:07. Η νησιωτική χώρα της Δυτικής Αφρικής έχει ανακοινώσει στον ΟΗΕ από το 2013 ότι δεν επιθυμεί να μεταφράζεται το όνομά της και αν κρίνουμε από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τέτοιες εμφανίσεις του σέντερ των Μαδριλένων μάλλον θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, περισσότερο από τη διπλωματία. Τουλάχιστον εγώ, από τον Ταβάρες το έμαθα.

Χ Factor

Για σχεδόν μισή σεζόν ο Λάρκιν έμοιαζε με το είδωλο του Τόνι Ντελκ. Μία χρυσοπληρωμένη ρεζέρβα με εξάμηνο χανγκόβερ. Η Εφές δεν τον χρειάστηκε για να καβατζώσει το πλεονέκτημα, και μάλιστα ο Αμερικανός γκαρντ έχει έρθει να προστεθεί ώς το τελευταίο όργανο που προστέθηκε στην ορχήστρα, χάνοντας το sound check, μα προλαβαίνοντας να κουρδίσει και να πάρει τη θέση του σε επιφανές μάλιστα σημείο της σκηνής, ακριβώς πριν αρχίσει η συναυλία. Ο @lostgps μας προσφέρει παρακάτω το shot chart του Λάρκιν τα τελευταία 10 παιχνίδια. Η ευστοχία του είναι άνω ποταμών.

MVP

Τόνι Ντάγκλας. Ο Αμερικανός γκαρντ έκανε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση και οδήγησε από το χέρι την Νταρουσάφακα σε μία από τις ομολογουμένως λίγες νίκες της στη φετινή διοργάνωση. Σκόραρε 26 πόντους με 5 εύστοχα τρίποντα και ποσοστό άνω του 50% (5/9), 7/10β, 6ριμπ, 5ασ, 2κλεψίματα και μηδέν λάθη με 12 κερδισμένα φάουλ σε 29:13 παιχνιδιού. Στη σούμα μας κάνουν 37 μονάδες στην κλίμακα αξιολόγησης και του χαρίζουν το βραβείο του MVP της αγωνιστικής. Κόουτς Μπλατ, ακούει;

Άβαταρ

Μάικ Τζέιμς /Αξέλ Τουπάν. Ο μεν ηγέτης της ομάδας του, ο δε ρολίστας. Ο μεν έφτασε την ομάδα ως εδώ και «ήπιε θάλασσα» στα δύο ματς – μπολ πρόκρισης με ΠΑΟ και Φενέρ, ο δε απέτυχε με καταπληκτική συνέπεια να ανταποκριθεί στον ρόλο του 3&D, στον οποίο τον φαντάστηκε ο καλοκαιρινός σχεδιασμός των Πειραιωτών. Και οι δύο είχαν να παίξουν αγώνα – τελικό αυτήν την αγωνιστική, τουλάχιστον με τα γνωστά ως το τζάμπολ βαθμολογικά δεδομένα. Και οι δύο εμφανίστηκαν άθλιοι, με τον Τζέιμς να έχει 1/8 σουτ και 5 λάθη, ενώ ευτυχώς ο Αξέλ έκανε και ένα φάουλ, ώστε να μπορεί να κατατρέξει κανείς κάπου στην στατιστική του και να βρει μία τιμή μεγαλύτερη του μηδενός.

Η μάχη των 6 και τα σενάρια για «ερυθρόλευκη» πρόκριση

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο γράφημα του @lostgps για τη μάχη των πλέι οφς και το tweet του @YPsar για τα σενάρια πρόκρισης του Ολυμπιακού. Οι δύο αγαπητοί φίλοι λένε με μία εικόνα και λίγες λέξεις, όσα εγώ θα χρειαζόμουν μια σελίδα γραπτοδιάροιας για να πω, οπότε θα πούμε «ευχαριστώ» και θα «πάρουμε».

Στο παραπάνω γράφημα βλέπουμε την εικόνα της βαθμολογίας τα τελευταία τρία χρόνια, με μοναδική αγωνιστική ενόψει την τελευταία. Τη σεζόν 2016/17 είχαμε δύο ομάδες να παλεύουν για μία θέση στα πλέι οφς, τη σεζόν 2017/18 τέτοιες μέρες είχαμε ήδη την οκτάδα τελεσίδικη, ενώ φέτος έχουμε έξι ομάδες να κυνηγάνε τρεις θέσεις πρόκρισης. Πάρτε δυο λεπτά να μελετήσετε τον πίνακα, αξίζει τον κόπο. Και καθώς δεν έχω χειρότερο από τα κομπιουτεράκια για τα σενάρια των τελευταίων αγωνιστικών, ακολουθεί δεύτερη επίκληση σε αυθεντία:

H φάση - επίλογος

(Σημείωση editor: Το παρακάτω απόσπασμα δεν έχει περάσει από επεξεργασία και παρατίθεται όπως ήρθε στο word στο inbox. Συνεπώς και δεν θα βρείτε πουθενά καμία φάση, γιατί πάνω από όλα Πέτρο θέλω να είσαι καλά.)

Τις τελευταίες ημέρες το τσατ των συντελεστών του σάιτ έχει ως κυρίως θέμα την Ολυμπιακάδα, που εσχάτως έδωσε τη θέση της στην Πιτινιάδα, καθώς ως γνωστόν τα δυσάρεστα ιντριγκάρουν περισσότερο. Κάτι μου λέει ότι από αυτές τις ζυμώσεις, εκτός από την αλλαγή ομάδας δυο μελών μας (ο ένας μεταπήδησε στην ΑΕΚ, ο άλλος στον ΠΑΟ) θα προκύψει πόνημα – έπος σούνερ δαν λέιτερ, δια χειρός Ερωτόκριτου. Μέχρι τότε σας αποχαιρετούμε και σας ευχόμαστε καλό σαββατοκύριακό, επισυνάπτοντας την ακόλουθη αηδιαστικά κωλόφαρδη μαλακία, όχι για κανέναν άλλον λόγο, πέραν του ότι είμαι κατά κάποιον τρόπο υποχρεωμένος να το κάνω. Έχω πολλούς φίλους Ολυμπιακούς και συμπάσχω με τη στεναχώρια τους, η οποία δεν περιορίζεται στα στεγανά μιας ήττας, όση σημασία και αν είχε αυτή βαθμολογικά. Τούτων δεδομένων, δύσκολα θα μπορούσε να τους προσφέρει κανείς ένα ασφαλέστερο αποκούμπι ανακούφισης, από τα μούτρα του Ρούντι μετά το νικητήριο καλάθι του. Ο ρεβουάρ.

*Βάλε εδώ τζιφακι του μαλακα, αν γινεται να φαινονται τα μουτρα του στον πανηγυρισμό, η να αφαιρεθεί η αντίστοιχη φράση από τον επίλογο.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely