Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 10:04

Το μακρινό ριμπάουντ, Day 28: Η επικράτηση του υπολογιστή

Aπό :

Στην ουσιαστικά πρώτη cyborg ταινία της νιότης μας, The Terminator, ο πολυπράγμων αυστριακός μποντιμπιλντεράς και μετέπειτα Κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ λέει όλες κι όλες, βάσει σεναρίου, 70 ολόκληρες λέξεις. Εντάξει, ένα ρομπότ που ήρθε από το μέλλον παριστάνει, δεν έπαιξε και σε μονόπρακτο του Τσέχοβ θα πει κάποιος. Δέκα χρόνια πριν την εποχή του «Τζον Κόνορ» από το μελλοντικό 2029, ήταν ένας μπασκετμπολίστας που μπήκε στη στολή του ρομπότ-εξολοθρευτή και μας χάρισε το βράδυ της Παρασκευής μία εμφάνιση for the ages που λένε και στο χωριό μου.

Ο Νικ Καλάθης, με εξαίρεση μια-δυο φάσεις κούρασης (κάποιο bug στον προγραμματισμό προφανώς) στη δεύτερη περίοδο, εδωσε κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο στο Paladesio, κοντά στην πίστα της Μόντσα, μία παράσταση που θα θυμόμαστε για χρόνια, ως συνέχεια του τρίποντου buzzer την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα και του double-double με τη Μπασκόνια την Τετάρτη. Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός, από εκεί που μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη αγκομαχούσε να κρατηθεί κοντά στην πρώτη 10αδα, ουσιαστικά εξασφάλισε δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου την πρόκριση στα πλέι-οφ, αφού τη μία νίκη που χρειάζεται τυπικά θα την πετύχει στο φινάλε με τη Μπούντουτσνοστ στο ΟΑΚΑ.

Το επιβλητικό 95-83 ήταν:
- Η 13η νίκη του Παναθηναϊκού στην τελευταία πεντάδα αγώνων τις τρεις τελευταίες σεζόν σε ισάριθμες αναμετρήσεις.
- Η πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια που πέτυχε 4η συνεχόμενη εκτός έδρας νίκη στην Ευρωλίγκα
Το πιάσατε το υπονοούμενο, ε;

Κατά τ’άλλα ο έτερος εκπρόσωπός μας Ολυμπιακός παρουσίασε εικόνα πλήρους διάλυσης στις Κανάριες Νήσους απέναντι στην εκ των ουραγών Ευρωλίγκα και ισπανικής λίγκας και γνώρισε μία ταπεινωτική ήττα. Πλέον δεν εξαρτάται μόνο από τα δικά του αποτελέσματα για να προκριθεί, αλλά αυτά θα τα πούμε πιο κάτω.

H πρώτη πεντάδα

1. Ο Φιλανδός πρώην παίχτης της Μπαρτσελόνα πήρε μια μικρή εκδίκηση από τους Καταλανούς στο ματς που στερεί την όποια πιθανότητα διεκδικούσαν για να πάρουν το πλεονέκτημα έδρας από την Εφές. Σε μία αγωνιστική που υπήρχαν αρκετοί παίχτες που βγήκαν μπροστά στο τέλος, ο Κόπονεν βοήθησε τη Μπάγερν να γυρίσει ένα ματς που έμοιαζε σε μεγάλη διάρκειά του χαμένο. 14 πόντοι με 5/7 σουτ, οι 7 εκ των οποίων ήρθαν στο τέλος και φυσικά, το μεγάλο καλάθι που έκρινε τον αγώνα και «έσπασε» τους αστραγάλους του Μπλάζιτς, που πανηγυρίστηκε δεόντως από τον ίδιο και τους συμπαίχτες του. Νίκη που φυσικά διατηρεί τις όποιες μαθηματικές ελπίδες έχουν οι Βαυαροί για πρόκριση, ζωντανές.

2. Στο ντέρμπι της αγωνιστικής, ο Kόρι Χίγκινς απέδειξε πως έχει λίγη από τη στόφα του νονού του, όταν τα ματς βαίνουν στην κραντς τάιμ. Ποιος είναι ο νονός του; Μα, ο Μάικλ Τζόρνταν φυσικά. Σε μια ομάδα γεμάτη σταρ στην περιφέρεια, ο Χίγκινς αποτελεί τον ορισμό του clutch παίχτη, εν αντιθέσει με τον πολυδιαφημισμένο και κατά πολλούς υποψήφιο MVP της χρονιάς Νάντο Ντε Κολό. Σε ένα σκληρό και μέτριο ποιοτικά παιχνίδι που κρίθηκε στους 70 μόλις πόντους, ο Κόρι πήρε για άλλη μια φορά την ΤΣΣΚΑ στις πλάτες του. 15 πόντοι με 6/9 σουτ, αλλά οι εφτά εξ αυτών μπήκαν στα τελευταία δύο λεπτά. Δίποντο για το 63-59, άλλο ένα για το 65-62 και το τρίποντο που έδωσε ξανά αέρα τριών πόντων για τους Ρώσους, κάνοντας το 68-65. Ήτοι επτά συνεχόμενοι πόντοι, που οδήγησαν τον κόουτς Ιτούδη σε νίκη επί του κουμπάρου του.

Όπως βλέπουμε από το γράφημα του Πάνου, ο Κόρι είναι από τους πιο clutch παίχτες όχι μόνο της ομάδας του, αλλά της διοργάνωσης ολόκληρης. Με τετράγωνο είναι οι παίχτες της ΤΣΣΚΑ. Πρώτος σε points created/λεπτό στην crunch time είναι ο Μάικ Τζέιμς με 1.29, ακολουθεί ο Κώστας Σλούκας με 1.13 και τρίτος ο Σέρχι Ροντρίγκεθ με 1.04 πόντους. Τέταρτος ο Χίγκινς με 0.91 πόντους (ο οποίος είναι και περισσότερος… εκτελεστής εκ των τριών) ενώ ο Νάντο ΝτεΚοκό ίσα που αχνοφαίνεται στο γράφημα κάτω αριστερά με 0.32 πόντους.


3. ‘’Ναι, γεια σας, από τη Χερμπαλάιφ είμαι. Για μια ενημέρωση σας κάλεσα’’. Ο 25χρονος ΄Ερικσον έκανε θραύση στο τελευταίο ματς της ΓκρανΚα εντός έδρας στη διοργάνωση και έσπρωξε και άλλο τον Ολυμπιακό στον κατήφορο των τελευταίων αγωνιστικών. Με δύο πόντους στο πρώτο ημίχρονο, στο δεύτερο μπήκε σε ‘’Κλέι Τόμπσον mode’’ και σκόραρε 22 πόντους με μόλις τρεις(!) ντρίμπλες. Και όλα αυτά σε συνολικό χρόνο 17 λεπτών. Ένας παίχτης που ξέρει πολύ καλά τα βασικά του αθλήματος, κινείται εξαιρετικά χωρίς τη μπάλα και μπορεί να σουτάρει τόσο στατικά όσο και μετά από ντρίμπλα, διαβάζοντας καλά τις φάσεις. Είναι κρίμα που στη Μπαρτσελόνα δεν πίστεψαν όσο έπρεπε το ταλέντο του. Ένας από τους γνήσιους σουτέρ της διοργάνωσης.

4. Το 54 είναι ο αριθμός των ριμπάουντ που πήρε η ομάδα του κόουτς Μπούλετ στο ματς της Χίμκι με τη Μακάμπι στη Μόσχα. Η κορυφαία επίδοση ομάδας για φέτος και πέμπτη στην ιστορία της διοργάνωσης. Σε έναν αγώνα που υπήρχε μονόπλευρο ενδιαφέρον από την Ισραηλίτικη ομάδα, ώστε να διεκδικήσει τις όποιες ελπίδες πρόκρισης έχει, οι δύο ομάδες κυριολεκτικά τα έσπασαν. 37% και 30% σε δίποντα και τρίποντα για τους Ρώσους και 38% και 34% αντίστοιχα για την «ομάδα του λαού». Όμως τα 54 ριμπάουντ και δη τα 9 παραπάνω επιθετικά, έγειραν την πλάστιγγα στους φιλοξενούμενους. Οδηγούμενοι από τα τεσσάρια τους, Ο’Μπράιαντ και Καλοϊάρο (ή κάπως έτσι τελοσπάντων), τα οποία μάζεψαν 20 συνολικά, κατάφεραν να φτάσουν σε μία αγχωτική νίκη και να βρίσκονται μία νίκη πίσω από την όγδοη θέση.

5. Το βασικό δίδυμο των seven footers της Μπασκόνια, Φόιγκτμαν και Πουαριέ, δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα απέναντι στην…. «χαλαρή» Ρεάλ, ο προπονητής της οποίας επέλεξε να ξεκουράσει κάποιους παίχτες ενόψει συνέχειας. Οι συγκεκριμένοι παίχτες έχουν στοιχεία για να αλληλοσυμπληρώνει ο ένας τον άλλον και δεν είναι τυχαία η αγωνιστική τους άνοδο με τον Περάσοβιτς στον πάγκο - αφού φυσικά προέκυψε και ο τραυματισμός του Σενγκέλια. 19 πόντους με 8/13 για τον Γάλλο, 13 για τον Γερμανό, ενώ στον τομέα των ριμπάουντ έκαναν θραύση. 28 ριμπάουντ και οι δύο μαζί, με τον Πουαριέ να μαζεύει 16, εκ των οποίων τα 9 (!) ήταν επιθετικά! Κυριολεκτικά έβαλαν στα καλάθια τους Αγιόν και Κούζμιτς.

MVP

Ο Νικ έβαλε την υπογραφή του στο δικό του διάταγμα των Μεδιολάνων την Παρασκευή το βράδυ και οδηγεί την αρμάδα του Ρικ Πιτίνο στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, αφού της αρκεί μία νίκη στις επόμενες δύο αγωνιστικές για να κάνει κάτι που πριν μερικούς μήνες φάνταζε απίθανο. Η March Madness έχει ποτίσει για τα καλά το σύνολο του Πιτίνο και μετά το τρελό φινάλε στη Μόσχα, ακολούθησε μία φανταστική εμφάνιση για τον αρχηγό του Παναθηναϊκού. «Ακούμπησε» το triple-double , με 27π-8ρ-14ας και μόλις δύο λάθη σε 39:21! Ο τρόπος αντιμετώπισης της «αφελούς» Αρμάνι τον έκανε να βρίσκει ελεύθερη διάβαση για το καλάθι των Ιταλών όλο το βράδυ και να τελειώνει είτε με λέι απ είτε με φλοουτερ τις επιθέσεις, αφού ο αμυντικός έμενε στην πλάτη του μετά τα πικ και ο αντίπαλος ψηλός (ειδικά ο Όμιτς) βυθιζόταν αρκετά βαθιά στη ρακέτα. Στη μάχη των «ηγετών» των δύο ομάδων, ο Νικ δεν «έβλεπε» καν τον Μάικ Τζέιμς.

Ειδική μνεία

Όγκνιεν Kούζμιτς. Ο Σέρβος ψηλός επανήλθε στην ενεργό δράση μετά από μια μακρά αποχή από τους αγωνιστικούς χώρους, εναντίον της Μπασκόνια, δίνοντας έτσι μια έξτρα λύση στην ήδη γεμάτη φροντλάιν των πρωταθλητών Ευρώπης. Οχτώ πόντοι, τέσσερα ριμπάουντ για τον πρώην πρωταθλητή του ΝΒΑ και πρώην άσο του Παναθηναϊκού. Στο ίδιο ματς μας συστήθηκε και ένα νέο μέλος της Ρεάλ, ο γεννηθείς το 2000, Σουηδός γκαρντ Μέλβιν Πάντζαρ, ο οποίος σκόραρε και ένα τρίποντο. Η μαδριλένικη ομάδα δουλεύει εξαιρετικά με τις ακαδημίες της και φροντίζει για το μέλλον, αφού αρκετοί σημαντικοί παίχτες μεγαλώνουν, όπως οι Ρέγες και Φερνάντεθ. Παίχτες όπως ο Πάντζαρ, ο Γκαρούμπα (ο οποίος έχει παίξει στο ισπανικό πρωτάθλημα), ο Γιούστα, καθώς και οι υιοί των Νάκιτς και Βούκσεβιτς θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Γιατί ο σωστός προγραμματισμός φροντίζει όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον ενός οργανισμού. Για την Ρεάλ παρόλα αυτά να πούμε και το εξής.

Η Ρεάλ

Στην «αφίσα» για την παρουσίαση του ματς της Μπασκόνια με τη Ρεάλ στη Φερνάντο Μπουέρα Αρένα, η Ευρωλίγκα έφτιαξε ορθά ποιούσα ένα κολάζ με τους «παλιούς φίλους που συναντιώνται», Βέλιμιρ Περάσοβιτς και Πάμπλο Λάσο, οι οποίοι πριν από καμιά 20αριά χρόνια διατέλεσαν συμπαίκτες στην τότε λεγόμενη Ταουγκρές. Έξυπνο αλλά και ατυχές, αφού η αναμέτρηση στη Βιτόρια παραήταν... φιλική. Η Ρεάλ λες και ήθελε να συμπαρασταθεί στις γνωστές απουσίες των γηπεδούχων (Σενγκέλια, Γκρέιντζερ, Τζάνινγκ, Γκαρίνο), παρατάχθηκε δίχως τους Καμπάσο, Ταβάρες, Ρέγες, Ντεκ και με τους υπόλοιπους να αμολάνε αετό (Γιουλ 0/8 τρίποντα...) χάνοντας με... στυλ. Δέκα ποντάκια στο ρελαντί και όλα καλά #not.

Θα πει κάποιος πως προφύλαξε παίκτες ενόψει του ντέρμπι της Κυριακής με τη Μπαρτσελόνα για την ACB. Αν ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο, θα άφηνε εκτός τον γερο-Ρούντι (που τραυματίστηκε) ή τους προερχόμενους από τραυματισμούς Ράντολφ και Γιουλ. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η πρωταθλήτρια Ευρώπης μπαίνει στο στόμα όλων μας, επιλέγοντας ουσιαστικά να χάσει, να πάρει την 3η θέση και να βρει στα πλέι-οφ είτε τη Μπασκόνια είτε τον Παναθηναϊκό. Κρατήστε το τελευταίο, γιατί την Πέμπτη έρχεται στο ΟΑΚΑ, άγνωστο με ποια αποστολή. Αν τη δείτε να πετάει φωτιές, κυνηγώντας την νίκη, πάει να πει ότι ως 6η θέλει αντίπαλο τη Μπασκόνια και όχι τους πράσινους όπως πέρυσι. Κάτι ανάλογο είχε κάνει και το 2014 όταν πριν το φάιναλ-φορ του Μιλάνο στην τελευταία αγωνιστική του Top-16 είχε πάει στο Κάουνας κόντρα στη Ζαλγκίρις, που τότε είχε ρεκόρ 1-11, έκατσε και έχασε προκειμένου να πάρει τη 2η θέση στον όμιλό της και να παίξει με τον 3ο του άλλου ομίλου Ολυμπιακό στα πλέι-οφ.

To avatar

Ο Ολυμπιακός από την αρχή μέχρι το τέλος. Θα ήταν άδικο να προσωποποιούσαμε την ήττα από τη Γκραν Κανάρια είτε στον Ντέιβιντ Μπλατ (που έχει φυσικά τις ευθύνες του), είτε σε κάποιον από αυτούς που πάτησαν το παρκέ της Canarias Arena, όταν οι πραγματικοί υπεύθυνοι βρίσκονταν περί τα 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Αφρικής. Η εικόνα του Ολυμπιακού δεν ήταν απλά αποκαρδιωτική, ήταν για λύπηση. Μηδέν ενέργεια, μηδέν νεύρο, μηδέν αντίδραση, μηδέν προετοιμασία. Σαν μία παρέα που πήγε να βγάλει την υποχρέωση σε κοινωνική εκδήλωση. Ο Μπλατ είναι εμφανώς ξενερωμένος από όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα και το γεγονός ότι έψαξε να βρει δικαιολογίες στις απουσίες των δύο βασικών του γκαρντ Σπανούλη και Στρέλνιεκς, έτσι ξαφνικά, δείχνει ότι δεν ελέγχει καθόλου την κατάσταση. Εντός και εκτός γραμμών κάτι (για το δεύτερο) που γνωρίζαμε από τις πρόσφατες δηλώσεις του στο Μιλάνο...

Τα σενάρια

Πάμε όμως και στο διά ταύτα, δηλαδή την επόμενη μέρα. Μαθηματικά ελπίδες για την 8αδα έχουν επτά ομάδες.

  1. Ο Παναθηναϊκός θέλει μία νίκη για να τη σιγουρέψει. Με 2/2 θα είναι 6ος αν η Μπασκόνια χάσει ένα ματς, 7ος αν οι Βάσκοι πάρουν και τα δύο (Εφές εντός, ΤΣΣΚΑ εκτός). Με 1/2 νίκες οι πράσινοι θα είναι λογικά 7οι, ίσως όμως και 8οι σε τριπλή ισοβαθμία με Μπασκόνια και Ολυμπιακό.
  2. Στη Μπασκόνια ίσως δεν φτάσει η μία νίκη, αφού υστερεί στην ισοβαθμία με Ολυμπιακό και σε τριπλή με Ολυμπιακό και Μιλάνο, αν κάνουν το 2/2 αυτές οι ομάδες.
  3. Το Μιλάνο (εντός Φενέρ, εκτός Εφές) βρίσκεται σε πίεση. Με 2/2 νίκες προκρίνεται (αφήνοντας λογικά εκτός τον Ολυμπιακό), αλλά με 1/2 θα περιμένει ήττα του Ολυμπιακού.
  4. Οι ερυθρόλευκοι με 1/2 νίκες, ε, δεν πρέπει να έχουν και απαιτήσεις πρόκρισης. Με 2/2 προκρίνονται σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από μία. Αν Παναθηναϊκός, Μπασκόνια και Μιλάνο κάνουν το 2/2 από εδώ και πέρα.
  5. Η Ζαλγκίρις παίζει τελικό στο ΣΕΦ ελπίζοντας σε νίκη, παράλληλα δύο ήττες της Αρμάνι (ή μία της Αρμάνι και 2/2 της Μπάγερν ώστε να προκύψει τριπλή ισοβαθμία) και μετά να βρει αδιάφορη τη Ρεάλ την τελευταία αγωνιστική στη Μαδρίτη (πόσιμπολ...)
  6. Η Μπάγερν και η Μακάμπι έχουν ελπίδες μόνο αν κάνουν το 2/2 και χάσουν όλα τους τα ματς Μιλάνο και Ολυμπιακός και η Ζαλγκίρις πάρει ένα ματς.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely