Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 09:48

109 χρόνια

Από :

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Άρης ισοπέδωσε τον αδύναμο Ιωνικό στο Παλέ, όμως το ματς καθ' όλη του την διάρκεια βρισκόταν σε δεύτερη μοίρα στις σκέψεις των φίλων της ομάδας. Άπαντες περίμεναν την λήξη, ούτως ώστε να γιορτάσουν -ανήμερα της 25ης Μαρτίου- τα 109 χρόνια του συλλόγου. Παίκτες, σταφ, διοίκηση και κόσμος έγιναν «ένα», σε μια πραγματική γιορτή.

Πέραν του κοινού που έδωσε ρεσιτάλ στις εξέδρες με το τραγούδι του κι ένα σόου με πυρσούς, την παράσταση έκλεψαν οι ξένοι παίκτες του Άρη που είναι λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο έδειξαν να το απολαμβάνουν, έχοντας αντιληφθεί το μέγεθος του οργανισμού το οποίο στελεχώνουν. Χαμόγελα, χοροί, σημαίες, κινητά σηκωμένα και φλας να αναβοσβήνουν υπό χαμηλωμένο φωτισμό. Προσπάθεια για τραγούδι συνθημάτων στα ελληνικά και «χέρια στον αέρα», στον ρυθμό της κιτρινόμαυρης εξέδρας. Στο τέλος της βραδιάς, ένα πυκνό σύννεφο καπνού μαζεύτηκε στον ουρανό και περικύκλωσε τα ένδοξα λάβαρα και τη φανέλα του θρυλικού Νίκου Γκάλη στην οροφή, χωρί να καταφέρεια βέβαια να επισκιάσει την λάμψη τους.

«Ένιωσα πραγματικά ευγνώμων και τυχερός που αποτελώ κομμάτι μιας τόσο ιστορικής και περήφανης ομάδας, με τρομερούς φιλάθλους», μου είπε ο Ισμαέλ Σανόγκο σχετικά με το πώς βίωσε τη στιγμή. «Ο κόσμος του Άρη είναι... απλά φανταστικός», αποκρίθηκε ο Ελάιτζα Μήτρου-Λονγκ, σε παρόμοια ερώτηση, λίγα λεπτά μετά το φινάλε του αγώνα πρωταθλήματος με τον Ιωνικό. Αμφότεροι ένιωθαν ιδιαίτερα εύθυμοι, όπως θα διαπιστώσετε και στο παρακάτω βίντεο.

Ο Ιβοριανός ψηλός εξήγησε αρχικά πως «το να είμαι μέλος αυτής της ομάδας μου δίνει μια αίσθηση υπερηφάνειας», για να συνεχίσει: «Κάθε φορά που φοράω τη φανέλα της, όχι μόνο εκπροσωπώ την ομάδα και τους φιλάθλους της, αλλά το κάνω και για τους πολλούς ανθρώπους που στο παρελθόν φόρεσαν τη συγκεκριμένη φανέλα κι έκαναν τον Άρη αυτοκράτορα. Γνωρίζοντας όλα αυτά που εκπροσωπώ, έχω το κίνητρο να δώσω το 200% του εαυτού μου κάθε φορά που παίζω».

Όταν του ζήτησα να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο του Άρη, με αφορμή το συγκεκριμένο event, αλλά και γενικότερα τη στήριξη που παρέχει φέτος στην ομάδα με τα διαδοχικά "sold outs", ήταν απολαυστικός: «Είστε ασύγκριτοι! Με διαφορά οι κορυφαίοι φίλαθλοι σε ολόκληρο μπάσκετ! Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει ως εδώ χωρίς να έχουμε εσάς δίπλα μας».

«Μας βοηθούν πάντα να παίζουμε πιο σκληρά και να "θυσιάζουμε" στο παρκέ τα σώματα μας γι' αυτούς», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Μήτρου-Λονγκ. «Εκείνη τη στιγμή ένιωθα γαλήνη αλλά και πως είμαστε "ένα". Η ατμόσφαιρα εδώ δεν μοιάζει με καμία άλλη. Νιώθω ευλογημένος που έχω αγωνιστεί μπροστά στο συγκεκριμένο κοινό», κατέληξε ο Ελληνοκαναδός άσος.

Ο Σανόγκο έκλεισε με ευχές ένεκα της ημέρας: «Εύχομαι σε ολόκληρο τον οργανισμό του Άρη να είναι ακμαίος και να έχει καλή τύχη. Το μπάσκετ της Ελλάδας χρειάζεται τον Άρη, τον αυτοκράτορα».

Ματς για... light συμπεράσματα

Κακά τα ψέματα, ο Ιωνικός παρουσιάστηκε εξαιρετικά αδύναμος στο Αλεξάνδρειο και ξέραμε εκ των προτέρων πως ο Άρης, με μια νορμάλ εμφάνιση, δεν θα συναντούσε προβλήματα ως προς το προσπέρασμα ενός χαμηλού «εμποδίου». Οι παίκτες του Καστρίτη ήταν σοβαροί και φρόντισαν να καθαρίσουν απ' το πρώτο εικοσάλεπτο την υπόθεση νίκη (57-34 στο ημίχρονο), μετατρέποντας σε τυπική διαδικασία το υπόλοιπο του αγώνα. Ουσιαστικά στο δεύτερο σκέλος του ματς, είδαμε μια διαχείριση της διαφοράς από τον Άρη, αλλά και μια ευκαιρία για να διασκεδάσει ο κόσμος και να χαρεί μια άνετη νίκη χωρίς πίεση, κάποιον τραυματισμό ή... διαιτητοκουβέντα.

Το τελικό 103-64 τα λέει όλα σε ο,τι αφορά την διαφορά ποιότητας μεταξύ των δύο ομάδων, με τον Γιάννη Καστρίτη να εκμεταλλεύεται την ροή που είχε το παιχνίδι, δίνοντας χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες του. Χρησιμοποίησε ελεγχόμενα τους -προερχόμενους από τραυματισμό- Χάγκινς και Σανόγκο (έπαιξαν 9 λεπτά έκαστος), θέλοντας να τους επαναφέρει ομαλά και δίχως να επιβαρυνθούν χωρίς λόγο. Προς το φινάλε πήρε -δοθείσης της ευκαιρίας- κι ένα 5λεπτο δράσης ο 19χρονος Στέλιος Χαβαλές, ενώ μετά από καιρό είδαμε τον πολυσχιδή Νόα Χόρκλερ (13π., 6ριμπ.) να παίζει πέφτει από το όριο των 30 λεπτών. Ο -χωρίς ρυθμό- Καββαδάς έπαιξε λίγο (4') ενώ ο Χρηστίδης αρκετά (18'), με τον τελευταίο να δείχνει σε σαφώς καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το πρώτο διάστημα της σεζόν που βρισκόταν στην αντίπερα όχθη, δηλαδή τον ΠΑΟΚ.

Ο Άρης μπορεί να κρατήσει την εξαιρετική εμφάνιση του Βασίλη Τολιόπουλου (20π., 3/8 τριπ., 4ασ., 2ριμπ.) που "ξεμπούκωσε" κι ανέβασε εκ νέου τα επίπεδα της ψυχολογίας του, αλλά και την σταθερή παρουσία του Γιώργου Φίλλιου (10π., 4/7 σουτ, 2ασ., 1ριμπ.) που μετά από μήνες βρέθηκε για τόση πολλή ώρα στο παρκέ (24'). Ο νεαρός περιφερειακός ήταν "κέρδος" από το σαββατιάτικο ματς και, παρότι ρολίστας, πήρε πρωτοβουλίες στην επίθεση και προσέφερε με ουσία στο σκοράρισμα. Ο Μήτρου-Λονγκ τόνωσε αρκετά την επιθετική συγκομιδή μέσα σε λίγο χρόνο (11π., 3ασ., 16'), τη στιγμή που ο Νετζήπογλου με μια all-around εμφάνιση (9π., 8ριμπ., 3κλ., 2ασ.) έβγαζε ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Γκούντγουιν κινήθηκε μεν κοντά στο όριο του double-double (13π., 8ριμπ.), όμως τα γρήγορα φάουλ του αποτέλεσαν πρόβλημα με αποτέλεσμα να αποβληθεί πρόωρα, μένοντας στο γήπεδο για λιγότερα από 14 λεπτά. Τέλος, ο Νότε (15π., 7/14 σουτ, 3ασ., 3ριμπ., 2κλ.) έδωσε πράγματα δίχως να λείψουν τα γνωστά σκαμπανεβάσματα του.

Από 'κει και πέρα, ο Άρης κρατά την ορεξάτη εμφάνιση (παρότι το ματς μπορούσε άνετα να εξελιχθεί σε... αγγαρεία) και σαφώς το "δίποντο" που βαθμολογικά είναι πολύτιμο στην οικονομία του τελικού πλασαρίσματος κάτω από την πρώτη τετράδα (5-8). Οι Κίτρινοι έχουν δύο δύσκολα παιχνίδια -απέναντι σε ανταγωνιστές τους- στο φινάλε της Regular Season (1/4 στην Ρόδο με τον Κολοσσό, 8/4 εντός με τον Προμηθέα) και το καλό κλίμα που επανήλθε έκδηλο στις τάξεις της ομάδας μετά το ματς με τον Ιωνικό, μπορεί να τους βάλει με καλύτερες πιθανότητες στο συγκεκριμένο -απαιτητικό- ζευγάρι αγώνων.

Αντί επιλόγου, μερικές διαπιστώσεις σχετικά με την πρόοδο του Όμηρου Νετζήπογλου κατά την διάρκεια της σεζόν. Ο 21χρονος swingman είχε κατά μέσο όρο 4.5 πόντους (39% τρίπ.), 1.5 ριμπάουντ, 0.6 ασίστ, 0.8 κλεψίματα και 0.9 λάθη ανά 19.2' στα 11 ματς του α' γύρου της Basket League. Αντιστοίχως, στα 9 παιχνίδια του β' γύρου καταγράφει 6.9 πόντους (45% τριπ.), 2.1 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και μόλις 0.4 λάθη ανά 20.3'. Σε πρώτη φάση είναι εύκολο να διακρίνει κανείς την εμφανή διαφορά στα νούμερα του.

Είναι αλήθεια πως στο πρώτο κομμάτι της χρονιάς ο νεαρός περιφερειακός έδειχνε να "ψάχνεται" αγωνιστικά, προσφέροντας ως επί το πλείστον στο αμυντικό σκέλος και σε πιο... ειδικές αποστολές. Εσχάτως, όμως, ο Νετζήπογλου δείχνει να πατά καλύτερα και να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, με αποτέλεσμα να μπαίνει ολοένα και συχνότερα στην επιθετική εξίσωση της ομάδας. Σουτάρει πιο αποτελεσματικά, βγάζει μπόλικη ενέργεια στο παρκέ κλέβοντας μπάλες και κατεβάζοντας ριμπάουντ και έχει εξαφανίσει από τη στατιστική του τα λάθη (4 σε 183 αγωνιστικά λεπτά στον β' γύρο).

Ο vice captain του Άρη συχνά προσφέρει πράγματα που δεν μπορούν να αποτυπωθούν στο χαρτί ή να γίνουν διά γυμνού οφθαλμού αντιληπτά από τον απλό κόσμο, όμως νομίζω πως πρόκειται για μια κλασική περίπτωση που η εμπιστοσύνη του προπονητή προς το πρόσωπό του τα λέει όλα σε ο,τι αφορά τη χρησιμότητα του. Επιπλέον, είναι σημαντικό πως διανύει μια σεζόν κατά την οποία δεν υπάρχουν "κενά", αφού είναι πάντα διαθέσιμος, χωρίς απώλεια αγώνων λόγω κάποιου τραυματισμού, σε αντιδιαστολή με την πλειοψηφία των συμπαικτών του. Ο Άρης έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά φέτος, είτε από πολύμηνους τραυματισμούς (Χάγκινς, Καββαδάς) είτε από μικρότερους (Σανόγκο, Σχίζας, Γκούντγουιν) στα βασικά του στελέχη. Επομένως, η αγωνιστική άνοδος του Νετζήπογλου ενισχύεται κι από τη "συνέχεια" των συμμετοχών του. Ο διεθνής σούτινγκ γκαρντ οδεύει ολοταχώς προς ένα καλό φινάλε στη σεζόν κι είναι μια πραγματικότητα πως κι ο Άρης τον έχει ανάγκη ενόψει των κρίσιμων παιχνιδιών που ακολουθούν.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely