Τρίτη, 08 ΜΑΙΟΥ 2018 09:41

Pick & Π.Ο.Π. - 24: H καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα

Από :

Ο Άρης ξεμπέρδεψε, το άγχος παρέμεινε όμως για Πανιώνιο, Κόροιβο και ΓΣΛ, ενώ σε μπελάδες αναφορικά με τη συμμετοχή του στα playoffs μπήκε ο Κολοσσός. Αυτά ήταν τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που ανέδειξε η τελευταία, χρονικά, αγωνιστική του πρωταθλήματος, όμως μη φύγετε τόσο εύκολα, καθώς υπήρχαν κι άλλα. Ο Ολυμπιακός με καλή απόδοση κι ορεξάτη επίθεση διέκοψε ένα μεγάλο σερί του ΠΑΟΚ, με τον Παναθηναϊκό να περνά ξεκούραστα, με εξαιρετικά χαμηλό παθητικό και χωρίς προβλήματα γενικότερα από την Αμαλιάδα. Σημαντικές νίκες ψυχολογίας μετά από καιρό για Λαύριο και Ρέθυμνο. Μια αγωνιστική ημέρα που διεξήχθη ουσιαστικά σε δύο δόσεις, καθώς το πρώτο πιάτο είχε ήδη σερβιριστεί από το προηγούμενο σαββατοκύριακο, με τον Προμηθέα να περνά αλώβητος από την έδρα της ΑΕΚ. Πάμε να μελετήσουμε πιο διεξοδικά τι μας αφήνει το 24ο κεφάλαιο της Basket League.

Η Πρώτη Πεντάδα

1: Ο Άρης "κλείδωσε" την παραμονή του στην Basket League της επόμενης σεζόν με σπουδαία εντός έδρας νίκη επί του Πανιωνίου, σε μια αναμέτρηση όπου ο Δημήτρης Φλιώνης πραγματοποίησε μια άκρως θετική κι ελπιδοφόρα εμφάνιση. Ο 21χρονος γκαρντ των κιτρίνων ήταν με 12 πόντους (3/4 δίποντα, 2/4 τρίποντα) ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του, ενώ είχε ακόμη 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ κι 1 κερδισμένο φάουλ σε 28 λεπτά παρουσίας. Σε ένα ματς "ζωής ή θανάτου", ο νεαρός περιφερειακός έδωσε πολύτιμες επιθετικές λύσεις, τόσο στα πρώτα λεπτά, όσο και στην επανάληψη, βοηθώντας τον Άρη να συντηρήσει διαφορές ασφαλείας. Έπαιξε με ηθικό κι άφησε την πίεση του "πρέπει" στα αποδυτήρια. Ίσως στο πιο κρίσιμο φετινό ματς της ομάδας του κόουτς Αγγέλου, ο Φλιώνης δήλωσε "παρών", καλύπτοντας μάλιστα την κακή - όσον αφορά την επιθετική τους παραγωγικότητα - μέρα σημαντικών συμπαικτών του, βαρόμετρα της ομάδας, όπως είναι οι Gary Bell και Γιάννης Αθηναίου.

2: Με τον Thad McFadden σε κέφια, η Κύμη πανηγύρισε ένα μεγάλο διπλό στην Ρόδο κόντρα στον Κολοσσό, όχι τόσο από βαθμολογικής άποψης, αλλά κυρίως λόγω του ότι επιβεβαιώσε για άλλη μια αγωνιστική πως πρόκειται για μια ομάδα που αξίζει να βρίσκεται στα playoffs. Ο Αμερικανός σκόρερ ήταν πολύ αποτελεσματικός σε σκοράρισμα και δημιουργία (19 πόντους, 7 ασίστ), ενώ προσέφερε πράγματα και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού, με 3 αμυντικά ριμπάουντ και 2 κλεψίματα. Δεν έχασε καμία βόλη - 8/8 με 5 κερδισμένα φάουλ - κι έκανε σχετικά λίγα λάθη αναλογικά με τον μεγάλο χρόνο συμμετοχής του - μόλις 3 σε 34 λεπτά δράσης. Ο ηγέτης της ομάδας του κόουτς Καστρίτη έδειξε πως βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, λίγο πριν μπούμε στην post-season. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε πως κι ο παρτενέρ του στην περιφέρεια, Cameron Jones, ήταν εξίσου σημαντικός (17π, 4ρ, 2α) για την κατάκτηση του ροζ φύλλου, συνθέτοντας ένα "αματσάριστο" δίδυμο.

3: Καλή αντίδραση από τον Ολυμπιακό, μετά τους τριγμούς που προκάλεσε στο εσωτερικό του ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός από την Zalgiris, με άνετη νίκη επί του - για 7 διαδοχικές αγωνιστικές αήττητου - ΠΑΟΚ. Σε άδειο ΣΕΦ λόγω τιμωρίας, ο Ιωάννης Παπαπέτρου έμεινε ανεπηρέαστος από την παγωμένη ατμόσφαιρα, πραγματοποιώντας ακόμη μια σπουδαία εμφάνιση στον β' γύρο του πρωταθλήματος (8 φορές διψήφιος στα 9 τελευταία παιχνίδια της ομάδας του). Έπαιξε 21 λεπτά και κατέγραψε 21 πόντους με τρομερή ευστοχία (8/9 σουτ - 2/2 βολές), 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ κι 1 κλέψιμο. Στο τέταρτο δεκάλεπτο σημείωσε 16 από τους 23 πόντους των ερυθρολεύκων, ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοση του και τραβώντας το επιθετικό κουπί στην τελική ευθεία της αναμέτρησης. Η αξιολόγηση του σταμάτησε στις 27 μονάδες κι αναμφίβολα ήταν ο παίκτης που διακρίθηκε περισσότερο από τον καθένα κόντρα στους ασπρόμαυρους.

4: Επιστροφή στις υψηλές πτήσεις τόσο για το Λαύριο - με άνετη νίκη επί του ΓΣΛ - όσο και για το βασικό τεσσάρι της ομάδας, Tony Meier. Ο 28χρονος Αμερικανός είχε αρκετό καιρό να μας απασχολήσει θετικά με την παρουσία του, αλλά κόντρα στην ομάδα της Λάρισας επανήλθε σε φόρμα με 18 πόντους (6/8 σουτ - 2/2 βολές), 4 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 2 κερδισμένα φάουλ σε κάτι λιγότερο από 23 λεπτά παρουσίας. Ζεστάθηκε για τα καλά στην τέταρτη περίοδο, όπου μέσα σε ένα πεντάλεπτο, σημείωσε 12 πόντους, διατηρώντας χάρη στην αποτελεσματικότητα του την διαφορά σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ξεκούραστα οι "μεταλλωρύχοι" έφτασαν στο 14ο φετινό τους ροζ φύλλο σπάζοντας παράλληλα αρνητικό σερί τεσσάρων αγώνων, εξίσου ξεκούραστα κι ο Meier έπιασε τις 21 μονάδες στο ranking.

5: Anthony Lee, ή αλλιώς ο... σωσίας του Chris Singleton, ο οποίος μπορεί να μην είναι κατ' εξοχήν πεντάρι, ωστόσο ο φόργουορντ του Ρεθύμνου έκανε άψογη δουλειά απέναντι στα - υποβιβασμένα - Τρίκαλα. Οι Κρητικοί κέρδισαν εύκολα, με τον 27χρονο Αμερικανό να κάνει το - μακράν του δευτέρου - καλύτερο του παιχνίδι στη χώρα μας. Πέτυχε 23 πόντους (8/11 δίποντα - 7/10 βολές), μάζεψε 17 ριμπάουντ εκ των οποίων τα 10 ήταν επιθετικά, γεμίζοντας τη στατιστική του με 1 τάπα και 1 τελική πάσα. Θα αναρωτιέστε πόσο χρειάστηκε να παίξει για να γράψει αυτά τα εντυπωσιακά νούμερα. Μάθετε πως δεν πάτησε το παρκέ για περισσότερα από 24 λεπτά! Η αξιολόγηση του εκτοξεύθηκε στις 39 μονάδες, σε μια ομολογουμένως τρομερή επίδοση, έστω κι αν ο αντίπαλος παρέταξε ένα ελειπές ρόστερ οκτώ παικτών.

MVP

Ο Νίκος Γκίκας ήταν άφαντος στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Ο πλειμέικερ του Προμηθέα έπαιξε λιγότερο από ότι συνήθως, σχεδόν για 16 λεπτά, ήταν άστοχος (0/6 σουτ) κι άποντος, χωρίς ιδιαίτερες εμπνεύσεις στην δημιουργία, με 3 ασίστ για 2 λάθη. Όλα αυτά όμως, μέχρι το τελευταίο λεπτό της συνάντησης. Με μια τρίποντη - βόμβα, 46 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, ο διεθνής γκαρντ μετέτρεψε το 74-73 σε 74-76. Άλλωστε, έχει σε αρκετές περιπτώσεις αποδείξει πως μπορεί να είναι clutch, εφόσον χρειαστεί. Ένα σουτ το οποίο αποδείχθηκε τελικά νικητήριο, καθώς ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Mike Green απέτυχε να ισοφαρίσει από την γραμμή των προσωπικών. Ο Προμηθέας πήρε χάρη σε αυτό το τρίποντο του έμπειρου άσσου ακόμη μια μεγάλη νίκη τη φετινή σεζόν, παραμένοντας αήττητη από τον δικέφαλο και σφραγίζοντας επί της ουσίας την τρίτη θέση στον βαθμολογικό πίνακα.

Ο κόουτς

Χωρίς αμφιβολία, ο Βαγγέλης Αγγέλου, σε μια ομολογουμένως κακή και προβληματική σεζόν για τον Άρη, καταφέρνει να αφήσει ένα θετικό στίγμα στην ομάδα. Την περασμένη αγωνιστική έβαλε βάσεις παραμονής με επιβλητικό διπλό στα Τρίκαλα, ενώ χθες τις "στερέωσε" ακόμη περισσότερο, κάμπτοντας την αντίσταση ενός άκρως επικίνδυνου ανταγωνιστή, με κοινό στόχο. Ο έμπειρος κόουτς παρουσίασε μια πολύ στιβαρή ομάδα με τον Πανιώνιο στο Αλεξάνδρειο, η οποία υπερίσχυσε στα ριμπάουντ (43-35) κι απέφυγε τα πολλά λάθη (10), ελέγχοντας γενικά τον ρυθμό της αναμέτρησης σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια της. Με όπλο λοιπόν την άμυνα (εξαιρετικός, μεταξύ άλλων, ήταν στα καθήκοντα του ο Σπύρος Μούρτος), κι όχι την επίθεση, καθώς είναι δεδομένο πως σε αυτήν ο Άρης δεν έχει το ταλέντο που είχαν παλαιότερες ομάδες του, οι κίτρινοι έπαιξαν... "σκυλιασμένα" για το θετικό αποτέλεσμα, παίρνοντας παράλληλα μεγάλη δύναμη κι από τον κόσμο τους. Μάλιστα, πλέον ο Άρης διατηρεί, σχεδόν από το... πουθενά θα λέγαμε, βάσιμες ελπίδες ακόμη και για είσοδο στα playoffs (μετά την ήττα του Κολοσσού, που έχασε έδαφος για την 8αδα, από την Κύμη), επομένως τα δύο τελευταία παιχνίδια, μόνο διαδικαστικό χαρακτήρα δε θα έχουν. Θα υπάρχει κίνητρο, αρκετά ισχυρό. Ενδεχόμενη συμμετοχή της ομάδας σε αυτήν την διαδικασία θα είναι μεγάλη υπόθεση (ασχέτως αν μιλάμε για έναν οργανισμό όπου κάτι τέτοιο θεωρείται σχεδόν σαν δεδομένο) με βάση το πως κύλησε η σεζόν και τα γνωστά της προβλήματα.

Χανοντας με στιλ

Οι ελάχιστες οι διαθέσιμες λύσεις που είχε στην διάθεση του ο κόουτς των Τρικάλων, Φώτης Τακιανός, τον ανάγκασαν να μη ξεκουράσει σχεδόν καθόλου τον εξαιρετικό Earvin Morris στο Ρέθυμνο. Ο 24χρονος Αμερικανός swingman σε 39:38 είχε 22 πόντους, 6 ασίστ, 2 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα κι υπέπεσε σε μόλις ένα λάθος. Θετική παρουσία από το δίδυμο Krubally (13π/10ρ) - Goss (13π/5α/2κλ) στο Φάληρο, αρκετά καλός κι ο Jahii Carson (15π/4α/3κλ/1ρ) του Κοροίβου κόντρα στον πρωτοπόρο κι αήττητο Παναθηναϊκό στην Αμαλιάδα. Τέλος, σε ένα παιχνίδι όπου έγινε ετεροχρονισμένα, αρκετές μέρες νωρίτερα, εκείνο μεταξύ της ΑΕΚ και του Προμηθέα όπου οι κιτρινόμαυροι ηττήθηκαν στο σπίτι τους από τους Πατρινούς, ο Manny Harris ήταν από τους ελάχιστους που διασώθηκαν με 19 πόντους, 7 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 2 ασίστ.

Danger Zone - Weekly Watch: Αγωνία για τρεις και "μάχη" μέχρι τέλους

Η λογική υπαγορεύει πως ένας εκ των Πανιωνίου, Κοροίβου ή Γυμναστικού θα ακολουθήσει τα Τρίκαλα στην Α2 κατηγορία της επόμενης περιόδου. Άρης και Ρέθυμνο εκμεταλλεύθηκαν τις έδρες του, κέρδισαν και... χαλάρωσαν με το ρεκόρ τους πλέον στο 9-15, αφού η ζώνη δε τους σφίγγει πια. Ο Πανιώνιος του 7-17 την επόμενη αγωνιστική φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ σε μια καθόλου εύκολη αποστολή, η οποία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη αν αναλογιστούμε πως το ματς θα διεξαχθεί χωρίς θεατές στο γήπεδο. Οι κυανέρυθροι κλείνουν τη σεζόν στο Ρέθυμνο που θα είναι αδιάφορο βαθμολογικά.

Όσον αφορά τον ΓΣΛ του 8-15, το πρόγραμμα του θυμίζει... βουνό, αφού την 25η αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό εντός και την τελευταία ταξιδεύει στην Πυλαιά. Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, εξελίσσεται εμμέσως σε ρυθμιστή των θέσεων του υποβιβασμού, αφού θα κοντραριστεί με δύο ομάδες που "καίγονται". Από την άλλη, ο Κόροιβος του 7-17 έχει θεωρητικά το πιο νορμάλ πρόγραμμα, αφού θα παίξει κατά σειρά την Κύμη εκτός και τα Τρίκαλα εντός. Εάν δεν γυρίσει ο κόσμος τούμπα και οι Πελοπονήσσιοι δεν πέσουν θύμα έκπληξης από τους Τρικαλινούς, θα πάρουν τουλάχιστον μια πολύτιμη νίκη.

Το αβατάριον

Η επιθετική συγκομιδή του Πανιωνίου στο Nick Galis Hall ήταν απογοητευτική, με τους 48 πόντους να είναι απόρροια των κάκιστων ποσοστών σε τρίποντα (11% - 2/18) και βολές (60% - 9 χαμένες), αλλά και του αρνητικού συντελεστή ασίστ/λαθών (10/13). Πολλά κομβικά γρανάζια των κυανέρυθρων, όπως οι Brazelton, Σακελλαρίου και Cupkovic (με την υποσημειώση πως ο τελευταίος είχε να αγωνιστεί 40 μέρες) ουσιαστικά "απενεργοποιήθηκαν" από την αντίπαλη άμυνα και δεν έδωσαν τις προσδοκώμενες λύσεις στο σκοράρισμα, ιδίως πίσω από την άρκτο των 6.75 μέτρων. Σε ένα ματς όπου η αμυντική συμπεριφορά του Πανιωνίου σε γενικές γραμμές δεν ήταν κακή, η ομάδα της Νέας Σμύρνης δεν κατάφερε να παρουσιαστεί ανταγωνιστική, από την δεύτερη περίοδο κι έπειτα, λόγω της αφλογιστίας της.

Extras

- Αξίζει να σημειώσουμε την πρόοδο του Ντίνου Μήτογλου μέσα στη σεζόν: ο νεαρός φόργουορντ του Παναθηναϊκού έκλεισε τον πρώτο γύρο με 11 συμμετοχές, 4.5 πόντους με 36% στα τρίποντα (4/11) και 3.5 ριμπάουντ ανά 14 λεπτά. Στον δεύτερο γύρο πλέον, παρουσιάζει αισθητή βελτίωση, καθώς έχει ήδη πιάσει τον ίδιο αριθμό συμμετοχών και μετρά αντίστοιχα 7.4 πόντους με 58% πίσω από το τόξο (7/12) και 4.4 ριμπάουντ σε 13.7' κατά μέσό όρο ανά αγώνα. Καθόλου άσχημα, αφού πλέον είναι σαφώς πιο χρήσιμος!

- Χαρακτηριστική είναι κι η αγωνιστική ανάκαμψη του Βαγγέλη Μάντζαρη όσον αφορά τη σύγκριση της απόδοσης του στον α' και τον β' γύρο. Στον πρώτο κατέγραψε 6.1 πόντους με 31% στα τρίποντα, 2.4 ασίστ και 7 ranking (8 εμφανίσεις), αριθμούς που έχει κατορθώσει να αυξήσει σημαντικά στον δεύτερο όπου σημειώνει 8.1 πόντους με 38% στα τρίποντα, 3.2 ασίστ και 9 μονάδες αξιολόγησης (10 εμφανίσεις). Η ομάδα του τον χρειάζεται στο κλείσιμο της regular season, αλλά κι ακόμη περισσότερο στα playoffs, επομένως θα πρέπει να συνεχίσει πορευομένος με τα στάνταρ του δευτέρου γύρου.

- Με τη νίκη του στο Μαρούσι, ο Προμηθέας τρέχει πια ένα σερί 4 διαδοχικών νίκων, κάτι που δεν είχε επαναλάβει ξανά κατά την διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Είχε τρία νικηφόρα σερί 3 αναμετρήσεων (1η-3η, 5η-7η και 14η-16η), στοιχείο που επιβεβαιώνει την πολύ καλή κατάσταση της ομάδας λίγο πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου.

- Και μιας και αναφερθήκαμε σε σερί, η εξαιρετικά φορμαρισμένη Κύμη που πέρασε χθες κι από τα δωδεκάνησα, έχει πλέον 5 συνεχόμενες νίκες! Το συγκεκριμένο run θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ως το εισιτήριο επιβίβασης που έκλεισε η ομάδα της Χαλκίδας για τη συμμετοχή της στα playoffs, για 1η φορά στην ιστορία της.

- Η αιχμή του δόρατος του Γυμναστικού, Steve Burtt, δεν "τράβηξε" στο Λαύριο, μένοντας στους 8 πόντους (season low) με 3/10 σουτ εντός πεδιάς, κάτι που κόστισε σημαντικά στην ομάδα του, η οποία έδειξε πως χωρίς τον επιθετικό ηγέτη της χάνει μεγάλο μέρος από την δύναμη της. Μιλάμε για έναν παίκτη που στα 5 φετινά παιχνίδια του στην Basket League μετρούσε 24 πόντους κατά μέσο όρο. Ένα "κενό" που δύσκολα αναπληρώνεται.

- Ρεκόρ καριέρας, μετά από 181 συμμετοχές στην Basket League, στον τομέα των ριμπάουντ κατέγραψε το απόγευμα της Κυριακής ο Λευτέρης Μποχωρίδης, με τα 12 που πήρε κόντρα στον Πανιώνιο, προσπερνώντας το προηγούμενο προσωπικό του high που είχε σημειωθεί πέρσι με 9 (ως παίκτης του Παναθηναϊκού απέναντι στην Κύμη).

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely