Σάββατο, 12 ΜΑΙΟΥ 2018 15:50

Pick & Π.Ο.Π. - 25: Απότομη προσγείωση

Από :

Η πρωταθλήτρια του Champions League, ΑΕΚ, επανήλθε στην ελληνική πραγματικότητα δεχόμενη ένα ισχυρό "χτύπημα" από τον αήττητο Παναθηναϊκό στην κοινή τους έδρα. Οι πράσινοι μετέτρεψαν το ντέρμπι σε τυπική διαδικασία, με τους κιτρινόμαυρους να προσγειώνονται απότομα, μετά τη σημαντική τους ευρωπαϊκή επιτυχία. Ο ΠΑΟΚ έφυγε με το "διπλό" από τη Νέα Σμύρνη, συνοδεύοντας το με καλή εμφάνιση και σκορπώντας παράλληλα προβληματισμό στον Πανιώνιο, του οποίου η θέση στην Basket League της νέας σεζόν είναι πιο επισφαλής από ποτέ άλλοτε. Ο Ολυμπιακός με επιθετική πολυφωνία πέρασε από την Λάρισα, ενώ ο Άρης κι ο Κολοσσός θα μονομαχήσουν μεταξύ τους την Κυριακή για μια θέση στην οκτάδα, μετά τις νίκες τους επί Ρεθύμνου και Τρικάλων αντίστοιχα. Οριστικά τρίτος ο Προμηθέας, βλέπει ακόμη και 5αδα η Κύμη και η τελευταία αγωνιστική μόνο διαδικαστικού χαρακτήρα δεν θα είναι, αύριο το απόγευμα.

 Η Πρώτη Πεντάδα


1: Ήταν μόλις η 3η εμφάνιση του Casey Prather στην ελληνική λίγκα και παρά τις δύο προηγούμενες άνοστες κι ολιγόλεπτες παρουσίες του, αυτή έμελλε να είναι η... φαρμακερή. Ο νεοφερμένος combo guard του Προμηθέα επιβεβαίωσε κόντρα στο Λαύριο τις καλές συστάσεις που τον συνοδεύουν, πραγματοποιώντας εξαιρετικό παιχνίδι με 22 πόντους (8/12 σουτ - 4/7 βολές), 5 κλεψίματα, 3 ασίστ κι 1 ριμπάουντ. Ήταν ο πρώτος σκόρερ των Πατρινών, υπογράφοντας με τις επιθετικές του εμπνεύσεις μια πολύτιμη εντός έδρας νίκη για την ομάδα του, χάρη στην οποία η τρίτη θέση "σφραγίστηκε". Σε ένα απόγευμα με πολλούς διακριθέντες (5 συμπαίκτες του ήταν διψήφιοι), ο 26χρονος Αμερικανός μας έδειξε ένα θετικότατο πρώτο δείγμα του skillset του, δείχνοντας σιγά σιγά να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και να "ζεσταίνεται" ενόψει των playoffs.

2: Στη Νέα Σμύρνη, ο Θοδωρής Ζάρας εξελίχθηκε σε "δήμιο" για τον Πανιώνιο που καιγόταν για θετικό αποτέλεσμα, όντας ο παίκτης που δεν κατάφερε να σταματήσει η κυανέρυθρη άμυνα. Σε μια από τις καλύτερες φετινές του εμφανίσεις, ο 30χρονος σκόρερ είχε 16 πόντους με εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας (1/2 δίποντα - 4/4 τρίποντα - 2/2 βολές), σημειώνοντας σημαντικά καλάθια τόσο στην δεύτερη περίοδο, όσο και προς το φινάλε του αγώνα, χρονικό σημείο δηλαδή όπου ο ΠΑΟΚ έχτιζε διαφορά ασφαλείας στο σκορ. Η συνεισφορά του δεν περιορίστηκε μόνο στην επίθεση, καθώς έκλεισε την αναμέτρηση με 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα, συγκεντρώνοντας 20 μονάδες αξιολόγησης.

3: Δεύτερη διαδοχική "μεστή" εμφάνιση από τον Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος στην Λάρισα βοήθησε σημαντικά τον Ολυμπιακό για το "διπλό", παρά το γεγονός πως δεν έπαιξε για περισσότερα από 20 λεπτά. Ο διεθνής φόργουορντ κατέθεσε μπόλικη ενέργεια στο παρκέ, προσφέροντας σε πολλούς τομείς. Πέτυχε 10 ξεκούραστους πόντους (4/4 δίποντα - 2/2 βολές), μάζεψε 6 ριμπάουντ, σέρβιρε 2 τελικές πάσες, ένω έκανε κι 1 κλέψιμο, κλείνοντας την αναμέτρηση χωρίς λάθη στο ενεργητικό του. Για τον έμπειρο παίκτη των ερυθρολεύκων είναι σημαντικό να παίζει καλά σε αυτά τα παιχνίδια, καθώς ας μη ξεχνάμε πως αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα τραυματισμών τις προάλλες και τα χρειάζεται προκειμένου να ανακτήσει και πάλι ρυθμό κι αυτοπεποίθηση.

4: Στο προηγούμενο "τεύχος" (sic) του Pick & Π.Ο.Π. είχαμε αναφερθεί στη βελτίωση που παρουσίαζει στον β' γύρο της Basket League ο Ντίνος Μήτογλου. Ο 22χρονος φόργουορντ επιβεβαιώσε κόντρα στην ΑΕΚ την ανοδική του πορεία, εκμεταλλευόμενος τα 21 λεπτά δράσης που του έδωσε ο κόουτς Pascual. Με 12 πόντους (5/7 σουτ - 1/4 βολές), 7 ριμπάουντ, 1 τάπα και 3 κερδισμένα φάουλ ήταν εκ των κορυφαίων του Παναθηναϊκού, σε μια βραδιά πάντως όπου ουκ ολίγοι "πράσινοι" κατάφεραν να ξεχωρίσουν. Ο πάλαι ποτέ παίκτης του Wake Forest διανύει σεζόν όπου συλλέγει εμπειρίες κι είναι αρκετά σημαντικό το γεγονός πως πραγματοποίησε ακόμη μια καλή εμφάνιση, αλλά αυτή τη φορά απέναντι σε μια από τις πιο ισχυρές ομάδες της λίγκας, όπως είναι η ΑΕΚ.

5: Τη νίκη που χρειαζόταν πέτυχε ο Άρης επί του Ρεθύμνου προκειμένου να κυνηγήσει τη τελευταία αγωνιστική στην Ρόδο το εισιτήριο για τα playoffs, με τον Ivan Maras να αποτελεί βασικό παράγοντα για να φτάσει το σύνολο του κόουτς Αγγέλου σε αυτό το σημείο. Ο 32χρονος σέντερ προσέφερε πολλά σε επίθεση κι άμυνα, κάνοντας καλή δουλειά και στις δύο ρακέτες. Ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 11 πόντους (4/6 δίποντα - 3/5 βολές), 7 ριμπάουντ (3 επιθετικά), 2 τάπες κι 1 κλέψιμο. Έπαιξε σχεδόν 23 λεπτά, έμεινε αλάνθαστος και κατέγραψε 19 μονάδες στο ranking, προκειμένου να αναδειχθεί MVP του αγώνα. Η απόδοση του έχει αποκτήσει σταθερότητα το τελευταίο διάστημα, αφού έχει φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος στο νικηφόρο σερί (3 νίκες) της ομάδας του.

Ο κόουτς

Ο αναμορφωτής της Κύμης (του 0-6 στην αρχή της περιόδου) συνεχίζει να καθοδηγεί την ομάδα του στις νίκες, ακόμη κι αν το παιχνίδι δεν... της "βγει". Ο Γιάννης Καστρίτης έχει παρουσιάσει ένα σύνολο με ευχέρεια στο σκοράρισμα κι αποτελούσε, κάτα κάποιον τρόπο, ερωτηματικό το πως θα λειτουργούσε η ομάδα του απέναντι σε μια πολύ σκληρή άμυνα. Ο Κόροιβος πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις για τη νίκη - σωτηρία στη Χαλκίδα, αλλά οι γηπεδούχοι επιβίωσαν, σε ένα ποιοτικά πολύ μέτριο παιχνίδι όπου κυριάρχισε η δύναμη κι η αστοχία. Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να κατεβάσουν την Κύμη 16 πόντους χαμηλότερα από τον Μ.Ο. της, όμως αυτό δεν τους αρκούσε, αφού έστω και στα σημεία, οι παίκτες του κόουτς Καστρίτη κατάφεραν να επιβληθούν φτάνοντας πια τις 6 διαδοχικές νίκες! Το ρεκόρ της Κύμης στον β' γύρο θυμίζει ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό (9-3) κι ο σύλλογος δικαίως θα συμμετάσχει στα playoffs που ξεκινούν λίαν συντόμως. Χαρακτηριστικό της τρομερής πορείας της ομάδας είναι πως, αν και από πολλούς θεωρήθηκε μεγάλο φαβορί για υποβιβασμό προτού μπει το 2018, πλέον έχει φτάσει σε σημείο να ισοβαθμεί με την ΑΕΚ και το Λαύριο στο 14-11 και την 5η θέση της κατάταξης! Είναι δεδομένο πως η σεζόν και το έργο της ομάδας, αλλά και του κόουτς, είναι άκρως επιτυχημένο, με τις μετοχές του δεύτερου να αυξάνονται πλέον αισθητά.

 Φωτιές και... άδειασμα

Η επίθεση του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ ήταν πολύ ορεξάτη κι αποτελεσματική. Έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Lojeski, James, Gist, Lekavicius, Αντετοκούνμπο και Μήτογλου), εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας τόσο από το πάτωμα (65% δίποντα - 59% τρίποντα) όσο κι από την γραμμή της φιλανθρωπίας (72%), αλλά και 10 επιθετικά ριμπάουντ. Οι "πράσινοι" πραγματοποίησαν ένα από τα καλύτερα τους φετινά παιχνίδια όσον αφορά την επιθετική τους παραγωγικότητα, απέναντι σε μια ΑΕΚ η οποία ήταν επηρεασμένη από την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου. Φανερά κι απολύτως λογικά υπάρχει άδειασμα, ψυχολογικό και σωματικό, στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο, το οποίο μπορεί στην παρούσα φάση να μην κοστίζει επί της ουσίας, αλλά θα είναι απαραίτητο με την έναρξη των playoffs ο κόουτς Σάκοτα κι οι παίκτες του να το αφήσουν πίσω τους. Η "Ένωση" είναι αδιαμφισβήτητα επιτυχημένη με δύο νέους τίτλους στην τροπαιοθήκη της για φέτος, όμως η αγωνιστική περίοδος δεν έχει τελειώσει. Ένα ματς το οποίο δε σηκώνει σοβαρή κριτική, αφού μεγάλη διάθεση κι ένταση στην άμυνα ουδέποτε υπήρξε κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σε συνάρτηση με την πολύ καλή βραδιά των γηπεδούχων στο περιφερειακό σουτ, μια άνετη επικράτηση των παικτών του κόουτς Pascual, η οποία μάλιστα με τον τρόπο που ήρθε ανεβάζει το ηθικό αρκετών σημαντικών μονάδων που κατάφεραν να επιστρέψουν στις υψηλές πτήσεις.

Brown vs Burtt

Η ομολογουμένως ελπιδοφόρα και θετική εμφάνιση του Bobby Brown κόντρα στον ΓΣΛ δεν αποτελεί είδηση. Ο έμπειρος Αμερικανός γκαρντ συνηθίζει να παίζει καλά και να είναι χρήσιμος στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος, παρ' όλα αυτά στην Λάρισα δήλωσε "παρών", σε μια κρίσιμη περίοδο όπου το όνομα του βρισκόταν υπό καθεστώς αμφισβήτισης. Ο 34χρονος σκόραρε, δημιουργούσε, ήταν μετρημένος στις επιλογές του και φανέρωσε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό στην post-season. Άρα λοιπόν το πραγματικό κέρδος για τον κόουτς Σφαιρόπουλο, πέρα από το ροζ φύλλο που ελάχιστη σημασία έχει από βαθμολογικής άποψης, είναι πως ένα από τα περιφερειακά του όπλα ενεργοποιείται ξανά. Κατά τα λοιπά, η προσπάθεια του Γυμναστικού ήταν αξιόλογη και το ακόμα πιο θετικό είναι πως η ήττα δεν τον "πονά" ιδιαίτερα, αφού οι "διώκτες" του, Πανιώνιος και Κόροιβος, ηττήθηκαν κι η απόσταση τους διατηρήθηκε. Πάντως, ο παίκτης που έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για το γεγονός πως ο ΓΣΛ βρίσκεται "από πάνω", δεν είναι άλλος από τον Steve Burtt. Ο βετεράνος σκόρερ έκανε ζημιά και στον Ολυμπιακό, ασχέτως αν η ομάδα του έχασε. Αυτό που μετρά είναι πως ήταν αυτός που έπρεπε σε προηγούμενες κομβικές νίκες της ομάδας του.

 Χάνοντας με στιλ

Όπως προείπαμε, ο βετεράνος Burtt (22π, 4ρ, 3α) ήταν ο παίκτης που ζόρισε περισσότερο τους ερυθρόλευκους κι ο καλύτερος παίκτης από πλευράς ηττημένων, ενώ στο ΟΑΚΑ ο παίκτης-αποκάλυψη της φετινής ΑΕΚ που ακούει στο όνομα Kevin Punter (14π, 2α, 2ρ) έδειξε αρκετά φρέσκος στα 17 λεπτά που έπαιξε, δείχνοντας να πατά κάπως καλύτερα σε σχέση με τους συμπαίκτες του. Ο Markieth Cummings του Πανιωνίου (25π, 5ρ, 2α) ήταν ο άνθρωπος που το πάλεψε περισσότερο από κάθε άλλον απέναντι στον ΠΑΟΚ, συνεχίζοντας να παρουσιάζει εξαιρετική εικόνα κατά τον ενάμιση μήνα που βρίσκεται στην Ελλάδα. Τέλος, οι McKenzie Moore (14π, 9α, 3ρ) και Shaquille Goodwin (12π, 11ρ, 1α) από πλευράς Λαυρίου και Ρεθύμνου, για άλλη μια αγωνιστική στάθηκαν στο ύψος τους πιάνοντας υψηλά στάνταρ απόδοσης, σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Το αβατάριον

Απογοητευτική ήταν η συνεισφορά των Cupkovic και Kravic του Πανιωνίου στην do-or-die αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ. Μιλάμε για δύο βασικότατα στελέχη της ομάδας, από τις θέσεις των ψηλών, κενά που είναι δύσκολο να αναπληρωθούν, πόσο μάλλον στην διάρκεια ενός παιχνιδιού. Ο πρώτος (με 8.1π μέσο όρο) έμεινε στους 2 πόντους με 1/6 σουτ σε 20 λεπτά, ενώ ο δεύτερος (των 11.4π φέτος) είχε επίσης 2 πόντους με 1/3 σουτ και χρεώθηκε με 3 φάουλ σε 16 λεπτά. Παρότι πρόκειται για δύο άριστους γνώστες της Basket League κι από τους πιο έμπειρους παίκτες του ρόστερ της ομάδας, στο κρισιμότερο παιχνίδι της σεζόν δεν κατάφεραν να βοηθήσουν τους κυανέρυθρους, με το αρνητικό αποτέλεσμα να κρίνεται ίσως καταδικαστικό για την παραμονή της ομάδας. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη ελπίδες, αλλά πλέον η αποστολή έχει δυσκολέψει κι ο Πανιώνιος δεν κρατά τη τύχη του μόνο στα δικά του χέρια.

 Extras

-Ο Νίκος Γκίκας κατέγραψε το 6ο του φετινό double-double κόντρα στο Λαύριο, με 11 πόντους και 13 ασίστ. Εξαιρετική η συνολική παρουσία του έμπειρου άσσου στη regular season, με τον διεθνή πλειμέικερ να εξελίσσεται στον "ιθύνων νου" του Προμηθέα.

 -Μεγάλη δύναμη πήρε μέσα στο 2018 από την έδρα του ο Προμηθέας, καθώς οι Πατρινοί κέρδιζαν όλα τα ματς που έδωσαν στο "Δ. Τόφαλος", εκτός από τα δύο κόντρα στους αιώνιους της Αττικής. Στα υπόλοιπα επτά, πέτυχαν το απόλυτο. Εξέχουσας σημασίας παράγοντας για την είσοδο στη τετράδα και την οριστική κατάληψη της τρίτης θέσης.

-Σε ηλικία 16 ετών και μερικών μηνών (τον Ιούλιο γίνεται 17) ο Ανδρέας Τσουμάνης, φόργουορντ προερχόμενος από την ακαδημία του Ολυμπιακού, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Α1 για 1:10 λεπτά στην Λάρισα. Έγινε ο 18ος διαφορετικός παίκτης που χρησιμοποείται φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα από τον κόουτς Σφαιρόπουλο.

-Ο Κολοσσός επέστρεψε πανηγυρικά στις νίκες, στα Τρίκαλα, μετά από τις 14 Φλεβάρη και το εντός έδρας παιχνίδι με τον Κόροιβο. Αγνοούσε το ροζ φύλλο εδώ και οκτώ αγωνιστικές. Αυτή ήταν συνολικά η τέταρτη φετινή εκτός έδρας νίκη της ομάδας. Παρά τον κακό δεύτερο γύρο, έχει την ευκαιρία να μη χάσει το τρένο των playoffs, αρκεί να κερδίσει τον Άρη στο "Βενετόκλειο" στην αυλαία της regular season.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely