Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024 13:16

Οδηγός Ολυμπιακών Αγώνων Παρισιού 2024

Από :

Οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής ξεκινούν το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι, κάνοντας την γαλλική πρωτεύουσα το κέντρο του αθλητισμού για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Συνολικά 10,714 αθλητές από 206 χώρες θα συμμετάσχουν στα 32 αθλήματα και τις επιμέρους κατηγορίες τους, διεκδικώντας ένα μετάλλιο στα συνολικά 329 events που θα διεξαχθούν.

Στο πρόγραμμα των αγώνων συμπεριλαμβάνεται, για πρώτη φορά, το breakdancing, το οποίο πήρε τη θέση του καράτε, ως το τοπικό άθλημα που προτάθηκε από την επιτροπή αγώνων της χώρας, ενώ συνεχίζουν από τους αγώνες στο Τόκιο, το skateboard, η αναρρίχηση και το surfing. Διάλειμμα μίας Ολυμπιάδας θα έχει το αγώνισμα του μπέιζμπολ, που θα επιστρέψει το 2028 στο Λος Άντζελες. Οι αγώνες θα διεξαχθούν εκτός από το Παρίσι σε ακόμη δέκα πόλεις της Γαλλίας, με την πλειοψηφία να αναλαμβάνει τη διεξαγωγή των αγώνων ποδοσφαίρου (Μασσαλία, Λυών, Μπορντό, Νίκαια, Σεντ Ετιέν και Ναντ). Ακόμη στα ανοιχτά της Μασσαλίας θα γίνουν οι αγώνες ιστιοπλοΐας, ενώ η κωπηλασία θα γίνει στην Βέρ. Όπως είναι γνωστό, η Λιλ θα φιλοξενήσει τους αγώνες των ομίλων στο μπάσκετ, αλλά και τα τελικά του χάντμπολ, ενώ στο Σατορού θα γίνουν τα αγωνίσματα της σκοποβολής. Τέλος, στην Γαλλική Πολυνησία και την πρωτεύουσα Τέα Χούπο της Ταϊτής θα διεξαχθούν οι αγώνες του surfing.

 Το παραδοσιακό αγωνιστικό πρόγραμμα επικεντρώνεται και φέτος γύρω από τα αθλήματα της κολύμβησης και του στίβου, που αποτελούν και τις ατραξιόν σε κάθε Ολυμπιάδα. Και στα δύο, το κενό μόλις τριών ετών από την προηγούμενη διοργάνωση, έχει αφήσει αρκετά ονόματα που πρωταγωνίστησαν και στο Τόκιο, να είναι ακόμη ενεργά.

Η κολύμβηση που παραδοσιακά ανοίγει το πρόγραμμα, έχει αρκετό ενδιαφέρον, με δύο αγώνες να ξεχωρίζουν ήδη πριν από την διεξαγωγή των προκριματικών.

Τα 100μ ελεύθερο των ανδρών, θα αποτελέσουν την συνέχεια της κόντρας ανάμεσα στον 19χρονο κάτοχο του παγκόσμιο ρεκόρ, τον Κινέζο Παν Ζανλέ, τον επίσης 19χρονο Ρουμάνο Νταβίντ Ποποβίτσι και τον ολυμπιονίκη του 2016, Κάιλ Τσάλμερς. Στην πισίνα θα πέσουν επίσης πολύ δυνατά αουτσάιντερ, όπως ο Αμερικανός Τζάκ Αλέξι, ο Γάλλος Μαξίμ Γκρουσέ και o Βρετανός Ματ Ρίτσαρντς. Ο τελικός είναι προγραμματισμένος να γίνει στις 31 Ιουλίου και θα κλείσει το πρόγραμμα της ημέρας

Συνεχίζοντας από το έπος του Τόκιο, στα 400μ ελεύθερο των γυναικών, η Αριάρν Τίτμους επιστρέφει για να υπερασπιστεί τον τίτλο της, απέναντι στην κορυφαία κολυμβήτρια όλων των εποχών, Κέιτι Λεντέκι αλλά και το φαινόμενο από τον Καναδά, την 17χρονη Σάμερ Μάκιντος. Ο αγώνας θα γίνει στις 27 Ιουλίου, την πρώτη ημέρα των αγώνων και θα καθορίσει εν πολλοίς κι αν η Λεντέκι θα καταφέρει να επεκτείνει το ρεκόρ μεταλλίων που κατέχει ήδη από το Τόκιο. Από την συζήτηση δεν μπορεί να βγει ούτε η Νεοζηλανδή Έρικα Φεργουέδερ, η οποία είναι η τέταρτη που κατέβηκε το φράγμα των τεσσάρων λεπτών στο αγώνισμα.

Τέλος στα 100μ πεταλούδα, ο Αμερικανός θρύλος πλέον, Κάλεμπ Ντρέσελ επιστρέφει για να υπερασπιστεί τον τίτλο του Τόκιο, έχοντας απέναντί του μία σειρά από απίθανος επίδοξους κατακτητές. Ο Καναδός Τζος Λιέντο είναι ο πιο άμεσος αντίπαλός του, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον Ούγγρο Κζιστόφ Μιλάκ, ούτε φυσικά τον Ελβετό Νόα Πόντι, αμφότεροι μεταλλιούχοι στον αντίστοιχο τελικό του Τόκιο. Ο Γκρουσέ θα είναι στους υποψήφιους για μετάλλια και στην πεταλούδα, ενώ ο Αυστραλός Ματ Τεμπλ έκανε πριν λίγους μήνες εθνικό ρεκόρ.

Στα υπόλοιπα αγωνίσματα, ο Γάλλος Λέον Μαρσάντ αποτελεί το μεγάλο φαβορί για τα αγωνίσματα της μικτής και των 200μ της πεταλούδας, στα οποία έκανε το 3/3 στο παγκόσμιο της Φουκουόκα το 2023, ενώ θα συμμετάσχει και σε δύο σκυταλοδρομίες. Επίσης θα πραγματοποιηθούν δύο μεγάλες επιστροφές της Σουηδής Σάρα Σέστρεμ, στους πέμπτους(!) Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της και του Βρετανού Άνταμ Πίτι, μετά τον τραυματισμό του στο πόδι το 2022.

Ο στίβος στην δεύτερη εβδομάδα των αγώνων θα φέρει και την κορύφωση τους, πρώτα με τα εντυπωσιακά σπριντ και τέλος με τους δύο μαραθωνίους που θα ολοκληρώσουν και την αγωνιστική δράση. Για πρώτη φορά, ο αγώνας των γυναικών θα αποτελέσει το τελευταίο event των αγώνων, στους οποίους εκτός από τους αθλητές που θα διεκδικήσουν τα μετάλλια, θα λάβουν μέρος στην ίδια διαδρομή, εκτός συναγωνισμού το προηγούμενο βράδυ συνολικά είκοσι χιλιάδες άτομα.

Εντός του Stade de France θα παρελάσει η ελίτ του παγκόσμιου στίβου, με το επίκεντρο να είναι οι αγώνες των 100 μέτρων. Στους άνδρες o Ιταλός Μαρσέλ Τζέικομπς καλείται να υπερασπιστεί τον τίτλο του, έχοντα κάνει μία μέτρια χρονιά μέχρι στιγμής. Το έργο του είναι πολύ δύσκολο καθώς θα βρεθεί απέναντι στον παγκόσμιο πρωταθλητή από τις ΗΠΑ, Νόα Λάιλς, τον κάτοχο της καλύτερης φετινής επίδοσης, Κισέιν Τόμπσον από την Τζαμάικα, τον Κενυάτη Φέρντιναντ Ομανγιάλα, τους Ομπλίκ Σεβίλ και Κρις Κόλμαν, καθώς και τους Νοτιοαφρικάνους Μπέντζαμιν Τζέφερσον και Ακάνι Σιμπίν. Άπαντες έχουν κατέβει τα 9,85, ενώ συνολικά 32 αθλητές έχουν σπάσει το φράγμα των 10 δευτερολέπτων.

Στις γυναίκες, η Ελέιν Τόμπσον-Χερά, δεν θα υπερασπιστεί τον τίτλο της λόγω τραυματισμού, με την Αμερικανίδα ΣαΚάρι Ρίτσαρντσον να είναι το μεγάλο φαβορί, έχοντας με διαφορά την ταχύτερη φετινή επίδοση με 10,71. Η Τζαμάικα θα κατεβάσει πάντως μία πολύ δυνατή τριάδα, με την Σερίκα Τζάκσον, την Σέλι Αν Φρέιζερ-Πράις και την Τία Κλέιτον να έχουν σπουδαίες επιδόσεις και να είναι ήδη κάτοχοι ολυμπιακών μεταλλίων. Η πρωταθλήτρια Αφρικής, Μαρί Ζοσέ Ταλού από την Ακτή Ελεφαντοστού και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ντίνα Άσερ-Σμιθ από την Μεγάλη Βρετανία, η Τζουλιέν Αλφρέντ από την Αγία Λουκία καθώς κι οι υπόλοιπες αθλήτριες της αμερικανικής ομάδας (Τανίσα Τέρι, Μελίσα Τζέφερσον), διαμορφώνουν ένα τρομερό ρόστερ.

Εξίσου εντυπωσιακές αναμένεται να είναι οι μάχες και στους δύο αγώνες των 400μ με εμπόδια. Ειδικά ο αγώνας των γυναικών, αποτελεί ίσως και την μεγαλύτερη μονομαχία των αγώνων συνολικά, καθώς θα τεθούν αντιμέτωπες, δύο από τις σημαντικότερες αθλήτριες του σύγχρονου στίβου. Σίντνει ΜακΛάφλιν και Φέμκε Μπολ έχουν κατεβάσει σχεδόν δύο δευτερόλεπτα από το παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο ανήκει στην πρώτη, η οποία έκανε 50,65 στους προκριματικούς των ΗΠΑ, πριν λίγες εβδομάδες, ενώ η δεύτερη έχει ρεκόρ 50,95 που το πραγματοποίησε δέκα ημέρες πριν την έναρξη των αγώνων. Οι δύο αθλήτριες έχουν τις 14 καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του αθλήματος, όλες μετά το 2021, ενώ στον τελικό θα συμμετάσχει (λογικά) και η Ντελάιλα Μουχάμαντ, κάτι που σημαίνει ότι στις 8 Αυγούστου θα βγουν στις διαδρομές οι τρεις αθλήτριες με τις 22 καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών!

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών η κόντρα είναι επίσης αρκετά έντονη. Κάρστεν Βάρχολμ και Ράι Μπέντζαμιν είχαν έναν τρομερό αγώνα στο Τόκιο, με τον Νορβηγό να σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ, που παραμένει άθικτο μέχρι και σήμερα. Σε αντίθεση με τον αγώνα των γυναικών, όμως εδώ υπάρχει πολύ πιο έντονος ανταγωνισμός από τον τρίτο, σε σειρά, αθλητή. Ο Βραζιλιάνος Άλισον Ντος Σάντος είναι πρακτικά ισάξιος τους, βρίσκεται σε εντυπωσιακή φόρμα, ενώ οι τρεις τους αναμετρήθηκαν στο Diamond League του Μονακό στα μέσα Ιουλίου, με τον Μπέντζαμιν να κερδίζει σε μία οριακή κούρσα.

Από εκεί και πέρα, αναμένεται η νέα κόντρα των Μπαρσίμ και Ταμπέρι στο ύψος, μετά την κορυφαία στιγμή του μοιράσματος του χρυσού μεταλλίου στο Τόκιο, η νέα προσπάθεια του Μόντο Ντουπλάντις να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ του στο επι κοντώ, η προσπάθεια του Μίλτου Τεντόγλου να πάρει όλους τους τίτλους σε μία Ολυμπιάδα, όντας κάτοχος των τίτλων σε παγκόσμια κι ευρωπαϊκά ανοιχτού και κλειστού στίβου στο μήκος και φυσικά η αδιανόητη προσπάθεια της Σιφάν Χασάν να επαναλάβει τα τρία μετάλλια της σε 1,500, 5,000 και 10,000 μέτρα, προσθέτοντας και το αγώνισμα του μαραθωνίου στο πρόγραμμά της!

Στα ομαδικά αθλήματα, το μπάσκετ έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού οι ομάδες που συμμετέχουν, κατεβάζουν μερικές από τις πιο πλήρεις ομάδες που έχουν εμφανιστεί στα παρκέ. Έχοντας κατακτήσει τις τέσσερις τελευταίες διοργανωσεις, οι ΗΠΑ κατεβάζουν μια ομάδα που στα χαρτιά περιλαμβάνει κάμποσα σπουδαία ονόματα, προεξάρχοντος του Λεμπρόν Τζέιμς. Δίπλα του θα βρεθούν οι Στεφ Κάρι, Κέβιν Ντουράντ, Άντονι Ντέιβις, Τζοέλ Εμπίντ, Τζέισον Τέιτουμ, Τζρου Χόλιντεϊ, Μπαμ Αντεμπάγιο, Ντέρικ Γουάιτ, Άντονι Έντουαρντς, Ταϊρίς Χαλιμπέρτον και Ντέβιν Μπούκερ, σε ένα ρόστερ που ζαλίζει.

Οι υπόλοιπες ομάδες όμως δεν έχουν να φοβηθούν ιδιαίτερα, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία θα παραταχθεί απαράλλαχτη στη Λιλ, ενώ η Σερβία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με τη συμμετοχή του Νίκολα Γιόκιτς, παρατάσσοντας την πιο πλήρη ομάδα της στα τελευταία πολλά χρόνια. Η γηπεδούχος Γαλλία έχει μια τρομακτική γραμμή ψηλών (Γκομπέρ, Γουεμπανιάμα, Λεσόρ, Γιαμπουσέλε), αλλά δείχνει να πασχίζει στην περιφερειακή γραμμή της.

Καναδάς και Αυστραλία είναι πλέον ομάδες-φόβητρα και βρίσκονται στον πρώτο όμιλο, μαζί με Ελλάδα κι Ισπανία, διαμορφώνοντας έτσι μια εξάδα πολύ σπουδαίων αγώνων. Στον όμιλο αυτό θα βρεθούν μερικοί από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου (Γιάννης Αντετοκούμπο, Σει Γκίλγκεους-Αλεξάντερ, Τζαμάλ Μάρεϊ) και οι δυο πιο σκληροτράχηλες και σταθερές ομάδες των τελευταίων ετών, που βρίσκονται αδιάκοπα στις θέσεις των μεταλλίων. Εκτός από την Ιαπωνία που είναι ξεκάθαρα η πιο αδύναμη ομάδα του τουρνουά, Βραζιλία, Πουέρτο Ρίκο και Νότιο Σουδάν έκαναν πολύ καλές εμφανίσεις στο πρόσφατο παγκόσμιο και ειδικά η ομάδα της Αφρικής έχει τραβήξει πάνω της τα βλέμματα, μετά την οριακή ήττα της από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο τελευταίο της φιλικό.

Στο γυναικείο τουρνουά η κωμικά υπερπλήρης ομάδα των ΗΠΑ δεν αναμένεται να προβληματιστεί ιδιαίτερα, με το ενδιαφέρον να βρίσκεται στις θέσεις των μεταλλίων, όπου αναμένεται να επικρατήσει πανικός. Η γηπεδούχος Γαλλία έχει ένα προβάδισμα, όμως Ισπανία, Κίνα, Βέλγιο και Ιαπωνία έχουν ομάδες που μπορούν να διεκδικήσουν τα δύο εναπομείναντα μετάλλια.

Πολύ γεμάτη είναι και η δωδεκάδα των ομάδων στο τουρνουά βόλεϊ των ανδρών, με την γηπεδούχο Γαλλία να διεκδικεί να κάνει το back-to-back, όντας κάτοχος του χρυσού μεταλλίου. Βασικά φαβορί είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης και νικήτρια του πρόσφατου Nations League, Πολωνία και η ανανεωμένη, αλλά πάντα δυνατή, παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία. Φυσικά το ενδιαφέρον είναι τεράστιο και για τις υπόλοιπες ομάδες, κυρίως για την Βραζιλία που είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, την Σλοβενία που κάνει συνεχόμενα άλματα, να έχει τρία μετάλλια στα ισάριθμα τελευταία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και να φτάνει στην τετράδα του πρόσφατου παγκόσμιου πρωταθλήματος, τις πάντα δυνατές κι εντυπωσιακές ομάδες της Ιαπωνίας που έφτασε στον τελικό του πρόσφατου Nations League και των ΗΠΑ που θέλουν να επιστρέψουν στα μετάλλια, μετά την αποτυχία στο Τόκιο.

Η κάτοχος του χάλκινου μεταλλίου, Αργεντινή, μαζί με τις ομάδες της Σερβίας,της Γερμανίας, του Καναδά και της Αιγύπτου, συμπληρώνουν ένα γεμάτο τουρνουά.

Μετά την τεράστια έκπληξη των ΗΠΑ στο τουρνουά γυναικών του Τόκιο, το αντίστοιχο φετινό στο Παρίσι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς κι εκεί υπάρχει μία σειρά ομάδων που έχει μοιραστεί τους επιμέρους τίτλους τα τελευταία χρόνια. Η Σερβία κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022, η Τουρκία πήρε το ευρωπαϊκό πέρσι το καλοκαίρι, ενώ η Ιταλία κυριάρχησε με τις απίθανες διαγωνίους της στο Nations League του Ιουνίου. Πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη είναι η Βραζιλία, που παραμένει σταθερά στα μετάλλια όλων των διεθνών διοργανώσεων. Ιαπωνία, Κίνα και Πολωνία μπορούν να κάνουν τη ζημιά, ειδικά εάν βρεθούν σε καλή μέρα, ενώ Ολλανδία και Δομινικανή Δημοκρατία πήραν με εντυπωσιακό τρόπο την πρόκριση, κερδίζοντας στα προολυμπιακά τουρνουά, πιο δυνατές ομάδες. Η καλύτερη αφρικανική ομάδα παραμένει η Κένυα, όμως το επίπεδό της είναι αρκετά πιο χαμηλό.

Στο αγαπημένο άθλημα των μελών του ιστότοπού μας, το τένις, τα πράγματα δεν έχουν ξεκινήσει ιδιαίτερα αρμονικά. Η διεξαγωγή των αγώνων στα γήπεδα του Ρολάν Γκαρός, σήμαινε για τους αθλητές που θα συμμετείχαν την επιστροφή στις χωμάτινες επιφάνειες, μετά το πέρασμα στο χορτάρι. Έτσι, πολλά μεγάλα ονόματα δεν πήραν το ρίσκο της διπλής προσαρμογής κι αποφάσισαν να αποσυρθούν, μεταξύ αυτών, η Αρίνα Σαμπαλένκα, η Ονς Ζαμπέρ κι ο Αντρέι Ρούμπλεφ. Ακόμη μια αμυγδαλίτιδα έθεσε εκτός το νο.1 της κατάταξης των ανδρών, Γιανίκ Σινέρ και διαδοχικοί τραυματισμοί έφεραν εκτός λίστας τους Χουμπέρτ Χουρκάτς και Χολγκερ Ρούνε.

Παρόλα αυτά το ενδιαφέρον είναι αρκετά υψηλό, καθώς αυτοί θα είναι οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες για τον τεράστιο Ράφα Ναδάλ, τον Σταν Βαβρίνκα και την Καρολίν Βοζνιάκι. Ο δις χρυσός ολυμπιονίκης σε Λονδίνο και Ριο, Άντι Μάρει θα ολοκληρώσει την σπουδαία καριέρα του στο διπλό ανδρών, ενώ τίτλους τέλους θα δώσει στην καριέρα της με το πέρας του τουρνουά κι η Αντζελίκ Κέρμπερ. Ακλόνητα φαβορί για τους αγώνες είναι ο Κάρλος Αλκαράθ στους άντρες κι η Ίγκα Σβιόντεκ στις γυναίκες. Αμφότεροι κατέκτησαν τα τρόπαια στο πρόσφατο γκραν σλαμ στο ίδιο γήπεδο, αν και ειδικά ο Αλκαράθ θα κληθεί να αντιμετωπίσει και πάλι τον Νόβακ Τζόκοβιτς, που επέστρεψε μετά το χειρουργείο του στο γόνατο, τον Ντανίλ Μεντβέντεφ και τους πάντα δυνατούς στο χώμα, Ζβέρεφ και Ρούντ.

Η Σβιόντεκ θα δει εκτός από την Κοκό Γκοφ που πήρε το νο.2 του ταμπλό και την Ναόμι Οζάκα, που έφτασε μια ανάσα από το να την αποκλείσει στο Ρολάν Γκαρός. Τα βλέμματα θα στραφούν και στην πολύ φορμαρισμένη Τζαζμίν Παολίνι, που έχει φτάσει σε δύο συνεχόμενους τελικούς γκραν σλαμ.

Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη απέφυγαν τις δύσκολες κληρώσεις στους πρώτους γύρους, όμως ο ορίζοντας μετά τους προημιτελικούς δυσκολεύει απότομα και κάθε ελπίδα θα κριθεί τόσο από την δική τους κατάσταση, αλλά περισσότερο από αυτήν των υποψηφίων αντιπάλων τους.

Η αρκετά δημοφιλής ενόργανη γυμναστική έχει ήδη βρει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, στην επιστροφή της Σιμόν Μπάιλς σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Αμερικανίδα χρυσή ολυμπιονίκης του Ρίο, δημιούργησε αρκετή κουβέντα με την απόφαση της να αποσυρθεί από τα περισσότερα αγωνίσματα της στο Τόκιο για ψυχολογικούς λόγους, όμως στο Παρίσι θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ομάδα της πατρίδας της, κατεβαίνοντας σε τέσσερα αγωνίσματα, μεταξύ των οποίων και στα δύο σύνθετα (ατομικό κι ομαδικό). Το ελληνικό ενδιαφέρον είναι έντονο στην περίπτωση του Λευτέρη Πετρούνια, ο οποίος θα διεκδικήσει, με αρκετές αξιώσεις το τρίτο του μετάλλιο στους κρίκους, μετά το χρυσό στο Ρίο και το χάλκινο στο Τόκιο.

Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του Γύρου της Γαλλίας, η ποδηλασία θα επιστρέψει στα γαλλικά εδάφη και αυτή τη φορά ο τερματισμός θα γίνει στο Παρίσι, τόσο στο ατομικό χρονόμετρο, όσο και στον αγώνα δρόμου. Ανάμεσα στους ποδηλάτες όμως δεν θα βρίσκεται κανένα από τα τρία μεγάλα ονόματα που έχουν διαμορφώσει την καθεστηκυία τάξη των τελευταίων ετών.

Ο Σλοβένος Ταντέι Πογκάτσαρ αποσύρθηκε λίγες ημέρες πριν τους αγώνες, επικαλούμενος τόσο την κούραση μετά το απίθανο επίτευγμα της κατάκτησης των γύρων της Ιταλίας και της Γαλλίας την ίδια χρονιά, αλλά κυρίως την δυσαρέσκεια του για την μη επιλογή της συμβίας του και πρωταθλήτριας Σλοβενίας, Ούρσκα Ζίγκαρτ στην ολυμπιακή ομάδα. Μην έχοντας αναρρώσει πλήρως από τον τραυματισμό του τον περασμένο Απρίλιο, ο Δανός Γιόνας Βίνγκεγκορντ είχε ήδη ανακοινώσει την απουσία του από τους Αγώνες, ενώ ο Πρίμοζ Ρόγκλιτς δεν επιλέχθηκε καν από την ομοσπονδία της χώρας του. Στον αγώνα δρόμου δεν θα συμμετάσχει ούτε ο Εκουαδοριανός νικητής του Ρίο, Ρίτσι Καραπάζ, καθώς η επίπεδη διαδρομή δεν του επιτρέπει να υπερασπιστεί τον τίτλο του.

Τα φαβορί και για τους δύο αγώνες πάντως είναι πάνω κάτω γνωστά. Ο νεαρός Βέλγος Ρέμκο Έβενπουλ είναι εξαιρετικός και στις δύο κατηγορίες, και θα διεκδικήσει το πρώτο του Ολυμπιακό μετάλλιο, ενώ ο ανταγωνισμός του θα είναι έντονος. Στην χρονομέτρηση θα έχει μεγάλους αντιπάλους τον Ουαλό Τζόσουα Τάρλινγκ και τον Ιταλό Φίλιπο Γκάνα, με τους οποίους μοιράστηκε το βάθρο του παγκόσμιου πρωταθλήματος, το περασμένο φθινόπωρο.

Η κατάσταση στον αγώνα δρόμου είναι πιο περίπλοκη καθώς κατεβαίνουν όλα τα μεγάλα ονόματα της δεύτερης βαθμίδας των αγώνων και τα πάντα είναι ανοιχτά. Ο ξεκούραστος Δανός Μαντς Πέντερσεν κατεβαίνει ως ένα μεγάλο φαβορί, ενώ η διαδρομή δίνει ένα μεγάλο ατού στον παγκόσμιο πρωταθλητή, Ματιέ Βαν Ντερ Πουλ.

Για τους Έλληνες αθλητές, εκτός από τους προαναφερθέντες που έχουν κι αρκετές πιθανότητες για κατάκτηση κάποιου μεταλλίου, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αγώνες των εθνικών ομάδων στο πόλο, όπου αμφότερες οι ομάδες ανδρών και γυναικών θα διεκδικήσουν το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο τους. Για τις γυναίκες η κλήρωση έφερε στον όμιλο τις ΗΠΑ, που έχουν κατακτήσει τρία σερί χρυσά μετάλλια, την Ισπανία, από την οποία η εθνική έχασε στον μικρό τελικό του πρόσφατου παγκόσμιου πρωταθλήματος και την σταθερά δυνατή Ιταλία, σε ένα συναπάντημα του δραματικού τελικού των αγώνων του 2004.

Οι άνδρες έχουν σαφώς πιο εύκολη κλήρωση, αν και κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, με εξαίρεση τον αγώνα τη Ρουμανία. Αν κάτι θα πρέπει να προβληματίζει είναι οι διασταυρώσεις στα νοκ-άουτ παιχνίδια, καθώς είναι βέβαιο ότι υπάρχει η πιθανότητα αντιμετώπισης πολύ δυνατού αντιπάλου από τον έτερο όμιλο στα προημιτελικά.

Ιδιαίτερες αξιώσεις για μετάλλιο θα έχει τόσο η Ελισάβετ Τελτσίδου στο τζούντο, όπως και ο Στέφανος Ντούσκος στην κωπηλασία, που θα κληθεί να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο μονό σκιφ. Τα 17 παιδιά της κολύμβησης έκαναν τρομερές επιδόσεις για να προκριθούν στους Ολυμπιακούς, όπου αναμένονται σημαντικές επιδόσεις, μετά τις επιτυχίες στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που προηγήθηκε. Τις περισσότερες πιθανότητες έξ αυτών για μετάλλια έχουν οι Απόστολος Χρήστου (100μ ύπτιο), Κρίστιαν Γκολομέεφ και Στέργιος Μπίλας (50μ ελεύθερο).

Στον στίβο η ομάδα δεν έφτασε σε αριθμό τα επίπεδα του Τόκιο ή του Ρίο, όμως κατ’ αναλογία το επίπεδο των 13 αθλητών είναι ίσως ακόμη πιο υψηλό. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2022 και νικήτρια του χάλκινου στο παγκόσμιο του 2023, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη θα βρεθεί στους τρίτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της, ανοίγοντας το πρόγραμμα του στίβου στα 20 χλμ βάδην. Η Ελίνα Τζένγκο έχει πολύ έντονο συναγωνισμό στον ακοντισμό και μια μέτρια χρονιά, αλλά θα ψάξει την πρόκριση στον πρώτο της τελικό Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό το βήμα ψάχνουν οι Αναστασάκης/Φραντζεσκάκης στην σφύρα, καθώς και η Γκούσιν στο ύψος, ενώ η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου ίσως καταρρίψει το στοιχειωμένο πανελλήνιο ρεκόρ στα 200μ, έχοντας πλησιάσει πολύ στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Ο Εμμανουήλ Καραλής είναι αθλητής των μεγάλων διοργανώσεων και μια καλή επίδοση στον χαμό που θα επικρατήσει πίσω από τον Ντουπλάντις, ίσως αρκεί για να του δώσει μια θέση στο βάθρο του άλματος επί κοντώ. Στο ίδιο άθλημα η σπουδαία Κατερίνα Στεφανίδη, πιθανώς στην τελευταία Ολυμπιάδα της μυθικής καριέρας της, έχει πολύ έντονο αλλά σε καμία περίπτωση ακατανίκητο ανταγωνισμό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « "Αργεί η 17η του μήνα;" Είναι εδώ για να διεκδικεί! »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely