Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023 18:45

Mundoreview, day 3: Οι 43 ασίστ

Από :

Πάμε να δούμε τα κυριότερα γεγονότα της τρίτης ημέρας του Μουντομπάσκετ, όπως κάναμε και τις προηγούμενες δύο από τη σελίδα μας στο Facebook - εκεί θα βγαίνουν μικρότερα reviews και εδώ μεγαλύτερα, όπως σήμερα.

Όμιλος Α

• Ο υπέροχος κύριος Μέλι, μαζί με τον Ακίλε Πολονάρα απενεργοποίησαν πολλές δράσεις του Καρλ Άντονι Τάουνς στα πρώτα λεπτά και τον έβαλαν σε αμυντική δίνη, όμως βρήκαν απέναντι τον Αντρές Φελίς, πιθανότατα πρωτοξάδερφο του Στεφ Κάρι, σε βραδιά καριέρας. O 26χρονος γκαρντ είχε 4/4 τρίποντα στα πρώτα 15 λεπτά (7/10 συνολικά), βάζοντας στην άμυνα της Ιταλίας ένα πρόβλημα που δεν είχε προβλέψει. Βέβαια, ποιος θα τραβήξει τα βλέμματα σ’ ενα τόσο δυναμικό ξεκίνημα στο παιχνίδι; Ασφαλώς ο κόουτς Ποτσέκο, με δύο τεχνικές κι αποβολή πριν βγει το ημίχρονο.

Όχι, εντάξει, οι πρωταγωνιστές παρέμειναν οι παίκτες, εκείνοι που βρέθηκαν στο παρκέ. Ο Τάουνς επέστρεψε, σκόραρε 24 πόντους (11 ριμπάουντ, 5 ασίστ) και μοίρασε εξαιρετικά στις γωνίες και με κύριους αποδέκτες τους Λιζ και Φελίς, σ’ ένα ρυθμό που τα κορμιά των Ιταλών απλά δεν μπορούσαν ν’ ακολουθήσουν, ενώ πέτυχαν και την ημέρα που ο Σιμόνε Φοντέκιο τα έσπασε, με 1/8 τρίποντα. Η Δομινικανή Δημοκρατία πέτυχε τη δεύτερη (και σπουδαιότερη) νίκη της στον όμιλο με 87-82 και δικαιωματικά έχει την πρόκριση στα χέρια της. Περισσότερα για το σύνολο του Τσε Γκαρσία σύντομα στο σάιτ μας, σε ξεχωριστό κείμενο.

• Το παιχνίδι μέσα στο παιχνίδι για την (συν)διοργανώτρια ομάδα των Φιλιππίνων ήταν αν ο Τζόρνταν Κλάρκσον, ως ο απόλυτος σταρ του συνόλου, θα καταφέρει να σουτάρει περισσότερες φορές από τους πόντους που θα πετύχει. Στο όριο απέναντι στη Δομινικανή Δημοκρατία, με 24 σουτ για 28 πόντους, τα κατάφερε στον δεύτερο αγώνα με 22 σουτ για 21 πόντους. Έπαιξαν κι έχασαν βέβαια. Τόσο από τους Δομινικανούς, όσο κι από την Αγκόλα με 70-80, οπότε μας αποχαιρετούν με πιο όμορφη εικόνα την παρουσία του κόσμου τους, που γέμισε το γήπεδο ξανά και ξανά.

Η Αγκόλα από την άλλη αποδείχθηκε σαφώς πιο αθλητική και ομαδική, πίσω από τον πρωτεργάτη Μπρούνο Φερνάντο (14π, 7ρ) και συμπαραστάτες τους δύο Γκέρσον, Γκονσάλβες και Ντομίνγκος δηλαδή, και πλέον τα παίζει όλα για όλα στον τελευταίο αγώνα απέναντι στη Δομινικανή Δημοκρατία του Τάουνς - ελπίζοντας να μη βρει ο Φελίς το ίδιο χέρι, αλλά και με μία κλεφτή ματιά στο Ιταλία - Φιλιππίνες.

Όμιλος Δ

• Αρκετά ήσυχα, με τον Νίκολα Βούτσεβιτς σε εξαιρετική κατάσταση στα δύο πρώτα παιχνίδια, το Μαυροβούνιο έκανε το 2/2 και είναι ήδη στην επόμενη φάση, περιμένοντας το παιχνίδι με τη Λιθουανία για να μάθει την πορεία από εδώ και πέρα. Άντε, ας πούμε ότι ο Κέντρικ Πέρι έκανε λίγη παραπάνω φασαρία:

 

• Αντίστοιχα εύκολα τα πράγματα για τους Λιθουανούς, που κέρδισαν με 96-66 το Μεξικό και πέτυχαν κι εκείνοι το 2/2. Ίσως ζούμε επιτέλους την μπασκετική ενηλικίωση του Ρόκας Γιοκουμπάιτις, που ηγήθηκε της περιφέρειας με 15 πόντους και 7 ασίστ, όσο ο σταρ Βαλαντσιούνας έπιασε ένα χαλαρό double-double (15π / 12ρ) και συνολικά οι Λιθουανοί σούταραν με 57 fg%, μετά το ασφαλώς πιο μέτριο 42,1% του πρώτου αγώνα.

Και τώρα οι δυό τους, με τον νικητή στην τελευταία αγωνιστική να εξασφαλίζει την πρώτη θέση και μία πιο ευνοϊκή συνθήκη στο σταύρωμα με τον όμιλο της δικής μας Εθνικής, με τον χαμένο να μεταφέρει την ήττα στον επόμενο γύρο.

Όμιλος Ε

• Ανοιχτή επιστολή προς την ομάδα της Αυστραλίας, από το Basketball Guru για τον Πάτι Μιλς: Έλα στην Ευρωλίγκα, σε όποια ομάδα επιθυμείς, ν’ αναστενάξουν οι άμυνες. 13 πόντοι στην πρώτη περίοδο με 5/7 προσπάθειες, 21 συνολικά, μαζί με την ευφυΐα του Γκίντι, τη συνολική ευστοχία από το τρίποντο (9/19) και τις άμυνες των πλάγιων πήγαν να τα βάλουν με την πληρότητα των Γερμανών. Έφτασαν στο όριο, ωστόσο δεν έγινε η δουλειά.

Εκπληκτικό βράδυ από τον πυραυλοκίνητο Σρούντερ (30 πόντοι με 10/19 προσπάθειες, 8 ασίστ) που έκρινε -και- τις τελευταίες επιθέσεις, μαζί του και ο Μάοντο Λο με 20 πόντους, αλλά κι ένα απ’ αυτά τα τρίποντα με ταμπλό που σου διαλύουν τα νεύρα. Στην άλλη πλευρά του παρκέ, έξυπνη αντιμετώπιση στα δύο τελευταία ντράιβ του Μιλς και δύο καίρια deflections του Ντάνιελ Τάις έφεραν τη νίκη για τη Γερμανία με 85-82, στο μεγάλο ντέρμπι του ομίλου. Πολύ γεμάτο ρόστερ, αργά ή γρήγορα θα πιάσει και υψηλότερα στάνταρ ο Φραντς Βάγκνερ, δύσκολο ματσάρισμα για όλους.

• Η Φινλανδία δε θύμισε και πολύ τις προηγούμενες εκδόσεις της, με την επιθετική ταχύτητα και τις πολλών off-ball δράσεις και τα κοψίματα προς το καλάθι. Σίγουρα όχι απέναντι στην Αυστραλία, το ίδιο και για 17-18’ απέναντι στην Ιαπωνία. Ακόμη κι έτσι, χρειάστηκε ένα ολιγόλεπτο ξέσπασμα πίσω από το παιχνίδι των Μάρκανεν και Γιάντουνεν ώστε να βρεθεί στο +10 από το ημίχρονο, δείχνοντας ότι υπάρχει η κλάση στο σύνολο.

Το πρόβλημα είναι ότι το ξέχασαν ξανά, όπως και ότι χρειάζεται να περάσουν 40’ για να τελειώσει ένα παιχνίδι μπάσκετ. Κάτι που δεν ξέχασαν οι Ιάπωνες και το εκμεταλλεύτηκαν, πίσω από την αμυντική τους οργάνωση στο τέταρτο δεκάλεπτο (24-5 επιμέρους σκορ για 8’), αλλά και το τρίποντο ξέσπασμα από Τομινάγκα (4/7) και Καουαμούρα (4/7, συνολικά 25 πόντους αλλά και 9 ασίστ). Ο Χόκινσον ήταν ασφαλώς ο πρωταγωνιστής, με 28 πόντους (14/15 βολές) και 19 ριμπάουντ. Παράσταση κανονική, νίκη με 98-88 και πλέον οι Ιάπωνες, ως διοργανωτές, μπορούν να ελπίζουν στο απόλυτο show-off απέναντι στην Αυστραλία. Δύσκολο βέβαια, ο Μιλς και οι λοιποί δε φαίνονται διατεθειμένοι να χαρίσουν δεύτερο παιχνίδι.

Όμιλος Η

• Καναδάς - Λίβανος, 66-30 ημίχρονο, 100-48 μετά από 30’, 128-73 τελικό. Κρατάμε (;) τους 17 πόντους του Μπάρετ που βγήκε στον αφρό, όπως και το 12π / 5α / 8ρ του Κέλι του Ολίνικ και μέχρι εκεί. Ίσως και όχι, καθώς πρόκειται για αγώνα που βρήκε 15 πόντους με 5/6 τρίποντα ο Τρέι Μπελ-Χέινς. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ωραίο αυτό το τελευταίο για κουίζ γύρω από το Μουντομπάσκετ.

Στα σοβαρά, ο Καναδάς είχε 43 ασίστ, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου (επίσημη καταγραφή υπάρχει από το 1994 κι έπειτα). Μία ομαδική παράσταση δηλαδή ακολούθησε την πρώτη, εκείνη απέναντι στη Γαλλία, που μέσες άκρες έχει τρομάξει όλη την υπόλοιπη διοργάνωση.

• Ντερμπάρα πρόκρισης ανάμεσα σε Γαλλία και Λετονία. Ο Φουρνιέ ήταν ξανά φωτιά με 18 πόντους στο 20λεπτο, αλλά και συνολικά οι τρικολόρ είχαν 10/14 από το τρίποντο. Αντίστοιχα ψηλά οι Λετονοί (9/18 τρίποντα), με βασικούς εκτελεστές τους δύο Μπέρτανς, Ντάβις και Ντάιρις, αλλά και ένα απροσδόκητο 10ποντο από τον Κρίστερς Ζόρικς.

Κι ενώ οι Γάλλοι έμοιαζαν να το ελέγχουν μετά το 21-13 της τρίτης περιόδου, ήρθε το απόλυτο κάζο. Πιο περιγραφικά, το ντισκαλιφιέ του Ντε Κολό αλλά και ο ύπνος των υπολοίπων, πλην Γκομπέρ, μ’ ένα σωρό ανόητες επιθέσεις και μία άθλια άμυνα σε όλο το μήκος του τέταρτου δεκάλεπτου. Ένα πακέτο δράσεων που έδωσε τη δυνατότητα στους Λετονούς να μαζέψουν τη διαφορά μέχρι τον ένα πόντο, και τελικά να περάσουν μπροστά 38’’ πριν το φινάλε, με φοβερό θάρρος σε κάθε εκτέλεση, αλλά και πολύ πολύ σπουδαίες αποφάσεις (και μεγάλα σουτ) από τον Άρτουρς Ζάγκαρς.

Ο κακομοίρης ο Φρανσίσκο, που του έμελλε να πάρει το τελευταίο σουτ γιατί οι υπόλοιποι Γάλλοι δεν ήξεραν που να πατήσουν, πόσο μάλλον να βρουν το θάρρος να εκτελέσουν, βρήκε σίδερο και έτσι η Λετονία κέρδισε με 88-86, ακολουθώντας τον εκρηκτικό Καναδά στον επόμενο γύρο. Για τη Γαλλία…ε δε θα σκάσουμε κιόλας, ας πρόσεχαν!

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely