Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023 16:48

Ο περσινός ΠΑΟΚ τροφοδότησε τη Basket League

Από :

Ο ΠΑΟΚ, που ήταν τέταρτος στο περσινό πρωτάθλημα, είχε μια αν μη τι άλλο επιτυχημένη χρονιά, τηρουμένων των αναλογιών, αφού άφησε πίσω του ομάδες με πολύ μεγαλύτερα μπάτζετ (ΑΕΚ, Προμηθέα) και φυσικά τον Άρη. Στην πορεία των 41 αγώνων του, αρκετοί παίκτες «ακούστηκαν». Άλλοι περισσότεροι κι άλλοι λιγότερο. Με βαρομετρικά χαμηλά και υψηλά στην απόδοση τους. Κι έτσι, το εφετινό καλοκαίρι, δεν κατέληξαν στα... αζήτητα. Αντιθέτως, οι ομάδες της Α1 άπλωσαν τα νύχια τους στο περσινό ρόστερ του Δικεφάλου.

Κι όχι, φυσικά δεν μιλάμε μόνο για τους γηγενείς του περσινού ρόστερ που ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο να συνεχίσουν στην ελληνική λίγκα. Ο Διαμαντής Σλαφτσάκης πήγε 9 χιλιόμετρα παραδίπλα, όσο χωρίζει το Παλατάκι από το Παλέ δηλαδή, στον Άρη. Ο Γιώργος Καμπερίδης οδήγησε λίγο περισσότερο για να φτάσει στην Καρδίτσα, ενώ ο Χρήστος Σαλούστρος κατέβηκε αρκετά πιο νότια και δυτικά, για την Πάτρα και τον Απόλλωνα.

Η ανακύκλωση των παραπάνω παικτών εντός της Α1 ήταν φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Στο μεταξύ, ο ΠΑΟΚ διατήρησε τους Μαργαρίτη και Τσιακμά, τη στιγμή που ο μοναδικός του Έλληνας που κατέληξε εκτός Α1 ήταν ο Κακλαμανάκης. Κι αυτός όχι λόγω ποιότητας ή γιατί τον πήραν τα χρόνια (μη ξεχνάμε πως ήταν και διεθνής τα τελευταία χρόνια...). Απλούστατα ανοίχτηκε μπροστά του το όραμα της επιστροφής του Πανιωνίου στα σαλόνια, συνοδευόμενο με ένα δυνατό -οικονομικά- συμβόλαιο.

Το μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο, εντοπίζεται στο πού θα βρεθούν τη νέα σεζόν οι ξένοι του περσινού ΠΑΟΚ. Το Περιστέρι του Σπανούλη έκλεισε πακέτο τους Τζέιλεν Χαντς και Νέιτ Ρένφρο για τις θέσεις "2" και "5" αντιστοίχως, επιβεβαιώνοντας πως για άλλη μια σεζόν το μπάτζετ του θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Δύο παίκτες σε πολύ καλές ηλικίες (25 ο Χαντς, 27 ο Ρένφρο), που κάλλιστα θα μπορούσαν να εξαργυρώσουν τη σεζόν τους με ένα συμβόλαιο σε ομάδες της Ιταλίας ή της Γερμανίας (είχε υπάρξει ενδιαφέρον).

Οι δύο Αμερικανοί ήταν απ' τους πλέον επιδραστικούς παίκτες των Ασπρόμαυρων σε ο,τι αφορά την περσινή σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη και αναμφίβολα συνιστούν απώλειες. Όχι όμως για... δάκρυα, μιας και το κασέ τους ανέβηκε αισθητά. Το Περιστέρι έχει πιο μεγάλο πορτοφόλι κι έτσι όχι μόνο τους άρπαξε σχετικά εύκολα (τη στιγμή που για τον ΠΑΟΚ ενδεχόμενη ανανέωση του Ρένφρο θα επέφερε υπέρβαση στο μπάτζετ), αλλά τους διατήρησε και στην λίγκα.

Τελευταία μάθαμε πως ο Τάιλερ Πόλεϊ υπέγραψε στον Κολοσσό, έπειτα από ένα καλοκαίρι κατά το οποίο εξέτασε τις επιλογές του στην αγορά. Την περασμένη άνοιξη είχε υπάρξει στους επιτελείς του ΠΑΟΚ η σκέψη να του προταθεί νέο deal, αλλά εν τέλει αυτή η ιδέα δεν απέκτησε ποτέ επίσημη μορφή. Ο 24χρονος πάουερ φόργουορντ άργησε λίγο να προσαρμοστεί, αλλά σε γενικές γραμμές είχε μια καλή σεζόν στον β' γύρο - από τον Δεκέμβρη ως τον Απρίλιο. Στα playoffs "έσβησε" βέβαια, αφού τα ματς έγιναν πολύ πιο ανταγωνιστικά κι ο ίδιος... εξαφανίστηκε.

Όμως ήταν μόλις η πρώτη του σεζόν κι η εμπειρία δεν ήταν σύμμαχος του. Η δεύτερη σεζόν του στα μέρη μας θα τον βρει στο νησί της Ρόδου και την προπονητική αγκαλιά του Κούρο Σεγούρα. Άντε, λοιπόν, να τον δούμε και σε ένα κλαμπ με πολλά κιλά μείον σε πίεση σε σχέση με τον ΠΑΟΚ, αλλά και υπό τη συνθήκη του ενός ματς την εβδομάδα.

Φυσικά, υπάρχει κι ο Τζόρνταν Σάιμπερτ, ο οποίος επιστρέφει για την τρίτη σεζόν της καριέρας του στην Ελλάδα. ΠΑΟΚ το 2016-17 επί Σούλη Μαρκόπουλου, ξανά στον Δικέφαλο πέρσι για να αντικαταστήσει τον τραυματία Ντάρκο-Κέλι και πλέον... Καρδίτσα! Οκ, η εικόνα του Σάιμπερτ στους Ασπρόμαυρους δεν ήταν τόσο καλή πέρσι. Για πολλούς μήνες έδειχνε να μην έχει καθόλου ρυθμό, ήταν βαρύς και προερχόταν κι από πολύμηνη αποχή. Για έλλειψη προσπάθειας δεν μπορούσε να κατηγορηθεί, αλλά όπως και να 'χει ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν κάτι καλύτερο στο φτερό.

Η Καρδίτσα τώρα, είναι μια ομάδα με άλλους στόχους κι απαιτήσεις. Εκεί ο Σάιμπερτ μπορεί, οδεύοντας προς τα 32 του και σε ένα πιο ξεκούραστο πλαίσιο με ένα ματς το Σουκού, να κάνει καλά πραγματάκια. Θα είναι απ' την αρχή της σεζόν στην ομάδα (πέρσι στον ΠΑΟΚ μπήκε τον Δεκέμβριο) και θα είναι από τους "βασικούς" της. Γι' αυτό το γκρουπ ομάδων (κάτω από την 8η θέση) ο τωρινός Σάιμπερτ είναι μια χαρά.

Και τι απέμεινε; Ο Γιανίκ Φράνκε που είχε βάλει στόχο την επιστροφή του στην ACB και τα κατάφερε, υπογράφοντας στη νεοφώτιστη Παλένθια. Καθώς κι ο Τζέιλεν Ράιλι, ο πιο ακριβοπληρωμένος ξένος του περσινού ΠΑΟΚ, ο οποίος είναι ακόμη free agent. Ο 30χρονος κατ' ευφημισμό άσος αλλά επί της ουσίας δυάρι (με όσα είδαμε στην Θεσσαλονίκη) προφανώς διατηρεί υψηλά το κασέ του στην off-season, αφού στα 30 του πια και μετά από (καλές) διαδοχικές σεζόν στο BCL με ΠΑΟΚ και Ρίγα, αλλά και παλαιότερα επιτυχημένες θητείες σε Σολέ και Πόρτο, πιθανώς να στοχεύει σε κάτι καλύτερο οικονομικά.

Όπως και να 'χει, ο λογαριασμός γράφει ότι 10 παίκτες από το περσινό ρόστερ του ΠΑΟΚ θα βρίσκονται και του χρόνου στην Basket League. Καθόλου μικρός αριθμός παικτών. Και σίγουρα κάτι που δε συναντάμε κάθε χρόνο ως φαινόμενο στο ελληνικό πρωτάθλημα...

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δομην-ικανοί για όλα Mundoreview, day 3: Οι 43 ασίστ »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely