Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 11:39

#Renewvezenkov

Από :

Μπορεί η αφορμή να δόθηκε πριν λίγες μέρες στο παιχνίδι με την Άλμπα στη Γερμανία, ωστόσο εδώ και καιρό άπαντες μπορούν να διακρίνουν την ανοδική τροχιά που έχει λάβει η καριέρα του Αλέξανδρου Βεζένκοφ. Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν σηκώνει... πειράματα και κωλυσιεργία, προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα λάθη του παρελθόντος*, κι η ανανέωση του συμβολαίου του παίκτη είναι μόνοδρομος, αν οι Πειραιώτες δεν θέλουν να τον χάσουν ένα χρόνο αργότερα, χωρίς να αποκομίσουν κανένα όφελος.

Ο Σάσα Βεζένκοφ διανύει φέτος με καθολική παραδοχή την πιο παραγωγική σεζόν του στον Ολυμπιακό, αλλά και στην καριέρα του γενικότερα. Η βελτίωση του είχε αρχίσει να διακρίνεται δειλά δειλά από πέρσι και πλέον έχει πιστοποιηθεί από την διάρκεια που παρουσιάζει ο παίκτης στην Ευρωλίγκα, ο οποίος είναι σχεδόν πάντα διακριθείς στις αναμετρήσεις των "ερυθρολεύκων", ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Οι 31 πόντοι του στο Βερολίνο που συνοδεύτηκαν από το νικητήριο σουτ, ήρθαν να προστεθούν ως... η κορυφή του βουνού, σε μια αλυσίδα σπουδαίων εμφανίσεων του νεαρού φόργουορντ κατά τη φετινή περίοδο, δίπλα σε εκείνες με Ερυθρό Αστέρα (17π, 5ρ, 3α) πιο πρόσφατα στο ΣΕΦ, αλλά και σε εκτός έδρας ματς με Φενέρ στην Πόλη (17π, 4ρ), Χίμκι στη Μόσχα (19π, 6ρ) και Μιλάνο στην Λομβαρδία (18π, 10ρ), μεταξύ άλλων. Ο Βεζένκοφ είναι μαζί με τον Σλούκα και τον ΜακΚίσικ οι τρεις κατά τεκμήριο (βάση στατιστικών κι εικόνας τους στο παρκέ) πιο αποδοτικοί και σταθεροί παίκτες των Πειραιωτών εδώ και μήνες, με την διαφορά πως ο Βούλγαρος διεθνής, λόγω ηλικίας και εξελιξιμότητας, μπορεί να αποτελέσει (εάν κι εφόσον...) το δυνητικά μακροβιότερο "κεφάλαιο" για τον ελληνικό σύλλογο.

Τη στιγμή που απομένουν τέσσερις στροφές για τη τελική κόρνα της Regular Season της Ευρωλίγκα, ο άλλοτε παίκτης της Μπαρτσελόνα και του Άρη καταγράφει 10.4 πόντους με 43% στο τρίποντο συν 5.3 ριμπάουντ και 1 ασίστ με συνολική αξιολόγηση 13.8PIR ανά περίπου 23 λεπτά δράσης. Έχει παίξει σε όλα τα παιχνίδια πλην τριών όπου απουσίασε και σε αυτό το ασφαλές δείγμα αγώνων έχουμε δει έναν παίκτη που δούλεψε, είναι καλά προπονημένος, βελτίωσε αδυναμίες και απέκτησε αμυντική υπόσταση, βρήκε την αυτοπεποίθηση του, κούμπωσε με την ομάδα και γενικώς έκανε το λεγόμενο level up. Είναι η φετινή σεζόν το αγωνιστικό του ταβάνι; Κανείς δεν το ξέρει, αν κι η αίσθηση είναι πως ο Βεζένκοφ μπορεί να βάλει κι άλλες "πινελιές" στο παιχνίδι του και εν πάσει περιπτώσει, να γίνει ακόμη καλύτερη και πληρέστερη μονάδα, όσο προχωρούν τα χρόνια. Ώριμος και "humble" εντός κι εκτός των τεσσάρων γραμμών, έχει μια ευρύτερη εικόνα που σε πείθει να τον εμπιστευθείς.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός αφιέρωσε μεγάλο μέρος της καλοκαιρινής του... ενέργειας στην ανανέωση του συμβολαίου του Βεζένκοφ. Η διαπραγμάτευση τα έφερε έτσι, ώστε αυτό το deal, μέχρις ότου επιτευχθεί, να εξελιχθεί σε σίριαλ και φυσιολογικά να προκαλέσει αγωνία, αλλά και... εκνευρισμό. Εν τέλει, η δουλειά έγινε με ένα νέο διετές συμβόλαιο με (προφανώς) ενισχυμένες οικονομικές απολαβές, χωρίς να έχει διαρρεύσει το ακριβές εύρος αυτής της αύξησης. Όπως και να 'χει, η συγκεκριμένη είδηση της περσινής off-season ήταν από τις πλέον ευχάριστες για τον οργανισμό των "ερυθρολεύκων", οι οποίοι διατήρησαν στις τάξεις τους έναν παίκτη που βρισκόταν εδώ και μήνες σε ανοδική πορεία, είναι νεαρός και θεωρείται μέλος του νέου κορμού που φιλοδοξούν να προετοιμάσουν. Σε μια εποχή όπου ο Ολυμπιακός θα κληθεί να αναζητήσει τους νέους του καθοδηγητές, η συνύπαρξη Σλούκα και Βεζένκοφ, σε συνάρτηση με την συγχρόνως καλή απόδοση τους κάποιες φορές, δείχνει μια πρώτη κατεύθυνση και δίνει ελπίδα στις τάξεις του κόσμου της ομάδας για την μεταβατική εποχή όπου δεν θα υπάρχουν πια οι σημαιοφόροι, Σπανούλης και Πρίντεζης.

Ας αφήσουμε στην άκρη τα σπαστά, συνήθως διετή, συμβόλαια που συχνά προσφέρονται σε ξένους αθλητές - κι ουσιαστικά είναι "δοκιμαστικά" μονοετή - κι ας επικεντρωθούμε σε εκείνα που είθισται να υπογράφουν οι γηγενείς. Τα τρία χρόνια θα λέγαμε πως είναι μια ασφαλής διάρκεια, εξασφαλίζει τον παίκτη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο ώστε να προλάβει να δείξει πράγματα, να εξελιχθεί και τέλος πάντων να πείσει για το αν αξίζει ως επένδυση. Τρεις σεζόν δεν είναι λίγες, άλλωστε, μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα. Από την άλλη, ένα μονοετές συμβόλαιο εξυπηρετεί πιο βραχυπρόθεσμες περιπτώσεις, για παράδειγμα ενός παίκτη σε προχωρημένη ηλικία ή ενός που θα είναι βοηθητικός στο ρόστερ και δεν θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Το διετές, όμως; Πως ακριβώς εξυπηρετεί; Κρατάς τον παίκτη για παραπάνω από ένα χρόνο, όμως η αλήθεια είναι πως ανέκαθεν θεωρούσα αρκετά επίφοβο ένα τέτοιο deal. Ναι μεν αν κάτι δεν πάει καλά με το project, σπάει πιο εύκολα κι έχει μικρότερο κόστος συγκριτικά με ένα τριετές ή και τετραετές, αλλά από την άλλη, ο παίκτης έπειτα από μια μόλις σεζόν (εν προκειμένω, τη φετινή) πηγαίνει και πάλι σε χρονιά συμβολαίου! Κατά την οποία, εάν συνεχίσει να ανεβάζει κι άλλο τις μετοχές του, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον κρατήσεις, αφού έχουμε δει πολλές φορές τις ομάδες που ορίζουν τις τιμές της αγοράς, να βγάζουν... νύχια για να αρπάξουν ότι καλό κινείται, από τους λιγότερο δυνατούς στο οικονομικό σκέλος. Ιδίως ο Ολυμπιακός, δεν είναι λίγες οι φορές που το συνάντησε τα τελευταία χρόνια.

Άρα λοιπόν, εάν υποθέσουμε πως ο Βεζένκοφ, παραμένοντας στον Ολυμπιακό με το παρόν συμβόλαιο και το καλοκαίρι του 2022 είναι free agent, συνεχίσει στο ίδιο ή και ανώτερο μήκος κύματος από πλευράς απόδοσης κι ατομικής προόδου, το management του συλλόγου θα πρέπει να προχωρήσει σε υπέρβαση προκειμένου να τον κρατήσει. Είναι δεδομένο πως θα έχει ζήτηση ο παίκτης. Επομένως, μήπως θα ήταν σοφότερο να προλάβουν οι "ερυθρόλευκοι" τις εξελίξεις, προχωρώντας σε μια πρόωρη ανανέωση, αμέσως μετά την λήξη της φετινής σεζόν; Ίσως η τιμή του παίκτη το καλοκαίρι του 2021 να είναι χαμηλότερη από εκείνη που θα μπορούσε να φτάσει το αμέσως επόμενο καλοκαίρι. Ίσως πάλι και όχι, αλλά όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, αυτά τα πράγματα πάντα έχουν το ρίσκο τους και καλώς ή κακώς δεν μπορείς να προδικάσεις τι θα συμβεί τελικά. Πιθανώς μπορείς να περιορίσεις ένα ρίσκο, εντούτοις δεν μπορείς να το αποφύγεις εντελώς.

Οι πρόωρες ανανεώσεις είναι κάτι που δεν κάνουν τόσο συχνά οι διοικητικοί ηγέτες του Ολυμπιακού, όμως από εκεί που σχεδόν το απέφευγαν (υποθέτω πως ήταν στρατηγική επιλογή), τα τελευταία χρόνια έχουν αναθεωρήσει, ανανεώνοντας ορισμένα συμβόλαια προτού εκπνεύσουν. Δεν είναι μακρινά τα παραδείγματα των ΜακΚίσικ και Παπανικολάου. Επομένως, η επανάληψη μιας τέτοιας κίνησης για χάρη του Βεζένκοφ, μόνο παράλογη δε θα ήταν, αντιθέτως θα ήταν άκρως ωφέλιμη για αμφότερες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Επιβράβευση κι ηθική-οικονομική ικανοποίηση του παίκτη, διατήρηση ενός βασικού γραναζιού που μπορεί να μακροημερεύσει στο κλαμπ και... μείον ένα καυτό ζήτημα από την πάντα φορτωμένη ατζέντα του Ολυμπιακού. Ο παίκτης θα έπαιρνε κι επισήμως το χρίσμα για να είναι εκ των πραγμάτων ένας από τους ηγέτες της νέας εποχής.

*Δεν έχει κανένα νόημα να επισημάνουμε λανθασμένους χειρισμούς του Ολυμπιακού σε παλαιότερες περιπτώσεις εν έτει 2021, αφού λίγο - πολύ όλοι ξέρουμε τις περιπτώσεις που δεν χειρίστηκε όπως θα έπρεπε η διοίκηση του κλαμπ. Μιλουτίνοφ, Χάινς, Χάντερ, Ντάνστον είναι μερικά παραδείγματα, το καθ' ένα φυσικά με τις δικές του ξεχωριστές ιδιαιτερότητες.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely