Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 10:43

Ο Μουράτος σε "πορεία Λαυρίου"

Από :

(φωτό από το All Star Basket)

Την προηγούμενη εβδομάδα το Λαύριο έκανε και πάλι θόρυβο, αποκλείοντας την ΑΕΚ από το Κύπελλο Ελλάδας, με τον Βασίλή Μουράτο να προσθέτει στο ενεργητικό του ακόμη μια μεστή εμφάνιση, ενδεικτική της αξιοσημείωτης ατομικής του βελτίωσης κατά τους τελευταίους μήνες. Ο 23χρονος γκαρντ είναι σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της ομάδας κι από ένας τυπικός ρολίστας που ήταν πριν από 2-3 χρόνια, έχει εξελιχθεί πλέον σε έναν ολοκληρωμένο παίκτη.

Ο Μουράτος προέρχεται από μια γενιά παικτών που θεωρήθηκε ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για το ελληνικό μπάσκετ, μαζί με Χαραλαμπόπουλο, Κόνιαρη, Λούντζη, Δίπλαρο, Φλιώνη, αλλά και κάποιους ακόμη σε μικρότερο  βαθμό. Εν τέλει κανένα από αυτά τα παιδιά δεν έχει εδραιωθεί σε υψηλό επίπεδο, ασχέτως αν λίγο πολύ όλοι τους έχουν περάσει από καλές ελληνικές ομάδες. Θα μπορέσει ο Μουράτος να σπάσει αυτό το μοτίβο; Αν κι απέχουμε ακόμη αρκετά από το να αποδειχθεί κάτι τέτοιο, υπάρχουν φέτος αντικειμενικοί λόγοι για να πιστέψουμε σ' αυτό.

Κομβικός στις φετινές επιτυχίες του Λαυρίου

Το Λαύριο μέχρι στιγμής στη σεζόν έχει πανηγυρίσει πολλά σπουδαία αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα έχουν διάρκεια και πλέον η ποσότητα τους δεν είναι αμελητέα, κάτι που μας υποδηλώνει πως το Λαύριο δεν είναι μια ομάδα - πυροτέχνημα στη σεζόν, η οποία διανύει απλώς μια περίοδο παρατεταμένης φόρμας. Πέρα από την πρόσφατη νίκη - πρόκριση της ομάδας για το Κύπελλο στο νοκ - άουτ απέναντι στην ΑΕΚ, οι "μεταλλωρύχοι" είχαν "υποτάξει" ξανά στην έδρα τους, για το πρωτάθλημα αυτή τη φορά, τους "κιτρινόμαυρους" (78-70 στα τέλη Δεκέμβρη), ενώ ακόμη έχουν κερδίσει τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό (92-82), τον κάτοχο του σούπερ καπ και back-to-back φιναλίστ του κυπέλλου, Προμηθέα (75-72), καθώς και τους "αιωνίους" της Θεσσαλονίκης (τον ΠΑΟΚ με 84-77 και τον Άρη με το ευρύ 92-71). Ακόμη, μακριά από το "σπίτι" τους, έχουν μαζέψει σημαντικά ροζ φύλλα σε Περιστέρι (70-78 την τοπική ομάδα), Ιβανώφειο (60-77 τον Ηρακλή) και Αλεξάνδρειο (89-94 τον Άρη), σε παραδοσιακά δύσκολες έδρες δηλαδή.

Ο Βασίλης Μουράτος "πλήγωσε" την ΑΕΚ στον προημιτελικό του κυπέλλου με 19 πόντους (6/12 σουτ) σε κάτι λιγότερο από 24 λεπτά, όντας πολύ καλός για ακόμη μια φορά, ιδίως στο εκτελεστικό σκέλος, ενώ στο αντίστοιχο παιχνίδι της Basket League είχε πραγματοποιήσει μια πιο ολοκληρωμένη εμφάνιση με 15 πόντους, 5 ασίστ και 3 ριμπάουντ. Ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού ωστόσο, δεν έπαιξε καλά μόνο απέναντι στην Ένωση, καθώς σπουδαίο ματς είχε κάνει και πριν από έναν μήνα κόντρα στον Παναθηναϊκό, σε μια νίκη - ορόσημο για τη σεζόν της ομάδας του κόουτς Σερέλη, με 17 πόντους, 5/8 σουτ, 6 ασίστ, 2 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα σε 30 λεπτά. Με τον Προμηθέα στο κλειστό του Λαυρίου είχε 7 πόντους, 8 ασίστ, 4 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα, ενώ στο Περιστέρι αντίστοιχα κατέγραψε 15 πόντους, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ κι 1 κλέψιμο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο νεαρός γκαρντ είναι είτε σκοράροντας, είτε συνεισφέροντας σε άλλους τομείς του παιχνιδιού, πάντα παρών στις φετινές επιτυχίες της ομάδας από τη νοτιοανατολική Αττική.

Ωρίμασε η σκέψη του, βελτίωση και στο σουτ

Την περσινή σεζόν, στα 20 παιχνίδια της Basket League που διεξήχθησαν μέχρι την διακοπή, ο Μουράτος είχε μόλις 2 εύστοχα τρίποντα σε 24 απόπειρες. Ποσοστό δηλαδή μικρότερο του 10%, που αν μη τι άλλο υποδήλωνε την αδυναμία του στο περιφερειακό σουτ. Σούταρε σπάνια (1.2 εκτελεσμένα τρίποντα ανά 23 λεπτά) κι ευστοχούσε ακόμη σπανιότερα. Φέτος, αντίθετα, το σκηνικό έχει αλλάξει ριζικά, μιας κι ο παίκτης όχι μόνο πρόσθεσε επί της ουσίας το τρίποντο στο παιχνίδι του, αλλά καταγράφει παράλληλα κι ένα βελτιωμένο ποσοστό ευστοχίας, σε σύγκριση με το περσινό 8%. Ο διεθνής παίκτης έχει ως τώρα περίπου 31% με 15-49 τρίποντα σε 14 αγώνες πρωταθλήματος. Παίρνει 3.5 σουτ για κάθε 28 λεπτά στο παρκέ και βάζει τουλάχιστον ένα εξ' αυτών. Είναι μια πρόοδος, η οποία πιθανότατα οφείλεται στην ατομική δουλειά που έχει ρίξει, καθώς και στην μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση που πλέον έχει. Φυσικά υπάρχει "παράθυρο" για περαιτέρω βελτίωση, όμως σε κάθε περίπτωση το φετινό είναι ένα μεγάλο άλμα για τον παίκτη.

Συγχρόνως, ο Μουράτος δείχνει να έχει ωριμάσει γενικότερα ως μονάδα. Δεν έχει κλείσει ακόμη τα 24, όμως σε αυτή την ηλικία έχει ήδη προλάβει να αγωνιστεί σε περισσότερους από 100 αγώνες πρωταθλήματος και κύπελλου, όντας αρκετά πιο έμπειρος συγκριτικά με άλλους παίκτες της γενιάς του, δηλαδή 97αρηδες, ακόμη και 96αρηδες. Το ότι έχει αποκτήσει βασικό ρόλο, με χρόνο δράσης πλησίον του 30λεπτου, σε ομάδα που τα πηγαίνει περίφημα, δεν είναι τυχαίο γεγονός. Πέρσι ο Μουράτος μοίραζε 2.9 ασίστ έναντι 1.7 λαθών του (AST/TO Ratio 1.71), μια αναλογία που έχει διορθωθεί σημαντικά φέτος, με τον γκαρντ του Λαυρίου να δίνει 5.6 τελικές πάσες για 2.4 λάθη (AST/TO Ratio 2.33). Διαχειρίζεται πιο σωστά τις μπάλες που περνούν απ' τα χέρια του, έχοντας βελτιώσει τις ικανότητες του στο playmaking. Σε συνδυασμό με τη στιβαρή αμυντική του παρουσία που πάντα τον χαρακτήριζε - έχει άλλωστε το μέγεθος αλλά και την διάθεση - ο Μουράτος έχει εμπλουτίσει αρκετά το αγωνιστικό του πακέτο, "γεμίζοντας" τα κενά που είχε στο παρελθόν.

Άρα λοιπόν, ο Μουράτος προσθέτοντας, δίπλα στην σταθερά του που ονομάζεται άμυνα, ένα αξιοπρεπές σουτ και ουσιαστικό playmaking (όχι μόνο κατέβασμα μπάλας), έγινε πληρέστερος και συνολικά καλύτερος παίκτης. Κοντρολαρισμένες κινήσεις, όχι πολλά λάθη και περιττό ρίσκο. Στη σεζόν καριέρας που διανύει μέχρι στιγμής προσφέρει στην ομάδα του 10.2 πόντους, 5.6 ασίστ, 2.4 ριμπάουντ, 1.1 κλεψίματα, 3.9 κερδισμένα φάουλ, 2.4 λάθη, με την αξιολόγηση του να φτάνει στις 11.7 μονάδες σε χρόνο δράσης λίγο μικρότερο των 28 λεπτών. Δε φοβάται να πάρει ευθύνες, είναι παίκτης που "βγαίνει μπροστά" έφοσον κάτι τέτοιο χρειαστεί. Γι' αυτό άλλωστε έχει διακριθεί σχεδόν σε όλα τα φετινά ματς υψηλών απαιτήσεων που έχει δώσει το Λαύριο, με τον Σερέλη να τον στηρίζει πολύ από πέρσι.

Η πνευματική σκληράδα και το επόμενο "κάστρο"

Είναι βέβαιο πως η συνεργασία του με καλούς Έλληνες προπονητές τον έχει βοηθήσει και πνευματικά. Με Σφαιρόπουλο στον Ολυμπιακό, με Πεδουλάκη στο Περιστέρι, με Σκουρτόπουλο στην Λάρισα κι εδώ κι ενάμιση χρόνο με Σερέλη στο Λαύριο. Επίσης έχει παίξει και στην Α2, που είναι μια σκληρή λίγκα. Όλο αυτό το κάδρο σίγουρα τον έχει ευνοήσει στο να γίνει σκληρότερος.

Στους "ερυθρόλευκους" ήταν παίκτης για τις προπονήσεις, δεν έπαιζε συχνά. Χρειάστηκε να κατέβει επίπεδο για να βρει λεπτά. Στην Λάρισα έζησε την πίεση μιας ομάδας που κυνηγά την παραμονή. Στο Περιστέρι είχε μια σεζόν που του υπέδειξε πως πρέπει να βελτιώσει πολλά και δεν μπόρεσε να επιβιώσει στο ροτέισον σε ρόλο μεγαλύτερο των 10-12 λεπτών. Πέρσι στο Λαύριο ξεκίνησε το restart, σε μια περίεργη αγωνιστική περίοδο, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ως "προετοιμασία" για αυτά που βλέπουμε φέτος. Το Λαύριο, μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια ακολουθεί αν μη τι άλλο ένα ορθολογικό μπασκετικό πλάνο, φαίνεται πως είχε εκπονήσει κι ένα τέτοιο για τον Βασίλη Μουράτο. Το οποίο και συνεχίζεται, με τον αθλητή σταδιακά να αναδεικνύεται επιταχυνόμενα.

Χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο; Φυσικά. Μπορεί ήδη ο Μουράτος να έχει διανύσει ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής, όμως έχει δρόμο μπροστά του. Ένα "κάστρο" που πρέπει να καταλάβει, είναι αυτό των ελευθέρων βολών, ακριβώς επειδή είναι παίκτης που θα κερδίσει φάουλ και θα επισκεφθεί την γραμμή (σχεδόν 4 εκτελεσμένες βολές ανά ματς). Είναι η μόνη στατιστική κατηγορία όπου φέτος σημειώνει πτώση. Από το 70% ποσοστό καριέρας έχει πέσει στο 63%, αναμφίβολα χαμηλή συγκομιδή για γκαρντ. Ίσως φταίει η ένταση που βγάζει στο ματς, οι μονομαχίες, η κούραση εν ολίγοις. Παράγοντες που συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε όμως επηρεάζουν έναν παίκτη όταν πάει στην γραμμή. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός αυτός χρίζει βελτίωσης - ή τέλος πάντων, επανόδου στα παλιά του στάνταρ. Άλλωστε τη σεζόν 19-20 ο Μουράτος "το 'χε", με ποσοστό 75%, μια χαρά δηλαδή.

Εν κατακλείδι, ο Μουράτος έχει προοδεύσει κι αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός για το ελληνικό μπάσκετ. Για την Εθνική Ομάδα, για την ελληνική αγορά, για τον ίδιο τον παίκτη. Σε μια εποχή όπου λέμε συχνά πως δεν υπάρχει το ταλέντο που υπήρχε σε παλαιότερες φουρνιές, ίσως η συνεχής δουλειά κι η επιμονή να είναι η απάντηση. Ο Μουράτος αν συνεχίσει να διέπεται απ' αυτά, θα δικαιωθεί στο μέλλον, αργά ή γρήγορα. Το "step up" θα έρθει...

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely