Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 09:57

COVID-19 και Ευρωλίγκα: It's complicated.

Από :

(φωτό από All Star Basket)

Η επικαιρότητα φωνάζει πως η Ευρωλίγκα βρίσκεται ήδη εντός μίας υγειονομικής δίνης, με απρόβλεπτα ενδεχόμενα για τη συνέχεια της διοργάνωσης. Ήταν αναμενόμενο, καθώς η διοργανώτρια αρχή επέλεξε να μην αλλάξει τίποτα στο φορμάτ των διοργανώσεων, επιτρέποντας πρακτικά τον μάξιμουμ αριθμό μετακινήσεων και επαφών, υπό το ισχύον καθεστώς της διεξαγωγής κεκλεισμένων των θυρών ή της παρουσίας λίγων θεατών. Σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της FIBA για το νέο Champions League (οκτώ μικροί όμιλοι - λίγες μετακινήσεις), η παρέα των 11 επέλεξε να πάει all in και το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί αγγίζει τα λεπτά όρια της ειρωνείας. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να το σχηματοποιήσουμε, με την σημείωση πως δεν φταίει για όλα ο Μπερτομέου, παροτι θα έπρεπε.

Ας παρουμε τα πράγματα με τη σειρά όμως, δίνοντας προτεραιότητα στην καταγραφή των όσων έχουν συμβεί μετά την πρώτη μόλις αγωνιστική.

  • Αρχικά, δύο μέλη του προπονητικού τιμ της Μπαρτσελόνα (Σάρας, Mασκολιούνας) βρέθηκαν θετικά στον SARS-Cov-2, την επόμενη του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ. Μετά βρέθηκε θετικό άλλο ένα μέλος και όλη η ομάδα μπήκε σε καραντίνα μέχρι την Τρίτη (σήμερα δηλαδή), οπότε όλοι θα υποβληθούν σε τεστ PCR1. Το πώς θα παίξουν αγώνα - αν παίξουν - χωρίς προπονήσεις, μένει να το διαπιστώσουμε.
  • Ακόμη, στην ΤΣΣΚΑ βρέθηκαν θετικοί οι Μιλουτίνοφ και Στρέλνιεκς, που δεν ταξίδεψαν καν στη Βαρκελώνη, όπως και ο Αντόνοφ, που ταξίδεψε μεν, δεν αγωνίστηκε δευτερόλεπτο δε. Ισπανικό ρεπορτάζ αναφέρει πως στη συνέχεια, επτά μέλη της ομάδας νέων των Ρώσων εμφάνισαν επίσης θετικό αποτέλεσμα, μαζί με άλλους υπαλλήλους του κλαμπ. Σχεδόν cluster...
  • Στην Χίμκι τέλος, εντοπίστηκαν κρούσματα στην πρώτη ομάδα. Τον ιό φέρουν οι Βορόνοφ, Τίμα και Μίκι, οι δύο πρώτοι ήπια συμπτωματικοί και ο τρίτος ασυμπτωματικός. Δεδομένων των υπόλοιπων απουσιών του συλλόγου (Σβεντ, Γιόβιτς, Μονρό), το στάτους της ομάδας είναι αβέβαιο - θα πούμε σχετικά αμέσως παρακάτω.

Και τώρα τι κάνουμε;

Τι γίνεται τώρα; Είναι κάπως διαφορετικές οι περιπτώσεις, συνεπώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια. Τα πράγματα για την Μπαρτσελόνα και την ΤΣΣΚΑ είναι σχετικά ξεκάθαρα. Αν οι υπόλοιποι παίκτες και οι υπόλοιποι προπονητές βρεθούν αρνητικοί στα τεστ που υποχρεούνται να κάνουν τρεις μέρες πριν τον επόμενο αγώνα2, οι ομάδες θα αγωνιστούν κανονικά, με απουσίες στο παρκέ και στους πάγκους, άσχετα με το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο οργανισμό (ομάδες νέων κλπ κλπ). Για τους ασθενείς εννοείται καραντίνα 14 ημερών και επανέλεγχος.

Για την Χίμκι όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο, διότι προκειμένου να γίνει ένα παιχνίδι, απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ παίκτες. Μάλλον υπάρχουν, όμως κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρχουν αύριο μεθαύριο. Γιατί; Διότι αν βρεθούν κι άλλοι θετικοί στα υποχρεωτικά τεστ και δεν συμπληρωθεί οκτάδα, τότε η Χίμκι θα χάσει στα χαρτιά το ματς εναντίον της Ζαλγκίρις. Οι σχετικοί κανονισμοί της Ευρωλίγκα, όπως έχουν δημοσιευθεί στο επίσημο σάιτ της διοργάνωσης δεν προβλέπουν την αναβολή παιχνιδιών για λόγους απουσιών που οφείλονται σε covid, ούτε είναι ξεκάθαρο αν ένα club δικαιούται να τη ζητήσει. Έχω διαβάσει διάφορα δεξιά και αριστερά περί του δικαιώματος σε αναβολή, όμως προτιμώ να μείνω στα όσα έχουν ανακοινωθεί επίσημα (θα τα βρείτε εδώ.)

Σε αυτά σημειώνεται πως προκειμένου να αναβληθεί ένας αγώνας, θα πρέπει οι τοπικές αρχές της περιοχής της γηπεδούχου ομάδας να μην επιτρέπουν τη διεξαγωγή του ή οι τοπικές αρχές της φιλοξενούμενης ομάδας να μην της επιτρέπουν να ταξιδέψει. Δεν διευκρινίζεται πουθενά τι συμβαίνει στη δεύτερη περίπτωση, πάντως στην πρώτη το παιχνίδι ή μετατίθεται σε άλλη περιοχή ή αναβάλλεται, μέχρι να βρεθεί νέα ημερομηνία, είτε στον ίδιο τόπο, είτε σε διαφορετικό. Αν η αναβολή συμβεί τρεις φορές για τον ίδιο αγώνα, τότε η γηπεδούχος ομαδα τον χάνει με 20-0. Σημαντικό είναι το εξής: Πως όσες φορές και αν χάσει μία ομάδα αγώνα στα χαρτιά, δεν αποκλείεται από τη διοργάνωση. Κοινώς, η Ευρωλίγκα λέει κάτι σαν "ε, οκ, μαλακίες θα γίνουν, τι να κάνουμε τώρα, get over it".

Περί παρουσίας φιλάθλων

Πάμε τώρα να δούμε μερικές γενικές πληροφορίες, που δεν σχετίζονται απαραίτητα με την συγκυρία της εβδομάδας.

Πέρα από τα παραπάνω, από τις τοπικές αρχές εξαρτάται επίσης το αν ένας αγώνας θα γίνεται παρουσία φιλάθλων ή οχι. Έτσι, την πρώτη αγωνιστική είδαμε διαφοροποιήσεις από γήπεδο σε γήπεδο, οι οποίες αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα, που περιλαμβάνει και τα παιχνίδια του Eurocup (δημιουργία Panagiotis S., όπως όλα τα optics του ιστοτόπου μας).

Τα νούμερα παρουσιάζονται σε αρμονία με τις διαφορές μεταξύ των χωρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας και γενικά όσα γήπεδα έχουν φιλάθλους, φτάνουν περίπου στο 20% της χωρικότητας (η έδρα της Ουλμ χωράει 6100 θεατές, της Λιετκαμπέλις 5,500). Αν μη τι άλλο, η εικόνα είναι περίεργη και ακόμη πιο περίεργος είμαι να μάθω ποιοι ήταν αυτοί οι 25 της Μακάμπι. Βύσματα.

To πιο οξύμωρο από τα στοιχεία του πίνακα βρίσκεται στην διαφορά μεταξύ των φιλάθλων που παρακολούθησαν τα παιχνίδια της Μπαρτσελόνα και της Μπανταλόνα, οι οποίες εδρεύουν στην ίδια πόλη. Κανένας δεν παρακολούθησε την αναμέτρηση της πρώτης, 1.125 παρακολούθησαν την αναμέτρηση της δεύτερης. Αν το σκηνικό δεν σας έχει ακόμη πολυιντριγκάρει, ευθύς αμέσως ακολουθεί η πληροφορία που μας βγάζει νοκ-άουτ. Στην ACB οι αγώνες διεξάγονται όλοι κεκλεισμένων των θυρών!

Tι στ$#^%$...ο;

Την εξήγηση τη βρήκα σε άρθρο που με παρέπεμψε ο Παναγιώτης, που είναι κάτοικος Καταλονίας. Για το αν τα γήπεδα θα έχουν φιλάθλους στην εγχώρια διοργάνωση, αρμόδιο να αποφασίσει είναι το Ανώτερο Αθλητικό Συμβούλιο (Consejo Superior de Deportes). Σε ό,τι σχετίζεται με διεθνή διοργάνωση όμως, υπεύθυνες είναι οι αρχές. Συνεπώς, το Συμβούλιο έχει βγάλει απόφαση για διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, η οποία όμως δεν ισχύει για την Ευρωλίγκα, που ακολουθεί αρχικά τις οδηγίες των περιφερειών και ύστερα εκείνες των δήμων. Ο δήμος της Βαρκελώνης δεν επιτρέπει φιλάθλους, εκείνος της Μπανταλόνα επιτρέπει. Λεπτομέρεια; Οι δύο δήμοι συνορεύουν, όπως περίπου το Φάληρο και ο Πειραιάς!

Οι αρμοδιότητες της Ευρωλίγκα εντός γηπέδου

Η Ευρωλίγκα παίρνει τελείως τη σκυτάλη από τις αρχές, όταν πρόκειται για τον διαμοιρασμό των ατόμων εντός του γηπέδου. Σύμφωνα με ένα πιο ειδικό έγγραφο έκτασης 29 σελίδων, οι αρένες χωρίζονται πλέον σε τέσσερις ζώνες: Ζώνη 0, ζώνη 1, ζώνη 2 και ... έκπληξη... ζώνη 3. Ας τις δούμε καλύτερα στο διάγραμμα που ακολουθεί.

Ας πάρουμε τις ζώνες από έξω προς τα μέσα. Η ζώνη 3 αφορά εξωτερικούς χώρους και άτομα που δεν εισέρχονται στο γήπεδο (εισιτήρια, το βαν κλπ), συνεπώς είναι μηδαμινού ενδιαφέροντος. Η ζώνη 2 αφορά τους φιλάθλους, για τους οποίους τα είπαμε ήδη, συν όσες/όσους εργάζονται πέριξ του κάθε αθλητικού οργανισμού. Και πάλι, δεν υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών και όσων εμπλέκονται άμεσα στις διαδικασίες ενός αγώνα. Εφόσον δεν επιτρέπονται φίλαθλοι, αξίζει να σημειωθεί, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε αυτή τη ζώνη ανέρχεται σε 65.

Πάμε τώρα στα πιο ενδιαφέροντα, δηλαδή στις δύο εσωτερικές ζώνες. Στη ζώνη 0 επιτρέπεται να κινούνται μέχρι 100 άτομα, τα οποία περιλαμβάνουν τις αποστολές των ομάδων, τους διαιτητές, τους ανθρώπους της γραμματείας και γενικά όσες και όσους χρειάζονται, για να διεξαχθεί και να αναμεταδοθεί ένας αγώνας μπάσκετ. Στη ζώνη 1 επιτρέπεται να βρίσκονται οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι συν 35 ακόμη, που ασχολούνται κυρίως με τα media. Συνεπώς, 135 άνθρωποι βρίσκονται σε αλληλεπιδράσεις πριν, μετά και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, χωρίς φυσικά να μαζεύονται όλοι στο ίδιο σημείο. Οι εγγύτερες επαφές συμβαίνουν στο παρκέ και για αυτές η Ευρωλίγκα σημειώνει τα εξής.

"Δεν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία, όμως μπορεί να υποτεθεί πως για περίπου 30 λεπτά που περνάει ένας παίκτης αγωνιζόμενος, δεν βρίσκεται σε ευθεία επαφή με αντίπαλο για πάνω από τα 2/3, δηλαδή 20 λεπτά. Αυτά τα λεπτά επαφής διαμοιράζονται φυσικά μεταξύ διαφόρων παικτών, άρα η ένας προς έναν επαφή με κάθε ξεχωριστό αντίπαλο είναι σίγουρα λιγότερη από 15 λεπτά" (σ.σ. ο ορισμός του χρόνου για να χαρακτηριστεί κοντινή μια επαφή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Ή είμαστε επιστήμονες ή δεν είμαστε.

Για την τήρηση της ομαλής ροής των παρευρισκομένων, υπεύθυνος για κάθε ομάδα είναι ο λεγόμενος covid manager, μία θέση που δημιουργήθηκε κατόπιν συμφωνίας του συνεταιρισμού. Από τα χέρια του περνάνε ένα σωρό άλλες παραμφερείς υποθέσεις, που αφορούν βασικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως και την επικοινωνία με τους παίκτες για ζητήματα υγείας. Εν ολίγοις, αν ένας αθλητής βρεθεί θετικός ή έχει ύποπτα συμπτώματα, απευθύνεται στον covid manager. Ο γιατρός της ομάδας προφανώς έχει εξίσου σημαντικό ρόλο, καθώς εκτιμά διαρκώς την υγεία των παικτών και το αν υπάρχουν ρίσκα στην συμμετοχή τους.

Λοιπά ανέκδοτα

Εντός τους εγγράφου των 29 σελίδων, περιέχονται φυσικά ένα σωρό άλλες πληροφορίες και κατευθύνσεις, τις οποίες συνιστώ να διαβάσετε μόνο αν δεν έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε. Λες και δεν έχουμε ήδη μπαφιάσει από τον covid... Xίλιες φορές μία ταινία, μία κουβέντα με φίλες ή ένα σέσιον παθιασμένου έρωτα. Αν παρόλα αυτά η ζωή έχει περιέλθει σε προσωρινό αδιέξοδο, τότε μία ανάγνωση του εγγράφου μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, να σας φτιάξει δηλαδή τη μέρα. Ο λόγος είναι πως εντός του περιέχονται και μερικές οδηγίες αριστοφανικού πνεύματος. Για να κλείσουμε λοιπόν, ας δούμε σε αντίστροφη μέτρηση ένα τοπ-5 σουρεαλιστικών οδηγιών.

Νο 5. "Τα μέλη μιας ομάδας δεν πρέπει να φτύνουν ή να καθαρίζουν τη μύτη τους". Προφανώς, κάποιοι έβαζαν δαχτυλάκι στα ρουθούνια.

Νο 4. Το παρακάτω δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο, όμως υπάρχει γραμμένο και μένει να διαπιστώσουμε τι θα ισχύσει στην πράξη. Παρότι οι ήττες με 20-0 μπορεί να είναι απεριόριστες εν μέσω της κανονικής διάρκειας της σεζόν, χωρίς η ομάδα να αποκλείεται από τη συνέχεια, εάν μία τέτοια ήττα συμβεί στα πλέι οφ, τότε υπάρχει αποκλεισμός! Φανταστείτε τώρα να προηγείται μία ομάδα με 2-0 και να γίνει καμία στραβή. Θα περάσει η άλλη. Πάμε θρύλε για την οκτάδα και μετά βουντού.

Νο 3. "Αποφεύγετε να γλείφετε τα χέρια σας". Αλήθεια, ποιος το κάνει αυτό;

Νο 2. "Όπου είναι δυνατό, κρατάτε ανοιχτές τις πόρτες - εκτός από τις τουαλέτες". Δεν συνίσταται κατούρημα σε δημόσια θέα με λίγα λόγια.

Νο 1. "Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς."

Μισό λεπτό όμως. Το τελευταίο δεν είναι τόσο αστείο. Την ίδια στιγμή που καθημερινά οι άνθρωποι - έστω στην Ελλάδα - στοιβάζονται σε λεωφορεία, τραμ, μετρό ή οτιδήποτε άλλο, η διοργανώτρια αρχή ενός αθλητικού γεγονότος συνιστά στους αθλητές της να μην μετακινούνται με τον υπόλοιπο κόσμο. Γιατί άραγε; Η απάντηση είναι αυτονόητη και την γνωρίζουμε όλοι. Διότι όταν υπάρχει η οικονομική επιφάνεια, υπάρχουν και μεγαλύτερες δυνατότητες αποφυγής της ασθένειας. Κάθε μέρα που περνάει σε αυτή την πανδημία, το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει παταγωδώς και οι καταφανείς διακρίσεις του διεισδύουν μέχρι και στα πιο ευτελή έγγραφα. Δεν υπάρχει τίποτε όμορφο σε αυτή την περίεργη περίσταση που διανύουμε και η μόνη ευχάριστη αίσθηση προέρχεται από τη βάσιμη ελπίδα πως κάποια στιγμή, οι απαράδεκτοι διαχωρισμοί θα τονώσουν την σκέψη.

Υ.Γ. Δεν αναφέρθηκα σε εκδοχές τύπου bubble, διότι η ύπαρξη εθνικών πρωταθλημάτων καθιστά μη ρεαλιστική την συγκεκριμένη λύση.

Σημείωση

1. Οι παίκτες της Μπαρσα υποβλήθηκαν σε τεστ και την Κυριακή.

2. Παρεμπιπτόντως, δείτε στον παρακάτω πίνακα τι ισχύει σε ο,τι αφορά τους ελέγχους αυτή τη στιγμή. Οι παίκτες υποχρεώνονται σε ένα τεστ ανά εβδομάδα, τρεις μέρες πριν τον αγώνα, εκτός αν το πρηγούμενο παιχνίδι είχε γίνει σε τόπο με πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Τα τεστ των διαιτητών διαφοροποιούνται αναλόγως, σύμφωνα όμως με το επιδημιολογικό φορτίο του μόνιμου τόπου κατοικίας τους.

 

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely