Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 13:21

Ιστορίες συγχωνεύσεων

Από :

Το... φρούτο της «πώλησης» ή αν προτιμάτε μεταφοράς του ΑΦΜ από μία ομάδα σε μια άλλη δεν είναι δα καινούργιο για τις ομάδες μπάσκετ, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν όσα έγιναν στο παρελθόν με το φετινό... τσουνάμι, τουλάχιστον όσον αφορά στις φήμες, αφού έως τώρα δεν έχει ανακοινωθεί καμία συμφωνία. Θυμίζουμε ότι τις... θέσεις τους στην Α1 «πουλάνε» ο Χολαργός (φαβορί ο Κολοσσός Ρόδου, αουτσάιντερ το Λαύριο), η Κύμη (φαβορί ο Ερμής Αγιάς Λάρισας για τη δημιουργία της ομάδας Λαρισα BC), ενώ οι φήμες περί πώλησης της θέσης και του Πανιώνιου δεν είχαν βάση και ήταν απλά ένα μέσο αντίδρασης της νυν διοίκησης, επειδή στη Γενική Συνέλευση που είχε οριστεί πριν λίγες εβδομάδες έδωσε το παρόν ένα (1) άτομο!

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι στο παρελθόν υπήρχαν δύο ειδών «συγχωνεύσεις». Η μία είχε να κάνει με ομάδες που είχαν κοινά «στοιχεία», με σημαντικότερο ότι ήταν όμορες ή συντοπίτισσες. Όπως για παράδειγμα τη συγχώνευση του Έσπερου Καλλιθέας με τον Ίκαρο Νέας Σμύρνης (και τη δημιουργία του Ίκαρου Καλλιθέας) το 2008, με την ομάδα του Ίκαρου να παίζει και κάποια χρόνια στην Α1. Ομοίως δημιουργήθηκε ο Αμύντας Δάφνης από τη συγχώνευση του Αμύντα Υμηττού και του ΑΟ Δάφνης πριν τη σεζόν 2009-10. Η συγχώνευση αυτη πάντως, προέκυψε περισσότερο ως αντίδραση από πλευράς Δάφνης, λόγω μιας άλλης, όχι και τόσο... διάφανης συγχώνευσης (διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε.)

Από εκεί και πέρα όμως, στο πρόσφατο παρελθόν τρεις περιπτώσεις απασχόλησαν όχι για... καλό το ελληνικό μπάσκετ, προκαλώντας κάποιες από αυτές πάρα πολλές και δικαιολογημένες αντιδράσεις, αλλά και προβλήματα στην διεξαγωγή των πρωταθλημάτων.

Πανόραμα/Καβάλα

Πρώτη και πιο χαρακτηριστική από όλες η «συγχώνευση» της ομάδας του Πανοράματος Θεσσαλονίκης με την Καβάλα το καλοκαίρι του 2008. Το Πανόραμα είχε καταλάβει τη 2η θέση στο πρωτάθλημα της Α2 για τη σεζόν 2007-08 και μαζί την άνοδο στην Α1. Όμως τα χρέη της ομάδας ήταν πάρα πολλά προς παίκτες, προπονητές και τρίτους και τότε βγήκε στην... αγορ,  ψάχνοντας αγοραστή της θέσης της στην Α1. Η Καβάλα που τότε έπαιζε στο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής προσφέρθηκε να «απορροφήσει», όπως ήταν η λέξη που χρησιμοποιήθηκε τότε, το Πανόραμα, προσφέροντας «στέγη» και σε κάποιους παίκτες της ομάδας.

Η «μεταβίβαση» όμως ήταν δύσκολη με πολλές αντιδράσεις από ενδιαφερόμενες ομάδες. Η Δάφνη που τότε είχε πάρει την 3η θέση στο πρωτάθλημα της Α2, προσπάθησε να μπλοκάρει με κάθε τρόπο τη «συγχώνευση» με συνεχείς προσφυγές στη δικαιοσύνη, ενώ ο Ιωνικός Λαμίας (4ος τη σεζόν 2007-8 στην Α2) διαμαρτυρόμενος για τη στάση της ΕΟΚ που, οπως υποστήριζαν οι άνθρωποι της ομάδας της πόλης της Φθιώτιδας, έκανε πλάτες στην υπόθεση της «συγχώνευσης», αποχώρησε από το πρωτάθλημα της Α2 της σεζόν 2008-9!

Η υπόθεση κολλούσε συνεχώς υπό την ανοχή και του ΕΣΑΚΕ, που... περίμενε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε την Καβάλα1 να «καθαρίσει» το τοπίο, ενώ την ίδια στιγμή παίκτες και προπονητές που δεν συνέχιζαν στη «νέα» ομάδα, έκαναν ομαδικές προσφυγές ζητώντας τα δεδουλεμενα τους. Το πρωτάθλημα της Α1 ξεκίνησε αρχές Οκτώβρη δίχως η Καβάλα να έχει πάρει τη σχετική άδεια από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού2 , κάτι που έγινε με καθυστέρηση αρχές Νοεμβρίου του 2008, με την Καβάλα να μπαίνει αργότερα στο πρωτάθλημα (που έως τότε είχε «κουτσές» αγωνιστικές) και να δίνει διπλά ματς για αρκετές εβδομάδες, προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος...

Λιβαδειά/Χολαργός

Το καλοκαίρι του 2016 η μόδα των συγχωνεύσεων επέστρεψε στο προσκήνιο, μέσω της συγχώνευεσης της Λιβαδειάς με τον Χολαργό στην Α2, συγχώνευση από την οποία προέκυψε η ομάδα που ανέβηκε πέρυσι στην Α1, φέτος έπαιξε για πρώτη φορά στα «μεγάλα σαλόνια» και με τη σειρά της είναι έτοιμη να συνεχίσει την... παράδοση, δίνοντας σε άλλη ομάδα τη θέση της για τη σεζόν 2019-20. Μύλος...

Τον Ιούνιο του 2016 λοιπόν η Λιβαδειά λόγω χρεών αποφασίζει να «πουλήσει» τη θέση της στην κατηγορία στον Χολαργό που τότε έπαιζε στη Β Εθνική. Ενώ οι παράγοντες των δύο ομάδων έδωσαν γρήγορα τα χέρια3, η ΕΟΚ αντιδρώντας λόγω των όσων είχαν προηγηθεί το 2008 με Πανόραμα και Καβάλα, μπλόκαρε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς τη «προσχηματική»4. Τελικά η «συγχώνευση» προχώρησε, αφού ο φάκελος που κατέθεσε η νέα ομάδα εγκρίθηκε από τις αρχές, ο Χολαργός έπαιξε κανονικά στα πρωταθλήματα των σεζόν 2016-17 και 2017-18, αλλά όταν κέρδισε την άνοδο πέρυσι τον Μάιο του 2018 η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο από τον Απόλλωνα Πάτρας, που προσέφυγε στο ΑΣΕΑΔ υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή του Χολαργού στην Α2 ήταν αντικανονική5. Η προσφυγή όμως απορρίφθηκε και ο Χολαργός έπαιξε κανονικά στην Α1 τη σεζόν 2018-19.

Φάρος/ΓΣΛ/Ήφαιστος

Το ίδιο καλοκαίρι του 2016 ο Φάρος Κερατσινίου κέρδιζε την άνοδό του στην Α1, όμως δήλωνε αδυναμία συμμετοχής και παραχωρούσε τη θέση του στον Προμηθέα Πάτρας, τρίτο τότε στην Α2. Την επόμενη χρονιά και πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2017 ο Φάρος ξανάκανε πορεία πρωταθλητισμού, πήρε τη 2η θέση πίσω από τον Πανιώνιο, όμως δεν είχε τα χρήματα να παίξει στην Α1. Κάπως έτσι η έδρα της ομάδας «μεταφέρθηκε» στη Λάρισα, αφού προέκυψε... συγχώνευση της ομάδας του Κερατσινίου με τον ιστορικό ΓΣΛ6 , παρά τις έντονες αντιδράσεις των φιλάθλων στο Κερατσίνι, αφού ο σύλλογος έκτοτε μαράζωσε μιας και μέχρι και η γυναικεία ομάδα που ήταν 2η την προηγούμενη σεζόν στην Α1, αυτοϋποβιβάστηκε στην Α2!

Η νέα ομάδα ΓΣΛ/Φάρος συμμετείχε με συνοπτικές διαδικασίες στην Α1, αφού επί της ουσίας δεν επρόκειτο για συγχώνευση (ο Φάρος συνέχισε να λειτουργεί κανονικά με τα τμήματα υποδομών στο Κερατσίνι), αλλά για μεταβίβαση των μετοχών (!) του Φάρου. Ο ΓΣΛ/Φάρος κατάφερε εύκολα την παραμονή, αλλά η παρουσία του στο πρωτάθλημα κράτησε μόλις μία σεζόν, αφού το επόμενο καλοκαίρι (2018) ακριβώς ένα χρόνο μετά τη σύσταση του ΓΣΛ/Φάρος 2017, η ομάδα έφυγε από τη Λάρισα, πήγε στη Λήμνο και ονομάστηκε Ήφαιστος Λήμνου7 από την εξαγορά των μετοχών της ΚΑΕ από τον επιχειρηματία κ.Μπουμπουρα.

Σημειώσεις

(1) https://www.kathimerini.gr/337161/article/epikairothta/a8lhtismos/me-to-zori-na-pai3ei-h-kavala-sthn-a1

(2) http://www.kathimerini.gr/337329/article/epikairothta/a8lhtismos/to-xroniko-enos-vaterlw-sthn-a1-mpasket

 
 
 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely