Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 10:29

Παλιοί γνώριμοι, υποψήφιοι για επιστροφή

Από :

Ανά την Ευρώπη ο μεταγραφικός σχεδιασμός αρκετών ομάδων έχει ξεκινήσει και τα πλάνα για την επόμενη - ακόμα πιο ζόρικη λόγω της αύξησης των ομάδων στην Ευρωλίγκα - σεζόν καταστρώνονται από τους προπονητές και τις διοικήσεις. Στο συγκεκριμένο κείμενο θα εξετάσουμε ορισμένες περιπτώσεις παιχτών που πιθανόν να ακολουθήσουν το δρομολόγιο επιστροφής στη Γηραιά Ήπειρο, σε συνδυασμό με τις πιθανές ομάδες που θα μπορούσαν να τους υπογράψουν.

Επιλέξαμε τις ομάδες βάση των αναγκών που είχαν στην περσινή χρονιά, ενδεχόμενων αποχωρήσεων και φυσικά του… πορτοφολιού των συλλόγων. Γιατί όπως θα δείτε, είναι παίχτες που θα αγωνίζονταν σε όλες. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Αλεξ Αμπρίνες

Ο 25χρονος Ισπανός γκαρντ/φόργουορντ είχε επιλεγεί στο νούμερο 32 από τους Θάντερ το 2013, μετακομίζοντας εν τέλει στην Οκλαχόμα μετά από τρία χρόνια. Στο ΝΒΑ αγωνίστηκε για τρία χρόνια και 174 ματς κανονικής περιόδου, με 16 λεπτά μ.ο., όντας μέλος της δεύτερης πεντάδας των Θάντερ, έχοντας 5.3 πόντους με 36.8% ποσοστό από τη γραμμή του τρίποντου. Τον περασμένο Φλεβάρη τον αποδέσμευσαν και έκτοτε παραμένει ελεύθερος. Σε ποιες ομάδες θα ταίριαζε ο Αμπρίνες;

• Σίγουρα θα ταίριαζε στην πρώην ομάδα του, τη Μπαρτσελόνα. Η Μπαρτσελόνα μοιάζει διατεθειμένη να επιστρέψει σε φάιναλ φορ και έτοιμη να ξοδέψει αρκετά για να το επιτύχει. Οι υποθέσεις των Χίγκινς, Ντέιβις δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν οι Καταλανοί. Ο Άλεξ Αμπρίνες θα ήταν μία επιπρόσθετη επιθετική απειλή από την περιφέρεια. Μία Μπαρτσελόνα που ήταν κάτω από τη μέση, όσον αφορά τα τρίποντα που εκτελούσε ανά παιχνίδι, όσο και στα ποσοστά ευστοχίας. Θα μπορούσε να μοιραστεί τη θέση με τον Άνταμ Χάνγκα, να αποτελέσει δίδυμο με τον Κάιλ Κούριτς στα φτερά και συν τις άλλοις θα αποτελούσε έναν γηγενή παίχτη για την ομάδα, αν αναλογιστούμε τους περιορισμούς που έχουν οι Ισπανικές ομάδες με τους ξένους. Φυσικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι γνωρίζει τον οργανισμό και από τον ασταθή Κλαβέρ στη θέση του σμολ φόργουορντ, θα αποτελούσε μία αναβάθμιση.

Έκπε Γιούντο

Ο πρώην πρωταθλητής Ευρώπης με τη Φενέρμπαχτσέ το 2017 και πολυτιμότερος παίχτης του φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης, επέστρεψε στο ΝΒΑ το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς για να αγωνιστεί με την ομάδα της Γιούτα, ανακουφίζοντας αρκετούς συλλόγους και αντιπάλους των Τούρκων. Ας μην ξεχνάμε πως ο Εκπεντέμε Φράιντέι Γιούντο, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είχε γίνει ντραφτ στο νούμερο έξι από τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς το 2010 ( και όμως κάνουν και άστοχες επιλογές). Στην ομάδα των Τζαζ είδε το χρόνο του φέτος να μειώνεται σχεδόν στο μισό, από τα 13’ σχεδόν λεπτά της περσινής σεζόν σε μόλις 6.3’ φέτος, με περίπου 2.5 πόντους ανά παιχνίδι. Παραμένει ακόμα όμως ένας καλός μπλοκέρ με 3.5 τάπες ανά 36 λεπτά, σύμφωνα με το basketball-reference.com. Ο Γιούντο θα γίνει unrestricted free agent σε λίγες ημέρες, ολοκληρώνοντας το διετές συμβόλαιό του με τους Τζαζ, το οποίο του προσέφερε περί τα τρία εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Υποψήφιες ομάδες;

• Και εδώ, όπως στην περίπτωση του Αμπρίνες, θα πούμε την πρώην ομάδα του, τη Φενέρ. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν θα έλεγε όχι σε δίδυμο ψηλών Γιούντο-Βέσελι, κόντρα στις επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ, με το spacing και τα stretch-four. Εξάλλου, δεν τα πήγε άσχημα την προηγούμενη φορά. Τα προβλήματα στη γραμμή των ψηλών πλήγωσαν την Τούρκικη ομάδα στην κρίσιμη καμπή της διοργάνωσης της Ευρωλίγκα. Ο Γιαν Βέσελι που αγωνίστηκε -εμφανώς ανέτοιμος- στο τριήμερο του φάιναλ φορ της Βιτόρια ήταν «σκιά» του εαυτού του, ο Ζόφρι Λοβέρν απουσίασε εξαιτίας ενός προβλήματος τραυματισμού, ενώ ο Αχμέντ Ντουβερίογλου πιο πολύ σε ρόλο τρίτου ψηλού μπορεί να προσφέρει. Προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τη Φενέρ και στους τελικούς του Τουρκικού πρωταθλήματος.

• Μία άλλη ομάδα που θα μπορούσε να προσφέρει ταυτόχρονα το συμβόλαιο που θα επιζητούσε ο Γιούντο και την ευκαιρία να διεκδικήσει άλλη μία Ευρωλίγκα είναι η νυν κάτοχος του τροπαίου ΤΣΣΚΑ. Με τους Οθέλο Χάντερ, Κάιλ Χάινς να ολοκληρώνουν τα συμβόλαιά τους – με τον πρώτο να μην ανανεώνει κατά τα φαινόμενα - θα χρειαστεί μία, ίσως και δύο μεταγραφές στη θέση του σέντερ. Σε μία χρονιά που υπήρξαν στιγμές που οι αντίπαλοι σέντερ πλήγωναν αρκετά τη Ρωσική αρκούδα, ο Γιούντο θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα στη frontcourt, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Και αυτό διότι υπήρχαν ματς στα οποία οι ψηλοί των Ρώσων δε συμμετείχαν ιδιαίτερα στο παιχνίδι της ομάδας πέρα από πικ εν ρολ και τα επιθετικά ριμπάουντ.

• Με τη Ρεάλ να μην ανανεώνει τον Μεξικανό σέντερ, Γκουστάβο Αγιόν και την υπόθεση με τον Μπράντον Ντέιβις να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμα (επίσημες ανακοινώσεις), μία δυάδα με Ταβάρες, Γιούντο θα ήταν ο φόβος και ο τρόμος για τις αντίπαλες επιθέσεις. Δύο τοπ αμυντικοί ψηλοί να μοιράζονται τη θέση, με τον Γιούντο να συμμετέχει περισσότερο στο επιθετικό παιχνίδι, τόσο με το σουτάκι του από μέση απόσταση όσο και με την ικανότητα που έχει στο διάβασμα του παιχνιδιού και στη δημιουργία. Στον οργανισμό της Ρεάλ και στον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται η ομάδα του Πάμπλο Λάσο, θα ήταν ο ιδανικός ψηλός.

Κεμ Μπερτς (ή Μπίρτς; Δεν ξέρω, εμένα μου άρεσε το Μπερτς )

Ο πρώην σέντερ του Ολυμπιακού, μετά τη διετή παρουσία του στην Ευρώπη -είχε προηγηθεί μία χρονιά με την Ουσάκ στην Τουρκία- αγωνίζεται από το 2017 στο Ορλάντο και τους Μάτζικ. Σε μία χρονιά που η ομάδα του επένδυσε στον Μο Μπάμπα και το μέλλον του στο ΝΒΑ φαινόταν δυσοίωνο, εκείνος εκμεταλλεύτηκε τον τραυματισμό του νεαρού σέντερ και κέρδισε με το «σπαθί» του τα λεπτά στη second unit. Σε 13 λεπτά συμμετοχής είχε 4.8 πόντους και 3.8 ριμπάουντ. Ικανότατος αμυντικός τόσο ψηλά, όσο και στην αντιμετώπιση του πικ εν ρολ του αντιπάλου, αποτέλεσε το κορυφαίο «Μάγο» όσον αφορά το δείκτη defensive rating με 102 πόντους/100 κατοχές και στα επιθετικά ριμπάουντ (11.2% ποσοστό των επιθετικών ριμπάουντ που ανανέωνε). Αυτό το καλοκαίρι ο Καναδός σέντερ βγαίνει στην αγορά ως restricted free agent (με την πρόταση που θα χρειαστεί να ματσάρουν οι Μάτζικ να είναι στο 1,8 εκατομμύριο δολάρια) και υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει και unrestricted (αν δεν ματσάρουν την πρόταση), κάτι που θα τον έβαζε στην κουβέντα για μία επιστροφή στην Ευρώπη, κάτι που προς τα παρόν δεν μοιάζει ως το πιθανότερο σενάριο.

Υποψήφιες ομάδες;

• Φυσικά, όπως και στην περίπτωση του Γιούντο, η ΤΣΣΚΑ. Ο Κεμ Μπέρτς θα αποτελούσε ιδανικό αντικαταστάτη του Οθέλο Χάντερ. Το 71% των καλαθιών που σκόραρε είναι κοντά στο καλάθι. Ακόμα, στην ΤΣΣΚΑ θα έχουν και τα κορμιά ώστε να παίξουν άμυνα με αλλαγές -Κλάιμπερν, Κουρμπάνοφ- και να κρύβουν το αντίπαλο καλάθι. Η διαφορά με τον Χάντερ έγκειται στο ότι δεν έχει σουτ από τα 4-5 μέτρα, όπως συχνά πυκνά δοκίμαζε ο προκάτοχός του στον Ολυμπιακό.

• Εφές Αναντολού ή αλλιώς #teamAtaman για τους φανζ. Με τον Πλάις να μην προσφέρει τα αναμενόμενα στα κρίσιμα παιχνίδια, όπως ο τελικός, αφού οι αντίπαλοι στοχεύουν στα αργά πόδια του, ποιος ιδανικότερος στο να μοιράζεται τη θέση με έναν εξαιρετικό αμυντικό όπως ο Μπράιαν Ντάνστον. Σε μία ομάδα που πρακτικά έχει ένα κορμί στο ζωγραφιστό και βασίζεται σε παιχνίδι «τεσσάρων έξω-ενός μέσα», ο πρώην γνώριμος του Τουρκικού πρωταθλήματος θα ανέβαζε επίπεδο την Εφές, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι.

Μπράντλει Γουοναμέικερ

Άλλος ένας παίχτης που αγωνιζόταν στη Φενέρ και αποφάσισε να μεταβεί στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Ουσιαστικά αυτό που συνέβη ήταν μία «τράμπα»  του συγκεκριμένου με τον Σέιν Λάρκιν, που ακολούθησε την αντίθετη διαδρομή, Βοστώνη-Κωνσταντινούπολη, απλώς σε άλλη ομάδα. Οι συμμετοχές του στη γεμάτη περιφερειακή γραμμή των Κελτών ήταν ισχνές. 36 αγώνες, 9.5 λεπτά συμμετοχής, με 4 πόντους μέσο όρο. Υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο, με το μίνιμουμ που δικαιούνται οι ρούκις, ήτοι περί τις 800 χιλιάδες δολάρια. Σε ηλικία 30 ετών η επιστροφή στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ μοιάζει η καλύτερη επιλογή για τη συνέχεια της καριέρας του.

Ποιες ομάδες θα χρειάζονταν έναν γκαρντ με τα χαρακτηριστικά του;

• Η Φενέρ. Η περιφερειακή γραμμή των Τούρκων έχει δυόμιση παίχτες πρώτης γραμμής, τους Κώστα Σλούκα, Μάρκο Γκούντουριτς και τον 36χρονο Μπόμπι Ντίξον - Μοχάμεντ Άλι. Μία τόνωση ποσότητας και ποιότητας χρειάζεται ομολογουμένως. Ο Γουοναμέικερ θα πρόσθετε ξανά σκορ στο ένας εναντίον ενός, έχοντας το μέγεθος και την ικανότητα να φτάνει στη ρακέτα με ντράιβ, εν αντιθέσει με τον Άλι, ενώ αμυντικά δεν μπορεί να γίνει στόχος της επίθεσης, αφού έχει το μέγεθος και τον κορμό να αμυνθεί σε κάθε κατάσταση.

• Η Μπαρτσελόνα, εφόσον αφήσει ελεύθερο τον πιο ασόβαρο παιχταρά της διοργάνωσης, τον Τόμας Ερτέλ. Σαφώς καλύτερος δημιουργός ο Γάλλος, αλλά δεν είναι ο παίχτης που μια ομάδα μπορεί να βασιστεί μακροπρόθεσμα και με συνέπεια για να πετύχει. Ίσως στη Μπαρτσελόνα ο Αμερικάνος γκαρντ λειτουργούσε ως μέλος της δεύτερης πεντάδας, περισσότερο ως scoring γκαρντ και βοηθώντας μία δυσλειτουργική, όπως παρουσιάστηκε σε αρκετά παιχνίδια, επίθεση. Γκαρντ με μέγεθος που μπορεί να κάνει την άμυνα των Καταλανών ακόμα πιο στιβαρή, κάτι που της έλειπε στο backcourt και σίγουρα θα λατρεύει ο Πέσιτς.

• Η Μπασκόνια. Με τον Χουέρτας να βαδίζει στα 50, τον Γκρέιντζερ με τόσους τραυματισμούς να τον βλέπουμε συχνότερα στο ίνσταγκραμ από ό,τι στο γήπεδο, ο Γουοναμέικερ θα ήταν μία αναβαθμισμένη έκδοση και σίγουρα πιο υγιής από τον Ουρουγουανό. Ένα δίδυμο με τον Βιλντόζα στη νευραλγική θέση του πόιντ γκαρντ θα ήταν ιδανικό για τον Περάσοβιτς, αφού αρέσκεται να έχει παίχτες που μπορούν να λειτουργούν ως σκόρερς πρωτίστως και δευτερευόντως ως δημιουργοί στη συγκεκριμένη θέση.

Μίλος Τεόντοσιτς

Τελευταίος και καλύτερος, η μπασκετική αδυναμία από τη Σερβία. Μετά από ενάμιση χρόνο περιπλάνησης στα παρκέ του Λος Άντζελες, αφού ταλαιπωρήθηκε αρκετά και από κάποια προβλήματα τραυματισμών και δη από πελματιαία απονευρωσίτιδα, έμεινε ελεύθερος τον Φλεβάρη. Μετά την καλή πρώτη χρονιά όσον αφορά τα νούμερα, η επιλογή του Γκίλτζεους Αλεξάντερ στο ντραφτ του περασμένου καλοκαιριού έδειξε και την κατεύθυνση του οργανισμού, όσον αφορά τη θέση του πόιντ γκαρντ. Από τα 45 παιχνίδια, τα 25 λεπτά, τους 9.5 πόντους και τις 4.6 ασίστ στην πρώτη του χρονιά, στα μόλις 15 ματς και στα 10’ / 3.2π/ 2.1 ας. Η επιστροφή στην Ευρώπη, μοιάζει η ασφαλής επιλογή. Ο ίδιος δεν έδειξε να βιάζεται να κλείσει σε κάποια ομάδα όταν έφυγε από το ΝΒΑ, ίσως αναμένοντας την αγορά του καλοκαιριού, όπου οι επιλογές θα είναι ασφαλώς περισσότερες.

• Πρώτη επιλογή, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αυτή τη στιγμή η παρουσία των Νάντο Ντε Κολό και Σέρχι Ροντρίγκεθ μοιάζει μετέωρη στη ρωσική πρωτεύουσα. Ποια καλύτερη επιλογή από τον πρώην Μοσχοβίτη και πρωταθλητή Ευρώπης το 2016 με την ομάδα του κόουτς Ιτούδη; Σκορ και δημιουργία θα λείψει αν αποχωρήσει ένας εκ των δύο προαναφερθέντων γκαρντ, σκορ και δημιουργία (στο μέγιστο βαθμό) θα πάρουν εάν αποκτηθεί ο Σέρβος.

•Ίσως ήρθε η στιγμή να δουλέψουν μαζί για πρώτη φορά ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Μίλος Τεόντοσιτς. Αφού δεν το κατάφεραν όσο ήταν στον Παναθηναϊκό ο πρώτος, ίσως τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή. Το δίδυμο Σλούκας-Τεόντοσιτς μοιάζει με μπασκετικό όνειρο. Μπορεί να μην είναι το καλύτερο όσον αφορά τον αμυντικό τομέα, αλλά δύσκολα θα βρεθεί άλλο που να συνδυάζει δύο πραγματικούς flooer generals, τόσο ικανούς επιθετικά.

• Τέλος, ο αγαπημένος μου συνδυασμός. Μίλος Τεόντοσιτς και Ολυμπιακός. Ειδικά αν δεν ευοδωθεί η υπόθεση Σλούκα για τον πειραϊκό σύλλογο -που προσωπικά ενθυμούμενος και τη συνέντευξη με τον αθλητή και το πώς μίλαγε για τον προπονητή του, δύσκολα θα φύγει από την αγκαλιά του Σέρβου- ο πολυτιμότερος παίχτης της Ευρωλίγκα για το 2010 θα ήταν η ιδανική επιλογή. Τόσο λόγω αξίας όσο και μακροπρόθεσμα καθώς οι δύο ηγέτες του Ολυμπιακού, Σπανούλης, Πρίντεζης μεγαλώνουν και ο σύλλογος δεν έχει φροντίσει για την επόμενη μέρα εδώ και κάποια χρόνια. Από το backcourt του Ολυμπιακού μόνο οι Σπανούλης και Γκος δημιουργούσαν σε σταθερή βάση, χρειάζεται ένας έξτρα περιφερειακός που θα διαθέτει την ικανότητα να δημιουργήσει για τους συμπαίχτες του, αλλά και για τον εαυτό του με το καλό του σουτ. Ο Τεόντοσιτς γνωρίζει τον οργανισμό και τις απαιτήσεις του και μπορεί να αποτελέσει τον ηγέτη της επόμενης μέρας.

Επίλογος

Με τη free agency να πλησιάζει οι τρεις εκ των πέντε παραπάνω περιπτώσεων θα ξεκαθαρίσουν. Σίγουρα θα υπάρξουν ορισμένοι εκ των συλλόγων που αναφέραμε, που θα προσπαθήσουν να τους δελεάσουν τόσο χρηματικά όσο και με το πρότζεκτ, ώστε να επιστρέψουν στην Ευρωλίγκα. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν όλοι τους βγουν στην αγορά ποιες ομάδες θα τους διεκδικήσουν και πόσο θα ανοίξει η ψαλίδα ανάμενα στις τρεις ομάδες που μονοπωλούν τις πρώτες θέσεις και στις υπόλοιπες για την Ευρωλίγκα. Καλή μεταγραφική σεζόν λοιπόν.

* Τα στατιστικά είναι από το σάιτ του ΝΒΑ, ενώ τα ποσά στα συμβόλαια από το spotrac.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο Γιατράς όλης της Πάτρας Αν ήμουν ο Σλούκας ... »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely