Σάββατο, 18 ΜΑΙΟΥ 2019 17:03

Νext Generation: Οι νέοι και τα λαγωνικά

Από :

Για τους περισσότερους το φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκα είναι οι αγώνες των ομάδων της διοργάνωσης, η ατμόσφαιρα, η βεγκέρα και οι βόλτες στη διοργανώτρια πόλη και περιοχή όπως κάνει ο @basketballguru καλή ώρα.

Υπάρχει όμως παραδοσιακά πλέον και μία άλλη κατηγορία που προτιμάει να δρά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μακριά από τους σταρ του τριημέρου και ασχολείται με αυτούς που ενδέχεται να μας απασχολήσουν σε λίγα χρόνια. Για τους μη γνωρίζοντες μιλάω για το Next Generation Tournament, ένα τουρνουά ανάμεσα στις ομάδες νέων (ναι, υπάρχουν και τέτοιες, in a galaxy far away από τον δικό μας) από διάφορες ευρωπαϊκές ομάδες και χώρες, όχι απαραίτητα με άμεση σχέση με το φάιναλ-φορ ή την Ευρωλίγκα.

Φέτος την 8αδα των ομάδων απαρτίζουν οι: Μακάμπι Τελ Αβίβ, Μπάγερν Μονάχου, Μέγκα Μπάσκετ Βελιγραδίου, Ζαλγκίρις Κάουνας, Ρεάλ Μαδρίτης, Ερυθρός Αστέρας, Ρίτας Βίλνιους και Βαλένθια.

Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το τουρνουά; Η απάντηση είναι προφανής. Πρόκειται για μία πρώτης τάξης ευκαιρία για ομάδες, αλλά κυρίως ατζέντηδες και σκάουτερ ομάδων του ΝΒΑ να πάρουν μία δια ζώσης πρώτη γεύση από τα αστέρια του μέλλοντος.

Βλέπετε στο παρελθόν ουκ ολίγοι παίκτες που στη συνέχεια έλαμψαν στα γήπεδα της Ευρωλίγκα μέχρι και αυτά του ΝΒΑ (βλέπε Λούκα Ντόντσιτς ως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα) πέρασαν από το τουρνουά αυτό και άφησαν το στίγμα τους.

Το τουρνουά το οποίο η Ευρωλίγκα «σπονσάρει» κάθε χρόνο συνήθως με κάποια εταιρεία αθλητικών ειδών, ξεκίνησε στο φάιναλ-φορ του 2003 στη Βαρκελώνη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα δίχως διακοπή. Μέχρι το 2014 οι ομάδες που συμμετείχαν λάμβαναν ειδική πρόσκληση από την Ευρωλίγκα, αλλά λόγω της αύξησης του ενδιαφέροντος την τελευταία πενταετία, ολοένα και περισσότερες ήθελαν να ανταγωνιστούν και παράλληλα να... διαφημίσουν την πραμάτια τους (if you know what I mean) και κάπως έτσι το τουρνουά διαρκεί όλο τον χρόνο με αγώνες σε συγκεκριμένες πόλεις ανά την Ευρώπη (Ρώμη, Βελιγράδι, Κόστα ντελ Σολ ή Χοσπιταλέτ στην Ισπανία, Κάουνας), με τη συμμετοχή πλέον 34 ομάδων και τις 8 καλύτερες να προκρίνονται σε αυτό το ιδιότυπο Final-8.

Αρκετά όμως με τα ιστορικά στοιχεία, πάμε στο σήμερα, το τώρα. Το #bguru βρέθηκε σήμερα στο Pabellon Mendizorrotza, ένα μικρό γυμναστήριο δίπλα ακριβώς στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Αλαβές (η ομάδα που «τρέχει» το αφεντικό της Μπασκόνια, Χοσεάν Κερεχέτα) και πήρε μία γεύση του τι σημαίνει τουρνουά Νέων υψηλού επιπέδου.

Στις εξέδρες λίγος κόσμος αλλά καλός. Ενας και ένας διαλεχτοί. Αρκεί να σας πούμε ότι... πρώτη μούρη στο Καβούρι που λέει και ο λαός μας, ήταν ο πολλών τοις μετρητοίς Μίσκο Ραζνάτοβιτς μαζί με τη νέα πουλενάρα του, τον Γεωργιανό wannabe lottery pick του ΝΒΑ Γκόγκα Μπιτάτζε. Δίπλα του, court side, ένα μάτσο από σκάουτερ και παράγοντες ομάδων του ΝΒΑ. Με μία πρώτη ματιά ξεχωρίσαμε τον Αντρέ Πάτερσον (ναι, τον πρώην παίκτη του Αιγάλεω πριν καμιά 10αρια χρόνια), ο οποίος τώρα εκτελεί χρέη βοηθού Τζένεραλ Μάνατζερ στους Καβς δίπλα στον Κόμπι Άλμπαν. Μαζί του ο σκάουτερ των Καβς στην Ευρώπη και μέχρι πέρυσι παίκτης σε ομάδες της Κύπρου Πρίμοσζ Μπρέζετς. Ο γνωστός σε όλους Τζόνι Ρότζερς για λογαριασμό των Κλίπερς. Ο Ζάρκο Ντζούριστις για τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, αλλά και εκπρόσωποι άλλων ομάδων όπως οι Γιούτα Τζαζ, οι Σαν Αντόνιο Σπερς, οι Φοίνιξ Σανς και οι Ιντιάνα Πέισερς. Σίγουρα υπήρχαν και άλλοι καλά... κρυμμένοι, αφού κάθε σκάουτερ προτιμά να δρα μακριά από τους... υπόλοιπους. Είναι κοινό μυστικό μεταξύ τους άλλωστε, πως ο ένας προσπαθεί να παραπλανήσει τον άλλο για το ποιοι είναι οι παίκτες που «παρακολουθεί».

Αυτοί που -με εξαίρεση τον «δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν γιατί είμαι οι Μίσκο- βρίσκονταν διάσπαρτοι στο όχι και τόσο μεγάλο πλήθος που παρακολουθούσε τους αγώνες ήταν φυσικά οι ατζέντηδες. Αυτοί που έχουν πρώτο μέλημα να «πλησιάσουν» πρώτοι τους σταρ της επόμενης μέρας βλέποντας στα πρόσωπά τους κινούμενα χιλιάδες έως εκατομμύρια δολάρια... Πρώτος και καλύτερος ο Ισπανός Κίκε Βιγιαλόμπος, συνεργάτης του γνωστού Αμερικανού ατζέντη Μπιλ Ντάφι. Όπου Βιγιαλόμπος ο ατζέντης του Λούκα του Ντόντσιτς. Τελεία...

Το 50% από οσους παρακολουθούν επισταμμένα το τουρνουά είναι άλλωστε ατζέντηδες. Σαν τον Ματέο Καμελίνι (του Νικολό Μέλι), τον Στέφανο Λουπατέλι με τον Τζιάνι Μπαλτούτσι, το δίδυμο των Σαρούνας Μπρόγκα και Τάντας Μπουλότας που ελέγχουν το 90% των τοπ παικτών της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία κλπ), ενώ που και που διακρίνει κανείς παράγοντες των ομάδων που μετέχουν στο τουρνουά. Όπως τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού Ρομπέρτας Γιαβτόκας (νυν αντιπρόεδρος της Ζαλγκίρις) μαζί με τον τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας Μοτιεγιούνας.

«Και από Έλληνες;». Ναι, καταλαβαίνω την αγωνία σας να μάθετε τους εκπροσώπους Ελληνικών ομάδων στο τουρνουά. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο οι Έλληνες που παρακολουθούν το τουρνουά είναι ο... κανένας. Βλέπετε έχουν λυμένα όλα τους τα προβλήματα, ειδικά οι δύο αιώνιοι με το να πλακώνονται μεταξύ τους οπότε... Το σταματάω όμως εδώ γιατί δεν θέλω να «λερώσω» άλλο το κείμενο.

Φέτος, υπήρχε έστω από σπόντα, ένας δικός μας άνθρωπος στις εξέδρες. Ο Ηλίας Ζούρος, προπονητής της Εθνικής Γεωργίας, ο οποίος βρέθηκε στη Βιτόρια στο πλαίσιο της «συνεργασίας» της Ομοσπονδίας μπάσκετ της χώρας με τη Μπασκόνια, για την οποία σας είχαμε γράψει σχετικά πρόσφατα (μπείτε στον κόπο να το μελετήσετε, θα γίνετε πολύ σοφότεροι...). Κατά διαβολική σύμπτωση, δε, ο καλός φίλος Ηλίας χθες το πρωί κλήθηκε να πάει να δει από κοντά ορισμένους πιτσιρικάδες Γεωργιανούς που μετέχουν στο «πρόγραμμα» της Μπασκόνια σε ένα ιδιότυπο «σκάουτινγκ»...

Όσο, τέλος, για τους παίκτες που ενδέχεται να μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια; Οι περισσότεροι από τους σκάουτερ με τους οποίους μιλήσαμε, με ένα στόμα συμφώνησαν στο όνομα του ισραηλινού Αβντίγια, στον οποίο φέτος ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έδωσε κάποιες ευκαιρίες και στην πρώτη ομάδα. Από εκεί και πέρα, potential για να αντέξουν στο ΝΒΑ λόγω φυσικών προσόντων είναι οι... μισοί παίκτες της Ρεάλ, σαν τον αφρικανό Γκαρούμπα (έλαμψε στο περσινό Ευρωμπάσκετ Παίδων), τον επίσης αφρικανό Σιλά, τον Κροάτη Τίσμα που συνεχίζει την παράδοση των «επόμενων Κούκοτς», αλλά και τον Κροάτη Νάκιτς (γιο του Ίβο). Ένας άλλος Κροάτης, ο Ρουντάν της Μπάγερν Μονάχου, ο γιος του Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις Αουγκούστους της Ρίτας, ο Κανσελέρις της Ζαλγκίρις και ο Λάνγκοβιτς της Μέγκα Μπάσκετ έχουν «αυτό το κάτι» για να ξεχωρίσουν οπότε κρατήστε κάπου αυτά τα ονόματα, όλο και κάπου θα τα συναντήσουμε στο μέλλον.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely