Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 11:51

We Got Game - 9: Οι αναλώσιμοι

Aπό :

Να που φτάσαμε δέκα μέρες από το all-star break, σε μια σεζόν που έχει περάσει μέχρι στιγμής σαν μια σπίθα, με πάρα πολλά παιχνίδια σε ελάχιστο χρόνο, ακόμα και με τις αναβολές λόγω covid. Στο σημερινό We Got Game ο Nίκος Ραδικόπουλος, Γιάννης Χάτσιος και Gus Χρυσοχού, συζητάνε για τους προβληματισμούς γύρω από την απόφαση διεξαγωγής του All-Star, την ισορροπία δύναμης στα trade requests και κάνουν μια βόλτα γύρω από τη λίγκα λίγο πριν την μέση της διαδρομής.

Το αχρείαστο All Star Game της γκρίνιας

Ας προσποιηθούμε προς στιγμή πως ενδιαφερόμαστε για το φετινό All-Star Game, πρώτα σε αγωνιστικό επίπεδο. Οι φετινοί βασικοί από την Ανατολή θα είναι οι Durant, Antetokounmpo, Beal, Irving και Embiid, με την επιστροφή του KD (ως αρχηγού μάλιστα) να είναι το μεγάλο νέο σε αυτό το line-up. Από τη Δύση οι αντίστοιχοι βασικοί θα είναι οι James, Curry, Leonard, Jokic και Doncic. Στην περίπτωση του τελευταίου, ξεκινάει και η γκρίνια. Γκρίνια στο επίπεδο του “Τι άλλο δηλαδή πρέπει να κάνει ο Lillard για να βρεθεί βασικός;”. Οι δύο παίκτες ισοβάθμησαν σε ψήφους, ωστόσο επιλέχθηκε ο Σλοβένος αντί του Dame, με κριτήριο την ψήφο των φιλάθλων, που μετράει στο 50%. Έχουν αξία, ωστόσο, οι δηλώσεις που έκανε ο Doncic, παραδεχόμενος πως ο Lillard έπρεπε να είναι βασικός αντί αυτού.

Αυτό το είναι το ανεπαίσθητο σημείο της γκρίνιας. Το σημαντικό είναι, γιατί διάολε γίνεται All-Star Game. Σύμφωνοι, το NBA είναι μια μηχανή και όπως όλες πρέπει να ταϊστεί χρήματα - ειδικά από την στιγμή που η πανδημία έχει φέρει τα πάνω-κάτω και άπαντες ψάχνουν τρόπο να μπαλώσουν τις οικονομικές τρύπες. Αλλά μέχρι στιγμής έχει αναβληθεί ένας σοβαρός αριθμός παιχνιδιών εξαιτίας του Covid, σχετιζόμενος σε μεγάλο βαθμό με τα ταξίδια των ομάδων και μέσα σε αυτό το δεδομένο το NBA αποφασίζει να γίνει το All-Star Game στην Atlanta, την Κυριακή 7 Μαρτίου.

Σε άλλο επίπεδο, τα προγράμματα των ομάδων είναι ήδη υπερφορτωμένα, με υπερβολικά πολλά παιχνίδια σε διαστήματα λίγων ημερών, τα οποία το NBA προσπαθεί να φέρει βόλτα με τις ίδιες ομάδες να παίζουν back-to-back παιχνίδια μεταξύ τους. Μετά από μια βδομάδα χωρίς κανένα κρούσμα, τέσσερις παίκτες των Spurs βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό με αποτέλεσμα να αναβληθούν όλα τα παιχνίδια τους ως τις 24 Φλεβάρη. Το παραπάνω γεγονός, σε συνδυασμό με τα αναβληθέντα παιχνίδια μεταξύ Rockets και Mavericks λόγω της κακοκαιρίας στο Houston έχουν ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των αναβληθέντων ως τώρα παιχνιδιών στα 30. Το all-star game μπορεί από τη μία να φαντάζει ένα εξαήμερο ξεκούρασης για όσους παίκτες δεν συμμετέχουν, αλλά πιέζει ακόμα περισσότερο την ομαλή διεξαγωγή του δεύτερου μισού του πρωταθλήματος. Οι σκέψεις για περιορισμό της σεζόν σε κάτω από τα 72 παιχνίδια για κάθε ομάδα έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν χώρα, κάτι που περιμέναμε έτσι κι αλλιώς από την αρχή της σεζόν και σας είχαμε γράψει σχετικά.

Και μέσα στο όλο νταβαντούρι αυτού του event, έρχονται από κοντά αρκετοί ιδιοκτήτες νυχτερινών μαγαζιών, που και εκείνοι θέλουν να ρεφάρουν την οικονομική ζημιά της πανδημίας, που έχουν διοργανώσει πάρτι εν όψει εκείνου του σαββατοκύριακου, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της δημάρχου Keisha Lance Bottoms.

Είναι σαφές πως το NBA θέλει να επιστρέψει σε μια τρόπον τινά “κανονικότητα” και ίσως το All-Star είναι ένας τρόπος να το δείξει στην πράξη αυτό. Από την στιγμή, όμως, που ακόμα και οι ίδιοι οι αστέρες “κλωτσάνε” για την κανονική διεξαγωγή αυτού (π.χ. LeBron, Giannis), ίσως ο Adam Silver θα έπρεπε να το ξανασκεφτεί. Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο γεγονός της Atlanta αναμένεται να περάσει στην ιστορία ως -αν όχι το πιο αδιάφορο- το πιο γκρινιάρικο All-Star Game.

Διαφορετικά μέτρα και σταθμά

Τη βδομάδα που ολοκληρώθηκε είχαμε τις ειδήσεις πως Griffin και Drummond δεν θα αγωνιστούν ξανά με τις ομάδες τους, Pistons και Cavaliers αντίστοιχα, με αυτές να ψάχνουν νέους προορισμούς για αυτούς και αν δεν τα καταφέρουν, να σκοπεύουν να τους αφήσουν ελεύθερους.

Ο πρώτος, ο Blake Griffin, τη σεζόν 2018-19 είχε μέσους όρους 24,5 πόντων, 7,5 rebounds, 5,4 assists και ήταν μέλος της τρίτης All NBA Team. Το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν που ακολούθησε το έβγαλε τραυματίας από τα χρόνια προβλήματα στα γόνατα που τον ταλαιπωρούν. Τα συγκεκριμένα προβλήματα τον έχουν κάνει σκιά του παλιού εαυτού του, πριν καν κλείσει τα 32 του (16 Μάρτη θα συμβεί αυτό). Και όταν λέμε “σκιά του παλιού εαυτού του” εννοούμε του Blake που τρομοκρατούσε τα στεφάνια της Λίγκας με τα καρφώματά του. Πλέον μετράμε κοντά 440 μέρες από το τελευταίο του κάρφωμα και δεδομένα πια δεν θα τον δούμε να επιδίδεται σε κάτι τέτοιο ξανά με τη φανέλα των Pistons. Με τον παίκτη να έχει λαμβάνειν $37 εκατ. για την τρέχουσα σεζόν και $39 εκατ. την επόμενη, πιο πιθανή κατάληξη φαντάζει ένα buy out, με τον Griffin να αφήνει στο τραπέζι μέρος των οφειλόμενων σε αυτόν χρημάτων.

Αντίστοιχα ο Drummond, που και αυτός θεωρήθηκε περίσσευμα για τους φετινούς Cavaliers μετά την απόκτηση του Jarrett Allen. Ωστόσο, μάλλον στην πιο ώριμη αγωνιστικά σεζόν του ως τώρα και μόλις στα 27 του, η θετική επιρροή του στο παιχνίδι των φετινών Cavs φάνηκε από τον σταδιακό παραγκωνισμό του. Συγκεκριμένα, ενώ στα πρώτα 15 παιχνίδια της σεζόν είχαν ρεκόρ 8-7, στα επόμενα 16 έχουν μόλις 2-14. Μάλιστα, μετά το άρθρο του Sexton στο Players’ Tribune πως “we're back on the map” έχουν δέκα σερί ήττες!

Οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την πρόθεση των ομάδων να παρκάρουν δύο star παίκτες τους μέχρι να τους διώξουν, οδήγησε σε ένα εύλογο ξέσπασμα από τον Draymond  απέναντι στους δημοσιογράφους, όταν και ανέδειξε όλη την υποκρισία της Λίγκας στην μη ισότιμη συμπεριφορά διοικητικών και παικτών όταν πρόκειται για θέματα trade παικτών. Πως δηλαδή μια ομάδα μπορεί να λέει πως δεν θέλει έναν παίκτη της και σκοπεύει να τον ανταλλάξει, αλλά ένας παίκτης δεν μπορεί να κάνει το αντίστοιχο χωρίς να τιμωρηθεί. Αφορμή για αυτόν του τον λόγο, η δημοσιοποίηση των προθέσεων Pistons και Cavaliers να ανταλλάξουν ή αποδεσμεύσουν τους Blake Griffin και Andre Drummond αντίστοιχα.

Πολλές φορές χρησιμοποιείται ο όρος “περιουσιακά στοιχεία” για το έμψυχο δυναμικό μιας ομάδας και μάλλον ήταν καιρός να δούμε μια πιο γενικευμένη αντίδραση για την “προστασία” των περιουσιακών στοιχείων αυτών, όταν αυτή γίνεται παρά τη θέληση των ίδιων των παικτών.

Οι φάσεις *που μας έβγαλαν τα μάτια*

Από εντυπωσιασμό…

Αυτή τη βδομάδα δεν θα μπορούσε να είναι το οτιδήποτε άλλο:

... και από τα γέλια

Εντάξει, εντυπωσιαστήκαμε από την εισαγωγή στοιχείων του NFL στο NBA, ωστόσο αυτό το trollάρισμα κερδίζει εύκολα τη θέση του σε αυτό το σημείο της στήλης μας:

Η γωνιά του Geek

➢  Ένα εξαιρετικό injury tracker διατηρεί ο Jeff Stotts, στο site του InStreetClothes.com. Εκεί λοιπόν παρουσιάζει πως από τη σεζόν 2005-06 ως και σήμερα στο NBA έχουν σκίσει αχίλλειο τένοντα 31 αθλητές. Ωστόσο, οι 10 εξ αυτών των τραυματισμών (ήτοι το 32%) έχουν λάβει χώρα από την έναρξη της σεζόν 2018-19 ως και σήμερα. Μεταξύ αυτών των 10 είναι και οι Kevin Durant, Klay Thompson, DeMarcus Cousins και John Wall. Δεν υπάρχει κάποια απόλυτα εξακριβωμένη ιατρική τεκμηρίωση για αυτή την άνοδο των τραυματισμών των αχιλλείων των αθλητών, αλλά ίσως μία οπτική να αποτελεί το πόσο πιο εντατικό και απαιτητικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το ίδιο το παιχνίδι.

➢ Μιας και περί αυτού ο λόγος, χωρίς τον Durant, μα και χωρίς τον Irving, αλλά με έναν μαγικό Harden, που πέτυχε το πέμπτο του triple double με πάνω από 20 πόντους με τη φανέλα των Nets (ήδη πρώτος για μια σεζόν σχετικά στην ιστορία του franchise, περνώντας τον Kidd που είχε τέσσερα το 2001-02 και το 2004-05), οι Nets κατάφεραν να επιστρέψουν από 21 πόντους πίσω στο ημίχρονο στην αναμέτρηση κόντρα στους Suns, πετυχαίνοντας την πρώτη τους νίκη σχετικά (από όταν ήταν τουλάχιστον 21 πίσω στην ανάπαυλα), σε 107 σχετικές αναμετρήσεις!

➢ Μένοντας στους Nets, αυτοί το βράδυ της Κυριακής/ξημερώματα Δευτέρας ολοκλήρωσαν ένα ταξίδι πέντε αγώνων στη δυτική περιφέρεια, όπου αντιμετώπισαν κατά σειρά Warriors, Kings, Suns, Lakers, Clippers. Με τις τέσσερις από τις πέντε να θεωρούνται ομαδες playoffs και δη οι τρεις οι τρεις από τις τέσσερις καλύτερες της περιφέρειας, οι Nets, χωρίς μάλιστα τον Durant, τους νίκησαν όλους. Έγιναν έτσι μόλις η πρώτη ομάδα Ανατολής από τους Bulls του 2010 που καταφέρνει να ολοκληρώσει αήττητη ταξίδι πέντε αγώνων στη Δύση. Το ακόμα πιο ενθαρρυντικό γεγονός για τους Nets ωστόσο είναι πως κόντρα στο σύνολο των διεκδικητών του φετινού τίτλου, Lakers, Clippers, Jazz, Bucks, Sixers, είναι στο 6-1, και αντίστοιχα στο 12-21 κόντρα στις 14 καλύτερες ομάδες της Λίγκας. Και όλα αυτά ενώ οι Big-3 τους έχουν αγωνιστεί μόλις σε εφτά παιχνίδια μαζί!

➢ Ιστορική εμφάνιση για τον Jarrett Allen το βράδυ της Κυριακής, όπου με 26 πόντους, 17 rebounds και 11/11 σουτ έγινε μόλις ο όγδοος παίκτης στην ιστορία της Λίγκας που πετυχαίνει πάνω από 25 πόντους και μαζεύει πάνω από 15 rebounds με 100% ευστοχία. Οι άλλοι επτά; Οι Dwight Howard, Dikembe Mutombo, Calvin Natt, Mitch Kupchak, Wes Unseld, Wilt Chamberlain (κάτι που έχει κάνει εφτά φορές μάλιστα ο τεράστιος!) και Walt Bellamy.

➢ Bam Adebayo και Jimmy Butler πέτυχαν αμφότεροι triple double στο παιχνίδι της Πέμπτη 18/2 απέναντι στους Sacramento Kings. Είναι μόλις η 12η φορά στην ιστορία που δύο συμπαίκτες γράφουν triple double στο ίδιο παιχνίδι, με τέσσερις από αυτές να συμβαίνουν την τελευταία τριετία. Τα άλλα πρόσφατα δίδυμα είναι LeBron James με τον Lonzo Ball και ο Ja Morant, απροσδόκητα, με τον Jonas Valanciunas. Αν λείπει ένα δίδυμο, είναι γιατί ο Adebayo με τον Butler έγιναν οι πρώτοι συμπαίκτες που το πετυχαίνουν δύο φορές. Εντελώς συμβολικά, οι Heat φαίνεται να έχουν αρχίσει να “ζεσταίνονται”, κερδίζοντας χτες Κυριακή και τους Lakers, σε μια άτυπη - και σίγουρα αφύσικα γρήγορη - ρεβάνς των τελικών. 

➢ Ο Zion έγραψε 31 πόντους με 13/16 σουτ στη νίκη των Pelicans επί των Grizzlies το βράδυ της Τρίτης. Ήταν το τέταρτο παιχνίδι του για τη σεζόν με πάνω από 30 πόντους και πάνω από 75% ευστοχία, την στιγμή που κανείς άλλος παίκτης στη σεζόν δεν έχει πάνω από ένα, ενώ τέσσερα σχετικά παιχνίδια ο τελευταίος που είχε σε μια σεζόν ήταν ο Howard το 2010-11.

Στα άξια αναφοράς του πόσο ισοπεδωτικός δείχνει πια ο Zion, το εντυπωσιακά αποτελεσματικό pick ‘n roll που δείχνει να έχει αναπτύξει τελευταία με τον J.J. Redick:

Το πιο σημαντικό βέβαια είναι πως έχει ήδη ξεπεράσει τα 24 περσινά παιχνίδια και “βγάζει” 33’ λεπτά ανά αγώνα (άλλο θέμα το αν αυτό είναι σκόπιμο). Το ρόστερ των Pelicans παραμένει προβληματικό, αλλά ο Zion είναι αυτός που ονειρευόμασταν.

➢ Θυμάστε έναν καιρό που συζητούσαμε πώς αν ο Nikola Jokic χάσει κιλά μπορεί να “χάσει” και από την πληθωρικότητα της παρουσίας του στο post, με τον τρόπο που έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί το φαρδύ κορμί του; Ε, ο πιο γυμνασμένος Jokic, στην πρώτη ουσιαστικά σεζόν του στο νέο του σασί έχει περίπου τερματίσει το μπάσκετ στην επίθεση. Μέσοι όροι κοντά στο triple double (27,4/11,1/8,6) και χάνοντας το περίφημο 50/40/90 για μερικές βολές, δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να κάνει. Ώρες ώρες δίνει την εντύπωση πως αν θέλει να σκοράρει, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει η άμυνα για να τον σταματήσει, παρά μόνο επικλήσεις στην θεά τύχη, καθώς ο Σέρβος για πρώτη φορά στην καριέρα του αγκαλιάζει πλήρως τον ρόλο του σκόρερ που φαινόταν να είναι πάντα κατ’ επιλογήν του σε δεύτερη μοίρα. Ίσως η καλύτερη φυσική κατάσταση να σημαίνει ότι πλέον δεν υπάρχει αναγκαιότητα να γίνει επιλογή, ποιος ξέρει;

Στην ήττα απέναντι στους Celtics σκόραρε 43 πόντους, για την τρίτη φορά φέτος που σπάει το φράγμα των 40, φτάνοντας τα 7 τέτοια παιχνίδια στην καριέρα του, και για πρώτη φορά ξεπερνώντας το ένα στην ίδια σεζόν. Και δεν είμαστε καν στα μισά.

➢ O Julius Randle έβαλε 44 στους Hawks το βράδυ της Δευτέρας και έγινε ο πρώτος Knickerbocker που πετυχαίνει πάνω από 40 μετά από 183 παιχνίδια. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο σερί ομάδας χωρίς παίκτης της να πετυχαίνει 40 σε παιχνίδι. Πιο ενδιαφέρον; Ο τελευταίος Knickerbocker που το είχε πετύχει; Ο Trey ο Burke τον Μάρτη του 2018 κόντρα στους Hornets.

Επόμενη ομάδα στη σχετική λίστα; Οι Thunder με 108. “SGA σε ζητάνε”.

(Bonus Randle material, αυτό εδώ το Bird-ικό καλάθι του)

➢ Ο Stephen Curry έχει ως τώρα στη σεζόν 30,1 πόντους, σε 20,2 σουτ ανά αγώνα και 66,9% true shooting percentage ως τώρα. Αυτά τα νούμερα είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα της σεζόν 2015-16, όταν και ανακηρύχθηκε ομόφωνα MVP της Λίγκας.

➢ Αν με κάποιον βέβαια συγκρίνεται ο Curry τα τελευταία χρόνια, αυτός δεν είναι άλλος από τον Dame Lillard, ο οποίος με τη σειρά του κάνει εξαιρετική σεζόν:

(μην το πείτε στον Gus, αλλά ο Curry είναι καλύτερος.)

➢ Επανεμφάνιση και για τον Bubble Murray καθώς στη νίκη των Nuggets κόντρα στους Cavs την Παρασκευή, πετυχαίνοντας 50 πόντους χωρίς μάλιστα καμία βολή, με 21 σουτ εντός παιδιάς. 21. Το ίδιο βράδυ ο Joel Embiid κόντρα στους Bulls είχε κι αυτός 50 πόντους, προσθέτοντας 17 rebounds, πέντε assists, δύο κλεψίματα και τέσσερα blocks. Ήταν ο πρώτος Sixer με 50/15/5 από τον Wilt το 1968.

➢ Στα ρεκόρ ενός franchise μπαίνει και η εμφάνιση του Domantas Sabonis κόντρα στους Wolves το βράδυ της Τετάρτης, όπου με 36 πόντους, 17 rebounds και 10 assists έγινε ο πρώτος Pacer με 30/15/10 από όταν οι Pacers μπήκαν στη Λίγκα τη σεζόν 1976-77.

➢ Μιας και φτάσαμε στους Wolves, αυτοί το χαράματα της Δευτέρας απέλυσαν τον προπονητή τους, Ryan Saunders, μετά την ήττα της ομάδας (και) από Knicks και με ρεκόρ 7-24, το χειρότερο της Λίγκας. Με τους δύο stars της ομάδας, Towns και Russell, να έχουν αγωνιστεί μόλις πέντε παιχνίδια μαζί, ενώ οι δύο τους συν τον τρίτο καλύτερο παίκτη τους, τον Malik Beasley για συνολικά 103 λεπτά όλα κι όλα (με θετικό point differential σε αυτά μάλιστα) υπάρχει το ερώτημα αν θα έπρεπε να του δοθεί πρόσθετος χρόνος να προπονήσει την πραγματική ομάδα και όχι ό,τι κάθε φορά ήταν απλά υγιές. 

Πέρα από την απόλυση καθεαυτή, κάπως βαρύ πρέπει να έπεσε στον Saunders και το γεγονός πως ήδη στην πόρτα για να τον αντικαταστήσει τον περίμενε ο μέχρι χθες βοηθός του Nick Nurse, Chris Finch (με τον Nurse να έχει ήδη αρχίσει να στήνει το δικό του προπονητικό tree, με τις προσλήψεις βοηθών του πρώτα στην Indiana και τώρα στη Minnesota). Αρκετός θόρυβος ωστόσο έγινε αναφορικά με την προτίμησή του έναντι του βοηθού του Saunders και ιδιαίτερα αγαπητού μεταξύ των παικτών David Vanterpool.

➢ Ο Chris Paul έγραψε 19 assists στη νίκη των Suns κόντρα στους Pelicans το βράδυ της Παρασκευής, πρώτος Sun μετά τον Nash το 2011 που το καταφέρνει, ενώ ένα βράδυ αργότερα, κόντρα στους Grizzlies με τις έξι του assists έφτασε τις 9.891 ξεπερνώντας κατά τέσσερις τον Oscar Roberson στην έκτη θέση της σχετικής λίστας όλων των εποχών (Σημείωση: όγδοη θέση με 9.592 είναι ο LeBron).

➢ Και αν αναρωτιέστε προς τι η αναγκαιότητα της αναφοράς του LeBron στο παραπάνω, αυτή γίνεται ακριβώς επειδή ο Τεράστιος βαδίζει για το εξωπραγματικό ρεκόρ των 40/10/10. Δηλαδή των 40 χιλιάδων πόντων, των 10 χιλιάδων rebounds και των 10 χιλιάδων assists. Και τούτο καθώς πέρα από τις 9,5 χιλιάδες assists, o LeBron πέρασε το φράγμα και των 35.000 στην ήττα των Lakers από τους Nets τα ξημερώματα της Παρασκευής, γενόμενος ο τρίτος παίκτης που το καταφέρνει μετά τους Kareem Abdul-Jabbar και Karl Malone. Ο LeBron, που μάλλον το καλύτερο μέρος του παιχνιδιού του είναι η πάσα και όχι το σκοράρισμα για να το δέσουμε και με τα ανωτέρω, χρειάζεται περίπου 140 παιχνίδια (με μέσο όρο πόντων 23 ανά παιχνίδι) ακόμα για να περάσει τους 38.387, κάτι που αν συνεχίσει υγιής αναμένεται να συμβεί στο πρώτο τρίτο της σεζόν 2022-23.

 

➢ Μπορεί οι Jazz να έχασαν από τους Clippers την Παρασκευή, ωστόσο μέχρι την συγκεκριμένη ήττα όχι απλά έτρεχαν ένα σερί 20 νικών σε 21 αγώνες, αλλά το πιο εντυπωσιακό ήταν πως οι 18 από αυτές τις νίκες είχαν γίνει με διψήφια διαφορά πόντων.

Ups & Downs  

Μπορεί πράγματι οι πόντοι στο σημερινό NBA να είναι αποτέλεσμα ενός ασυγκράτητου πληθωρισμού - 14 παίκτες φέτος σκοράρουν πάνω από 25 πόντους μέσο όρο, ενώ για παράδειγμα τη σεζόν 2007/08 ήταν μόλις πέντε - ωστόσο αυτό δεν μειώνει την πρωτοφανή έκρηξη στα νούμερα του Jerami Grant στα 26 του χρόνια και την έβδομη σεζόν του στο NBA.  Έχει διπλασιάσει την παραγωγικότητά του και τις προσπάθειές του - κάτι που με απλά λόγια σημαίνει ότι έχει διατηρήσει την αποτελεσματικότητά του σε μεγάλο βαθμό, με τα ποσοστά του να μην υποφέρουν σημαντικά. Το ρεκόρ των Pistons είναι 8-20, κάτι που δεν είναι και τραγικό δεδομένου του ρόστερ τους και Grant τους έχει βάλει στην πλάτη του και τους κουβαλάει, με τον δεύτερο σκόρερ της ομάδας να είναι ο μαζεμένος από το πανέρι Josh Jackson με 12,8 πόντους. Αν αυτό δεν λέγεται Most Improved Player, τότε δεν ξέρω τι λέγεται έτσι.

Οι Toronto Raptors βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι το οποίο αποτυπώνεται περισσότερο από τον καθένα στον Pascal Siakam. Μετά την καθοριστική συμβολή του στο πρωτάθλημα των Raptors και το ένα ακόμη άλμα του πέρσι προς το περίπου all-star επίπεδο, κάπου φαίνεται να υπέφερε ως πρώτη επιλογή, και το κάκιστο ξεκίνημα των Raptors φέτος έμοιαζε ενδεικτικό των ορίων των δυνατοτήτων του. Παρολα’ αυτα, από τις 31/1 οι Raptors τρέχουν ένα 9-3, κερδίζοντας μάλιστα δύο φορές τους Bucks σε διαδοχικά παιχνίδια και ξεπερνώντας επιτέλους στο .500 για τη σεζόν, κατευνάζοντας τις κριτικές. Καθόλου συμπτωματικά, είναι το διάστημα που ο Siakam ανέβασε την παραγωγικότητά του στα περσινά επίπεδα και άρχισε να τη βάζει από μακριά, με μέσους όρους γύρω στο 24/7/5 σε αυτό το διάστημα. Είναι franchise player; Αν θέλετε την άποψή μου δεν είναι, αλλά είναι η τέλεια βάση μαζί με τον επίσης βελτιωμένο VanVleet για να έρθει ένας τρίτος σπουδαίος παίκτης και να επιστρέψουν στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

⬆ Nέα δωρεά ύψους $10 εκατ. από τον Michael Jordan στη γενέτειρά του, Charlotte, για την κατασκευή δύο νέων κλινικών για όσους δεν έχουν είτε καθόλου, είτε επαρκή ασφάλεια. Εύγε.

Αντιπρόεδρος Εδεσσαϊκού goes international:

 ⬇ Μια φάση που όλοι μας είδαμε τη βδομάδα που μας πέρασε ήταν τα δύο διαδοχικά “αναιδή” καρφώματα στον αγώνα των Grizzlies με τους Kings. Αρχικά του Metu στον Valanciunas και στη συνέχεια του Λιθουανού στον Joseph.

Ωστόσο, δύο μέρες μετά έγινε γνωστό πως από τον τρόπο που ο Valanciunas έσπρωξε τον Metu, αυτός έσπασε τον καρπό του. Ξαναβλέποντας τη φάση πιο προσεκτικά λοιπόν, παρατηρεί κανείς πως ο Metu δεν έχει κάπου να προσγειωθεί, με τον JV αμετακίνητο κάτω από το καλάθι, για αυτό και κρέμεται από την στεφάνη. Το σπρώξιμο του Valanciunas είναι κάτι αχρείαστο την στιγμή που αυτός θα έπρεπε να μετακινηθεί για να προσεδαφιστεί ο Metu, ωστόσο κάτι που προκαλεί τον σοβαρό τραυματισμό του σε two-way συμβόλαιο παίκτη, στερώντας του τις όποιες πιθανότητες για ένα άμεσα καλύτερο συμβόλαιο.

⬇ Και όμως φτάσαμε εδώ. Από εκεί που κάποτε ο Χάτσιος είχε αρχίσει να μαζεύει υπογραφές για να καταργηθούν οι κοντομάνικες εμφανίσεις - πιτζάμες της adidas, πλέον να τις θεωρούμε καλύτερες από τις 150 παρδαλές παραλλαγές της Nike.

Προσεχώς

Πάμε να δούμε τα τρία παιχνίδια που ξεχωρίσαμε για αυτή την εβδομάδα, ελπίζοντας ότι ο covid θα μας επιτρέψει α) να τα δούμε, β) να τα δούμε χωρίς σημαντικές απουσίες, και, γ) να δούμε καλό θέαμα:

  1. POR @ DEN, 24/2, 05:00: Η μάχη δύο εκ των καλύτερων ομάδων της Δύσης θα λάβει χώρα τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Denver. Οι γηπεδούχοι Nuggets ακόμα δεν έχουν καταφέρει να βρουν τα πατήματά τους, κάτι που μαρτυρά το ρεκόρ τους (16-13) αλλά και το γεγονός πως δε μπορούν να βρουν ρυθμό - κυρίως στο αμυντικό κομμάτι που του έχει λείψει αφάνταστα ο Jerami Grant. Κόντρα στους Blazers θα είναι ένα καλό τεστ για το πως μπορούν να ανακόψουν μια ομάδα που βρίσκεται σε ανοδική -γενικά- πορεία και που ενδεχομένως να βρουν στα playoffs. Από την άλλη το Portland διανύει μια καλή περίοδο (μελανό σημείο η ήττα από τους Wizards) με το λαμπρό άστρο του Lillard να τους οδηγεί. Αναμέτρηση που αξίζει να βάλετε το ξυπνητήρι σας λίγο νωρίτερα.
  2. LAL @ UTA, 25/2, 05:00: Αν δεν βάλετε νωρίτερα το ξυπνητήρι σας για το παραπάνω ματς, τουλάχιστον κάντε το για την αναμέτρηση μεταξύ Lakers και Jazz στο Salt Lake City. Η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος συγκρούεται με την τρίτη καλύτερη επίθεση και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το πως οι Lakers θα ανακόψουν το εξαιρετικό περιφερειακό παιχνίδι των Jazz. Το έργο των δεύτερων σίγουρα θα ελαφρύνει αρκετά από την απουσία του Anthony Davis, ωστόσο ουδείς μπορεί να εκτιμήσει τον LeBron. Ωστόσο, αν οι Lakers θέλουν κάτι από αυτό το παιχνίδι, θα πρέπει να ξεκινήσουν από τον έλεγχο των rebounds, όπου θα χρειαστεί να σταματήσουν τον Rudy Gobert. Η Utah από την πλευρά της υποχρεώθηκε μόλις στη δεύτερη ήττα της σε 22 παιχνίδια, από τους Clippers και αναμφίβολα η αυτοπεποίθηση ξεχειλίζει.
  3. LAC @ MIL, 28/2, 22:30: Ο μήνας κλείνει με μια σούπερ αναμέτρηση, αυτή των Clippers κόντρα στους Bucks. Στο παιχνίδι αυτό τίθενται αντιμέτωπες δύο από τις πέντε καλύτερες επιθέσεις στο NBA, αλλά και δύο από τους καλύτερους παίκτες, o Leonard και ο Antetokounmpo. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι Bucks έχουν δύο συνεχόμενες νίκες και μέχρι το παιχνίδι της Κυριακής, έχουν να αντιμετωπίσουν Timberwolves (οι οποίοι ψάχνουν προπονητή μετά την απόλυση του Saunders) και Pelicans. Ιδανικές συνθήκες δηλαδή για να χτίσουν ένα σερί τεσσάρων νικηφόρων παιχνιδιών. Στην πλευρά των Clippers, όλα δείχνουν να κάνουν “κλικ”. Είναι τρίτοι στη Δύση (22-10) και το πρώτο δείγμα του Tyronn Lue κρίνεται ως θετικό. Οι αναμετρήσεις με τους Bucks είναι ένα σαφές τεστ για την πρόοδο που έχουν κάνει.

Διαβάσαμε, μας άρεσαν και σας προτείνουμε

Kevin Durant’s clinic”, του Tom Haberstroh στο True Hoops

“He plays chess matches on the court”: How Joel Embiid draws fouls at a historic rate”, του Frank Jackson στο Liberty Ballers

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely