Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020 09:59

Το μακρινό ριμπάουντ, Day 26: Βήχες και μάσκες

Από :

Η δηλωμένη τακτική του Μεσίνα για εξαπόλυση κορονοϊού στην Ζαλγκίριο Αρίνα, παρολίγο να πιάσει. Η Μιλάνο έφτασε το παιχνίδι στην παράταση, όμως τα χέρια του Σάρας ήταν πλυμένα και δεν κόλλησε. Με αυτή την ηλίθια εισαγωγή δικαιολόγησα το εξώφυλλο, πάμε παρακάτω.

Με το ντέρμπι του Κάουνας και το ΤΣΣΚΑ - Μπάρτσα να ξεχωρίζουν, η 26η αγωνιστική της Ευρωλίγκα χαρακτηρίστηκε από ανοιχτά παιχνίδια και ελάχιστες συναρπαστικές αναμετρήσεις. Ως επί το πλείστον όσοι επικράτησαν, επικράτησαν εύκολα, με τρίτη εξαίρεση να αποτελεί το "επίπονο" ματς του Τελ Αβίβ. Την στενοχώρια των φίλων του Ολυμπιακού απάλυνε αργότερα ο Ελ Αραμπί, αν και σε βάθος χρόνου ίσως την απαλύνουν ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματα. Οι ερυθρόλευκοι βελτιώνονται σταθερά, αλλά μάλλον δεν θα προλάβουν την οκτάδα, όχι τόσο λόγω προγράμματος, όσο λόγω της σταθερής βελτίωσης δυνατών αντιπάλων, όπως η Ζαλγκίρις και η Φενέρ. Πάμε στις κατηγορίες μας.

Η πρώτη πεντάδα

1. Εμφάνιση βγαλμένη από φαντασίωση για τον Αλεξέι Σβεντ, που ναι μεν βρήκε και τα έκανε απέναντι στη Βιλερμπάν, όμως τα έκανε. 24 πόντοι με 13 όλα κι όλα σουτ, 13 ασίστ, 3 κελψίματα και μόλις 1 λάθος σε 30 λεπτά συμμετοχής. Η Χίμκι διεκδικεί με αξιώσεις την οκτάδα και αν είναι να καταφέρει, θα χρειαστεί αυτή τη βερσιόν του πρωταγωνιστή της. Η ομάδα ήδη έχει αδικήσει τις ικανότητες της και έχει σχετικά δύσκολο πρόγραμμα μέχρι το τέλος, συνεπώς δεν υπάρχουν περιθώρια για άμυνες-περίπατους και heroball. Αν θέλετε τη γνώμη μου, δεν θα προκριθεί.

2. Με βαριά καρδιά, ο Σκότι Γουίλμπεκιν καταλαμβάνει τη θέση δύο, γιατί ήταν ο πιο καθοριστικός παίκτης στη δύσκολη νίκη της Μακάμπι επί του Ολυμπιακού. Φτάνει, ας πούμε για τον Μίροτιτς.

3. Ο φόργουορντ της Μπάρσα ήταν απλώς καταπληκτικός στη Μόσχα, προσφέροντας σταθερό σκορ (23 πόντοι), 8 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Το κυριότερο όμως είναι ότι πέτυχε το τρομερό buzzer beater, που επισκίασε κάθε άλλη φάση της αγωνιστικής. Ο Σαντ Ροος έπαιξε καλή άμυνα πάνω του, ακολούθησε την κίνηση, όμως ο Μίροτιτς έκανε ο,τι ξεχωρίζει τους παίκτες κλάσης από τους υπόλοιπους. Σκόραρε πάνω από τα χέρια του αμυντικού, εκμεταλλευόμενος απλώς την διαφορά ύψους. Ας το ξαναδούμε.

4. Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι με υψηλότατα ποσοστά ευστοχίας και εξίσου υψηλό επίπεδο συνεργασιών και ομαδικότητας, οι Ζαλγκίρις και Αρμάνι έφτασαν στην παράταση μέσα από μία σκυταλοδρομία διακριθέντων και πρωταγωνιστών. Ξεκίνησε ο Χέιζ, συνέχισαν οι Γουόκαπ, Σέρχι και ο "ανέλπιστος" Σάικς και τελικά βγήκε στον αφρό ο Ζακ Λεντέι, καθώς η παραγωγή του στην παράταση κρίνεται καθοριστική. Συνολικά είχε 19 πόντους και 5 ριμπάουντ σε 23 λεπτά συμμετοχής, μαζί με κάποιες μέτριες αμυντικές στιγμές. Στην έξτρα περίοδο διόρθωσε μέχρι και αυτό, έτσι ώστε να δικαιούται να εμφανίζεται ως ο καλύτερος παίκτης της πιο πολύτιμης νίκης της σεζόν για τους Λιθουανούς. Αν είχαν χάσει, θα έβλεπαν την οκτάδα να απομακρύνεται, τώρα είναι μάλλον ένα εκ των δύο φαβορί για να καταλάβουν την έβδομη ή την όγδοοη θέση. Στα της Αρμάνι, το δίδυμο Σέρχι - Σάικς πήρε πολλά λεπτά και πήγε καλά, να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια.

5. Στην σχετικά άνετη νίκη της Μπάγερν μέσα στην Αγία Πετρούπολη, ο Γκρεγκ Μονρό έκανε μία μεγαλειώδη εμφάνιση, με 32 πόντους, 12/18 σουτ , 8 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Τέτοια πράγματα είχαν στο μυαλό τους οι Γερμανοί όταν τον απέκτησαν και όχι την διαρκή αστάθεια των τελευταίων εβδομάδων. Ο Μονρό χτυπήθηκε κάμποσο από τον Αγιόν (17 πόντοι) στην άλλη άκρη του παρκέ, όμως μονομαχίες με ίδιου στυλ παίκτες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα τις κερδίσει. Η Μπάγερν θα έπαιρνε πολύ περισσότερα από εκείνον αν ήταν σωστότερα στελεχωμένη στην περιφέρεια και ίσως αν είχε έναν Μάντζαρη, να χτυπούσε μέχρι και πλέι οφ. Σωστά διαβάσατε και φυσικά χαριεντίζομαι.

Τhe X Factor

Πίσω στο ντέρμπι ημικορυφής της Ευρωλίγκα, ΤΣΣΚΑ - Μπαρτσελόνα, που γενικά ήταν συναρπαστικό, με καλές επιλογές από τις δύο πλευρές, μπόλικες ωραίες φάσεις και διάφορα πρόσωπα σε θεατρικούς ρόλους. Ο Κάιλ Χάινς χαρακτηρίζεται ως ο μοιραίος, με αλλεπάληλα λάθη στην crunch time, ο Μάικ Τζέιμς ως ο παρολίγον ήρωας, ο Άνταμ Χάνγκα (άμυνα στον Τζέιμς) ως o x factor και ο Μπράντον Ντέιβις ως ο απροσδόκητος καλεσμένος στο πάρτι. Ο σέντερ των Καταλανών πέτυχε 4/4 τρίποντα σε σημεία που η ΤΣΣΚΑ θα είχε ξεφύγει και από εκεί και πέρα άφησε τη δουλειά στους συμπαίκτες του. Πριν από αυτά τα τρίποντα παραμπιπτόντως, ο Ντέιβις είχε ευστοχήσει πίσω από τα 6,75 μόλις μία φορά στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα, στην δεύτερη αγωνιστική απέναντι στη Ζενίτ. Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε καν επιχειρήσει τρίποντο, πράγμα ομολογουμένως οξύμωρο για έναν ψηλό που είναι σταθερά εύστοχος στις βολές. Νομίζω πως θα το βλέπουμε όλο και συχνότερα από εδώ και πέρα και πως αυτή η εμφάνιση θα γεννήσει στον Πέσιτς νέες ιδέες. Ινσέπσιο.

To play

Μιας και τα ντέρμπι ήταν λίγα, ας μην αλλάξουμε ακόμη παιχνίδι και ας μείνουμε στο "μυθιστόρημα" της Μόσχας. Λίγο πριν το τέλος, ο Μάικ Τζέιμς είχε προλάβει να αστοχήσει σε ένα λέι απ και να μπουρδουκλωθεί ανάμεσα σε αντιπάλους, χαρίζοντας στην Μπαρτσελόνα δύο εύκολες κατοχές, που της έδωσαν προβάδισμα νίκης. Έδειχνε να έχει χάσει για μία ακόμη φορά το μυαλό του, παρόλα αυτά ο Δημήτρης Ιτούδης τον εμπιστεύτηκε για την ισοφάριση, σχεδιάζοντας ένα ομολογουμένως ρισκαδόρικο play επιλογής, που απαιτούσε από τον παίκτη γύρισμα του σώματος από πολύ περίεργη στάση. Καθώς το σουτ μπήκε, ο κόουτς πανηγύρισε έξαλλα.

Η τακτική (1 και 2)

1. Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μία ισπανική ομάδα ακολούθησε τακτική επιθετικής άμυνας και όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, έτσι και σε αυτή ο αντίπαλος βγήκε κερδισμένος. Η Φενέρ είχε στην έδρα της Βαλένθια 75% στα δίποντα, 56% στα τρίποντα και 24 ασίστ, σκοράροντας πανεύκολα από κάθε σημείο του γηπέδου, καθώς οι χώροι που άφηναν τα double team και τα δυναμικά hedge out των Ισπανών έμοιαζαν με λιβάδια. Μπορεί η Φενέρ να μην διάγει την καλύτερη δυνατή σεζόν της, αλλά η αφέλεια απέναντι της πληρώνεται. Πρόκειται για ομάδα του Ομπράντοβιτς, την μπάλα θα την γυρίσει αν βρει την ευκαιρία. Στόχος του Πονσαρνάου ήταν να στριμώξει τους χειριστές στις γωνίες, αλλά τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να προσφέρει πληθώρα ελεύθερων σουτ.

 

Η τακτική αυτή χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο πλέον από τους προπονητές, διότι οι γκαρντ είναι γρήγοροι στις αντδράσεις τους και (το σημαντικότερο) πλέον στις πεντάδες συνηθίζεται να υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι δύο καλοί σουτέρ. Για να μην τιμωρηθεί, απαιτούνται σε συνδυασμό ταχύτητα/αθλητικότητα και συγχρονισμός. Δύσκολα πράγματα.

2. Kακά τα ψέμματα, κανείς δεν ξέρει τι να κάνει με τον Βάλτερ Ταβάρες φέτος στην Ευρωλίγκα. Ο σέντερ της Ρεάλ παρουσιάζεται ανίκητος τόσο στα τελειώματα, όσο και στην προστασία της στεφάνης, κάτι που δεν αποτυπώνεται τόσο στη στατιστική, όσο στην εικόνα του στο γήπεδο. Απέναντι στον Παναθηναϊκό, ο Ταβάρες είχε 15 πόντους και 10 ριμπάουντ, διαλύοντας τους χειρότερους ψηλούς που βρήκε απέναντι του. Την μοναδική αδυναμία του, δηλαδή το ότι δεν ακολουθεί στην περίμετρο, οι πράσινοι δεν επιχείρησαν να την χτυπήσουν καθόλου, είτε διότι δεν είχαν τα όπλα (ο Καλάθης είναι ακίνδυνος μετά το σκριν στη μπάλα) , είτε διότι δεν τόλμησαν διαφορετική τακτική, όπως το pick n pop με τον Μήτογλου. Όχι ότι θα είχαν κερδίσει, λέμε τώρα ...

O Ολυμπιακός

Διάφορα ωραία πραγματάκια βγήκαν στην επίθεση του Ολυμπιακού από την τοποθέτηση του Έλις στην κορυφή και τις hand off συνεργασίες μαζί του. Παρακάτω τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπου κάθε φορά ο χειριστής ξεμαρκάρεται με διαφορετικό τρόπο. Πιο όμορφη από όλες η δεύτερη φάση, με staggered screens στο πλάι, handoff  και μεταφορά της μπάλας στην αδύνατη πλευρά.

 

Ο Μακίσικ στα συστήματα αυτά διέπρεψε αμέσως, καθώς "πατάν" επάνω στα χαρακτηριστικά του. Αν πάρει μισό βήμα προβάδισμα από τον προσωπικό του αντίπαλο μπορεί να κάνει θραύση με το drive του. Φαίνεται πως ο Μπαρτζώκας ξέρει πολύ καλά τι παίκτη έχει στα χέρια του και τα σχετικά plays είναι η απόδειξη.

Γενικά, ο Ολυμπιακός πήγε πολύ καλά στο Τελ Αβίβ και έχασε από παιχνίδια της τύχης. Η βοήθεια του εξαιρετικού Μπάλντγουιν στο τέλος ξεχώρισε από πολλούς ως λάθος, όμως το λάθος στο μαρκάρισμα είχε γίνει νωρίτερα. Η αντίδραση του νεαρού δεν αποτελούσε τίποτε παραπάνω από υποταγή στο ένστικτο. Πιο πριν είχε καθοδηγήσει το σύνολο εξαιρετικά, εκμεταλλευόμενος πως στο δεύτερο ημίχρονο τα λάθη μειώθηκαν και η ομάδα βγήκε στην επίθεση γηργορότερα, μετά από κερδισμένες κατοχές. Η άμυνα των ερυθρόλευκων παρουσιάστηκε πανέτοιμη να μη χάσει από τις προσωπικές ενέργειες των Ντόρσεϊ και Γουίλμπεκιν στον κεντρικό διάδρομο, τους έκλεισε το φως και αφοσιώθηκε στο αμυντικό ριμπάουντ, τομέας στον οποίο τα πήγε περίφημα.

Αξιοσημείωτη τέλος κρίνεται η ετοιμότητα του Βεζένκοφ να εκτελέσει χωρίς δισταγμό στην crunch time, κάτι που είχε επαναλάβει με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο στη Βαλένθια. Αποδεδειγμένα πλέον, ο Σάσα δεν κωλώνει. Οκ, ήταν ένα δύσκολο αποτέλεσμα, αλλά τα δείγματα για το άμεσο μέλλον είναι απολύτως θετικά. Τώρα στο ΣΕΦ την Τρίτη ετοιμάζεται φεστιβάλ μετάδοσης κορονοϊών, κάτι που μεταξύ μας είναι αναπόφευκτο έτσι κι αλλιώς.

Το avatar

Στο 1-7 στα τελευταία 8 παιχνίδια έφτασε ο παραπαίοντας Αστέρας, τον οποίο ο Σάκοτα έχει κάνει άνω κάτω. Ο πολύπειρος κόουτς (φανταστικό) ξεκίνησε την θητεία του εξαιρετικά, όμως από ένα σημείο και ύστερα φαίνεται πως τον έφαγε η φιλοδοξία. Φέρε τον έναν, φέρε τον άλλον, φέρε κι εκείνον, οι Σέρβοι έχουν μπερδευτεί τελείως και δεν μπορούν να βγάλουν καλά καλά μια επίθεση της προκοπής. Νέα πρόσθεση στον αχταρμά αποτέλεσε ο γνωστός μας Κέιλιν Λούκας, που στο ντεμπούτο του δεν πρόσφερε απολύτως τίποτα. Παρεμπιπτόντως, δείτε πώς σουτάρει ο Μπίλι Μπάρον στα τελευταία αυτά οκτώ ματς, μία τραγωδία.

Καλό Σαββατοκύριακο αγαπημένες και αγαπημένοι.

 

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely