Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 09:27

Aυξημένος ανταγωνισμός. Η Basket League στο πρώτο τρίτο της σεζόν.

Από :

Οι εννιά πρώτες σελίδες του φετινού τόμου της Basket League - δηλαδή κάτι περισσότερο από το 1/3 της Regular Season - ξεφυλλίστηκαν. Η περίοδος προσαρμογής των ομάδων έχει περάσει εδώ και μερικές εβδομάδες, καθώς όλες πλέον καλούνται να φέρνουν αποτελέσματα, μετά το πρώτο διάστημα των "δοκιμαστικών". Είναι δεδομένο πως ο ανταγωνισμός στην λίγκα έχει ανέβει: η κάθε "ζώνη" (τετράδα, playoffs, υποβιβασμός) παρουσιάζει το δικό της ξεχωριστο ενδιαφέρον, με τα πράγματα να μοιάζουν ρευστά και τις ταμπέλες του τύπου "φαβορί" και "αουτσάιντερ" να αποφεύγονται. Σε μια απόπειρα αποτίμησης του τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα, ακολουθεί μια ταξινόμηση των ομάδων, συνοδεύομενη από επιμέρους σχόλια για την κάθε μια εξ' αυτών.

Οι διεκδικητές των θέσεων 3-4

Εάν θεωρήσουμε πως οι δύο αιώνιοι της Αττικής θα παραμείνουν πιστοί στην παράδοση που εδώ κι αρκετά διαδοχικά χρόνια λέει πως μοιράζονται τις πρώτες δύο θέσεις της regular season, τότε μένει να ψάξουμε ποιοι θα τους ακολουθήσουν στις θέσεις 3 και 4. Στην παρούσα φάση, το Περιστέρι βρίσκεται τρίτο με ρεκόρ 8-1, ενώ η ΑΕΚ λίγο παρακάτω με 7 νίκες και 2 ήττες. Ο σύλλογος από τα δυτικά προάστια της Αττικής διανύει μια θαυμάσια σεζόν, όντας η ομάδα - έκπληξη της φετινής Basket League. Υπό τις οδηγίες του Αργύρη Πεδουλάκη που έχει επανέλθει εμφατικά στο προσκήνιο, μετρά μόλις μια ήττα - κι αυτή έπειτα από αρκετό ιδρώτα, στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό. Από εκεί και πέρα, έχει να επιδείξει τρομερή αποτελεσματικότητα, μαζεύοντας το ένα φύλλο μετά το άλλο, τόσο στο κλειστό του Περιστερίου, όσο και μακριά από αυτό και μάλιστα σε δυνατές έδρες όπως είναι του Άρη ή του Προμηθέα.

Παίζει σε γενικές γραμμές πειθαρχημένο μπάσκετ, βασίζεται στην αμυντική του συνοχή κι έχει στη σύνθεση του έναν παίκτη ικανό να κάνει την διαφορά - τον Ράιαν Χάροου, που είναι ο τρίτος σκόρερ της λίγκας με 16.6 πόντους και 5 ασίστ κατά μέσο όρο. Σίγουρα κάποια στιγμή όσο προχωρούμε βαθύτερα στη σεζόν πρέπει να περιμένουμε μια "κοιλιά" από τη νεοφώτιστη ομάδα, ωστόσο έχει το μεγάλο αβαντάζ πως σε σχέση με τους άλλους διεκδικητές της τετράδας, δεν έχει υποχρεώσεις στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, το Περιστέρι ήδη έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στην λίγκα και η λογική λέει πως αν δεν γυρίσει ο κόσμος τούμπα και διατηρήσει την σταθερά καλή εικόνα του, όχι μόνο θα βρεθεί στα playoffs, αλλά θα διεκδικήσει κι ένα πολύ καλό πλασάρισμα.

Από την άλλη, η ΑΕΚ του Λούκα Μπάνκι μετρά πέντε σερί νίκες και στο τελευταίο χρονικά εντός έδρας παιχνίδι της, κόντρα στο Λαύριο, έπαιξε όμορφο μπάσκετ, κέρδισε με άνεση κι επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Μετά το διπλό στην Ιερουσαλήμ, αλλά και την συνολικότερη ευρωπαϊκή της παρουσία που μέχρι στιγμής παίρνει πολύ υψηλό βαθμό, οι κιτρινόμαυροι καλούνται να διαχειριστούν και το έτερο μεγάλο "καρπούζι" των υποχρεώσεων τους που λέγεται ελληνικό πρωτάθλημα. Πέρσι, μπορεί να πήραν το Champions League και του Κύπελλο, όμως στα playoffs της Α1 ήρθαν αντιμέτωποι με ψυχολογικό και αγωνιστικό "άδειασμα" κι έμειναν εκτός από τον ΠΑΟΚ στα προημιτελικά, κάτι που δε θα ήθελαν να επαναληφθεί. Η ΑΕΚ είναι ένας φιλόδοξος σύλλογος κι είναι λογικό πως οι απαιτήσεις παραμένουν υψηλές. Ο γρήγορος αποκλεισμός από το Κύπελλο στις αρχές Νοεμβρίου, αναγκάζει τον οργανισμό να ρίξει από νωρίς όλο το βάρος στο πρωτάθλημα, όσον αφορά τις εγχώριες διοργανώσεις. Ο Ιταλός κόουτς, παρότι βλέπει συχνά πυκνά παίκτες του να ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς, έχει ανοίξει το ροτέισον δίνοντας συνεχώς ευκαιρίες στους νεαρούς παίκτες του ρόστερ του, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα αφενός να βελτιώνει τα σημαντικά πρότζεκτ της ομάδας, αφετέρου να διατηρεί φρέσκους τους βασικούς.

Η ΑΕΚ είναι η 5η καλύτερη επίθεση της λίγκας (78.2π) αλλά κι η 4η άμυνα με το χαμηλότερο παθητικό (69.7π) κι αν εξαιρέσει κανείς τις πρόωρες ήττες τις στη σεζόν, σε Περιστέρι (πρεμιέρα) και Πάτρα (4η αγ.), σε όλα τα υπόλοιπα της παιχνίδια επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί που την συνόδευε. Ωστόσο, η "Βασίλισσα" μέχρι την λήξη του α' γύρου έχει να παίξει σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ, δύο ντέρμπι στα οποία καλείται να παραμείνει συνεπείς στο ανταγωνιστικό πρόσωπο που έδειξε σε αρκετές περιπτώσεις πέρσι απέναντι στους "αιωνίους". Μπορεί να υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί για τη νίκη, όμως η προσέγγιση της ΑΕΚ σε δύο τόσο απαιτητικά παιχνίδια θα έχει μεγάλη σημασία σχετικά με το ποια είναι τέλος πάντων η πραγματική δυναμική της φέτος. Όπως έχουμε επισημάνει και κατά το παρελθόν, η φετινή σεζόν της ΑΕΚ έχει αρκετό "ψωμί" για μια σειρά από λόγους (π.χ. η παρουσία του Μπάνκι, ανάδειξη νεαρών παικτών, πόσο θα βελτιωθεί η ομάδα σε σχέση με πέρσι που πήρε δύο τρόπαια, αν όντως φέτος μπορεί να "κοντράρει" τους αιωνίους) κι είναι βέβαιο πως οι κιτρινόμαυροι έχουν τόσο την ποιότητα, αλλά και το βάθος στο ρόστερ τους, για την κατάληψη της τρίτης θέσης. Από εκεί και πέρα, τα playoffs είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία, πολύ μακρινή από το σήμερα. Ποιο είναι το μεγάλο αβαντάζ της ΑΕΚ; Εύκολη απάντηση. Η ηρεμία. Μέχρι στιγμής, τα συνεχόμενα νικηφόρα αποτελέσματα σε Ελλάδα κι Ευρώπη έχουν διώξει τις πρόωρες μουρμούρες κι η ΑΕΚ έχει την πολυτέλεια να δουλευεί υπό ήσυχες συνθήκες κι όχι με τόσο μεγάλη πίεση.

Υπάρχουν, όμως, ακόμη δύο ομάδες που μπορούν να κυνηγήσουν με αξιώσεις τις θέσεις 3-4. Φυσικά, πρόκειται για τον Προμηθεά και τον ΠΑΟΚ. Αμφότεροι μπορεί να έχουν μείνει πίσω βαθμολογικά (6-3 η ομάδα της Πάτρας, 5-4 οι Θεσσαλονικείς), ωστόσο καθοδηγούνται από έμπειρες μονάδες που το ατομικό τους ταλέντο μπορεί να φανεί αρκετό για να "ξεκλειδώσουν" δύσκολα παιχνίδια κόντρα στους λεγόμενους "μικρούς". Κι οι δύο "πληγώθηκαν" στην Λήμνο, ενώ ο ΠΑΟΚ "πληρώνει" και την ήττα του στον Χολαργό. Οι συγκεκριμένες ομάδες κατατάσσονται μαζί, όχι μόνο διότι σχεδόν συμβαδίζουν στον πίνακα, αλλά κι επειδή πέρσι αποτέλεσαν το ζευγάρι των μικρών τελικών, με περίπου κοινή πορεία στο φινάλε της περιόδου. Μπορεί να έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δυναμική που βγάζουν όταν παίζουν εντός έδρας. Αυτή μπορεί να τους εγγυηθεί αρκετά ροζ φύλλα στη συνέχεια του πρωταθλήματος που θα τους κρατήσουν κοντά στη ζώνη του πλεονεκτήματος. Η λογική, πάντως, λέει πως θα προκριθούν από τον όμιλο του BCL, κάτι που σημαίνει πως κάποια σκαμπανεβάσματα θα συνεχίσουν να τα έχουν, αφού οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους θα κρατήσουν για αρκετούς ακόμη μήνες. Η αντοχή των ρόστερ τους θα συνεχίσει να δοκιμάζεται.

Στον προθάλαμο της οκτάδας

Ήφαιστος και Χολαργός έχουν καταλάβει τις θέσεις 7-8 με το ρεκόρ τους να είναι κοινό στο 4-5. Πρόκειται για δύο πολύ ενδιαφέρουσες ομάδες, των οποίων το πρεστίζ ανεβάζει η παρουσία των Μανωλόπουλου και Λυκογιάννη, αντίστοιχα, δηλαδή δύο εκ των καλύτερων προπονητών της λίγκας. Η ομάδα της Λήμνου έχει μαζέψει ένα σωρό ξένους - γνώστες της Α1, που ξεχώρισαν στο περσινό πρωτάθλημα (Μπρέιζελτον από Πανιώνιο, Γκότσερ από Κόροιβο, Ουίγκινς από Λαύριο, Έβανς από Προμηθέα) ενώ κι οι "νέοι" που έφερε (Φρειμάνις και Σμιθ) έχουν πολύ θετική παρουσία. Ο Ήφαιστος έχει ισχυρή έδρα (4 νίκες σε ισάριθμα ματς) που σε όλα τα παιχνίδια ήταν sold out από τον κόσμο του νησιού που δείχνει να διψά για μπάσκετ, "αγκαλιάζοντας" το νέο αυτό εγχείρημα. Γενικώς, η αύρα που βγάζει αυτή η ομάδα είναι πολύ ευχάριστη κι ήδη φαίνεται να κερδίζει αρκετές "συμπάθειες". Όσο εκμεταλλεύεται την έδρα, θα παραμένει σε πλεονεκτική θέση για να "κόψει" στο τέλος ένας εισιτήριο για τα playoffs. Εφόσον αυτό συμβεί τελικά, θα πρόκειται για μια σπουδαία επιτυχία, αν κι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος.

Ο Χολαργός του "αναγεννημένου" Βλάντο Γιάνκοβιτς (12π, 6.1ρ, 1.9α) ήταν η ομάδα που κέρδισε την τελευταία αγωνιστική τον Ήφαιστο και χάρη σε αυτό το αποτέλεσμα, την έπιασε στην βαθμολογία. Γενικώς, η ομάδα του κόουτς Λυκογιάννη είναι αρκετά στιβαρή και έχει κοινά στοιχεία με παλαιότερες ομάδες του 49χρονου προπονητή στον Κολοσσό. Έχει υλικό που βλέποντας το με μια γρήγορη ματιά, θαρρείς πως δύσκολα θα κινδυνέψει. Αντίθετα, το ταβάνι της οριοθετείται μάλλον λίγο ψηλότερα. Είναι ικανό να την βάλει στα playoffs; Ίσως. Λένε πως για αυτές τις ομάδες, βασική προτεραιότητα (πρέπει να) είναι να μη γίνουν... ασανσέρ. Εάν λοιπόν θεωρήσουμε πως ο Χολαργός θέλει να εδραιωθεί στην Basket League, τότε ήδη έχει αρκετά καλές πιθανότητες για να είναι και του χρόνου κομμάτι της. Αξίζει να προσέξετε τους Γιαβόντε Χόκινς και Ζερμέν Λοβ, δύο παίκτες του backcourt που μέχρι στιγμής είναι πολύ σημαντικοί στο πλάνο της ομάδας. Ο Χολαργός πήρε και τον Γκάρι Τάλτον για έξτρα βάθος στην περιφέρεια, έχει "κανονικό" πεντάρι (Αγκμπελέζε) και τεσσάρι - εγγύηση (Φιτσπάτρικ) και οι οιωνοί είναι ενθαρρυντικοί για το υπόλοιπο της σεζόν του.

Λαύριο και Πανιώνιος βρίσκονται εκτός οκτάδας (με ρεκόρ 3-6), αλλά δεν παύουν να είναι κοντά σε αυτήν. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ζευγάρι ομάδων, καθώς αφενός δεν απέχουν πολύ από τα playoffs, αφετέρου δεν μπορούν να θεωρούν κι εξασφαλισμένη την παραμονή τους. Είναι υπερβολικά νωρίς άλλωστε. Οι κυανέρυθροι είναι σε πολύ καλό φεγγάρι, παρότι έχασαν από το Περιστέρι. Πάλεψαν μέχρι τέλους κι αν είχαν κάποιες καλύτερες επιλογές σε κρίσιμα σημεία, θα μπορούσαν να είχαν πάρει σπουδαίο ροζ φύλλο. Όπως είχαμε γράψει και πριν από μερικές μέρες, ο Πανιώνιος επιχειρεί "επανεκκίνηση", με ανανεωμένο υλικό (προσθήκες Ντόρσεϊ, Παπαντωνίου, Όστιν) και τον Οικονόμου στον πάγκο. Ήδη υπάρχουν κάποια καλά δείγματα γραφής που δε θυμίζουν σε τίποτα την προβληματική εικόνα των πρώτων 3-4 εβδομάδων. Προσοχή, ο Πανιώνιος ούτε σώθηκε έτσι ξαφνικά, ούτε έγινε ομαδάρα. Απλώς έβαλε περισσότερη "λογική", τόσο στο παιχνίδι του, όσο και στη στελέχωση του ρόστερ του. Οι αλλαγές αυτές αναμενόμενα δημιούργησαν μια πιο "κανονική" εικόνα που συμβαδίζει με τα "πρέπει" της κατηγορίας. Τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί ολοκληρωτικά, αλλά σίγουρα ο Πανιώνιος είναι σε καλύτερο mood, λίγο προτού μπει σε ένα πρόγραμμα - φωτιά με τους ευρωπαίους - ΠΑΟΚ (εντός), ΑΕΚ (εκτός) και Προμηθέα (εντός).

Όσον αφορά το Λαύριο, αυτό δεν έχει πολλά κοινά σε σχέση με πέρσι. Η ομάδα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Και σε πρόσωπα, αλλά και σε δυναμική. Είναι σίγουρα πιο κάτω. Τελευταία έχει τρεις διαδοχικές ήττες κι έχασε έδαφος, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει πολλά παραπάνω από μια τιμητική ήττα απέναντι σε πιο ισχυρές ομάδες όπως είναι το Περιστέρι, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Αυτή είναι κι η μεγάλη διαφορά του Λαυρίου σε σχέση με πέρσι: μπορούσε να είναι ανταγωνιστικό απέναντι στους μεγάλους της λίγκας και να φεύγει από τα παιχνίδια κερδίζοντας εντυπώσεις. Φέτος, μοιάζει να έχει κατέβει ένα "σκαλοπάτι", αφού οι πραγματικές του δυνατότητες δείχνουν να περιορίζονται στο να κοντράρει (και να κερδίζει) ομάδες του δικού του βεληνεκούς. Τέλος πάντων, το Λαύριο μπορεί να μην είναι η σταθερότερη ομάδα της λίγκας, όμως σίγουρα είναι επικίνδυνη και δεν πρέπει να την ξεγράφουμε.

Άρης: Αγγέλου out, Καστρίτης in

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες τα τελευταία 24ωρα στο κίτρινο στρατόπεδο. Ο Βαγγέλης Αγγέλου δεν είναι πια στο τιμόνι της ομάδας, με τον πρώην προπονητή της Κύμης, Γιάννη Καστρίτη, να τον αντικαθιστά. Ο Αγγέλου ουσιαστικά πλήρωσε το άσχημο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα (ρεκόρ 2-7) και την δυστοκία της ομάδας του στο να αξιοποιήσει τον παράγοντα έδρα που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε κατά κάποιον τρόπο μια "εξωαγωνιστική σταθερά". Αν για τα παιχνίδια με Παναθηναϊκό κι Ολυμπιακό υπήρξαν δικαιολογίες, δεν ισχύει το ίδιο και για εκείνα κόντρα σε Περιστέρι και ΑΕΚ. Το 0-4 εντός έδρας είναι πρόβλημα κι αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν διαπραγματεύται. Πέραν τούτου, η εικόνα του Άρη στα περισσότερα φετινά του παιχνίδια δεν ήταν ικανοποιητική, το μπάσκετ που έπαιζε ήταν μετριότατο και ακόμα κι οι νίκες που ήρθαν, ήρθαν μετά κόπων και βασάνων. Αφήνοντας απ' έξω την ευρωπαϊκή αποτυχία στο FIBA Europe Cup που ναι μεν βαραίνει αρνητικά το ζύγι, αλλά δεν χρίζει και μεγάλης ανάλυσης στην παρούσα φάση, ο Άρης δεν είναι ούτε στην Basket League αυτός που θα περιμέναμε.

Μπορεί το ρόστερ του να χτίστηκε υπό ιδιαίτερες συνθήκες, με δεδομένη την απαγόρευση μεταγραφών παικτών από την αγορά του εξωτερικού, ωστόσο η πρώτη εντύπωση ήταν πως δημιουργείται μια - τουλάχιστον - αξιόμαχη ομάδα που θα είναι σε θέση να πλασαριστεί κοντά στις θέσεις των playoffs. Εάν θέλετε να το θέσουμε και διαφορετικά, θα ήταν πολύ πιο συμπαθητική κι ορθολογική από την αντίστοιχη περσινή. Ο Αγγέλου ήρθε και έσωσε επί της ουσίας πέρσι εκείνη την ομάδα που σε κάποια στιγμή βρισκόταν στις συζητήσεις ακόμη και για τον υποβιβασμό. Φέτος, όμως, το πράγμα δεν λειτούργησε, κάτι που φάνηκε από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια. Το γιατί, δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί, αρκεί να έχει δει κανείς έστω κι ένα ημίχρονο του φετινού Άρη - εξαιρουμένου του (αδιάφορου) παιχνιδιού στην Θεσσαλονίκη κόντρα στην Ντνίπρο όπου η ομάδα κυριάρχισε εύκολα. Βιάστηκε η διοίκηση του Άρη να απομακρύνει τον Αγγέλου; Πιθανό. Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στην ομάδα δεν ήταν καλό - κάτι που είναι λογικό μετά τις διαδοχικές ήττες των τελευταίων εβδομάδων - κι η ηρεμία είναι μια έννοια που χάθηκε με το πέρασμα των αγώνων. Είναι το υλικό του Άρη τόσο κακό; Δεν είναι και τέλειο, αλλά όχι, κακό δεν είναι. Επομένως, είναι πιο εύκολο να αλλάξεις προπονητή, παρά 5-6 παίκτες, όταν μάλιστα έχεις πάνω από το κεφάλι σου ένα ban.

Είθισται οι αλλαγές προπονητών να λειτουργούν ως "ηλεκτροσόκ" στις ομάδες, κάτι που σημαίνει πως μια κάποια βελτίωση στον Άρη, πρέπει να την περιμένουμε. Θέλετε γιατί το πρόγραμμα του Άρη "μαλακώνει" στις προσεχείς πέντε αγωνιστικές και μοιάζει ευνοϊκό για μια γρήγορη αναρρίχηση στην βαθμολογία; Θέλετε γιατί θα αλλάξει κάπως η ρουτίνα της ομάδας κι ενδεχομένως κι η γενικότερη ψυχολογία στα ενδότερα της; Μπορούμε να βρούμε αρκετούς (θεωρητικούς) λόγους για να δικαιολογήσουμε την ανάκαμψη που διαφαίνεται στον ορίζοντα, παρά την αρνητικότητα που μονιμοποιήθηκε, είναι η αλήθεια, τις τελευταίες εβδομάδες σα μαύρο σύννεφο πάνω από τον ουρανό του παλέ. Ο Γιάννης Καστρίτης είναι καλός προπονητής - όπως ήταν κι ο προκάτοχος του, φυσικά. Όμως, στην πράξη δεν αποκλείται να αποδειχθεί πιο "ταιριαστός" στο φετινό πρότζεκτ. Είναι νέος - "μοντέρνος", φιλόδοξος και η ανάληψη καθηκόντων στον πάγκο του Άρη είναι σπουδαία υπόθεση για την καριέρα του ελπιδοφόρου τεχνικού. Το τι θα άλλαξει στον τρόπο παιχνιδιού του Άρη και κατά πόσο θα φανεί αποτελεσματικός, θα κριθεί στην πορεία.

Για την ώρα, μπορούμε πρόωρα να πούμε πως βρίσκει ένα σύνολο παικτών που - μάλλον - είναι της έγκρισης του. Το καλοκαίρι η Κύμη (με εκείνον προπονητή) είχε "χτυπήσει" την πόρτα των Μπελ, Τζόουνς και Σλαφτσάκη, ενώ πέρσι στην ομάδα της Εύβοιας βρίσκονταν οι δύο φετινοί σέντερ του Άρη, Κάιζερ και Μακ Γκι. Είναι σημαντικό για έναν κόουτς να συναντά παίκτες που κατά το παρελθόν είχε "σκανάρει" και τους είχε στα πλάνα του. Ο Καστρίτης μάγος δεν είναι και μάλλον δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα στο φετινό Άρη. Μπορούμε όμως να αναμένουμε μια σταδιακή αλλαγή σε εικόνα, διάθεση, ψυχολογία και... αποτελέσματα. Ο Καστρίτης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με κίνητρο, αφού η περσινή εκπληκτική δουλειά του στην Κύμη, σχεδόν απομυθοποιήθηκε στον πρώτο ενάμιση μήνα της φετινής χρονιάς λόγω της πρόωρης απόλυσης του. Σίγουρα έχει να αποδείξει πράγματα κι ο Άρης μοιάζει με την μεγάλη του ευκαιρία.

Η Κύμη και οι "πεσμένες" νησιωτικές δυνάμεις

Η σεζόν της Κύμης είναι ομολογουμένως κατώτερη του αναμενομένου. Αυτό ισχύει διότι πέρσι η ομάδα ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών, ενώ και φέτος δε ξεκίνησε άσχημα. Έκανε διπλό στη Νέα Σμύρνη και μπήκε με το δεξί στο πρωτάθλημα. Μια εβδομάδα αργότερα, ζόρισε για τα καλά τον Ολυμπιακό. Από τη νίκη της πρεμιέρας όμως, μετρά οκτώ διαδοχικές ήττες και μια αλλαγή προπονητή. Η προσγείωση ήταν απότομη και πλέον τα πράγματα φαίνονται πολύ δύσκολα. Το πλάνο με τον Ντίβον Ουάσινγκτον σε ρόλο "Θαντ Μακ Φάντεν" από τις θέσεις 3-4 δεν λειτούργησε, παρά μόνο για 2-3 παιχνίδια στην εκκίνηση. Το ρόστερ έχει ζητήματα, όπως φαίνεται στο παρκέ, ενώ παράλληλα η μεγάλη πρόκριση έναντι του Περιστερίου στα ημιτελικά του Κυπέλλου (θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ) μοιάζει με δώρον άδωρον, υπό την έννοια πως ακόμη και στον τελικό να πάει η Κύμη, τι να το κάνει αφού βλέπει την μεγάλη κατηγορία να χάνεται. Ποτέ μην λες ποτέ, βέβαια, αλλά η αλήθεια είναι πως η εικόνα της στο τελευτάιο της ματς στο Ρέθυμνο - απέναντι σε μια ομάδα με παρόμοιο στόχο - ήταν απογοητευτική (ήττα με 78-64). Το βέβαιο είναι πως η Κύμη δε θυμίζει σε τίποτα την περσινή ομάδα που από την 7η αγωνιστική κι έπειτα έπαιζε όμορφο μπάσκετ, είχε ρεκόρ 14-6 και μπήκε σχετικά άνετα στα playoffs.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί και στην Ρόδο, καθώς οι "γαλάζιοι" είναι στο 1-7 (χρωστούν το εντός έδρας ματς με τον Παναθηναϊκό). Το σύνολο του κόουτς Φλεβαράκη έχει να ανέβει ένα βουνό για να ξεκολλήσει από τα χαμηλά στρώματα. Σε σύγκριση με την Κύμη, ο Κολοσσός έχει το αβαντάζ πως διαθέτει κάποιους εξαιρετικούς γνώστες της λίγκας (Μαυροειδής, Τσούπκοβιτς, Γεωργαλλής) που μπορούν να λειτουργήσουν κι ως... προσωπικότητες εντός της ομάδας. Η μοναδική τους νίκη σημειώθηκε κόντρα στην Κύμη και το ντέρμπι με το Ρέθυμνο που ακολουθεί είναι κομβικής σημασίας τόσο για βαθμολογικούς λόγους, όσο κι από άποψης ψυχολογικής τόνωσης ενόψει της συνέχειας. Παρά τις πολλές ήττες, πάντως, ο Κολοσσός είναι μια ομάδα που ορισμένα παιχνίδια τα έχει παλέψει πάρα πολύ (σε Λαύριο και Λήμνο, για παράδειγμα) κι η λογική λέει πως κάποια στιγμή θα είναι κι εκείνος σε θέση να κερδίσει οριακούς αγώνες. Δεν έχει την ποιότητα περασμένων ετών, αλλά το ρόστερ του θεωρητικά μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από τα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η επόμενη μέρα της "μετά-Λυκογιάννη" τετραετούς εποχής για τους Ροδίτες κρύβει μια πολύ "σκληρή" πλην διδακτική μετάβαση, αναφορικά με το γενικότερο μέλλον.

Θα κλείσουμε με το Ρέθυμνο που βρίσκεται σε κάπως καλύτερη μοίρα από Κολοσσό και Κύμη. Κυρίως λόγω ρεκόρ (2-7), αλλά και μομέντουμ - η άνετη νίκη με την Κύμη ήρθε σε εξαιρετικό τάιμινγκ, λίγες μέρες πριν από το ντέρμπι της Ρόδου. Η εκκίνηση της ομάδας ήταν κάκιστη, αλλά τελευταία υπάρχει βελτίωση. Ο Βαγγέλης Ζιάγκος - που ανέλαβε ακριβώς έναν μήνα νωρίτερα - έχει συμβάλλει αρκετά σε αυτή. Στα τέλη Νοέμβρη, λίγες μέρες αφ' ότου έγινε προπονητής της ομάδας αντικαθιστώντας τον Σταύρο Μυκονιάτη, είχε έρθει μια νίκη - χαρακτήρα, στην παράταση, κόντρα στον Χολαργό. Γενικά, ο Έλληνας κόουτς έχει ήδη... βάλει το χεράκι του, αναπτερώνωντας της ομάδας για παραμονή. Επίσης, υπάρχουν κάποιες μονάδες που μπορούν να δώσουν πολλά με το επιθετικό τους ταλέντο - πρωτίστως ο Μπαρτ, αλλά κι ο Ιλάιζα Τζόνσον. Είναι καλοί ξένοι για τα στάνταρ της λίγκας και μπορούν να "ξεκλειδώνουν" παιχνίδια, όπως συνέβη χαρακτηριστικά με την Κύμη. Το πρόβλημα είναι πως ο Κλάντον δε θυμίζει σε τίποτα τον παίκτη που "λατρεύτηκε" στον ΠΑΟΚ προ διετίας. Εντάξει, ακόμη κάνει σπουδαία δουλειά με την έφεση του στα ριμπάουντ, αλλά η συνολική του εικόνα είναι κάτω του μετρίου. Στο ρεζουμέ, το Ρέθυμνο δείχνει σημάδια ανάκαμψης και μένει να δούμε αν αυτή θα συνεχιστεί.

Bonus στατιστικό mix από τις 9 πρώτες αγωνιστικές

Αρχικά, παρακάτω βλέπουμε την κατάταξη των ομάδων σε α) επιθετική παραγωγικότητα και β) παθητικό:

  • Το μεγαλύτερο νικηφόρο σερί είναι το 8-0 του αήττητου Παναθηναϊκού και ακολουθεί το 5-0 της ΑΕΚ από την 5η έως την 9η (τελευταία χρονικά) αγωνιστική.
  • Το μεγαλύτερο αρνητικό σερί (δηλαδή ηττών) είναι το 0-8 της Κύμης και το αμέσως επόμενο το 0-5 του Κολοσσού από την 4η έως την 9η (τελευταία χρονικά) αγωνιστική, χωρίς ωστόσο να έχει δώσει ακόμη το παιχνίδι της 7ης.Χ
  • Οι 5 ομάδες που έχουν το "απόλυτο" στην έδρα τους: Παναθηναϊκός (5-0), Ολυμπιακός (5-0), Περιστέρι (5-0), ΑΕΚ (4-0) και Ήφαιστος (4-0).
  • Οι 4 ομάδες χωρίς εκτός έδρας νίκη: Ήφαιστος (0-5), Πανιώνιος (0-4), Κολοσσός (0-4), Ρέθυμνο (0-4).
Παρακάτω οι Top 3 παίκτες (ατομικά στατιστικά) στις κορυφαίες κατηγορίες:
  • Σκόρερ: Μπέρι (Πανιώνιος) 18.4π, Μπαρτ (Ρέθυμνο) 17.7π, Χάροου (Περιστέρι) 16.6π
  • Ριμπάουντερ: Μαυροειδής (Κολοσσός) 8.3ρ, Έβανς (Ήφαιστος) 8.1ρ, Χόρτον (Κύμη) 7.4ρ
  • Πασέρ: Καλάθης (ΠΑΟ) 7.0α, Σπανούλης (ΟΣΦΠ) 5.7α, Χάροου (Περιστέρι) 5.0α
  • Κλέφτες: Χάντερ (ΑΕΚ) 2.0κλ, Ντιγκς (Κολοσσός) 2.0κλ, Γκος (ΠΑΟΚ) 1.9κλ
  • Μπλοκέρ: Λάσμε (ΠΑΟ) 2.0 τάπες, Χόρτον (Κύμη) 1.8 τάπες, Τέιλορ (Πανιώνιος) 1.6 τάπες
  • Λάθη: Μπρέιζελτον (Ήφαιστος) 27, Μποχωρίδης (Άρης) 25, Χάροου (Περιστέρι) 24
  • Εύστοχα τρίποντα: Γκος (ΠΑΟΚ),  Χάρις (Πανιώνιος), Γκρέι (Περιστέρι) έχουν από 22
  • % Τρίποντα: Σίνγκλερ (Πανιώνιος) 60%, Λάνγκφορντ (ΠΑΟ) 55%, Γκος (ΟΣΦΠ) 52%
  • Συνολικό Ranking: Μαυροειδής (Κολοσσός) 174, Μπέρι (Πανιώνιος) 170, Χόρτον (Κύμη) 167

 Αξιοσημείωτες επιδόσεις:

  • Ο Δημήτρης Μαυροειδής του Κολοσσού Ρόδου έχει 2 double-double (πόντοι/ριμπάουντ) σε 8 συμμετοχές. Δύο (αλλά σε 9 συμμετοχές) έχει κι ο Μιλόσεβιτς του Λαυρίου, σε μια σεζόν όπου μέχρι στιγμής γενικώς απουσιάζουν τα πολλά double-double.
  • Ο Ντάβιον Μπέρι του Πανιωνίου έχει 6 παιχνίδια με 15+ πόντους σε 9 συμμετοχές.

  • Ο Νίκος Γκίκας του Προμηθέα έχει μόλις 1 διψήφιο παιχνίδι (σε πόντους) σε 9 συμμετοχές!

  • Ο Κιθ Κλάντον του Ρεθύμνου εκτελεί με 16.67% από την γραμμή των προσωπικών - 3/18 βολές. Επίσης, έχει τρία διψήφια παιχνίδια στα ριμπάουντ (σε 9 συμμετοχές), αλλά κανένα σε πόντους!

  • Ο Τζαμάλ Τζόουνς του ΠΑΟΚ είχε 7/11 (63.6%) τρίποντα στις δύο πρώτες του εμφανίσεις. Στις τέσσερις που ακολούθησαν, καταγράφει μόλις 28.5% (4/14).

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely