Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 09:42

Pick & Π.Ο.Π. - 18: Φιλόξενοι οικοδεσπότες

Από :

Με το παραδοσιακό και πολυαναμενόμενο Άρης-ΠΑΟΚ να μην διεξάγεται τελικά μέσα στο σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η 18η στροφή της πίστας της Basket League έμοιαζε αρκετά φτωχότερη και… ήσυχη σε σχέση με τις προηγούμενες. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν απασχόλησαν για άλλη μια εβδομάδα ορισμένα ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα γεγονότα την ρουτίνα της λίγκας, με την «κανονιά» παραμονής του ΓΣΛ μέσα στα Τρίκαλα να ξεχωρίζει, στον πρώτο κομβικό «τελικό» σωτηρίας της σεζόν. Εύκολες νίκες για ΠΑΟ κι ΟΣΦΠ, σημαντικά διπλά για Λαύριο, ΑΕΚ και Προμηθέα, σε μια εβδομάδα όπου γενικώς οι γηπεδούχοι αποδείχθηκαν ιδιαίτερα φιλόξενοι.

Η Πρώτη Πεντάδα

1 - Η συμβολή του Νίκου Γκίκα στο μεγάλο διπλό του Προμηθέα στην Κύμη ήταν καταλυτική. Ο 27χρονος floor general της ομάδας από την Πάτρα βρέθηκε σε εξαιρετική βραδιά δημιουργικά, καθώς μοίρασε 10 ασίστ (για 3 λάθη) σε 31 λεπτά συμμετοχής, φτιάχνοντας ένα σωρό ποιοτικά plays για τους συμπαίκτες του. Αυτή ήταν μάλιστα η 6η φορά κατά τη φετινή σεζόν όπου ο διεθνής playmaker γράφει διψήφιο αριθμό σε τελικές πάσες. Κατά τα άλλα, είχε 10 πόντους, 6 ριμπάουντ, 4 κερδισμένα φάουλ, 3 κλεψίματα και 17 μονάδες στην αξιολόγηση, για να προσθέσει με αυτόν τον τρόπο στο ενεργητικό του ακόμη μια σπουδαία ατομική εμφάνιση τους τελευταίους μήνες.

2 - Μετά το "ρεπό" της περασμένης εβδομάδας κόντρα στον Άρη στο ΣΕΦ, ο Βασίλης Σπανούλης επέστρεψε στην αγωνιστική δράση στο Ρέθυμνο για να πραγματοποιήσει ένα από τα καλύτερα φετινά του παιχνίδια στην ελληνική λίγκα. Ο αρχηγός των ερυθρολεύκων έπαιξε με όρεξη κι ο απολογισμός του ήταν 15 πόντοι με 4/6 τρίποντα, 8 ασίστ (έναντι 2 λαθών), 2 ριμπάουντ και 2 κερδισμένα φάουλ σε κάτι λιγότερο από 25 λεπτά. Ο ανανεωμένος Kill Bill πατάει καλά το τελευταίο διάστημα, βρισκόμενος σε τρομερή φόρμα, κάτι που επιβεβαίωσε και στην Basket League, σε μια έδρα που, παρά το γεγονός πως ο Ολυμπιακός δεν έχει ηττηθεί ποτέ, παραδοσιακά δυσκολεύεται. Επίσης, έγραψε ιστορία, καθώς ξεπέρασε το φράγμα των 2.000 ασίστ στην κατηγορία.

3 - Σε ένα απόγευμα όπου τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά για την ΑΕΚ, ο Manny Harris κουβάλησε την επίθεση της ομάδας σε αρκετά σημεία της αναμέτρησης με τον Κόροιβο στην Αμαλιάδα. Μπορεί στην τέταρτη περίοδο να μην σκόραρε, όμως το έκανε σε άλλες στιγμές, ειδικά κατά την τρίτη περίοδο, όπου η ομάδα του το είχε ανάγκη. Ήταν ο κυριότερος λόγος για το ότι η ΑΕΚ σκόραρε 29 πόντους στο γ' δεκάλεπτο. Έβαλε συνολικά 18 πόντους (4/13 σουτ) χωρίς μεγάλη αποτελεσματικότητα μεν, αλλά αξιοποιώντας άριστα τα φάουλ που πήρε δε (5 κερδισμένα, 9/10 βολές), δημιουργώντας φθορά στον αντίπαλο. Είχε ακόμη 7 ριμπάουντ και 2 τελικές πάσες σε 32' κι ακόμη κι αν δεν ήταν ο παίκτης που καθόρισε το τελικό αποτέλεσμα, έβγαλε συνέπεια στο παιχνίδι του κι επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις, μετά από μία "άνοστη" με τον Κολοσσό.

4 - Το Λαύριο απέδρασε από την Ρόδο με ένα πολύτιμο ροζ φύλλο στις αποσκεύες του, με τον Tony Meier να αποτελεί παράγοντα Χ στη τελική έκβαση του αγώνα και την ανατροπή που έκανε η ομάδα του. Ο έμπειρος Αμερικανός forward, με χέρι - αλφάδι στην crunch time, σημείωσε 3 καθοριστικά τρίποντα, έχοντας συνολικά στο κοντέρ του 20 πόντους (5/8 σουτ - 6/7 βολές), 3 ριμπάουντ και 5 κερδισμένα φάουλ σε κάτι παραπάνω από 28 λεπτά. Ήταν μια θετική εμφάνιση την οποία χρειαζόταν το τελευταίο διάστημα ο 27χρονος παίκτης, αφού προερχόταν από δύο πολύ μέτριες απέναντι σε Άρη και Ρέθυμνο. Ο Meier, ένα από τα σημαντικότερα γρανάζια της φετινής μηχανής των Μεταλλωρύχων, ιδίως όσον αφορά την επίθεση, έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε μια νίκη που διατηρεί την ομάδα του στο παιχνίδι προς την κατάκτηση της 3ης θέσης.

5 - Στο κλειστό του ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός κέρδισε άνετα τον Πανιώνιο, σε ένα ματς όπου μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Zach Auguste, παίρνοντας επίσης και τον τίτλο του MVP. Ο ομογενής center των πρασίνων πέτυχε season-high σε Ελλάδα κι Ευρώπη με 15 πόντους, από τους οποίους ξεχωρίζουμε το εύστοχο τρίποντο που σημείωσε στο τελευταίο λεπτό της συνάντησης! Ήταν το πρώτο της καριέρας του (περισσότερα σχετικά με αυτό στην τελευταία ενότητα του κειμένου), το οποίο συνόδευσε με 9 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο σε σχεδόν 16 λεπτά δράσης. Αυτή ήταν η πιο γεμάτη φετινή εμφάνιση του 24χρονου ψηλού (μαζί με εκείνη κόντρα στα Τρίκαλα την 7η αγωνιστική) που αποδεικνύεται συστηματικά ιδιαίτερα χρήσιμος στον κόουτς Pascual στα παιχνίδια της ελληνικής λίγκας.

X - Factor: Ένα σουτ αρκεί για να κάνει την διαφορά

Το παιχνίδι του Κοροίβου με την ΑΕΚ ήταν οριακό, με όλη τη σημασία της λέξης. Ένα κλειστό ντέρμπι, όπου καμία ομάδα δεν κατάφερε να ξεφύγει στο σκορ. Οι κιτρινόμαυροι, μετά την κατάκτηση του κυπέλλου, φαίνεται πως αντιμετωπίζουν - όπως είναι λογικό - ένα κάποιο ψυχολογικό... άδειασμα, το οποίο επηρεάζει την απόδοση τους. Φάνηκε, άλλωστε, και στην Ευρώπη, απέναντι στην Nymburk. Στην Αμαλιάδα, οι γηπεδούχοι έμοιαζαν αποφασισμένοι για να κάνουν την έκπληξη (η οποία θα σήμανε κατά πάσα πιθανότητα και την εξασφάλιση της παραμονής τους στην λίγκα), αλλά ένα μεγάλο τρίποντο του Mike Green, 15 δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε, τους... έκοψε τα πόδια. Ο βετεράνος άσσος διαμόρφωσε το 73-76, λύνοντας έτσι τον γρίφο ενός αγώνα που κρεμόταν κυριολεκτικά από μια κλωστή. Με το ενδεχόμενο της παράτασης να μοιάζει εξαιρετικά ορατό σε εκείνο το χρονικό σημείο, ο 33χρονος έκανε την διαφορά και χάρισε επί της ουσίας μια πολύτιμη εκτός έδρας νίκη (τέταρτη συνεχόμενη) στο σύνολο του Ντράγκαν Σάκοτα.

Χάνοντας με στυλ: Σακελλαρίου, McFadden & Goodwin

Γνωρίζαμε εκ προοιμίου πως το έργο του Πανιωνίου κόντρα στον Παναθηναϊκό θα ήταν πολύ δύσκολο, με την διαφορά των δύο ομάδων να είναι αγεφύρωτη. Οι κυανέρυθροι δεν κατάφεραν συνολικά να παρουσιαστούν ανταγωνιστικοί στο Μαρούσι, με τον ηγέτη τους, Βαγγέλη Σακελλαρίου, να αποτελεί την εξαίρεση (17π, 3ρ, 2α, 2κλ), κάνοντας ένα πολύ καλό ματς που έψαχνε εδώ και καιρό, το καλύτερο του το τελευταίο 40ημερο. Ο "καυτός" Thad McFadden για άλλη μια εβδομάδα πέταγε φωτιές επιθετικά (20π, 5ρ, 3κλ, 1α), αλλά δεν κατάφερε να οδηγήσει την σε σταθερά ανοδική πορεία - από τον Δεκέμβρη κι ύστερα - Κύμη σε τρίτη διαδοχική νίκη, ενώ ο Shaquille Goodwin ήταν από τους ελάχιστους που κατάφεραν να διακριθούν (17π, 8ρ, 3κλ, 1α) απέναντι στον Ολυμπιακό, σε ένα παιχνίδι όπου τα "βαριά χαρτιά" του Ρεθύμνου (Armstead, Moody, Γιαννόπουλος) κινήθηκαν σε ρηχά νερά.

Το αβατάριον x2: Jamel McLean - Cameron Jones

Μάχη σώμα με σώμα μεταξύ των δύο Αμερικανών παικτών για το «χρυσό βατόμουρο» της εβδομάδας! Ο 29χρονος center του Ολυμπιακού, μετά από μια πολύ καλή ευρωπαϊκή εμφάνιση κόντρα στην Bamberg, πραγματοποίησε χθες ασυνήθιστα χαμηλή πτήση - με βάση τα συνηθισμένα του στάνταρ - στην Κρήτη με μηδέν πόντους (0/1 δίποντο - 0/4 βολές), 1 λάθος και... τίποτα άλλο σε σχεδόν 12' παρουσίας, περνώντας μάλλον απαρατήρητος, αν κι αυτό δεν κόστισε στην ομάδα του. Στη Χαλκίδα, ο 29χρονος σκόρερ της Κύμης, βρέθηκε επίσης σε κακό απόγευμα, ολοκληρώνοντας τη συνάντηση με τον Προμηθέα με μόλις 2 πόντους και τρομερή αστοχία (1/8 σουτ - 0/2 βολές), αλλά και 2 λάθη σε ένα 20λεπτο. Μοναδικά θετικά της στατιστικής του; 5 ριμπάουντ και 1 τάπα, τα οποία όμως δεν αρκούσαν για να... σουλουπώσουν το -6 που έγραψε στο ranking. Την ίδια ακριβώς επίδοση, δηλαδή, την οποία κατέγραψε κι ο McLean στο "Μελίνα Μερκούρη".

Τρίκαλα - ΓΣΛ: Βίοι αντίθετοι

Σε ένα από τα πιο σημαντικά - μέχρι τα επόμενα - ντέρμπι σωτηρίας, η ομάδα της Λάρισας έφυγε από τα Τρίκαλα με πολλά χαμόγελα αισιοδοξίας, τη στιγμή που οι γηπεδούχοι παρέμειναν κολλημένοι στον πάτο της βαθμολογίας. Ο ΓΣΛ έκανε αποφασιστικό βήμα παραμονής, δίνοντας παράλληλα τέρμα σε ένα αρνητικό σερί τεσσάρων ηττών, με το αποτελεσματικό δίδυμο των Roeland Schaftenaar (19π, 9ρ, 2α) και Νώντα Παπαντωνίου (16π, 6ρ, 3α) να επηρεάζει θετικά το 61% εκ των 74 πόντων του συνόλου! Από την άλλη, τα Τρίκαλα πλήρωσαν τα πολλά λάθη τους (16), αλλά και τους άκοπους πόντους απο την γραμμή που δεν αξιοποίησαν, έχοντας 8 χαμένες βολές (15/23). Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το σύνολο του Φώτη Τακιανού, θα πρέπει να κάνει τρομερή υπέρβαση προκειμένου να αντιστρέψει την εις βάρος της κατάσταση, με τις πιθανότητες να μην είναι με το μέρος της. Εσχάτως, γίνεται σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης του ρόστερ, αλλά η αλήθεια είναι πως τα Τρίκαλα έχουν μείνει πολύ πίσω και το χαμένο έδαφος δύσκολα καλύπτεται στα 8 ματς που απομένουν. Αντίθετα, ο Φάρος κράτησε απόσταση 2 νικών από την ζώνη και πήρε μια βαθειά ανάσα ενόψει της δύσκολης συνέχειας που τον περιμένει.

Οι φάσεις της αγωνιστικής

Ο Mike Green εκτελεί με τρίποντη βόμβα τον “too hard to die” Κόροιβο, δευτερόλεπτα πριν από την λήξη, μετά από ασίστ του Delroy James.


Μια «παλαβή» φάση από το Ρέθυμνο-Ολυμπιακός. Απλά δείτε την.

Για το αρχείο, πάρτε και το πρώτο (ever) τρίποντο του Auguste.

Extras από την 18η αγωνιστική

- Ίσως στο πιο “what the fuck” στοιχείο της αγωνιστικής, ο Ολυμπιακός κέρδισε με 86-66 το Ρέθυμνο στην Κρήτη, δηλαδή το ίδιο ΑΚΡΙΒΩΣ σκορ με το οποίο νίκησε στην έδρα του τον Άρη πριν από μόλις επτά ημέρες. Συμπτώσεις…

- Όπως αναφέραμε και στην αρχή, το τρίποντο του Zach Auguste κόντρα στον Πανιώνιο ήταν το πρώτο εύστοχο της καριέρας του, στην πρώτη του φετινή απόπειρα πίσω από το τόξο. Η πρώτη, από τις μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού φορές, που είχε επιχειρήσει τρίποντο, δίχως επιτυχία τότε, ήταν τη σεζόν 2013/14, στο NCAA ως παίκτης το Notre Dame. Στις 23 εμφανίσεις του στην TBL πέρσι με την Usak, δεν εκτέλεσε κανένα σουτ πίσω από τα 6.75μ.

- Ο Kenny Gabriel μετρά αισίως 11/12 τρίποντα (!!) στις 4 τελευταίες συμμετοχές του στο ελληνικό πρωτάθλημα, με αντιπάλους Πανιώνιο - ΓΣΛ (εντός) και Προμηθέα - ΠΑΟΚ (εκτός). Το ποσοστό του στη σεζόν, σε οκτώ παιχνίδια, αγγίζει το 60% και είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο (32%) που σημειώνει στην EuroLeague.

- Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Nikola Milutinov έχει πια 22/27 δίποντα (82%) στα 4 τελευταία παιχνίδια, αλλά και 10.8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, επιβεβαιώνοντας πως βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση, έχοντας ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του. Στο Ρέθυμνο μάλιστα, κατέγραψε season-high με 4 τάπες, ξεπερνώντας την προηγούμενη επίδοση του (2) την οποία είχε επαναλάβει σε τέσσερις περιπτώσεις φέτος.

- Μέσα στο 2018 ο Προμηθέας έχει κερδίσει ΟΛΑ τα παιχνίδια που έχει δώσει, με τις ομάδες που βρίσκονται από την τρίτη θέση και κάτω. Ηττήθηκε μόνο από τους τρεις πρωτοπόρους (ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, Λαύριο), ενώ κέρδισε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Πανιώνιο εντός και ΓΣΛ, Κύμη εκτός. Με ανάλογη αποτελεσματικότητα και στη συνέχεια της regular season, ο Προμηθέας θα συνεχίσει να κυνηγά με αξιώσεις την είσοδο του στην 4αδα.

- Η εμφάνιση του Teddy Okereafor της Κύμης κόντρα στον Προμηθέα ήταν κι η τελευταία του στην Basket League. Ο πολυδιάστατος διεθνής Βρετανος μετεγγράφηκε στην Fortitudo Bologna της ιταλικής Α2, μετά από 18 παιχνίδια στην Ελλάδα (6.9π, 3.7ρ, 3α), ομάδα η οποία κυνηγά την άνοδο στην Legabasket. Μετά από αυτή την απώλεια, ο μοναδικός "κλασσικός" χειριστής που απέμεινε στην Κύμη, είναι ο McFadden.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely