Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 17:28

Ο Κερέμ Καντέρ δεν έχει μόνο το όνομα

Από :

Το περασμένο Σάββατο ο Κολοσσός έκανε σεφτέ στην Basket League, κερδίζοντας το Λαύριο με σπουδαίο δεύτερο ημίχρονο, σε μια επικράτηση η οποία μεταξύ άλλων είχε κι έντονο το στίγμα του Κερέμ Καντέρ. Ο μικρότερος αδερφός του γνωστού και πολυσυζητημένου NBAer, Ενές, αποτέλεσε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα imports της ελληνικής λίγκας τους τελευταίους μήνες και με αφορμή την εντυπωσιακή του εμφάνιση κόντρα στους "μεταλλωρύχους", ας ξεψαχνίσουμε λίγο παραπάνω την περίπτωση του. Αξίζει το hype ή... απλά κουβαλά το «όνομα» χωρίς τη χάρη;

Πολλές είναι οι φορές όπου ο παίκτης των Boston Celtics, Ενές Καντέρ, έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη, είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε στον ευρύτερο (μπασκετικό, αλλά και πολιτικό) χάρτη. Κάτι που δεν γνώριζαν πολλοί για τον 28χρονο σταρ, είναι πως έχει έναν αδερφό που επίσης απασχολείται από το μπάσκετ. Από τις αρχές Σεπτέμβρη το μάθαμε κι εμείς στην Ελλάδα, μιας κι ο νεαρότερος (κι άγνωστος στην μεγαλύτερη μερίδα του κοινού) αδερφός του, έγινε παίκτης του Κολοσσού Ρόδου. Ήδη έχει δημιουργηθεί μια πρώτη εικόνα από το τι μπορεί να κάνει ο 25χρονος ψηλός στο παρκέ, ο οποίος με το "καλημέρα" έχει γίνει ακρογωνιαίο κομμάτι στο πλήρως ανανεωμένο ρόστερ των "γαλάζιων".

Πρώτη γεύση στο Κύπελλο

Περί τα τέλη Σεπτέμβρη, ο Κολοσσός είχε αντιμετωπίσει για το κύπελλο, σε εκτός έδρας νοκ άουτ παιχνίδια, την αναπτυξιακή ομάδα του Ολυμπιακού αρχικά, καθώς και τον Ιωνικό στη φάση των "16". Με ισάριθμες νίκες - προκρίσεις έφυγαν από το λεκανοπέδιο οι Ροδίτες, "κλείνοντας" έτσι μια θέση στα προημιτελικά του θεσμού. Μεγάλη ήταν η συνεισφορά του Καντέρ σ' αυτές τις δύο επιτυχίες της ομάδας του Ηλία Καντζούρη: 12 πόντοι με 4/6 δίποντα, 4/5 βολές (συν 4ρ, 1α, 1κλ, 12 PIR σε 21:16') κόντρα στους πιτσιρικάδες "ερυθρόλευκους" και double-double 13 πόντων (με 4/8 δίποντα, 5/6 βολές) και 13 ασίστ απέναντι στους Νικαιώτες, σε ένα 25λεπτο δράσης. Πολύτιμος αποδείχθηκε γι' αυτές τις προκρίσεις, ακόμη κι αν αυτά τα παιχνίδια δεν αποτελούσαν ουσιαστικό κριτήριο για τη σεζόν και την πορεία της, μιας και μιλάμε ουσιαστικά για αγώνες με αναγνωριστικό χαρακτήρα.

Ο απόφοιτος του Xavier φανέρωσε θετικά δείγματα γραφής στα πρώτα του εν Ελλάδι λεπτά, πιστοποιώντας πως εκείνος θα ήταν η βασική λύση στην θέση "5" των γαλάζιων, ιδίως όσον αφορά το κομμάτι του σκοραρίσματος, μπροστά από τον πιο αμυντικογενή Κονγκολέζο, Κέβιν Τούμπα. Αμφότεροι προερχόμενοι από την πάντοτε ποιοτική αγορά της ισπανικής λίγκας (ο Καντέρ ήρθε στη χώρα μας από την Μπανταλόνα κι ο αθλητικός Τούμπα μετά από τριετή θητεία στην Μούρθια), αποτέλεσαν δύο αρκετά δυνατές και σίγουρα αξιοσημείωτες κινήσεις για την ομάδα των Δωδεκανήσων, η οποία θωράκισε ιδανικά την front line της με παίκτες που αλληλοσυμπληρώνονται βάση των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών, ενώ έπαιζαν μάλιστα και σε ένα αδιαμφισβήτητα πιο ανταγωνιστικό, απαιτητικό κι εμπορικό πρωτάθλημα.

Νωθρό ξεκίνημα, σταδιακή άνοδος

Εν αντιθέσει με το κύπελλο, η εκκίνηση του Κερέμ Καντέρ στην Basket League δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με τον 25χρονο ψηλό να είναι μέτριος στην προ μηνός πρεμιέρα στο Περιστέρι. Βέβαια, πρέπει να λάβουμε υπόψη, πως μεσολάβησε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα δίχως ματς, λόγω της καθυστερημένης έναρξης της Α1. Η απόσταση του παιχνιδιού με τον Ιωνικό στην Αττική με το αντίστοιχο κόντρα στον ΓΣΠ, ήταν 24 μέρες. Η εμφάνιση του Κερέμ στο συγκεκριμένο ματς (12 πόντοι, 2/9 σουτ, 8/10 βολές, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 λάθη, 4 PIR σε 19') δεν μας... έβγαλε τα μάτια, μιας κι ο Τούρκος σέντερ ήταν αρκετά άστοχος από το πάτωμα. Οι Ροδίτες έχασαν (υπήρξε και μεγάλη ταλαιπωρία με τις πτήσεις τους) κι ο Καντέρ δεν μπόρεσε, έχοντας χαμηλό ποσοστό ευστοχίας, να επαναλάβει μια σταθερή κι αποτελεσματική εμφάνιση, σαν τις αντίστοιχες που είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα στο κύπελλο.

Ωστόσο, φαίνεται πως η απόδοση του σε εκείνη την αναμέτρηση, ήταν απλώς μια παρένθεση. Ο διεθνής με τις μικρές Εθνικές Ομάδες της γειτονικής χώρας δείχνει να ανεβάζει και πάλι στροφές, επανερχόμενος σε πιο υψηλά, κι ωφέλιμα για την ομάδα του, στάνταρ. Η εντός έδρας ήττα από το Μεσολόγγι την προηγούμενη αγωνιστική δεν τον πτόησε σε ατομικό επίπεδο (15 πόντοι, 5/10 σουτ, 4/5 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 15 PIR σε 22'), παρουσιάζοντας σημαντική ανάκαμψη. Τον ένιωσε περισσότερο η αντίπαλη άμυνα, ήταν πιο ουσιώδης, ενώ έβαλε και το πρώτο του τρίποντο στο πρωτάθλημα. Το Σάββατο που μας πέρασε, έδειξε πως πράγματι βρίσκεται ξανά σε ανοδική πορεία, με τη νίκη του Κολοσσού επί του Λαυρίου - πρώτη στη σεζόν - να φέρει σε μεγάλο βαθμό την υπογραφή του.

Ήταν μακράν της δεύτερης η καλύτερη του παρουσία στη χώρα μας, με πλούσιο απολογισμό: 23 πόντοι με 8/12 σουτ, 6/8 βολές, αλλά κι 8 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα 6 ήταν επιθετικά. Ακόμη, έγραψε από μια ασίστ και κλέψιμο, έφθειρε τους φιλοξενούμενους με 6 φάουλ, για να μαζέψει τελικά 26 μονάδες στο ranking, σε κάτι περισσότερο από 26 λεπτά συμμετοχής. Επιβλητική και πολυδιάστατη παρουσία, από την οποία πρέπει να κρατήσουμε πως για 2η διαδοχική αγωνιστική βρήκε "δίχτυ" πίσω από τα 6.75μ., που σημαίνει πως βρίσκει σταδιακά τον επιθετικό ρυθμό που χρειάζεται, καθώς και το ότι πλέον σουτάρει με σταθερά υψηλό ποσοστό από την γραμμή των βολών (78%). Ο Καντέρ δείχνει να προσαρμόζεται και να μαθαίνει ακόμη καλύτερα το νέο περιβάλλον και τους συμπαίκτες του, ανεβάζοντας λίγο λίγο παράλληλα την ατομική του συγκομιδή σε πόντους, ριμπάουντ κι όχι μόνο.

Εμπειρία από καλά πρωταθλήματα

Παρότι ολοκλήρωσε την κολλεγιακή του σταδιοδρομία μόλις το 2018, ο Καντέρ έχει κάνει ένα mini tour σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αρχικά είχε παίξει στην LNB με την Μπουργκ, η οποία του είχε προσφέρει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Δεν έμεινε πάρα πολύ στην ανατολική Γαλλία, όμως είχε προλάβει να καταγράψει 12 συμμετοχές με συμπαθητικούς αριθμούς για πρωτοεμφανιζόμενο (7.2π, 57% διπ, 3.2ρ), σε ένα υπολογίσιμο πρωτάθλημα. Έπειτα μεταπήδησε στην Λιθουανία για λογαριασμό της άσημης Τζουκίγια (16.8π, 55% διπ, 35% τριπ, 7.3ρ, 0.9κλ, 19 αγ.), εκεί όπου δε δυσκολεύτηκε να ξεχωρίσει (1ος σκόρερ στην LKL το 2019), κι ύστερα, από εκεί τον είδε και τον απέκτησε η Μπανταλόνα. Με την ισπανική ομάδα έκανε το step up σε αγωνιστικό επίπεδο, ενώ είχε την παρθενική του εμφάνιση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, παίζοντας σε 13 ματς του Eurocup (6.8π, 53% διπ, 3.8ρ), τη στιγμή που στην Liga Endesa κατέγραψε συνολικά 25 εμφανίσεις.

Όντας μέλος μιας αρκετά καλής ομάδας που συμμετείχε μάλιστα και στα ισπανικά playoffs, o Καντέρ αποτέλεσε μια τίμια εναλλακτική λύση των 10-15' στο ροτέισον των Καταλανών. Είχε 5.7 πόντους και 2.5 ριμπάουντ ως back-up στην γραμμή κρούσης. Η Ελλάδα έγινε φέτος ο τέταρτος προορισμός του από το 2018 και μετά κι ο παίκτης δείχνει να νιώθει άνετα στο νέο του ξεκίνημα. Είναι ένας ψηλός που δεν διακρίνεται τόσο για τα αθλητικά του στοιχεία ή την ταχύτητα του, όμως έχει μέγεθος (2.08μ), ξέρει μπάσκετ, έχει καλές κινήσεις και επιθετικό ρεπερτόριο. Βάζει πλάτη και έχει μπόλικη δραστηριότητα στο post, τελειώνει ικανοποιητικά τις φάσεις μέσα στην ρακέτα, ενώ έχει και τρίποντο. Διαθέτει αντίληψη, καλές τοποθετήσεις για το επιθετικό ριμπάουντ και δεν είναι λίγες οι φορές που θα ψάξει και την πάσα. Γενικά δείχνει να ακροβατεί μεταξύ του stretch και του κλασικού παίκτη ρακέτας, θυμίζοντας την αντίφαση που δημιουργούσε στα πρώτα του ματς στην Ελλάδα με το Περιστέρι, ο Μπεν Μπέντιλ. Φαίνεται να έχει το potential προκειμένου να αναπτύξει περισσότερο τα stretch στοιχεία του.

Κατά τα λοιπά, ο Καντέρ στο συγκεκριμένο επίπεδο που βρίσκεται, μπορεί να χαρακτηριστεί mobile. Κάτι τέτοιο είχε φανεί σε μεγάλο βαθμό στην Λιθουανία, αλλά και στο NCAA. Σε Ισπανία και Γαλλία λιγότερο, ωστόσο στην Ελλάδα, όπου το τέμπο και το στυλ παιχνιδιού των ομάδων γενικότερα είναι πιο αργό, μπορεί να διακριθεί. Ως αρνητικό μπορούμε να σημειώσουμε πως δυσκολεύεται εμφανώς απέναντι σε ταχύτερους αντιπάλους, καθώς και ότι συχνά δείχνει να μην διαχειρίζεται σωστά τα φάουλ που έχει να δώσει. Ενώ φαινομενικά είναι ψηλός των 30 λεπτών, μπορεί να τον δούμε να παίζει κάπου στα 20, ακριβώς επειδή θα χρησιμοποιηθεί πιο συντηρητικά λόγω φθοράς από φάουλ. Θα το ερευνήσουμε καλύτερα αυτό πάντως, όταν το δείγμα των αγώνων θα είναι μεγαλύτερο.

Αξίζει τελικά το hype;

Ο Κερέμ φαίνεται να είναι ένας decent ψηλός, αλλά με ταβάνι. Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά θα μπορούσε να παίξει παντού στην Ευρώπη κι όταν λέμε «παντού», εννοούμε σε μικρομεσαίες ομάδες όλων των μεγάλων πρωταθλημάτων που συμμετέχουν κάλλιστα και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις τύπου Eurocup ή BCL. Δεν μπορεί να σταθεί στην Μπασκόνια ή την Βαλένθια, αλλά μπορεί στην Μπανταλόνα, για παράδειγμα, όπως συνέβη πέρσι. Δεν είναι αυτό που συχνά λέμε “Euroleague material”. Σίγουρα έχει περιθώρια βελτίωσης και μπορεί στο μέλλον να διεκδικήσει καλύτερα συμβόλαια, εφόσον παρουσιάσει διάρκεια. Είναι αξιόλογος center που «παντρεύει» παλιά με σύγχρονα στοιχεία κι η λογική υπαγορεύει πως στην Α1 θα έχει παραπάνω από καλή παρουσία, η οποία ενδεχομένως να είναι το «εισιτήριο» του για να επιστρέψει σε μια ανώτερη λίγκα.

Δυστυχώς για τον ίδιο φαίνεται πως οι πόρτες μιας μεγάλης λίγκας στην οποία θα μπορούσε να έχει μόνιμα ένα καλό μεροκάματο, όπως είναι εκείνη της πατρίδας του, δείχνουν να είναι κλειστές, λόγω της γνωστής κόντρας που έχει ξεσπάσει εδώ και μερικά χρόνια μεταξύ του αδερφού του και του Ερντογάν. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κερέμ δεν ταξίδεψε στην Πόλη, πέρσι τέτοια εποχή, για να αγωνιστεί στο Νταρουσάφακα-Μπανταλόνα του Eurocup, υπό το φόβο μη συλληφθεί. Εάν δεν υπήρχε όλο αυτό, είναι δεδομένο πως ο παίκτης θα είχε βρει ομάδα στη χώρα του αμέσως μετά το κολλέγιο και θα ήταν πιο εύκολο να «αναδυθεί».

Προς το παρόν, τον βλέπουμε στα μέρη μας και μέχρι στιγμής δεν μας χαλάει καθόλου. Ίσα ίσα που είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, με τους ανθρώπους του Κολοσσού να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους αναφορικά με την ασφαλή κάλυψη της θέσης «5». Το τι θα συμβεί στο μέλλον, μοιάζει μακρινό αυτή τη στιγμή.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely