Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 10:12

Δανεικοί και συνήθως αγύριστοι

Από :

Με αφορμή την πρόσφατη μετακίνηση του Ίθαν Χαπ από τον Ολυμπιακό στην Κρεμόνα με την μορφή δανεισμού, αναρωτηθήκαμε πόσο συχνό είναι άραγε το φαινόμενο όπου οι ελληνικές ομάδες δανείζουν ξένους παίκτες και ειδικότερα σε ομάδες του εξωτερικού; Πράγματι, οι περιπτώσεις είναι σπάνιες, καθώς πιο συνηθισμένο είναι να βλέπουμε νεαρούς γηγενείς να παραχωρούνται σε ελληνικούς συλλόγους. Μπορεί ο Χαπ να έφυγε ως πρότζεκτ από τους Πειραιώτες, με την προοπτική της επιστροφής να υπάρχει στον ορίζοντα, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα, μιας και πολλές φορές οι δανεισμοί προκύπτουν όταν οι ομάδες θέλουν απλώς να ξεφορτωθούν παίκτες.

Η αλήθεια είναι πως οι φορές όπου οι "αιώνιοι" δάνεισαν ξένους παίκτες κατά τη σύγχρονη ιστορία τους (δηλαδή τα τελευταία 10-15 χρόνια) είναι ελάχιστες (κάτι που ισχύει και για την ΑΕΚ), ωστόσο θυμόμαστε πότε και ποιες ήταν αυτές, αλλά και την τελική τους κατάληξη. Σαφώς, εκείνος που ξεχωρίζει εύκολα είναι ο...

Ο "περιττός" Γιάνις Τίμα

Ο κορυφαίος σουτέρ της φετινής Χίμκι αποτέλεσε πέρσι μια ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενη περίπτωση στις τάξεις των φίλων του Ολυμπιακού. Αφενός μιλούσαν όλοι για έναν ταλαντούχο αθλητή σε παραγωγική ηλικία και με καλές συστάσεις πίσω του, αφετέρου στο παρκέ δεν κατάφερε να δικαιολογήσει με διάρκεια απόδοσης τις υψηλές του οικονομικές απολαβές. Ο Λετονός, αν κι είχε πραγματοποιήσει ορισμένες θετικές εμφανίσεις, δεν έπιασε στον Πειραιά, αφού ο ίδιος από την πλευρά του ήταν αρκετά ασταθής, ενώ κι ο Ντέιβιντ Μπλατ ενδεχομένως να μην τον διαχειρίστηκε όπως θα έπρεπε. Τον περασμένο Μάρτιο οι ερυθρόλευκοι δεν έχασαν την ευκαιρία να τον στείλουν στην Χίμκι - από τη στιγμή που πλέον είχε γίνει περιττός στο ρόστερ τους με ελάχιστη επίδραση σε αυτό - η οποία τον ήθελε για το κλείσιμο της σεζόν 2018-19.

Στη Μόσχα ο διεθνής φόργουορντ "κόλλησε" γρήγορα, βοηθώντας με ουσιαστικό τρόπο με το "καλημέρα" τη νέα του ομάδα στην VTB League. Μάλιστα, οι διψήφιες επιθετικές του επιδόσεις γίνονταν συχνά αντικείμενο συζήτησης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα του παιχνίδια με τα "μπλε". Το καλοκαίρι, όταν κι ολοκληρώθηκε ο δανεισμός ταυτόχρονα με τις υποχρεώσεις της ρωσικής ομάδας, ο Ολυμπιακός τον άφησε ελεύθερο λίγες μέρες αργότερα, σε μια μάλλον προδιαγεγραμμένη απόφαση για τον σχεδιασμό του, κι - όπως αναμενόταν - η Χίμκι δεν έχασε την ευκαιρία και προχώρησε άμμεσα στην υπογραφή του. Στα πρώτα επτά ματς της φετινής Ευρωλίγκα, ο Τίμα μετρά 12.7 πόντους με 40% στα τρίποντα συν 3.9 ριμπάουντ, 2 ασίστ κι 1.6 κλεψίματα ανά 28 λεπτά συμμετοχής, αποδεικνύοντας πως ήταν ένας καλός παίκτης που δεν αξιοποιήθηκε.

Οι νεαροί Έρτσεγκ και Σεϊμπούτις

Κατά τα πρώτα χρόνια της διοικητικής ηγεσίας των αδερφών Αγγελόπουλων, οι ερυθρόλευκοι είχαν προχωρήσει σε δύο ακόμη αξιοσημείωτους δανεισμούς παικτών. Μιλάμε φυσικά για την περασμένη δεκαετία των 00s. Αρχικά, τη σεζόν 2006-07 ο τότε 21χρονος Λιθουανός swingman, Ρενάλντας Σεϊμπούτις, είχε πάει στο Μαρούσι (28 ματς, 13.5 πόντοι, 47% στα τρίποντα, 1.9 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ), ενώ τη σεζόν 2009-10 ο 24χρονος Σέρβος πάουερ φόργουορντ, Ζόραν Έρτσεγκ, είχε δοθεί στον Πανιώνιο (22 ματς, 14.7 πόντοι, 35% στα τρίποντα, 5.6 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ).

Αν και δε συνυπήρξαν, οι πορείες τους ήταν παρόμοιες. Αμφότεροι είχαν ήδη παίξει έναν χρόνο στον Ολυμπιακό (2005-06 και 2008-09 αντίστοιχα), έπειτα παραχωρήθηκαν δανεικοί σε αθηναϊκές ομάδες κι επέστρεψαν αγωνιζόμενοι για ακόμη ένα χρόνο με τα ερυθρόλευκα. Θα έλεγε κανείς πως ο Έρτσεγκ επωφελήθηκε, αφού υπήρξε βελτίωση στο παιχνίδι του και μάζεψε αρκετές εμπειρίες με τους κυανέρυθρους, έχοντας αρμοδιότητες βασικού, αλλά δεν συνέβη το ίδιο και με τον Σεϊμπούτις, ο οποίος είχε κάνει μια επέμβαση στη μέση και δεν μπόρεσε να βρει ουσιαστικό χώρο στο ροτέισον αρχικά του Γκέρσον κι έπειτα του Γιαννάκη, κατά την επιστροφή του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο Κίτσεν κι η ιδιάζουσα περίπτωση Ντένμον

Ο Ντέργουϊν Κίτσεν αναφέρεται μέχρι και σήμερα ως μια από τις χειρότερες επιλογές ξένων του Παναθηναϊκού, στην μετά-Ομπράντοβιτς εποχή. Το καλοκαίρι του 2012 το "τριφύλλι" πάτησε το κουμπί του restart, αποκτώντας πολλούς νέους παίκτες κι ένας εξ' αυτών ήταν κι ο 26χρονος τότε Αμερικανός, ο οποίος προερχόταν από την παρθενική του σεζόν στην Ευρώπη με την Μακάμπι Ρισόν. Αν κι είχε θεωρηθεί ελπιδοφόρος, στα 18 παιχνίδια που έπαιξε σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν κατάφερε να διακριθεί, έχοντας "φτωχή" συγκομιδή από πλευράς αριθμών, με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους να αποχωρήσει. Ο Παναθηναϊκός τον παραχώρησε στην Τσεντεβίτα, με τον νεαρό κόμπο γκαρντ να πραγματοποιεί 24 εμφανίσεις στο Ζάγκρεμπ. Ούτε εκεί βέβαια κατάφερε να προσαρμοστεί και να δείξει κάτι το ιδιαίτερο και φυσιολογικά δεν επέστρεψε. Άλλωστε, ολοκληρώθηκε και το μονοετές του συμβόλαιο, με τον Παναθηναϊκό να απεμπλέκεται σχετικά εύκολα από το deal του με μια λανθασμένη μεταγραφική επιλογή.

Πολύ πιο "φρέσκια" στις μνήμες είναι πάντως η ιδιαίτερη περίπτωση του Μάρκους Ντένμον, η οποία προκάλεσε σύγχυση πριν από λίγους μήνες. Ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ που αγωνίστηκε στους πράσινους υπό τις οδηγίες του Τσάβι Πασκουάλ τη σεζόν 2017-18, την αμέσως επόμενη δεν επέστρεψε - όπως είχε προγραμματιστεί - στην Αθήνα, παρότι είχε συμβόλαιο σε ισχύ, καθώς η κινεζική ομάδα Zhejiang Golden Bulls πλήρωσε όλο το ποσό αυτού και τον απέκτησε για έναν χρόνο. Επρόκειτο επί της ουσίας για έναν άτυπο δανεισμό, καθώς ο Ντένμον αναμενόταν να επιστρέψει φέτος στο ΟΑΚΑ, μετά τη θητεία του στην Ασία. Θεωρητικά, ο παίκτης άνηκε ακόμη στον Παναθηναϊκό (αφού το πιθανότερο είναι πως προτού αναχωρήσει για την Κίνα είχε συμφωνήσει για πρόωρη ανανέωση με τον ελληνικό σύλλογο), ωστόσο η πλευρά του αθλητή φάνηκε να μην επιθυμεί την επιστροφή και τελικά ο Ντένμον όχι μόνο δεν έγινε ξανά κάτοικος της πρωτεύουσας, αλλά και παραμένει ακόμη χωρίς νέα επαγγελματική στέγη.

Οι τρεις πρόσφατες περιπτώσεις της ΑΕΚ

Τον Αύγουστο του 2015, η ΑΕΚ είχε ανακοινώσει την απόκτηση του Φιλ Σκραμπ, ενός rookie περιφερειακού με καταγωγή από τον Καναδά. Ο 23χρονος τότε παίκτης ήταν απόφοιτος του Carleton, με την ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα να του προσφέρει το πρώτο του επαγγελματικό deal, το οποίο μάλιστα ήταν διετές. Ο Σκραμπ έπαιξε σε 11 παιχνίδια σε Ελλάδα και EuroCup, έχοντας μέτρια εικόνα στον μικρό χρόνο που συνήθως αγωνιζόταν. Ήταν άπειρος και αρκετά άγουρος για να προσφέρει άμεσες λύσεις. Τον Δεκέμβριο του 2015 η ΑΕΚ τον έστειλε δανεικό στην Φρανκφούρτη. Η γερμανική ομάδα έμεινε ικανοποιημένη από την απόδοση του και στο τέλος της χρονιάς αποφάσισε να τον κρατήσει. Εν τέλει, δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα, παρέμεινε στην Γερμανία ως το 2018 και πλέον διαγράφει μια αξιόλογη καριέρα στα ευρωπαϊκά παρκέ.

Ο Νίκολα Ιβάνοβιτς, αντίστοιχα, υπέγραψε τον Ιούνιο του 2016 συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών με την Ένωση, ως ένας ταλαντούχος γκαρντ που προερχόταν από τη σερβική Μέγκα. Ο Μαυροβούνιος έμεινε στην Αθήνα ως τον Ιανουάριο του 2017 (22 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Champions League) κι έκτοτε παραχωρήθηκε στην Ορλαντίνα μέχρι την λήξη της αγωνιστικής περιόδου, προκειμένου να βρει στην Serie A τα λεπτά δράσης που δεν θα είχε πλέον στην ΑΕΚ, η οποία είχε αποκτήσει τον έμπειρο Ντόνι Μακ Γκραθ. Στην ιταλική ομάδα ήταν βασικός με 19 συμμετοχές και σχεδόν 31' κατά μέσο όρο. Ωστόσο, μετά την λήξη του δανεισμού του, οι κιτρινόμαυροι έλυσαν τη συνεργασία τους μαζί του κι εκείνος επέστρεψε ως ελεύθερος στην "αγαπημένη" του Μπουντούτσνοστ, την ομάδα που τον ανέδειξε (2011-2015) κι αγωνίζεται εκεί μέχρι και σήμερα.

Υπάρχει και μια τρίτη περίπτωση, ξεχωριστή από τις δύο που προαναφέραμε. Είναι εκείνη του Έντιν Άτιτς, ο οποίος πήγε δύο φορές δανεικός (τον Ιανουάριο του 2016 στην Σπαρς Σαράγεβο και ολόκληρη τη σεζόν 2016-17 στα Τρίκαλα), όμως επέστρεψε και έπαιξε στην ΑΕΚ. Μετά τα "αγροτικά" του, ο Βόσνιος φόργουορντ αποτέλεσε μέλος του ρόστερ της ομάδας κατά τη "χρυσή" σεζόν 2017-18, όντας κυρίως 12ος παίκτης στο ροτέισον, καταγράφοντας πάντως 7 εμφανίσεις στο BCL κι ακόμη 13 στην Basket League. Ο νυν 22χρονος swingman δεν μακροημέρευσε παραπάνω στους κιτρινόμαυρους πάντως, καθώς παρότι έμεναν ακόμη τρία χρόνια στο συμβόλαιο του (είχε υπογράψει 6ετες!), μετακόμισε πέρσι στο Βελιγράδι για λογαριασμό της Μέγκα.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely