Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 09:51

Newcomers της Ευρωλίγκα - 2: Βαλένθια και Άλμπα

Από :

Βαλένθια και Άλμπα Βερολίνου, δύο ομάδες που λίγους μήνες νωρίτερα προσέφεραν μέσω των τελικών του EuroCup ένα sneak peek από την EuroLeague της περιόδου 2019-20, ανέβηκαν ταυτόχρονα κατηγορία, επιστρέφοντας σε μια λίγκα την οποία γνωρίζουν πια καλά ως οργανισμοί, λόγω των πρότερων εμπειριών τους. Αμφότερες οι ομάδες διατήρησαν πολλά βασικά κομμάτια των περσινών ρόστερ τους και τα πρώτα δεδομένα αναφορικά με την δυναμική τους μοιάζουν να είναι λίγο - πολύ ξεκάθαρα (σε αντιδιαστολή με άλλες ομάδες της Ευρωλίγκα, όπου άλλαξαν πολλά πράγματα).

Βαλένθια

Αρχίζοντας με την Βαλένθια, και προτού περάσουμε στις επιμέρους κατηγορίες που την αφορούν, αξίζει να αναφερθεί πως η ισπανική ομάδα διαθέτει ένα αρκετά έμπειρο ρόστερ (10 από τους 14 παίκτες της έχουν παίξει ξανά στην Ευρωλίγκα), με τον Σαν Εμετέριο των 163 συμμετοχών σε 8 σεζόν στην λίγκα να αποτελεί εξέχουσα φυσιογνωμία από πλευράς παραστάσεων και βιογραφικού. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου προσεγγίζει τα 28.2 έτη, με τον ρούκι (ως head) κόουτς Χάουμε Πονσαρνάου να έχει στη "μηχανή" του κάμποσες μονάδες που γνωρίζουν καλά αυτά τα δύσκολα κατατόπια.

Ο καλύτερος παίκτης

Καμία πρωτοτυπία στη συγκεκριμένη κατηγορία, αφού ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς παραμένει στην "πρώτη γραμμή" του ρόστερ της ισπανικής ομάδας για άλλη μια σεζόν. Ο 28χρονος Μαυροβούνιος βρίσκεται στην Βαλένθια από το 2012, έχοντας συνδέσει ουσιαστικά το όνομα του με τη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου. Θεωρητικά ο έμπειρος ψηλός θα μπορούσε εύκολα να έχει πάρει μεταγραφή σε μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κλαμπ εδώ και χρόνια, παρ' όλα αυτά έχει επιλέξει να είναι "σημαία" των "Taronjas". Παίκτης που έχει δώσει πολλάκις διαπιστευτήρια της ποιότητας - συνέπειας του, προσφέροντας σταθερά 10+ πόντους και 5+ ριμπάουντ ανά παιχνίδι στην Βαλένθια κι αποτελεί, πέρα από ηγετική μορφή και βασικό επιθετικό πόλο, τον αρχαιότερο παίκτη της ομάδας.

Η καλύτερη μεταγραφή

Πέντε προσθήκες έκανε μέσα στο καλοκαίρι η Βαλένθια, χωρίς να υπάρχει κάποιο μεγάλο όνομα μεταξύ αυτών. Δεν ξέρουμε ποια θα αποδειχθεί η καλύτερη σε βάθος χρόνου, αλλά η εκ προοιμίου πιο χρήσιμη - απαραίτητη φαίνεται να είναι αυτή του Μορίς Εντούρ. Ο πρώην tweener της UNICS αναμένεται να δώσει στο σύνολο αθλητικότητα, η οποία βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα. Ένας γρήγορος ψηλός που παίζει και στις δύο θέσεις της frontline, έχει ένταση και μπορεί να προσφέρει πολλές αμυντικές λύσεις, ιδίως από αέρως. Ο Σενεγαλέζος επιστρέφει στην Ευρωλίγκα (είχε ένα σύντομο πέρασμα από την Ρεάλ Μαδρίτης τη σεζόν 2015-16) όντας πλέον πιο "περπατημένος" και μυημένος στα ευρωπαϊκά κατατόπια, με την Βαλένθια να προδσωκά πως "τσίμπησε" έναν ρολίστα πολυτελείας.

Θα μας αρέσει να βλέπουμε...

Τις συνεργασίες του Κίνο Κολόμ με τους ψηλούς της ομάδας. Ο πολύπειρος παίκτης με καταγωγή από την Ανδόρρα είναι ένας παλαιάς κοπής pass-first άσσος, ο οποίος ξέρει πώς να "φτιάξει" τους συμπαίκτες του. Εδώ και αρκετές σεζόν έχει σταθερά 6+ ασίστ κατά μέσο όρο στα παιχνίδια του, ανεξαρτήτως ομάδας. Άρτιος πασέρ που δίνει ισορροπία σε ένα σύνολο και συν τοις άλλοις είναι καλός χειριστής του τέμπο. Τόσο στην UNICS, όσο και στην Μπαχτσεσεχίρ, χάρισε ουκ ολίγες εντυπωσιακές ασίστ, που σε έκαναν ώρες ώρες να απορείς για τον λόγο που δεν βρίσκεται αυτός ο παίκτης στην EL. Όταν οι δημιουργικές του βραδιές συνδυάζονταν κι από σκορ, με τον ίδιο να κινείται σε ρυθμούς double-double, η αντιμετώπιση του ήταν δύσκολη για τις αντίπαλες άμυνες.

Όπως εδώ για παράδειγμα:

Προσέξτε αυτόν

Και τον Βάνια Μαρίνκοβιτς, αλλά και τον Τζόρνταν Λόιντ. Αμφότεροι είναι σούτινγκ γκαρντ, ο μεν πρώτος (22χρ, 1.98μ.) προϊον της Παρτίζαν, όπου κατά τις πρώτες ημέρες της θερινής περιόδου "ακουγόταν" για διάφορες ομάδες, μεταξύ αυτών κι ο Ολυμπιακός. Παίζει και στην θέση "3", είναι ένας κλασικός σκόρερ με έφεση στα βασικά, όμως θα λέγαμε πως στην Ευρωλίγκα θα χρειαστεί το χρόνο του. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε σε βάθος χρόνου αν μπορεί να αναδειχθεί, καθώς φέτος μετά από αρκετά χρόνια δε θα βρίσκεται στο περιβάλλον του Βελιγραδίου, που του εξασφάλιζε πολλές επιθετικές πρωτοβουλίες κι αρκετή ελευθερία κινήσεων.

Από την άλλη, ο Αμερικανός (26χρ, 1.93μ.) είναι περισσότερο combo παρά swingman και πέρσι βρισκόταν στο ρόστερ των Raptors. Ήταν στην καλύτερη πεντάδα της G League, συμμετέχοντας συστηματικά στην farm team των πρωταθλητών, ενώ διαθέτει κι εμπειρία από την Ευρώπη, καθώς τη σεζόν 2017-18 έπαιζε στο Ισραήλ για λογαριασμό της Χαποέλ Εϊλάτ. Ένας ακόμη πρωτοεμφανιζόμενος στην λίγκα, ο οποίος άφησε τις ΗΠΑ για την γηραιά ήπειρο. Η λογική λέει πως η Βαλένθια τον απέκτησε για να ηγηθεί στο backcourt και φανταζόμαστε πως θα αξιοποιήθει με αντίστοιχο τρόπο όπως ο Έρικ Γκριν, στην προηγούμενη παρουσία της ομάδας στην EL.

Πρόβλεψη

Από το μιλένιουμ κι ύστερα, η Βαλένθια είναι μια παραδοσιακή δύναμη του EuroCup (4 κατακτήσεις) με ορισμένες "σκόρπιες" πλην συμπαθητικές παρουσίες στην EuroLeague. Πιο συγκεκριμένα, έχει παίξει συνολικά τέσσερις φορές σε αυτήν, όμως μόλις μια (σεζόν 2010-11) κατάφερε να φτάσει ως τα προημιτελικά. Η γενικότερη εικόνα που πάντα άφηνε ήταν μιας ανταγωνιστικής ομάδας που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, ιδιαίτερα στην έδρα της, όχι πάντως ικανής για κάτι μεγάλο. Την ίδια αίσθηση περίπου μας δίνει και φέτος, πόσο δε μάλλον από τη στιγμή που οι contenders της πρώτης οκτάδας δείχνουν να είναι πιο πολλοί από ποτέ. Άρα λοιπόν αναμένουμε μια ομάδα που θα είναι τίμια, ειδικότερα στο ξεκίνημα καθώς έχει κρατήσει τον έμπειρο κορμό της, ενδεχομένως να κάνει και κάποιες εκπλήξεις, αλλά η κατάταξη πιθανότατα θα την βρει κάτω από την 10η θέση.

Depth Chart

'Αλμπα

Συνεχίζουμε με την Άλμπα Βερολίνου, η οποία ήταν η μεγάλη αντίπαλος της Βαλένθια στην τελική φάση του περσινού EuroCup. Μια ομάδα με αρκετά "ισπανικά" στοιχεία στο παιχνίδι της, όσον αφορά τη ταχύτητα και τον ρυθμό, καθοδηγούμενη από τον Αΐτο Ρενέσες. Οι Γερμανοί ήταν δευτεραθλητές και στην Bundesliga, και παρά το γεγονός πως εν τέλει δεν εξαργύρωσαν την τρομερή σεζόν τους με κάποιον τίτλο, επιστρέφουν στην Ευρωλίγκα μετά από τέσσερις χρονιές στο EuroCup. Αυτή θα είναι η 9η παρουσία των Άλμπατρος στην EL από το 2000 και μετά, με ένα αρκετά νεανικό ρόστερ 25.1 ετών (μόλις ένας παίκτης με "πατημένα" τα 30, ο Λιουκ Σίκμα) να συνοδεύει την επανεμφάνιση τους.

Ο καλύτερος παίκτης

Δεν είναι εύκολο να δώσουμε τον εν λόγω τίτλο σε κάποιον παίκτη, καθώς η Άλμπα του Ρενέσες παρουσίαζει αρκετή ισορροπία στο υλικό της. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι παίκτες, όπου ο καθένας γνωρίζει κι αποδέχεται τον ρόλο του, κάνοντας την δουλειά με βάση το συμφέρον του συνόλου. Παρ' όλα αυτά, εκείνος που ποιοτικά δείχνει να ξεχωρίζει είναι ο Ρόκας Γκιεντράιτις, ο Λιθουανός φόργουορντ που πέρσι "κουβαλούσε" επιθετικά σε πολλές περιπτώσεις την ομάδα του. Ο άλλοτε παίκτης της Ρίτας έκανε το step up (14.8π, 42% τριπ, 4.1ρ στο EuroCup) και πλέον καλείται, σε μια νέα πρόκληση για την καριέρα του, να μεταφέρει το παιχνίδι του σε μια πιο απαιτητική και σκληρή λίγκα. Ο ρόλος του αναμένεται να είναι εξαιρετικά κρίσιμος και φέτος, καθώς η Άλμπα δεν προχώρησε σε μεγάλες δομικές αλλαγές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η καλύτερη μεταγραφή

Σε θεωρητικό επίπεδο, είναι ο 26χρονος Σουηδός διεθνής, Μάρκους Έρικσον. Παίκτης που την περασμένη σεζόν, την πρώτη "γεμάτη" του ουσιαστικά στην Ευρωλίγκα (29 συμμετοχές, 19' κατά μέσο όρο), άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις ως επιθετική αιχμή (10.4π, 49% διπ, 42% τριπ, 94% βολές) στην Γκραν Κανάρια. Σταθερός και συνεπής σουτέρ πίσω από τα 6.75 μέτρα, "τιμώρησε" αρκετές άμυνες (για παράδειγμα, 24π με 6/10 τρίποντα κόντρα στον Ολυμπιακό, 28π με 5/11 με το Μιλάνο και 23π με 5/8 με την Νταρουσάφακα) κι επιβεβαίωσε την εκτελεστική του δεινότητα σε πολλά ματς της περασμένης περιόδου. Είναι φανερά ανεβασμένος σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού σε σχέση με την εποχή που κατείχε μικρότερης εμβέλειας ρόλους στην Μπαρτσελόνα, ενώ πλέον έχει αποκτήσει και εμπειρίες. Πολύ "σίγουρη" κίνηση από την Άλμπα, η οποία βάζει στα φτερά της μια άκρως αξιόπιστη μονάδα που λέγεται πως απασχόλησε αρκετά ακόμη κλαμπ της λίγκας.

Βέβαια, πρέπει να σταθούμε και στον Τάιλερ Καβάνο, ένα τεσσάρι 25 ετών που τις δύο τελευταίες σεζόν ακροβατούσε μεταξύ NBA και αναπτυξιακής λίγκας. Έπαιξε στους Atlanta Hawks κυρίως (39 παιχνίδια) και λιγότερο στους Utah Jazz (11 παιχνίδια) και γενικώς ήταν ένας από τους πολλούς παίκτες που το φετινό καλοκαίρι άφησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ευρώπη. Πρόκειται για μια εκ πρώτης όψεως ενδιαφέρουσα περίπτωση, για την οποία ωστόσο θα πρέπει να αφήσουμε το χρόνο να κάνει την δουλειά του.

Θα μας αρέσει να βλέπουμε...

Γενικώς θα μας αρέσει να βλέπουμε την γερμανική ομάδα που, όπως έχουμε επισημάνει ξανά, είναι ούτως ή άλλως fun to watch υπό τη τεχνική ηγεσία του Ρενέσες, καθώς πρόκειται για ένα σύνολο που προτιμά το up tempo παιχνίδι. "Τρέχει" το γήπεδο και δίνει μεγάλη έμφαση στην παραγωγή ποιοτικών plays και κατ' επέκταση την επιθετική της παραγωγικότητα. Κατά την περσινή σεζόν σε πολλά παιχνίδια προσέφερε θέαμα και ανέβαζε σε υψηλά επίπεδα το σκορ. Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις, προκειμένου η προσαρμογή στην λίγκα να είναι πιο ήπια, αλλά η φιλοσοφία παραμένει η ίδια, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ.

Α, και κάτι ακόμη. Iso plays αλλά και επίδειξη αλτρουισμού από τον Πέιτον Σίβα, τον Αμερικανό παίκτη που τον περασμένο Ιούνιο απασχολούσε για αρκετές μέρες το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Ακούγεται οξύμωρος ο συνδυασμός, ωστόσο ο 29χρονος Αμερικανός διαθέτει ισορροπία στο παιχνίδι του και συνήθως προσφέρει ένα ελκυστικό αποτέλεσμα.

Προσέξτε αυτόν

Μάρτιν Χέρμανσον! Η καριέρα του Ισλανδού γκαρντ βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια, αρχικά με την Σαλόν-Ρεμς στην Γαλλία και πέρσι με την Άλμπα, στην πρώτη του σεζόν στο Βερολίνο. Είναι 25 ετών κι η φετινή χρονιά θα είναι μια ευκαιρία για τον ίδιο, προκειμένου να "ακουστεί" λίγο περισσότερο το όνομα του. Πρόκειται για έναν αρκετά ώριμο και μετρημένο περιφερειακό, ο οποίος είναι αξιόπιστος χειριστής - παρότι δεν είναι κατ' εξοχήν point guard - και συνεισφέρει από την θέση "2" τόσο σε σκορ όσο και σε δημιουργία (12.7π με 41% τρίποντο και 4.7 ασίστ στο EuroCup). Τους τελευταίους μήνες αποτελεί πρακτικά το άλτερ έγκο του Πέιτον Σίβα, με τους δυό τους να έχουν "δέσει" εξαιρετικά, συνθέτοντας ένα πολύ καλό backcourt παρά το δεδομένο έλλειμα μεγέθους (βέβαια αυτό στην Ευρωλίγκα είναι σοβαρό μειονέκτημα).

Πρόβλεψη

Μετά από μια μεταβατική διετία (2015-2017), η Άλμπα έδειξε να πατά και πάλι γερά στα πόδια της από τη στιγμή που έδωσε τα κλειδιά στον Ρενέσες. Έκανε σημαντικά βήματα προόδου, προσέγγιζε ξανά τους στόχους της, έβγαλε "δικούς της" παίκτες κι έπαιζε συχνά ωραίο μπάσκετ. Ο ρεαλιστικός της στόχος για φέτος είναι πρακτικά να συνεχίσει να εξελίσσεται, ανεξαρτήτως του ποια θέση θα λάβει τελικά στην Ευρωλίγκα. Η συμμετοχή της στην διοργάνωση είναι μια ευκαιρία για να παραταθεί αυτό το έργο. Επομένως, αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι μια ομάδα με ταβάνι μεν, αλλά με κίνητρο για την ανάδειξη δε - ως επί το πλείστον σε ατομικό επίπεδο - κι... όπου την βγάλει.

Depth Chart

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely