Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 08:31

Πάντερ πάντα από παντού

Από :

Ανήμερα της απόρριψης της προσφυγής του Ολυμπιακού από το ΑΣΕΑΔ, η ερυθρόλευκη ΚΑΕ ανακοίνωσε την πρώτη επίσημη μεταγραφή της νέας χρονιάς, τον Κέβιν Πάντερ, δείχνοντας ότι ακολουθεί τον προγραμματισμό της. Ο παίχτης πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα με το Λαύριο, στη συνέχεια μεταπήδησε στην Αντβέρμπ, τη Ρόζα και με τις εμφανίσεις του κέντρισε το ενδιαφέρον της ΑΕΚ, βοηθώντας την σημαντικά να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας και το Champions League.

Το προηγούμενο καλοκαίρι εφυγε από τη χώρα μας για την Ιταλία και συγκεκριμένα την ιστορική Βίρτους Μπολόνια, οπου υπό τις οδηγίες του Σάσα Τζόρτζεβιτς έφτασε ξανά στην κατάκτηση του Champions League. Η ανάδειξη του σε MVP της διοργάνωσης ήταν η απόλυτη επιβράβευση, αναγνώριση των όσων παρουσίασε μες στο παρκέ. Κατάφερε να εξελίξει πολύ βασικά στοιχεία του παιχνιδιού του και αυτό αποτέλεσε το διαβατήριο για τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Πάμε όμως να αναλύσουμε παρακάτω τι μπορεί να προσφέρει σε μια λειψή περιφερειακή γραμμή, όπως είναι μέχρι αυτή τη στιγμή εκείνη των ερυθρόλευκων.

Θετικά

• Μακρινό σουτ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους σουτέρ που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Για του λόγου το αληθές, τέλειωσε τη σεζόν στο Champions League με 16 πόντους μέσο όρο και 41,8% στο τρίποντο. Το θετικό είναι ότι δεδομένα ο Ολυμπιακός χρειάζεται αυτό το σουτ και δίπλα του θα υπάρχει κάποιος δημιουργός που θα τον αποφορτίσει από αυτό το ρόλο. Είναι εξαιρετικός σουτέρ μετά από ντρίμπλα, το λεγόμενο pull up, που μπορεί να το πραγματοποιήσει και από αριστερά (κατά βάση) και από δεξιά.

 

Για τους δεξιόχειρες βολεύει καλύτερα να κινηθούν και να εκτελέσουν μετά από αριστερή ντρίμπλα καθώς βοηθάει και δεν αλλοιώνει τη μηχανική του σουτ. Εκτελούν οι αθλητές πιο γρήγορα. Είναι ένας παίχτης που μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του, στοιχείο πολύ σημαντικό, θυμίζοντας Έρικ Γκριν.

Επίσης είναι πολύ καλός και σε catch n’ shoot καταστάσεις, χτυπώντας στη weak side και την close out άμυνα. Γενικά θα τον δεις να κινείται διαρκώς μακριά από τα screen, για να βρει λίγο χώρο για το σουτ του. Επειδή οι αμυνόμενοι φοβούνται το μακρινό του σουτ και στα screen τον κυνηγούν με άμυνα "σκιά" , ο ίδιος χρησιμοποιεί curl κυρίως, για να ελευθερωθεί για mid-range σουτ.

 

• Στη φετινή Μπολόνια που υπήρχαν πολλοί καλοί περιφερειακοί παίχτες, δεν δίστασε να βγει μπροστά και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Δεν λέμε ότι το ίδιο θα γίνει και στον Ολυμπιακό και θα είναι ο ηγέτης, ωστόσο είναι ένας παίχτης με άγνοια κινδύνου, με μπασκετικό θράσος και ικανότητα, που μπορεί να βγει μπροστά όταν τον χρειαστεί η ομάδα. Τα δύο τελευταία χρόνια μας έδειξε ότι προσαρμόζεται εύκολα στο ρόλο που τον προορίζει ο προπονητής και αυτό δείχνει την νοοτροπία του Πάντερ.

• Αν και μόλις 1.90 σε ύψος, εξαιτίας της αθλητικότητας του βοηθάει στον τομέα των ριμπάουντ. Δεν θα τον δεις να μην ασχολείται με αυτό το κομμάτι. Είναι παιδί που πηγαίνει στις φάσεις και συνεισφέρει. Επιπλέον στο κομμάτι άμυνα, έχει μεγάλα άκρα και έκρηξη και μπορεί να πιέσει καλά τη μπάλα. Ωστόσο στην άμυνα θα συναντήσουμε αλλά θέματα που θα αναλύσουμε μετά.

Αρνητικά

• Το πιο βασικό από όλα είναι η έλλειψη εμπειρίας από το υψηλότερο επίπεδο μπάσκετ στην Ευρώπη. Είναι πολύ δύσκολη η μετάβαση σε αυτό το κομμάτι και θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής. Αν και το θετικό είναι ότι έκανε πρωταθλητισμό με την ΑΕΚ και τη Βίρτους στο Champions League, η Euroleague είναι ένα διαφορετικό πρωτάθλημα και θα χρειαστεί να βελτιώσει κάποια στοιχεία για να ανέβει επίπεδο.

• Ο Κέβιν Πάντερ είναι δυάρι. Ο Κέβιν Πάντερ είναι δυάρι. Ο Κέβιν Πάντερ είναι δυάρι. Θα λέτε τι με έπιασε. Επουδενί δεν μπορεί να αγωνιστεί στη θέση τρία σε αυτό το επίπεδο, όπως προσπαθούν να μας παρουσιάσουν κάποιοι από χτες που ανακοινώθηκε. Όπως τόνισε σε συνέντευξη του ο κόουτς Σερέλης, ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε, παίζει αποκλειστικά στο δυο. Οπότε στο σύγχρονο μπάσκετ που είναι απαραίτητο ένας αθλητής να είναι διπλοθεσίτης, ο Πάντερ δεν ανταποκρίνεται επουδενί στη θέση τρια. Σε μικρά διαστήματα με πολύ χαμηλό σχήμα ίσως χρησιμοποιηθεί, αλλά συστηματικά με τίποτα.

• Μπορεί να είναι καλά προπονημένος και αθλητικός, ωστόσο οι άμυνες με επαφές που θα συναντήσει στην Euroleague δεν είναι το φόρτε του. Χρειάζεται να δυναμώσει το πάνω μέρος του κορμιού του για να μην υστέρει σε φάσεις στο low post αν βρεθεί. Επιπρόσθετα, στην ομαδική άμυνα πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο που αντιδρά και δίνει βοήθειες στις περιστροφές, γιατί ως γνήσιος Αμερικανός και σκόρερ δεν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι παιχνιδιού.

• Τέλος, σπάνια θα τον δούμε να διεισδύει στο αντίπαλο καλάθι. Δεν του αρέσουν οι επαφές ή τα drive. Θα επιδιώξει να πάει κυρίως από δεξιά για lay up ενώ από αριστερά θα χρησιμοποιήσει floater με το καλό του χέρι.

 

Το αριστερό του drive δεν το εμπιστεύεται ιδιαιτέρως και για αυτό δεν είναι παίχτες που θα κερδίσει πολλά φάουλ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Επίλογος

Η επιλογή του Πάντερ από τον κόουτς Μπλατ δείχνει ολόσωστη, αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά με την υπόλοιπη στελέχωση. Ένας τέτοιος guard έλειπε από το περυσινό ρόστερ και σίγουρα θα προσφέρει λύσεις μες στη χρονιά, αρκεί να υπάρχει το ανάλογο backcourt support. Δίπλα του πρέπει να προστεθεί ένας άσσος με μέγεθος, δημιουργία και σκόρερ. Ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει προσεκτικές επιλογές στη συνέχεια για να μην γίνει το ίδιο λάθος με τη στελέχωση σε σχέση με περυσινή χρονιά. Κόνιαρης-Γκος (δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα μείνει) - Σπανούλης- Πάντερ; Σίγουρα χρειάζεται μια πολύ καλή προσθήκη στα guards, για να μην πω δύο κιόλας, αναλόγως το τι θα γίνει με τον Γκος. Γενικά η επιλογή χαρακτηρίζεται value for money, καθώς εξοικονομούνται χρήματα για να δοθούν στον παίχτη που θα αναλάβει τη μπαγκέτα στην περιφέρεια.

Bonus

Ένα βίντεο για τον Κέβιν Πάντερ από το φίλο Βαγγέλη Στελλάκη στο κανάλι του στο YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=ThQDiurijqQ

Ένα ακόμη βίντεο από τα workout του Κέβιν Πάντερ για το NBA Draft του 2016. https://www.youtube.com/watch?v=LWqjf8NDZg8

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « H νέα θέα του Προμηθέα And the wild card goes to ... Zenit! »

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely