Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 10:51

Ευρωλίγκα: Στατιστικά προσέλευσης, RS '18-'19

Από :

Μεγάλη πτώση, της τάξης των 340 εισιτηρίων ανά αγώνα, το όλον άνω των 80.000 θεατών συνολικά, σημείωσε η προσέλευση του κοινού στους αγώνες της Ευρωλίγκα για τη σεζόν 2018-19, την τρίτη με το νέο φόρματ διεξαγωγής και την παρουσία 16 ομάδων με σύστημα round robin (όλοι εναντίον όλων).

Ενώ πέρυσι είχε σημειωθεί μικρή άνοδος της τάξης των 22 φιλάθλων ανά αγώνα, σε μέσο όρο φέτος η πτώση ήταν κατακόρυφη και μάλιστα θα ήταν (πολύ) μεγαλύτερη αν δεν προέκυπτε το εντυπωσιακό φινάλε του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα και τα σταθερά sold out της Ζαλγκίρις στη Zalgirio Arena του Κάουνας.

Για την πτώση τα αίτια είναι ολοφάνερα. Η έλλειψη εμπορικών αντιπάλων, αφού οι τρεις νέες ομάδες της διοργάνωσης, η πρωτάρα Γκραν Κανάρια, η Μπούντουτσνοστ που επέστρεψε μετά από 15 χρόνια και η Νταρουσάφακα δεν κατάφεραν τόσο να κάνουν μία αξιοπρεπή πορεία, όσο και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των φιλάθλων τους. Οι αριθμοί λένε μόνο την αλήθεια, αφού οι τρεις αυτές ομάδες βρέθηκαν στις τρεις τελευταίες θέσεις, έχοντας λιγότερα από 5.000 εισιτήρια μέσο όρο. Η Νταρουσάφακα μάλιστα με μόλις 2.689 εισιτήρια μέσο όρο, 3η χειρότερη στη διοργάνωση από το 2010 μέχρι σήμερα, μετά τα 1.949 της πολωνικής Τούροβ το 2014-15 και τα 2.313 της ρωσικής Νίζνι Νόβγκοροντ την ίδια σεζόν. Να σημειωθεί, δε, ότι η Νταρουσάφακα όπως βλέπετε και στον σχετικό πίνακα κατέγραψε και τα 10 χειρότερα ρεκόρ προσέλευσης στη σεζόν!

Αναλύοντας τα δεδομένα ανά ομάδα η Ζαλγκίρις Κάουνας και ο Παναθηναϊκός ήταν αυτές που έκαναν τη διαφορά. Μάλιστα με τις επιδόσεις τους μπήκαν στην πρώτη 10αδα των καλύτερων μέσων όρων της δεκαετίας! Η Ζαλγκίρις έσπασε το ρεκόρ του Ερυθρού Αστέρα με τα 14.725 εισιτήρια και τα συνολικά 10 sold out (σε 15 εντός έδρας αγώνες...), ενώ ο Παναθηναϊκός έκανε ρεκόρ 10ετίας με τα 12.153.

Οι δύο αυτές ομάδες μοιράστηκαν και τις καλύτερες επιδόσεις (οι τέσσερις πρώτες για τον Παναθηναϊκό, οι επόμενες από τη Ζαλγκίρις) και βρέθηκαν πολύ μπροστά από τις υπόλοιπες και από τον μέσο όρο της σεζόν (8.003), τον οποίο ξεπέρασαν οι μισές ομάδες της διοργάνωσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σχετική λίστα με τους πιο εμπορικούς αντιπάλους. Το πόσα εισιτήρια «έκοψαν» ως φιλοξενούμενες δηλαδή οι 16 ομάδες της διοργάνωσης. Η μάχη για την κορυφαία κράτησε μέχρι την τελευταία αγωνιστική, με την ΤΣΣΚΑ να «κερδίζει» τον τίτλο από τη Ρεάλ. Βλέπουμε ότι στο Top-3 βρίσκονται δύο πολύ δυνατά brand name στον παγκόσμιο αθλητισμό, ενώ αξίζει να επισημανθεί η 4η θέση του Ολυμπιακού πολύ μπροστά από τον 7ο Παναθηναϊκό (σχεδόν 2.200 περισσότερα εισιτήρια).

Πιο αντιεμπορικές ομάδες ήταν φυσικά Νταρουσάφακα, Μπούντουτσνοστ και Γκραν Κανάρια, αφού τα ονόματά τους φιγουράρουν κατά κόρον και στα αρνητικά ρεκόρ σεζόν των άλλων ομάδων ως γηπεδούχοι.

Όσο για τους κερδισμένους της σεζόν; Ζαλγκίρις, Παναθηναϊκός και Εφές συνέχισαν να καταγράφουν άνοδο σε σχέση με τη σεζόν 2016-17. Η Εφές που άλλαξε γήπεδο, αφού άφησε το Αμπντί Ιπεκτσί και πήγε στο πιο χλιδάτο Σινάν Ερντέμ, είδε αμέσως τη διαφορά και κεφαλοποίησε την επιστροφή του κόσμου της με την πρόκριση στα πλέι-οφ, ενώ πέρυσι θυμίζουμε είχε καπαρώσει από νωρίς την τελευταία θέση.

Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζει σταθερά η ΤΣΣΚΑ Μόσχας που έχει χάσει σχεδόν 1.100 φιλάθλους ανά αγώνα σε σχέση με το 2016-17 ενώ ο Ολυμπιακός συνέχισε να χάνει κόσμο, όπως και Ρεάλ και Φενέρ. Η δε Αρμάνι Μιλάνο φέτος είχε άνοδο 1.400 άτομα ανά αγώνα, αλλά και πάλι δεν έφτασε την προ τριετίας επίδοσή της.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely