Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 00:33

Μπασκόνια - ΠΑΟ, Game 1: Αστοχίες.

Από :

Ο Στηβ Γιατζόγλου είχε πει κάποτε, μεταφράζοντας τη φράση "It ain't over, until the fat lady sings", ότι τίποτα δεν τελειώνει αν δεν βγει η χοντρή να τραγουδήσει. Πόσο μάλλον αν μιλάμε μόλις για το πρώτο ματς μιας σειράς πέντε παιχνιδιών, όπου η διαφορά δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Η Μπασκόνια μόλις κέρδισε με εμφατικό τρόπο την πρώτη μάχη, αλλά και με έναν πόντο να κέρδιζε το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Φαντάζομαι ότι οι φίλοι του Παναθηναϊκού θα είναι απογοητευμένοι και μάλλον οι περισσότεροι θα πνέουν τα μένεα έιτε κατά του Τζόρτζεβιτς, είτε κατά κάποιων παικτών, αλλά πριν βγάλεις συμπεράσματα κάτσε να δούμε τι μας λένε οι αριθμοί του αγώνα και αν υπάρχει λόγος για αισιοδοξία.

 

Τι λένε οι αριθμοί:
Όπως πάντα για να κάνουμε την ανάλυση θα βασιστούμε στους 4 παράγοντες του Dean Oliver που είχαμε αναπτύξει παλιότερα και πιο συγκεκριμένα ο πίνακας με τα ποσοστά και πως αυτά μεταφράζονται είχε επεξηγηθεί επίσης παλιότερα με αφορμή έναν άλλο αγώνα του Παναθηναϊκού, αυτόν κόντρα στη Νταρουσάφακα. 

Επιθέσεις (Plays):
Όπως φαίνεται από τον πίνακα παραπάνω η Μπασκόνια έκανε 7 λιγότερες επιθέσεις! Ναι, δεν είναι τυπογραφικό λαθος και για να στο πω και με μια θετική χροιά ο Παναθηναϊκός έκανε 7 (επτά) επιθέσεις παραπάνω! Βλέποντας κάποιος την άνετη επικράτηση των Βάσκων μάλλον είναι κάτι που δεν το περιμέναμε, όμως η ομάδα του Παναθηναϊκού κέρδισε ένα επιθετικό ριμπάουντ (15 Vs 14) παραπάνω από τους Βάσκους και έκανε μόλις 8 λάθη (έναντι 14 των Βάσκων). Ειδικά η διαφορά στα λάθη είναι εντυπωσιακή αν αναλογιστούμε ότι στη φάση του Top 16 ο Παναθηναϊκός έκανε κατα ΜΟ 14.1 λάθη (στοιχεία από το Gigabasket) και σε ένα τόσο κρίσιμο ματς απέναντι σε μια ομάδα που τον πίεσε πολύ στην περιφέρεια, έκανε μόλις 8 λάθη.
ΝΙΚΗΤΗΣ: Παναθηναϊκός

Ρυθμός (Pace):
Πριν από το ματς, στην ανάλυση που είχε κάνει ο Γιώργος είχαμε δει ότι η ομάδα του Περάσοβιτς είναι μια ομάδα που βασίζεται στην καλή άμυνα και το γρήγορο παιχνίδι. Οι αγώνες της είχαν κατα ΜΟ 74.7 κατοχές, ενώ αντίστοιχα η ομάδα του Τζόρτζεβιτς προτιμούσε το πιο αργό παιχνίδι και ο ΜΟ κατοχών στους αγώνες της ήταν 71.3. Όπως βλέπουμε στον πίνακα το Pace του αγώνα ήταν 68.3, δλδ οι πράσινοι κατόρθωσαν να ρίξουν σε μεγάλο βαθμό το τέμπο του αγώνα και να παίξουν σε έναν ρυθμό που τους βόλευε. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και αμυντικά η ομάδα της Βιτόρια τα πήγε πολύ καλά (όπως θα δούμε και παρακάτω), λίγες φορές κατόρθωσαν οι παίκτες να βγούνε στον αιφνιδιασμό. Θεωρώ ότι σε αυτό έπαιξαν ρόλο τα λίγα λάθη (συνήθως ένα μέρος από τα λάθη μιας ομάδας μεταφράζεται σε πόντους στον αιφνιδιασμό για τους αντιπάλους) των πράσινων, αλλά και η καλές επιστροφές που είχαν.
ΝΙΚΗΤΗΣ: Παναθηναϊκός

Four Factor Analysis:
Αν θα πρέπει να εστιάσω ένα σημείο όπου κρίθηκε ο αγώνας, αυτό δε είναι άλλο από την ευστοχία των 2 ομάδων. Το γεγονός οτι οι Βάσκοι σκόραραν 84 πόντους σε 68.3 κατοχές (MO Top 16 79.3 πόντοι σε 74.7 κατοχές) οφείλεται στην πολύ μεγάλη ευστοχία, αλλά και στην πολύ κακή άμυνα του Παναθηναϊκού. Η διαφορά στο eFG% αν και μεγάλη (55.6% Vs 43.4%), είναι απόλυτα δικαιολογημένη αν δούμε τα ποσοστά στα τρίποντα (39.4% Vs 15.8%). Οι 2 πόιντ γκαρντ της Λαμποράλ δημιουργούσαν συνέχεια ρήγματα στην άμυνα του πράσινων και στη συνέχεια είτε τελείωναν οι 2 τους τις φάσεις είτε πασάροντας στην περιφέρεια και με καλή κυκλοφορία στη συνέχεια βρίσκανε τα ελεύθερα σουτ τριών πόντων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ οι Βάσκοι στα μέχρι τώρα παιχνίδια τους εκτελούσαν το 40% των εντός παιδιάς σουτ τους πίσω από τη γραμμή των 6.75, στον χτεσινό αγώνα εκτέλεσαν το 53.2% (33 τρίποντα και 29 δίποντα συνολικά). Οι δε Ανταμς και Τζέιμς σκόραραν μαζί 30 πόντους και έδωσαν τις 10 από τις συνολικά 17 ασίστ της Μπασκόνια. Από την άλλη, μπορεί ο Παναθηναϊκός να είχε πιο ορθολογικά μοιρασμένα τα σουτ του (49 δίποντα και 19 τρίποντα), όμως το 3/19 από τη γραμμή των 6.75 δεν του άφησε περιθώρια για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο (Γι'ανκοβιτς, Φελντέιν, Διαμαντίδης, Γκιστ και Καλάθης είχαν αθροιστικά 0/11 τρίποντα!). Επιθετικά ο μόνος πάικτης του Παναθηναϊκού που ξεχώρισε ήταν ο Ραντούλιτσα ο οποίος με 17 πόντους στο πρώτο ημίχρονο κρατούσε σχεδόν μόνος του στην επίθεση1 την ομάδα του στο κόλπο.
ΝΙΚΗΤΗΣ: Μπασκόνια

Όσο αφορά τα επιθετικά ριμπάουντ ο Παναθηναϊκός όπως είδαμε πήρε ένα περισσότερο, αλλά το ποσοστό των επιθετικών του ριμπάουντ (38.9) επί το συνόλου που διεκδικήθηκαν κάτω από το καλάθι της Μπασκόνια ήταν μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό (35.7) των επιθετικών ριμπάουντ των Βάσκων κάτω από το καλάθι του Παναθηναϊκού. Στο συγκεκριμένο κομμάτι και οι 2 ομάδες τα πήγαν πολύ καλύτερα από τους ΜΟ στη φάση του TOP 16 (29.6% οι Βάσκοι και 32.4% οι Πράσινοι), αλλά έστω και οριακά οι Βασκοι έχουν κερδίσει και αυτόν τον παράγοντα. Σε ατομικό επίπεδο τα 6 επιθετικά του Τίλιε ήταν έκπληξη, ενώ από την μεριά του Παναθηναϊκού αυτός που ξεχώρισε ήταν ο Ραντούλιτσα.
ΝΙΚΗΤΗΣ: Μπασκόνια 

Στο κομμάτι των λαθών, όπως και είδαμε νωρίτερα ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος αφού υπέπεσε μόλις σε 8. Ο Καλάθης ξεχωρίζει με τα 3, αν και σε συνδιασμό με τις 11 ασίστ που έδωσε δεν μπορώ να πω ότι το νούμερο αυτο είναι τόσο μεγάλο. Από την άλλη, όπως είχαμε πει και στην ανάλυση των ζευγαριών που είχαμε κάνει ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που ανάγκαζε τους αντιπάλους του σε 21.2% των κατοχών τους σε λάθος και στον χτεσινό αγώνα η Βάσκοι κάνανε λάθος στο 20.5% των κατοχών τους. Αντίστοιχα ο Παναθηναϊκός με τα 8 λάθη έχασε μόνο το 11.7% των κατοχών του.
ΝΙΚΗΤΗΣ: Παναθηναϊκός

Τέλος στο κομμάτι των βολών, οι Βάσκοι ήταν αρκετά καλύτεροι αφού εκτέλεσαν περισσότερες βολές (20 έναντι 14) και ήταν και πιο εύστοχοι (75% Vs 64.3%).
ΝΙΚΗΤΗΣ: Μπασκόνια

Συμπερασματικά:
Η Μπασκόνια κέρδισε δίκαια και αρκετά εύκολα την πρώτη αναμέτρηση του αγώνα αν και ο αγώνας παίχτηκε σε χαμηλό ρυθμό πράγμα που βόλευε τον Παναθηναϊκό. Όπως είχε επισημάνει και ο Γιώργος οι Βάσκοι πίεσαν πολύ στα γκάρντ και στις διεισδύσεις τους ρισκάροντας παράλληλα με κάποια ελεύθερα σουτ, τακτική που τους δικαίωσε απόλυτα βλέποντας το 3/19 των φιλοξενούμενων. Είχαν τους περιφερειακούς τους σε πολύ καλή μέρα επιθετικά και με πολλή ενέργεια στην άμυνα. Ο Χάνγκα όσο αγωνίστηκε ήταν εκπληκτικός στην άμυνα απέναντι στους Γουίλιαμς και Διαμαντίδη όταν χρειάστηκε και η τάπα που έκανε στον αιφιδιασμό στο Φώτση ήταν για μένα η φάση του αγώνα. Δυστυχώς για τον ίδιο και τους φίλους των Βάσκων, αποχώρησε τραυματίας στο τρίτο δεκάλεπτο και σύμφωνα με τα τελευταία νέα αύριο πρωί θα ξέρουμε αν θα είναι σε κατάσταση να παίξει την Πρασκευή. Από την άλλη ο Μπουρούσης ήταν όπως πάντα ουσιαστικότατος "γράφοντας" 21 στο σύστημα της αξιολογησης, το μεγαλύτερο από κάθε παίκτη των γηπεδούχων και δεύτερο υψηλότερο του αγώνα μετά τον Ραντούλιτσα που είχε 28.

Από τη μεριά του Παναθηναϊκού εκτός από τον Ραντούλιτσα που προείπαμε κανείς άλλος δεν ξεχώρισε ιδιαίτερα. Ήταν το πρώτο κακό παιχνίδι του Γουίλιαμς, ο οποίος μας αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από την άμυνα του Χάνγκα αλλά και από τη συνολική αντιμετώπιση του από την αντίπαλη ομάδα. Το επόμενο ματς θα είναι μια ευκαιρεία για να δούμε αν ήταν σύμπτωση ή αν όντως ο Χάγκα έχει τον τρόπο να τον σταματήσει (εφόσον αγωνιστεί). Αντί επιλόγου και μέχρι τον επόμενο αγώνα σας αφήνω με μερικές σκέψεις:

  • Στις σειρές των αγώνων πολλές φορές βλέπουμε ομάδες να μεταμορφώνονται από το ένα παιχνίδι στο επόμενο και αυτό συνήθως οφείλεται στο προπονητικό τιμ και την ικανότητα να κάνει τέτοιες αλλάγες. Το επόμενο ματς, θα μας δείξει πολλά πράγματα για την ικανότητα του Τζόρτζεβιτς και των συνεργατών του στο να αποφορτίσουν τους παίκτες, αλλά και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στο αγωνιστικό πλάνο προκειμένου να εμφανιστεί ο Παναθηναϊκός πιο ανταγωνιστικός και να διεκδικήσει τη νίκη.
  • Πιθανή απουσία του Χάνγκα, θα είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για τον Παναθηναϊκό
  • Το 2011 ο Ολυμπιακός είχε νικήσει στον πρώτο αγώνα των Play Off τη Σιένα με 89-41 στο ΣΕΦ. Τη συνέχεια τη θυμόμαστε... Σε κείνη την ομάδα του Ολυμπιακού αγωνιζόταν και ο Μπουρούσης. Αυτό δε σημαίνει ότι θα καταρεύσει με τον ίδιο τρόπο η Μπασκόνια, αλλά το γεγονός ότι το πρώτο ματςχάθηκε εύκολα επίσης δεν σημαίνει ότι οι Βάσκοι είναι ήδη στην επόμενη φάση 
  • Στο δεύτερο και τρίτο δεκάλεπτο είδαμε πολλές φορές επιθέσεις του Παναθηναϊκού να ξεκινάνε και να καταλήγουν σε καταστάσεις 1 on 1 με σχεδόν μηδενική κυκλοφορία της μπάλας. Μιλάμε για στατιτκές επιθέσεις που θύμιζαν αλάνα. Αυτό με ανησύχησε πιο πολύ από τα άστοχα τρίποντα των πράσινων.
  • Πλάνινιτς και Μπλάζιτς ήταν οι άγνωστοι Χ σε αυτό το παιχνίδι που ήρθαν από τον πάγκο και δώσαν σχεδόν 40 λεπτά πολύ ποιοτικά. Είναι η δεύτερη φορά φέτος που εντυπωσιάζομαι από την ικανότητα του Μπλάζιτς να τρυπώνει και να παίρνει επιθετικά ριμπάουντ
  • ο Κιμ Τιλιε με 11 ριμπαουντ (6 επιθετικά) και 7 πόντους έδωσε πολύτιμες ανάσες. Σε πολλές φάσεις εκμεταλεύτηκε το γεγονός ότι ο Γκιστ έδινε βοήθειες και πήγαινε κατευθείαν για το επιθετικό (αν θυμάμαι καλά και τα 2 δίποντά του, έτσι μπήκαν)
  • Στο κείμενο δεν στάθηκα ιδιαίτερα στον Μπουρούση, γιατί παιχνίδια σαν και το χτεσινό τα έχει κάνει πολλές φορές φέτος και δεν αποτελούν έκπληξη. Επίσης, δεν είδα και κάποιο ιδιαίτερο τρόπο από πλευράς Παναθηναϊκού για να τον σταματήσει. Παρολά αυτά, παραμένει ο πιο κομβικός παίκτης της Μπασκόνια και ο κινητήριος μοχλός της ομάδας στην επίθεση όσο αγωνίζεται.
  • Ένα από τα προβλήματα που είχαν τα τελευταία χρόνια οι ομάδες της ACB ήταν ότι ανάμεσα στο 2ο και το 3ο παιχνίδι των Play Off της Ευρωλίγκας είχαν αγώνα πρωταθλήματος. Φέτος η τύχη τα έφερε έτσι ώστε η Μπασκόνια να παίζει κόντρα στην Μπαρτσελόνα και οι 2 τους συμφώνησαν να αναβάλουν το ματς για τις 28 Απρίλη. Αυτή η οικονομία δυνάμεων θα παίξει ρόλο στην εξέλιξη και των 2 σειρών. Από την άλλη η Μπανταλόνα δεν δέχτηκε αντίστοιχο αίτημα της Μαδρίτης (εικάζω) για αυτό και ο αγώνας ανάμεσα στις 2 ομάδες θα γίνει κανονικά την Κυριακή.

;

Σημειώσεις:

  1. Στην άμυνα ο Ραντούλιτσα εκτέθηκε όποτε βρέθηκε σε καταστάσεις πικ εν ρολ και αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να λύσει άμεσα ο Τζόρτζεβιτς ώστε να μπορέσει να τον έχει περισσότερη ώρα στο παρκέ χωρίς να εκτείθεται στην άμυνα τόσο πολύ.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely