Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 12:17

Από την αμυντική θάλασσα στον αφρό

Από :

Σε ο,τι αφορά το χθεσινό παιχνίδι στο ΣΕΦ, αξίζει περισσότερο να σταθούμε στην άμυνα του Ολυμπιακού στο τρίτο δεκάλεπτο, καθώς ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη από την εικόνα-θάλασσας του Κάουνας. Δύο μέρες μετά, οι ερυθρόλευκοι έριξαν στα σκοινιά τους Ρώσους, παρουσιάζοντας υψηλά επίπεδα ενέργειας, hustle plays, ένταση και πάθος στις δύο μεριές του παρκέ.

Στη πνευματική προσέγγιση και προετοιμασία του ματς ο κόουτς Μπαρτζώκας και το staff του παίρνουν άριστα. Ήταν τόσο καλά διαβασμένοι άπαντες, που παρότι υπήρχαν πολλές απουσίες σε καίριες θέσεις και στο κομμάτι της δημιουργίας, εκείνοι κατάφεραν να καλύψουν αυτό το μειονέκτημα και να το μετατρέψουν σε πλεονέκτημα. Οι ερυθρόλευκοι έδειξαν τρομακτική συνέπεια στο πλάνο τους και δεν ξέφυγαν από αυτό ούτε όταν δεν λειτουργούσε καλά στην αρχή της δεύτερης περιόδου. Στο ημίχρονο, με τη διαφορά να βρίσκεται στη μικρότερη δυνατή τιμή, όλοι περίμεναν μία ενδιαφέρουσα συνέχεια και πότε θα τελειώσει η βενζίνη στο ρεζερβουάρ των Πειραιωτών. Αντ’αυτού είδαμε ίσως την καλύτερη αμυντική εμφάνιση ομάδας σε δεκάλεπτο στη φετινή Euroleague, αναλογικά πάντα με το μέγεθος του αντιπάλου.

Στην τρίτη περίοδο το επί μέρους σκορ αναγράφει 21-4 παρακαλώ. Ο Ολυμπιακός που αμυντικά είναι το λιγότερο μέτριος τη φετινή χρονιά δέχθηκε ολογράφως τέσσερις μόλις πόντους με ένα καλάθι του Χίλλαρντ από τη baseline και δύο ελεύθερες βολές. Ορίστε και το shot chart των Ρώσων από τον Panagiotis S.

Ο Ολυμπιακός έδειξε μεγάλη διάθεση να προστατεύσει τη ρακέτα του και να μην αφήσει την ΤΣΣΚΑ να νιώσει άνετα και να κυκλοφορήσει τη μπάλα με split out και kick out πάσες, ούτε να φθείρει μέσα από το ζωγραφιστό τους ψηλούς.

Συχνά, μέσα από τα spain pick and roll η ΤΣΣΚΑ ψάχνει χώρο και ανοίγει αποστάσεις για να εκμεταλλευτεί τα χαρακτηριστικά του Μάικ Τζέιμς. Ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικός στο διάβασμα της επίθεσης αυτής,. με τους παίχτες της αδύνατης πλευράς να προστατεύουν ιδανικά το ζωγραφιστό. Παρακάτω οι Πολ-Ρούμπιτ-Παπανικολάου είναι συγκεντρωμένοι, ο Μιλουτίνοφ χρησιμοποιεί τα χέρια του σωστά, Κόνιαρης-Μπάλντγουιν βάζουν ωραία το κορμί τους σε Τζέιμς και Χίλλαρντ αντίστοιχα, προκαλώντας άσχημο σουτ και κλέψιμο για transition.

 

Επίσης σημαντικό στοιχείο ήταν και η συγκέντρωση που έδειχναν οι παίχτες μετά από time out σε ειδικές καταστάσεις. Δείτε πόσο δυναμικά άλλαξαν μετά το staggered screen πάνω στο Στρέλνιεκς και κατόπι ο Πολ με το jump to the ball από την πρώτη πάσα στον Χάκετ, έκλεισε το διάδρομο. Σπουδαία δουλειά σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος, μιλήσαμε για την άμυνα στην περιφέρεια και το πόσο δυναμικά αντιμετώπιζε τους περιφερειακούς της ΤΣΣΚΑ, αλλά αξίζει επίσης αναφορά στην άμυνα στο low post. Παρακάτω σε ένα cross screen για το Μπολομπόι, ο Βεζένκοφ "in a pure hustle", όπως αναφέρει ο σχολιαστής της Euroleague, παλεύει να βγει από μπροστά και δεν αφήνει τους Ρώσους να εκτελέσουν το play τους. Οι υπόλοιποι περιφερειακοί πιέζουν και κινούνται διαρκώς, κόβοντας κάθε γωνία πάσας στο low post και παρότι ο Χάινς κέρδισε το φάουλ από τον Έλλις, ήταν μια φάση που αντιπροσωπεύει τη διάθεση για άμυνα χτες.

Θεωρώ ότι το χτεσινό παιχνίδι είναι μια εικόνα της άμυνας που θέλει να εμφυσήσει στον Ολυμπιακό ο κόουτς Μπαρτζώκας. Μια άμυνα γεμάτη ενέργεια και ένταση, που θα κατευθύνει την επίθεση σε γρήγορο παιχνίδι, με "συστηματική" διάθεση να τρέξει. Το να το πετύχει από τη φετινή χρονιά είναι ένα μικρό στοίχημα, αλλά τα πρώτα δείγματα και οι προσθήκες στο ρόστερ (Μακίσικ;) μας κάνουν να περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια της διοργάνωσης και την επόμενη σεζόν.

Μπορεί η οκτάδα να μην έχει απομακρυνθεί τελείως, αλλά κοιτώντας το πρόγραμμα της συνέχειας δεν είναι και πολύ ρεαλιστικός αυτός ο στόχος. Ωστόσο ο Ολυμπιακός οφείλει να χτίσει κάτι καλό για το μέλλον και όπως προείπαμε στο προηγούμενο blog μας, να δώσει στο Σπανούλη μετά το νέο τραυματισμό του, την ευκαιρία για έναν τελευταίο χορό.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely