Τρίτη, 17 ΜΑΙΟΥ 2016 00:01

Oι "πειραγμένες" άμυνες της ΤΣΣΚΑ.

Από :

Είδαμε την γενική ανάλυση του τελικού σε προηγούμενο σημείωμα, αλλά νομίζω αξίζει να σταθούμε με τη βοήθεια των screenshots και των βίντεο σε ένα δύο χαρακτηριστικά του παιχνιδιού της ΤΣΣΚΑ, τα οποία συνέβαλαν πολύ τόσο στη διαμόρφωση της φετινής αγωνιστικής της ταυτότητας, όσο και στο προχθεσινό νικηφόρο αποτέλεσμα. Αυτά αφορούν την άμυνα, και συγκεκριμένα κάποιες προσεγγίσεις που έχουν να κάνουν με το "πείραγμα" των κανονικών μαρκαρισμάτων, είτε σε μαν του μαν, είτε σε κάτι που μοιάζει με ματς απ ζώνη. Ο σκοπός αυτών των διατάξεων είναι διττός. Πρώτον, θέλουν να προστατεύσουν από τη δημιουργία κάποιων μις ματς που έχουν να κάνουν με τα ατομικά αμυντικά χαρακτηριστικά των παικτών (π.χ. Τεόντοσιτς) και δεύτερον, θέλουν να είναι έτοιμες για ό,τι παρουσιάσει η επίθεση μετά το σκριν στη μπάλα. Για να το πούμε πιο απλά, σκοπός είναι η προστασία και η πρόβλεψη.

Τα παραδείγματα που ακολουθούν σε sreenshot, συνοδεύονται στο τέλος τους και από το χρονικό σημείο που εμφανίζονται στο βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Παράδειγμα 1

Παρακάτω βλέπετε μία διάταξη με τον Κουρμπάνοφ απ'ευθείας πάνω στον Μπογκντάνοβιτς και τον Ντε Κολό "κρυμμένο" επάνω στον λιγότερο επικίνδυνο παίκτη , τον Κάλινιτς. Η λογική για αυτή την τοποθέτηση ειναι πιθανώς η εξής:

  • Ο Κάλινιτς δεν τρέχει πικ εν ρολ, και έτσι ο Γάλλος μπορεί να μείνει μακριά από μπελάδες.
  • O Τεόντοσιτς δεν μπλέκει με έναν τόσο ψηλότερο αντίπαλο. 
  • O Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος παίρνει πολλά σκριν στη μπάλα από ψηλούς, βρίσκεται με προσωπικούς αντιπάλους είτε τον Χάινς , είτε τον Κουρμπάνοφ, είτε τον Βοροντσέβιτς.

Τη συνέχεια της συγκεκριμένης φάσης , μπορείτε να τη δείτε παρακάτω. Προσέξτε πως ενώ όλη η άμυνα δεν διστάζει να αλλάξει σε όλα τα μαρκαρίσματα (ο Ηines παίρνει πάντα τον roll man είτε ειναι ο Ούντο είτε ο Αντιτς, ο Τεόντοσιτς πάει από επιλογή μέχρι και στον Ούντο, ο Βοροντσέβιτς στον Μπογκντάνοβιτς), ο Ντε Κολό παραμένει μέχρι τέλους στον Σερβο small forward, και ο Κουρμπάνοφ στην κορυφή να μαρκάρει τον Ντίξον.

Για να το κάνω αυτό λίγο πιο κατανοητό, με αστεράκι απεικονίζονται οι αλλαγές που έχουν συμβεί στην εξέλιξη της φάσης. Στην αριστερή εικόνα βλέπετε πως ο Μπογκντάνοβιτς έχει καταλήξει στη γωνία με τον Βοροντσέβιτς (που είχε αρχικά τον Αντιτς) μέσω σκριν του Αντιτς και του Κάλινιτς, και πως επάνω στον Σκοπιανό έχει μείνει ο Κουρμπάνοφ. Στη δεξιά εικόνα βλέπετε πως ο Χάινς έχει παρει τον Αντιτς (μετά από pnr με τον Ντίξον) και ο Τεόντοσιτς τον Ούντο. Ο Κουρμπάνοφ εξακολουθεί να είναι στην περίμετρο και το αποτέλεσμα είναι άστοχο τρίποντο υπό πίεση. Σε όλη την αλληλουχία, ο Ντε Κολό μένει στον Κάλινιτς. Τη φάση θα την βρείτε μεταξύ 43:00 και 43:12. Λίγο αργότερα, θα βρείτε μία περίπου ίδια στο 45:08.

Παράδειγμα 2

Λες και το παραπάνω παράδειγμα δεν είχε από μόνο του μία πολυπλοκότητα, αργότερα ήρθε ο ... Κουλάγκιν. Την ώρα που όλα πήγαιναν πρίμα για την ΤΣΣΚΑ, το σκορ είχε γίνει 42-30 και οι συνεργασίες έβγαιναν με κλειστά μάτια, ο Ιτούδης απέσυρε τους Ντε Κολό - Τεόντοσιτς και έβαλε τον αναπληρωματικό Ρώσο φόργουορντ και τον Τζάκσον, χαλώντας το σχήμα με τους τρεις κοντούς. Η διάταξη που παρουσιάστηκε στις δύο επόμενες κατοχές της Φενέρ ήταν η μυστήρια που βλέπετε παρακάτω. Η άμυνα ήταν μία ματς απ ζώνη με πειραγμένα μαρκαρίσματα.

Τα πάντα συμβαίνουν μετά από επαναφορά, άρα δεν είναι τυχαία. Ο συλλογισμός ίσως είναι ο εξής, χωρίς να είμαστε στο μυαλό του κόουτς.

  • Ο Ιτούδης έχει βάλει τον Χίγκινς στον Ούντο με την λογική πως ο Μπογκντάνοβιτς θα χρειαστεί σκριν για να ξεφύγει από τον Κουλάγκιν, και έτσι ο Ρώσος θα μπορεί να αλλάξει στον Αμερικάνο.
  • Με τον χρόνο για το ημίχρονο να είναι στα δύο λεπτά, ο κόουτς της ΤΣΣΚΑ προφυλάσσει το βασικό δίδυμο γκαρντ στον πάγκο.
  • Προκαλεί με τα περίεργα μαρκαρίσματα την επίθεση να μην πιέσει τον Χάινς, και κρατάει τον Βοροντσέβιτς επίσης μακριά από επαφές.
  • Το ποντάρισμα είναι πως ο Κουλάγκιν θα καταφέρει να απωθήσει τον Ούντο και πως οι υπόλοιποι - που είναι πολύ καλοί αμυντικοί - θα καλύψουν τους χώρους σωστά, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ζώνης.

Κάπως έτσι συμβαίνει, καθώς ο Ούντο πασάρει και η Φενέρ χρησιμοποιεί τον Βέσελι ως σκρίνερ για να ελευθερώσει τον Μπογκντάνοβιτς. Εκεί όμως βρίσκεται ο Χάινς για να μαρκάρει το σουτ, το οποίο καταλήγει στο σίδερο.

Αν σας φαινεται πως ο Χάινς είναι μακριά, να σημειωθεί πως εδώ ο Μπογκντάνοβιτς ακόμη υποδέχεται τη μπάλα. Τη φάση θα τη βρείτε στο βίντεο στο 54:05 . Λιγο αργότερα, και για την ακρίβεια στο 55:08, συμβαίνει σχεδόν το ίδιο, με την ίδια διάταξη και διαφορετική κατάληξη. Οι άμυνες αυτές μπέρδεψαν κι αλλο τους Τούρκους και συνέβαλαν ώστε να ανέβει η διαφορά στο + 20.

Ακολουθεί και το βίντεο για όποιον δεν έχει χάσει ακόμη την υπομονή του.

https://www.youtube.com/watch?v=nmedCLwVEg0

Η προπονητική σφραγίδα του Δημήτρη Ιτούδη στο φετινό παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ ήταν αληθινά έντονη. Ο κοουτς των Ρώσων δεν περίμενε από την άμυνα του να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, αλλά να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε , σε συνδυασμό με μία εξαιρετική επίθεση, να φέρει την ομάδα στην διεκδίκηση του τίτλου. Τα κατάφερε στην εντέλεια.

 

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely