Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021 18:22

Καριέρες που γεννήθηκαν στην Κύπρο

Από :

Το πρωτάθλημα της Κύπρου συγκαταλέγεται στις χαμηλές ευρωπαϊκές βαθμίδες, αυτό πάντως δεν αναιρεί το γεγονός πως κατά καιρούς πέρασαν από εκεί ορισμένοι μετέπειτα ιδιαιτέρως αξιόλογοι παίκτες. Δεν μιλάμε για αθλητές με σημαντικό βιογραφικό που απλώς έκλεισαν την καριέρα τους, παρηκμασμένοι πλέον, στην κυπριακή λίγκα, για να... κολλήσουν τα τελευταία ένσημα, αλλά για περιπτώσεις παικτών που αναδείχθηκαν, σε νεαρή ηλικία, στην μεγαλόνησο. Κάποιοι εξ’ αυτών έπαιξαν αργότερα με επιτυχία στην Ελλάδα, ενώ κάποιοι άλλοι έφτασαν και ακόμη ψηλότερα. Σε κάθε περίπτωση, η Κύπρος αποτέλεσε το ορμητήριο ουκ ολίγων παικτών τα τελευταία χρόνια. Με τους κυριότερους εξ' αυτών, λοιπόν, θ' ασχοληθούμε στο σημερινό αφιέρωμα.

Ρέτζι Ρέντινγκ

Ο δυναμικός γκαρντ-φόργουορντ έπαιξε δύο σεζόν στην Ευρωλίγκα (2014-2016, 46 εμφανίσεις) με Άλμπα και Νταρουσάφακα, ενώ κατά την διάρκεια της καριέρας του πέρασε κι από ομάδες όπως Μπάγερν και Παρτίζαν. Έφτασε μέχρι το κορυφαίο επίπεδο, πήρε ορισμένα καλά συμβόλαια, όμως αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι πως τα πρώτα του βήματα έγιναν στα… χαμηλά στρώματα. Πιο συγκεκριμένα, τη σεζόν 2010-11, όντας τότε πρωτοεμφανιζόμενος στο επαγγελματικό μπάσκετ, ο Ρέντινγκ έπαιξε στην Ε.Θ.Α Έγκωμης, ως απόφοιτος του πανεπιστημίου Villanova. Το κυπριακό κλαμπ τον «έστειλε» στην Γερμανία (Τούμπινγκεν) κι έκτοτε άρχισαν τα πιο παραγωγικά του χρόνια. Από τα 10 χρόνια που διήρκησε η διαδρομή του, τα 6 τα πέρασε στην Bundesliga, αφήνοντας έντονο στίγμα στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα.

Σι Τζέι Ουίλιαμς

Ο πρώην παίκτης των Κλίπερς και Τίμπεργουλβς είχε υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στην Ε.Θ.Α Έγκωμης, πίσω στη σεζόν 2012-13. Τότε ως απόφοιτος του NC State, ο Αμερικανός φόργουορντ που δεν βρήκε ομάδα μέσω του draft το καλοκαίρι του 2012, κατέληξε στο κυπριακό πρωτάθλημα, όπου κατέγραψε 13.5 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ σε 29 αγώνες. Ο Γουίλιαμς φόρεσε επίσης τη φανέλα της Team USA στο AmeriCup του 2017, κρεμώντας στον λαιμό του χρυσό μετάλλιο στο τέλος του τουρνουά. Στην Ευρώπη έπαιξε σε Πιστόια, Ντιζόν και τελευταία στην Ορτέζ, ενώ κατά την παρουσία του στην Αμερική πραγματοποίησε 189 εμφανίσεις στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα. Ο 31χρονος πλέον παίκτης βρέθηκε ουσιαστικά μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών από την Λευκωσία στο ρόστερ των Κλίπερς. Όχι κι άσχημα…

Κένι Γκάμπριελ

Ο συμπαθέστατος “Kenny G” είχε ένα διετές πέρασμα από τον Παναθηναϊκό επί Πασκουάλ, με ισάριθμα πρωταθλήματα, ενώ στα καλά του χρόνια βρέθηκε και σε σημαντικές ομάδες της Ευρώπης, όπως Καρσίγιακα (πρωταθλητής το 2015 στην μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων ετών στην Τουρκία), Λοκομοτίβ Κουμπάν και Τουρκ Τέλεκομ. Το… ξεπέταγμα το είχε κάνει με το Ρέθυμνο τη σεζόν 2013-14, ωστόσο λίγο καιρό νωρίτερα, είχε βρεθεί στην Κύπρο για λογαριασμό της ΑΕΛ Λεμεσού. Δεν έμεινε πολύ καιρό στην ομάδα, καθώς εντάχθηκε στο ρόστερ της μεσούσης της περιόδου 2012-13, αλλά στις 8 του εμφανίσεις κατάφερε να ξεχωρίσει, «γράφοντας» πολύ καλά νούμερα (12 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 1.5 τάπες). Ακόμη μια χαρακτηριστική περίπτωση παίκτη που χρειάστηκε να πάει step-by-step, προκειμένου να προσεγγίσει τελικά στο top επίπεδο.

Όγκο Αντεγκμπόγιε

Ο Βρετανός πλει μέικερ έκανε καριέρα τριών ετών στα ελληνικά παρκέ, αγωνιζόμενος αρχικά στη Νέα Κηφισιά (2013-14), μετέπειτα στον Άρη (2014-15) και πιο πρόσφατα στην Κύμη (2016-17). Πραγματοποίησε 63 εμφανίσεις συνολικά στην Basket League, βοηθώντας αρκετά τις ομάδες από τις οποίες πέρασε. Λίγοι όμως θα θυμούνται πως ο 34χρονος πλέον παίκτης είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην Κύπρο με τον ΑΠΟΕΛ, πίσω στη σεζόν 2011-12. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου τον έφερε στην Κηφισιά από την τότε κυπελλούχο Κύπρου, Ε.Θ.Α Έγκωμης, με τα χρώματα της οποίας είχε πραγματοποιήσει πολύ καλές εμφανίσεις. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Αντεγκμπόγιε συμμετείχε μάλιστα και σε δύο EuroBasket (2011, 2013) εκπροσωπώντας την Μεγάλη Βρετανία.

Τόνι Κρόκερ

Όπως κι ο Αντεγκμπόγιε, έτσι κι ο Κρόκερ, αποτέλεσε μια ψαγμένη επιλογή του Ηλία Παπαθεοδώρου για την Κηφισιά το καλοκαίρι του 2013. Η ομάδα των βόρειων προαστίων απέκτησε τον τότε 26χρονο swingman από τον Κεραυνό όπου είχε ξεχωρίσει στην εγχώρια λίγκα καθώς και στο FIBA Europe Cup. Έκτοτε η καριέρα του πήρε σταθερά ανοδική πορεία, με αποκορύφωμα τη σεζόν 2018-19 όταν κι έφτασε να αγωνίζεται στο επίπεδο της Ευρωλίγκας με τη Χίμκι. Ο Κρόκερ "συνδέθηκε" με το τουρκικό πρωτάθλημα, εκεί όπου πέρασε 4 επιτυχημένες σεζόν με 92 εμφανίσεις (σε Γιεσιλγκιρεσούν, Τοφάς, Καρσίγιακα) και μια συμμετοχή σε All Star Game. Πέρσι αποχώρησε από τα ευρωπαϊκά παρκέ έπειτα από μια διαδρομή 10 ετών με περάσματα από όλα τα... στρώματα, κι αγωνίστηκε στην Αυστραλία με τους Adelaide 36ers.

 Θαντ ΜακΦάντεν

Ο back-to-back πρωταθλητής του Basketball Champions League με την Μπούργος είχε βρεθεί για τρεις σεζόν στην Κύπρο, από το 2013 έως το 2016. Αρχικά για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ κι ύστερα για μια διετία στην ΑΕΚ Λάρνακας. Κατέκτησε τρία πρωταθλήματα κι ένα σούπερ καπ, όντας άκρως καταλυτικός για τις ομάδες του. Ο ΜακΦάντεν άργησε να κάνει το... παραπάνω βήμα, αλλά αυτό ήρθε τελικά στα 29 του, όταν και πήγε στην Γαλλία και την Νανσί, όπου είχε την ευκαιρία να φανεί περισσότερο. Τον Δεκέμβρη του 2016 τον απέκτησε ο ΠΑΟΚ (είχε ακουστεί πως ο Σούλης Μαρκόπουλος τον ήθελε από την εποχή που έπαιζε στην Κύπρο) κι από 'κει και πέρα η ιστορία του είναι λίγο-πολύ γνωστή. Εξαιρετική σεζόν στον δικέφαλο του βορρά, ακόμη καλύτερη στην Κύμη ένα χρόνο αργότερα κι από το 2018 και μετά "μόνιμος κάτοικος" της ACB. Ο 34χρονος σκόρερ έχει "γράψει" 95 συμμετοχές στην κορυφαία ευρωπαϊκή λίγκα και παρότι τα 'χει τα χρονάκια του, στέκεται εξαιρετικά με σταθερά διψήφιες σεζόν στο βιογραφικό του. Ίσως αν δεν είχε μείνει για τόσα πολλά χρόνια σε μικρές λίγκες, να πετύχαινε ακόμη περισσότερα.

Τράε Γκόλντεν

Ο 30χρονος εκτελεστής που... ακούστηκε αρκετά την τελευταία τριετία στην γηραιά ήπειρο, είχε παίξει με επιτυχία στην Ε.Θ.Α Έγκωμης, πίσω στη σεζόν 2015-16. Ο Γκόλντεν είχε βρεθεί κοντά στον ΠΑΟΚ στην post-season εκείνης της περιόδου, αλλά η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε. Ο παίκτης, πάντως, δεν πήγε χαμένος, αφού βήμα βήμα, μετά την επιτυχημένη θητεία του στην Κύπρο, έφτασε να... οργιάζει σε κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης. 16.4 πόντοι μέσο όρο με την Λε Πορτέλ στην Γαλλία, 18.5 με την Άβτοντορ στην VTB League, 23 (!) με την Μπαχτσεσεχίρ στην Τουρκία. Ο Γκόλντεν εξαργύρωσε αυτές τις σεζόν με ένα σπουδαίο συμβόλαιο στην Κίνα και τους Fujian Sturgeons το περασμένο καλοκαίρι. Ο σκόρερ απ' την Ατλάντα είχε κάνει μάλιστα ένα "μυθικό" ματς στη CBA τον περασμένο Δεκέμβριο με 54 πόντους, 66% εντός πεδιάς και 19 ασίστ σε 32 λεπτά!

Τερέλ Παρκς

Ο πρώην σέντερ του Προμηθέα και της Λάρισας είχε μια κυριαρχική διετία στην κυπριακή λίγκα με τη φανέλα του Κεραυνού. Το 2017 κατέκτησε το εγχώριο πρωτάθλημα, του οποίου ήταν back-to-back χρονιές ο κορυφαίος ριμπάουντερ, ενώ με την ομάδα του Στροβόλου είχε αναδειχθεί καλύτερος αμυντικός του FIBA Europe Cup το 2018. Απόλυτα επιτυχημένος στην Μεγαλόνησο, ωστόσο το εντυπωσιακό με την περίπτωση του είναι πως πριν τον Κεραυνό, είχε παίξει σε μια μικρότερη ομάδα της χώρας, την Αναγέννηση Γερμασόγειας, η οποία βρέθηκε στην κορυφαία κατηγορία για μόλις μια σεζόν. Λίγα χρόνια πριν βρεθεί στην Κύπρο, ο Παρκς είχε «κοπεί» από τον Κολοσσό Ρόδου. Μετά τα χρόνια του στην Basket League, πήρε κάποια καλά συμβόλαια σε Νίζνι (Ρωσία), Σολέ (Γαλλία) και εσχάτως Μπνεϊ Χερτσλίγια (Ισραήλ).

Bonus: Γιώργος Βόβορας

Ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού, προτού θητεύσει ως head coach στους "πράσινους", είχε δύο δουλειές στο βιογραφικό του ως πρώτος προπονητής: στον ΟΦΗ πριν από 13 χρόνια και στον ΑΠΟΕΛ τη σεζόν 2015-16. Οι Κύπριοι του έδωσαν την ευκαιρία να "κουμαντάρει" μια ομάδα μετά από αρκετές σεζόν ως βοηθός. Με την ομάδα της Λευκωσίας είχε κατακτήσει ένα κύπελλο, ενώ στο πρωτάθλημα πήρε την δεύτερη θέση στην τελική κατάταξη. Μετά από αυτή του την περιπέτεια, εντάχθηκε στο προπονητικό σταφ του "τριφυλλιού" τον Μάιο του 2016 και παρέμεινε στον σύλλογο μέχρι τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου.

Honorable Mention: Γκάι Πνίνι

Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2014 με την Μακάμπι Τελ Αβίβ κι επί οκτώ χρόνια στέλεχος κι αρχηγός της "ομάδας του λαού", είχε κάνει ένα σύντομο πέρασμα από τον Κεραυνό στο δεύτερο μισό της σεζόν 2008-09, στα 26 του χρόνια τότε. Ο παίκτης είχε ήδη σταθεροποιηθεί νωρίτερα για αρκετές σεζόν στο πρωτάθλημα του Ισραήλ κι ήταν διεθνής προτού αγωνιστεί για μικρό χρονικό διάστημα στην Κύπρο, αλλά είναι ένα όνομα άξιο αναφοράς καθώς η αμέσως επόμενη ομάδα του μετά τον Κεραυνό ήταν... η Μακάμπι!

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το μεγάλο κεφάλαιο του Μαργαρίτη Mr. Spain »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely