Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 11:06

Pick & Π.Ο.Π.: Εβδομάδα γηπεδούχων

Από :

Η 15η αγωνιστική της Basket League κινήθηκε λίγο - πολύ σε αναμενόμενα επίπεδα, με πέντε εκ των επτά γηπεδούχων να πανηγυρίζουν, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός, στην Θεσσαλονίκη, και ο Προμηθέας, στην Λάρισα, κατάφεραν να "σπάσουν" αυτό το μοτίβο. Ο Ολυμπιακός δεν είχε εύκολο έργο, αλλά με σοβαρότητα και αυξημένη αμυντική διάθεση στην 4η περίοδο "καθάρισε" την Κύμη, ενώ μια μέρα νωρίτερα η ΑΕΚ πήρε άτυπη ρεβάνς (για την ήττα του πρώτου γύρου) από τον Άρη. Το Λαύριο ήταν εντυπωσιακό, ξεδιπλώνοντας ξανά τις επιθετικές του αρετές, με τους Κόροιβο και Κολοσσό να παίρνουν νίκες που τις φέρνουν πιο κοντά στους στόχους τους - παραμονή και playoffs αντίστοιχα.

Η πρώτη πεντάδα

1. TJ Bray - Ο Αμερικανός περιφερειακός του Κολοσσού έκανε εκπληκτική εμφάνιση κόντρα στον Πανιώνιο, ιδίως στο πρώτο ημίχρονο, όπου ήταν "καυτός" και σημείωσε 19 από τους συνολικά 21 πόντους του. Είχε ακόμη 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ κι 1 κλέψιμο σε 36 λεπτά συμμετοχής με το ranking του να "χτυπά" τις 25 μονάδες. Οι Ροδίτες επέστρεψαν στα νικηφόρα αποτελέσματα και παρέμειναν εντός οκτάδας, με τον 25χρονο παίκτη να είναι καθοριστικός στα δύο πρώτα δεκάλεπτα, όταν κι η ομάδα του κόουτς Λυκογιάννη άρχισε να βάζει τις βάσεις για την κατάκτηση του πολύτιμου ροζ φύλλου.

2. McKenzie Moore - Η αξιοθαύμαστη πορεία του Λαυρίου συνεχίστηκε με την ευρεία νίκη (117-87) επί των Τρικάλων, το ίδιο κι η αντίστοιχη του παίκτη - αποκάλυψη της φετινής σεζόν. Άλλη μια εβδομάδα πέρασε με τον Moore να κάνει ξανά τα πάντα, να σκοράρει 17 πόντους με 6/9 σουτ και 5/6 βολές, αλλά και να συνεισφέρει γενικότερα σε όλους τους τομείς (8ρ, 6α, 2κλ). Αυτή τη στιγμή, ο ηγέτης των "Μεταλλωρύχων" φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσει το βραβείο του MVP της λίγκας! Τρομερή περίπτωση την οποία ήδη πολλές ομάδες... ορέγονται.

3. Χρήστος Σαλούστρος - Ο Προμηθέας πέρασε αλώβητος από την Λάρισα, έχοντας σε σπουδαία μέρα τον έμπειρο διεθνή swingman που κατέγραψε career high με τους 18 πόντους του σε 32 λεπτά παρουσίας. Στο τελευταίο τετράλεπτο της συνάντησης, έβαλε δύο μεγάλα τρίποντα, τα οποία αποδείχθηκαν κομβικά για την κατάληξη του παιχνιδιού. Γέμισε την στατιστική του με 6 ριμπάουντ και 2 τελικές πάσες, πραγματοποιώντας μια από τις πιο μεστές φετινές του εμφανίσεις κι οδηγώντας την ομάδα του σε δεύτερη διαδοχική νίκη, αυτή τη φορά μακριά από την Πάτρα.

4. Shaquille Hines - Σε ένα παιχνίδι όπου κρίθηκε ύστερα από δύο παρατάσεις, ήταν... βιονικός κι αγωνίστηκε 44 λεπτά - περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον στην αναμέτρηση του Κοροίβου με το Ρέθυμνο. Προσέφερε πολύτιμες λύσεις σε επίθεση κι άμυνα, γράφοντας στο κοντέρ του 15 πόντους με 5/8 σουτ και 3/4 βολές, 7 ριμπάουντ, 3 τάπες, 3 κλεψίματα και 1 ασίστ. Έβγαλε ενέργεια, διαχειρίστηκε σωστά τα φάουλ του κι ήταν κάτι παραπάνω από θετικός στην μεγάλη νίκη της ομάδας από την Αμαλιάδα, η οποία έφτασε τις 6 νίκες στο πρωτάθλημα και βαδίζει ολοταχώς προς την παραμονή.

5. Nikola Milutinov - Η Κύμη έβγαλε χωρίς υπερβολή το... λάδι του Ολυμπιακού στο Ειρήνης και Φιλίας, αλλά ο διεθνής Σέρβος center ήταν εκ των σταθερότερων και πιο σημαντικών παικτών των ερυθρολεύκων. Πέτυχε το πρώτο του double-double στη σεζόν με 15 πόντους κι 11 ριμπάουντ, ενώ είχε επίσης και 2 ασίστ, 1 τάπα σε 27 λεπτά. Η αξιολόγηση του σταμάτησε στις 29 μονάδες, τις περισσότερος από όλους όσους αγωνίστηκαν. Ο "Μίλου" δεν αποδίδει καλά από τον τραυματισμό του κι έπειτα, όμως αυτή ήταν μια εμφάνιση που δείχνει πως σιγά σιγά βρίσκει και πάλι τα πατήματα του.

Co-MVPs: Posley και Καββαδάς

Ο Marcus Posley του Κοροίβου σημείωσε 9 από τους 16 πόντους της ομάδας του στην δεύτερη παράταση κόντρα στο Ρέθυμνο, με τρία σημαντικά δίποντα και 3/4 βολές για να αναδειχθεί τελικά ως ο παίκτης - κλειδί της αναμέτρησης. Στο ίδιο διάστημα, είχε κι ένα κλέψιμο, ενώ συνολικά κατέγραψε 21 πόντους, 6 ριμπάουντ και 1 ασίστ. Πάντως, ο βραχύσωμος γκαρντ προέρχεται από πολύ καλές εμφανίσεις το τελευταίο διάστημα κι αν κάτι έλειπε από το ενεργητικό του, αυτό ήταν να... βγάλει προσωπικότητα στα κρίσιμα. Το κατάφερε απέναντι σε έναν δυνατό αντίπαλο όπως οι Κρητικοί για να δώσει πια "αέρα" τριών νικών στην ομάδα του από την ζώνη του υποβιβασμού στην Α2. Βέβαια, θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε και στον Carson, ο οποίος βάζει ένα τεράστιας σημασίας τρίποντο για το 98-97 και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα κερδίζει αντιαθλητικό από τον Moody.

Στο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Άρη, ο Βασίλης Καββαδάς έκανε μεγάλη ζημία στην πρώην ομάδα του, κατά την τέταρτη κυρίως περίοδο, βάζοντας καλάθια εξέχουσας σημασίας, τα οποία διατήρησαν το σύνολο του κόουτς Ντράγκαν Σάκοτα σε θέση οδηγού, την ώρα που οι Θεσσαλονικείς πίεζαν για να ισοφαρίσουν, ρίχνοντας τις τελευταίες τους ζαριές. Με 8 από τους 12 πόντους του στο τελευταίο εξάλεπτο εξελίχθηκε σε παράγοντα Χ για την ροή των πραγμάτων της μάχης μεταξύ των κιτρινόμαυρων δυνάμεων, όντας ο παίκτης που δεν κατάφερε να "ματσάρει" η front line του Άρη. Μάζεψε 4 ριμπάουντ σε ένα 12λεπτο κατά το οποίο βρέθηκε στο παρκέ, έκανε ένα κόψιμο και κατάφερε να διακριθεί για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική, έχοντας αρχίσει την... απόσβεση της μεταγραφής του.

 X - Factor: η πολυφωνία του Λαυρίου

Ναι μεν το Λαύριο κατάφερε να βάλει 117 πόντους - χωρίς παράταση - στα Τρίκαλα, αλλά έχει σημασία να σταθούμε στο πως αυτοί οι πόντοι προήλθαν και πιο συγκεκριμένα πως μοιράστηκαν στο σύνολο. Η ομάδα του κόουτς Σερέλη είναι αρκετά ισορροπημένη στην επίθεση γενικά στη σεζόν, με κάμποσους παίκτες να δίνουν συστηματικές λύσεις στο σκοράρισμα ανά παιχνίδι. Το Λαύριο έχει την πολυτέλεια να αναδεικνύει σε κάθε του παιχνίδι και διαφορετικούς ήρωες, αλλά να που τώρα αυτό συνέβη συνδυαστικά. Το απόγευμα του Σαββάτου, η πολυφωνία αυτή συνεχίστηκε με τη μισή δωδεκάδα (Moore, Wiggins, Meier, Lamp, Κουζέλογλου και Βεργίνης) να είναι... διψήφια! Πραγματικά εντυπωσιακό. Άλλωστε, με 64% στα δίποντα, 46% στα τρίποντα και 78% στις βολές πως να χάσεις, ή πιο σωστά, πως να μην περάσεις (κατά πολύ) την κατοστάρα! Πιο παραγωγική όλων, η 3η περίοδος, όπου το Λαύριο σταμάτησε στους 33 πόντους.

Χάνοντας με στυλ: Moody, Thames και Τσαϊρέλης

Επίδοση βγαλμένη από το game log του James Harden πέτυχε ο Stefan Moody των Cretan Kings στην Αμαλιάδα, βάζοντας όχι 35, ούτε 40, αλλά... 44 πόντους (!!) σε 41 λεπτά συμμετοχής. Πήρε βέβαια 28 προσπάθειες με ποσοστό ευστοχίας 39% συν 18/19 βολές, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια τρομερή συγκομιδή που σπάνια συναντάμε στα ευρωπαϊκά παρκέ. Είναι, συν τοις άλλοις, και ρεκόρ 12ετιας. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν κι η απόδοση του Xavier Thames των Τρικάλων στο Λαύριο, με 30 πόντους (10/16 σουτ - 6/7 βολές) σε 29 λεπτά και 3 ασίστ, 3 ριμπάουντ. Ο 27χρονος γκαρντ "πυροβολούσε" χωρίς σταματημό, αλλά χωρίς αντίκρισμα, αφού η ομάδα του έπεσε θύμα των επιθετικών ορέξεων του συνόλου του κόουτς Σερέλη. Τέλος, το "αβατάριον" της περασμένης αγωνιστικής, Μιχάλης Τσαϊρέλης, μεταμορφώθηκε πλήρως στο ΟΑΚΑ (18π, 6ρ, 2α, 1κλ), ζόρισε κάπως την ΑΕΚ, αλλά... ως εκεί.

Η στιγμή της αγωνιστικής

Μετά την διεκδίκηση ενός ριμπάουντ, ο Δημήτρης Λεγκίκας του Λαυρίου έπεσε με άσχημο τρόπο στο παρκέ, χτύπησε το γόνατο του και λίγο αργότερα αποχώρησε υποβασταζόμενος. Ο νεαρός φόργουορντ ξέσπασε σε κλάμματα, αλλά ο κόσμος του έδωσε κουράγιο χειροκροτώντας τον και φωνάζωντας το όνομα του. Η στιγμή στο κλειστό του Λαυρίου ήταν αν μη τι άλλο έντονη. Μερικές ώρες αργότερα, έγινε γνωστό πως θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν, καθώς θα πρέπει να χειρουργηθεί. Περαστικά στον αθλητή και γρήγορη επιστροφή στα παρκέ!

Το αβατάριον: 5/38 τρίποντα στο ΟΑΚΑ

Δεν έχουμε παίκτη αυτή την εβδομάδα, καθώς στο Μαρούσι "διοργανώθηκε" ένας... διαγωνισμός! ΑΕΚ και Άρης κονταροχτυπήθηκαν για το ποια ομάδα θα σουτάρει με χειρότερο ποσοστό πίσω από το τόξο. Οι μεν γηπεδούχοι ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση με 3/22 (13.6%), οι δε φιλοξενούμενοι ηττήθηκαν στα σημεία καθώς είχαν 2/16 (12.5%). Ήταν ένα ομολογουμένως δυναμικό ντέρμπι, όπου οι αμυντικές τακτικές των δύο προπονητών κυριάρχησαν κατά το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί πως αμφότεροι οι μονομάχοι τα "έσπασαν" κανονικότατα.

Το ντέρμπι της Πυλαίας (γραφει ο Petros Syd)

 Ο ΠΑΟΚ αιφνιδίασε τον Παναθηναϊκό ξεκινώντας το παιχνίδι με πίεση σ' όλο το γήπεδο και γρήγορο ντουμπλάρισμα στον Βουγιούκα όποτε η μπάλα ακουμπούσε στο ποστ, "βραχυκυκλώνοντας" την κυκλοφορία των "πράσινων" και αναγκάζοντας τους σε αρκετά λάθη και σουτ υπό δύσκολες συνθήκες. Φτάσαμε στη μέση του δευτέρου δεκαλέπτου για να βρει το αντίδοτο ο Παναθηναϊκός κι ήταν για άλλη μια φορά ο Βουγιούκας που έδωσε λύσεις, "διαβάζοντας" πολύ γρήγορα και σωστά τα νταμπλ τιμ στη δυνατή πλευρά και πασάροντας χωρίς καθυστέρηση στην αδύνατη, για μερικά ελεύθερα ντράιβ του Καλάθη. Μέχρι τότε η ομάδα του Παπαθεοδώρου είχε φτάσει μέχρι και στο +9, όμως η αντίδραση του Παναθηναϊκού με τον Ίαν και τον Ρίβερς, ο οποίος πέτυχε δύο συνεχόμενα τρίποντα, κατέβασε τη διαφορά στο ημίχρονο σε 32-29. Στο δεύτερο μισό ο ΠΑΟΚ συνέχισε στο ίδιο αμυντικό μοτίβο, το οποίο οι παίκτες του Πασκουάλ συνέχιζαν πλέον να διασπούν χωρίς πρόβλημα, αυξάνοντας τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα, ενώ στην επίθεση η μπάλα πήγε στον Γκος, ο οποίος "ζεστάθηκε" και κράτησε -προσωρινά- τον ΠΑΟΚ όταν το σκορ πλησίασε το -15. Στην πραγματικότητα ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να ξαναμπεί στη διεκδίκηση της νίκης στα τελευταία 15', με τους παίκτες του Πασκουάλ να ελέγχουν απόλυτα τις προσπάθειες του αντιπάλου να πιέσει σε όλο το γήπεδο, επιλέγοντας το αργό και σίγουρο τρανζίσιον και χωρίς να ρισκάρουν με μακρινές πάσες, από τις οποίες ήλπιζαν να προκληθούν λάθη προς όφελος τους οι "ασπρόμαυροι", τα οποία όμως δεν ήρθαν ποτέ και ο ΠΑΟ έφτασε σε εύκολη επικράτηση για το 15-0 στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Ο Ολυμπιακός κι η Κύμη

Στο Φάληρο, για περίπου 33 λεπτά η Κύμη επιβεβαίωσε πως είναι μια καλοδουλεμένη ομάδα υπό τις οδηγίες του κόουτς Καστρίτη. Ωραίο παιχνίδι, υπό την έννοια πως είχε αρκετό ενδιαφέρον και δεν εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία. Το τελικό +15 των ερυθρολεύκων ίσως αδικεί ελαφρώς την προσπάθεια των φιλοξενούμενων, ωστόσο αυτό προήλθε από την... αλλαγή ταχύτητας του Ολυμπιακού στο φινάλε. Εκεί που πήγαιναν μόνιμα με πρώτη-δευτέρα, ξαφνικά γκάζωσαν, έσφιξαν την άμυνα, πήραν 15 πόντους από απόσταση από το 31ο λεπτό κι έπειτα και κάπως έτσι απλοποίησαν την δουλειά. Limit up για Τολιόπουλο (11π, 2ρ, 11') και Roberts (15π, 4α, 20'), δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τον Hollis Thompson που για ακόμη ένα παιχνίδι ήταν αρκετά άστοχος (1/5 σουτ) και δεν έβγαλε νεύρο στο παιχνίδι του. Η επιστροφή του Ιωάννη Παπαπέτρου στην δράση ήταν ένα από τα θετικά νέα της βραδιάς για τον κόουτς Σφαιρόπουλο, όπως κι οι "ανάσες" στον Παπανικολάου. Όσο για την Κύμη, ο Thad McFadden κατάφερε να πιστοποιήσει την ποιότητα του ως ένας συνεπής σκόρερ κόντρα σε μεγάλο αντίπαλο (21π, 3ρ, 2α), ενώ γενικότερα μας άρεσε η νοοτροπία των Ευβοιωτών, οι οποίοι κατέβηκαν στο ΣΕΦ για να το παλέψουν όσο μπορούν, χωρίς ηττοπάθειες. Η Κύμη έχει τα "όπλα" για να παραμείνει στην λίγκα, αλλά βλέποντας τον Κόροιβο να την "πιάνει" στον πίνακα, το επόμενο παιχνίδι της κόντρα στον ΠΑΟΚ στη Χαλκίδα αποκτά πια ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα για την οικονομία της χρονιάς.

Extras από την 15η αγωνιστική

- Ο Kyle Wiltjer, εξαιρώντας τον πρώτο μήνα της προσαρμογής του, μετρά 10 πόντους με 13/27 τρίποντα (48%) και 3.7 ριμπάουντ στα έξι τελευταία εν Ελλάδι παιχνίδια του Ολυμπιακού. Λοιδορήθηκε αρκετά στην αρχή, αλλά να που τελικά αποδεικνύεται (το λίγοτερο) τίμιος και μια αξιόπιστη επιθετική λύση στη φαρέτρα του Σφαιρόπουλου.

 - Άχαστος κι ιδιαίτερα αποτελεσματικός ήταν ο Kenny Gabriel στην Πυλαία (5/5 σουτ), ο οποίος πρόσφατα δηλώθηκε ξανά από το τιμ του Παναθηναϊκού στην λίστα της Basket League. Συμπτωματικά, το αμέσως προηγούμενο εύστοχο FG του στην Ελλάδα, ήταν και πάλι κόντρα στον ΠΑΟΚ, στο παιχνίδι του πρώτου γύρου τον περασμένο Οκτώβριο!

- Ντεμπούτο στην ελληνική λίγκα πραγματοποίησε ο νεοφερμένος γκαρντ του Γυμναστικού, Mike Balogun, χωρίς ωστόσο να κάνει αισθητή την παρουσία του στο ματς με τον Προμηθέα. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως σε τέτοια κατάσταση που βρίσκεται αυτόν τον καιρό ο Νώντας Παπαντωνίου (18.6π, 55% τριπ, 5.8α στα 5 τελευταία παιχνίδια), δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να του "κόψει" λεπτά στο ροτέισον της ομάδας.

- Η... "εννιάδα" με την οποία παρατάχθηκαν τα Τρίκαλα στο Λαύριο είχε μέσο όρο ηλικίας τα 22.8 έτη κι αποτελούταν από 6 Έλληνες - τρεις 94αρηδες, δύο 98αρηδες κι ενας 99αρης - και 3 Αμερικανούς. Σύνθεση ανάγκης μεν, αλλά θέλει "γερό" ψάξιμο για να βρούμε πότε κατέβηκε τελευταία φορά ομάδα στην Basket League με τόσο χαμηλό Μ.Ο. ηλικίας.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Pick & Π.Ο.Π.: Τόλμη και γοητεία »

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely