Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 15:11

O Λούντζης μπορεί να γίνει ... Λαρεντζάκης

Από :

Η μετακίνηση του Μιχάλη Λούντζη στον Ολυμπιακό ολοκληρώθηκε και τυπικά πριν μερικές εβδομάδες και η μεταγραφική νηνεμία που επικρατεί εσχάτως στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε μια πρώτη κουβέντα γύρω από το όνομα του νεαρού γκαρντ, που ξεχώρισε πέρσι με τον Προμηθέα. Ο Λούντζης προστίθεται στο ρόστερ των Πειραιωτών ως ένας παίκτης περισσότερο για το μέλλον, παρά για να γίνει άμεσα απαραίτητο κομμάτι του ροτέισον. Έχει όμως το potential για να φτάσει σε βάθος τριετίας σε αυτό το επίπεδο;

Ο Μιχάλης Λούντζης είναι ένας παίκτης που συστήθηκε στο κοινό μέσω του Παναθηναϊκού, ως ένα μεγάλο ταλέντο του πλάνου ελληνοποίησης που εκπόνησαν οι «πράσινοι» το 2014. Συμπτωματικά, τρία από τα πέντε παιδιά που επέλεξε τότε ο Παναθηναϊκός, κατέληξαν μετέπειτα στον Ολυμπιακό (Κόνιαρης, Χαραλαμπόπουλος, Λούντζης) και μόνον οι Διαμαντάκος και Παπαγιάννης δεν πραγματοποίησαν αυτό το δρομολόγιο.

Ο Ολυμπιακός καλώς έπραξε και πήρε το καλοκαίρι 2019 τον 22χρονο Κόνιαρη των τριών σεζόν στον ΠΑΟΚ και λίγους μήνες αργότερα τονν επίσης 22χρονο Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Ομολογουμένως οι επενδύσεις αυτές δεν του βγήκαν, αλλά το να δοκιμαστούν αυτοί οι παίκτες δεν ήταν κακή ιδέα. Πλέον άπαντες στον ερυθρόλευκο οργανισμό ελπίζουν ο Λούντζης να έχει καλύτερη πορεία στο ΣΕΦ από τους προηγούμενους. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να τα καταφέρει κι αυτό θα απαντηθεί με ακρίβεια σε βάθος χρόνου, παρ' όλα αυτά θα το εξετάσουμε όσο μπορούμε.

Ο Λούντζης στα 23 του έχει περάσει από τέσσερα ελληνικά κλαμπ (Παναθηναϊκό, Τρίκαλα, Λαύριο, Προμηθέα) και μετράει 105 συμμετοχές στην Basket League, έχει πάρει... γεύση ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ενώ έχει παίξει και έξι φορές με την Εθνική Ανδρών. Η χρονική στιγμή της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό ήταν ιδανική, αφού φαίνεται πως ο κύκλος του νεαρού παίκτη σε μικρότερης εμβέλειας ομάδες έχει ουσιαστικά τελειώσει, με την έννοια πως ο αθλητής ό,τι ήταν να δείξει, το έδειξε. Περιηγήθηκε, μάζεψε εμπειρίες και πλέον αναζητά όχι την μετάβαση, αλλά την εδραίωση στο επόμενο επίπεδο.

Γύρισε πιο δυνατός από τον σοβαρό τραυματισμό του

Τον Απρίλιο του 2019, ο Λούντζης υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού, χειρουρήθηκε κι έμεινε εκτός δράσης για αρκετούς μήνες, ενώ βρισκόταν στην ομάδα του Λαυρίου. Δεν είχε κλείσει καν τα 21 τότε και σίγουρα είναι ιδιαίτερα άσχημο για κάθε αθλητή το να τραυματίζεται σοβαρά, πόσο δε μάλλον σε τόσο νεαρή ηλικία. Ο νεαρός παίκτης βρισκόταν τότε σε μια φάση της καριέρας του που δεν είχε εδραιωθεί ακόμη στις ομάδες της Basket League. Είχε περάσει μεν από Παναθηναϊκό και Τρίκαλα, γράφοντας μπόλικες συμμετοχές στο κοντέρ του, αλλά αναζητούσε την ανάδειξη, δεν είχε δείξει ακόμη τι μπορεί να κάνει.

Αυτός ο τραυματισμός του έκοψε τη φόρα κι ήρθε σε ένα κακό timing, καθώς εκείνη τη χρονική στιγμή θα έλεγε κανείς πως ο Λούντζης είχε αρχίσει να δείχνει πράγματα με το Λαύριο. Ήταν ένας τραυματισμός που θα μπορούσε να τον «ρίξει» πολύ τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε πνευματικό επίπεδο, αναφορικά με τη συνέχεια της καριέρας του. Παρ' όλα αυτά, πάτησε γερά στα πόδια του και κατάφερε να επανέλθει. Έκανε κάποιες καλές εμφανίσεις το τελευταίο διάστημα της διετούς θητείας του στο Λαύριο, αλλά το σημαντικότερο ήταν πως έδειχνε να έχει ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα του. Γύρισε με όρεξη να ξανά παίξει και αυτό ήταν το σημαντικότερο γεγονός. Ο ρυθμός, τα λεπτά, η διάρκεια κι η σταθερότητα, ήταν στοιχεία που θα έρχονταν εν καιρώ.

Τον βοήθησε πολύ ο Προμηθέας

Αφού λοιπόν εξασφαλίστηκε πως ο Λούντζης είναι πλέον καλά κι έτοιμος να μπει και πάλι σε... ροη, ο Προμηθέας τον απέκτησε το περσινό καλοκαίρι. Οι Πατρινοί δικαιώθηκαν στη συνέχεια για την επιλογή τους, με τον 23χρονο γκαρντ να «αντέχει» και να βγάζει χαρακτήρα σε μια ιδιαίτερη σεζόν από πολλές απόψεις. Ειδικότερα, για τον Προμηθέα ήταν μια περίεργη χρονιά, όπου η ευρωπαϊκή της παρουσία σημαδέυτηκε από κακή πορεία, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στα πρόβληματα που αντιμετώπισε η ομάδα λόγω covid.

Επίσης, ήταν μια χρονιά όπου ο Προμηθέας παρουσίασε αστάθεια στο ρόστερ του, ανακατεύοντας αρκετές φορές την τράπουλα κατά την διάρκεια της σεζόν, προσθαφαιρώντας παίκτες. Ο Λούντζης ήταν απ' αυτούς που έμειναν ακέραιοι στο ρόστερ, τόσο ως προς την παρουσία σε αυτό, όσο και προς τον ρόλο του. Δεν ήταν το κορυφαίο βιολί, αλλά σχεδόν πάντα έπαιζε κοντά στο 20λεπτο (σε 30 από τα 41 παιχνίδια του ξεπέρασε τα 17 λεπτά συμμετοχής), προσφέροντας σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού. Άμυνα, χρήσιμους πόντους στην επίθεση, δημιουργία. Στα playoffs έκανε γεμάτες εμφανίσεις και μάλλον αυτό ήταν το διάστημα όπου έπαιξε το πιο ώριμο του μπάσκετ.

Το μακρινό σουτ του ήταν ασταθές (28% σε πρωτάθλημα και Eurocup) σε γενικές γραμμές κι όταν δεν πήγαινε καλά, συνήθως αυτό επηρέαζε συνολικά την επιθετική του παραγωγικότητα. Παρ' όλα αυτά, η σούμα των 7.8 πόντων σε 41 παιχνίδια (με 6.4 προσπάθειες ανά παιχνίδι και 44% εντός πεδιάς) δεν ήταν άσχημη, ειδικά αν αναλογιστούμε πως τις περισσότερες προσπάθειες του Προμηθέα κατανάλωναν περιφερειακοί παίκτες με αξιοσημείωτο επιθετικό ταλέντο, όπως ο Ίαν Μίλερ αρχικά, λίγο αργότερα ο Τζέριαν Γκραντ και προς το τέλος της σεζόν ο Τζιάν Κλαβέλ.

Ο Λούντζης ήταν περισσότερο υποστηρικτική μονάδα δίπλα σε γκαρντ πιο προικισμένους επιθετικά. Βοηθούσε με την αμυντική του στιβαρότητα αλλά και με ασίστ (2.4), ριμπάουντ (3.8), κλεψίματα (0.8) και κερδισμένα φάουλ (2.4), μειώνοντας αρμοδιότητες από τους κλασικούς σκόρερ του ρόστερ. Ένα εργαλείο που έβγαλε συνέπεια στο παρκέ, με σοβαρό και πειθαρχημένο προφίλ τακτικά. Ο Γιάτρας τον εμπιστεύθηκε και κατάφερε να τον αξιοποιήσει σε σημαντικό βαθμό, οδηγώντας τον νεαρό στην πιο ουσιώδη σεζόν της καριέρας του. Ο Λούντζης δεν ήταν στα πλάνα του απλά ένας παίκτης ρόλου, αλλά κάτι παραπάνω απ' αυτό, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της ομάδας.

Έδειξε πως διαθέτει προσωπικότητα

Όταν του το επέτρεψαν οι συνθήκες, βγήκε μπροστά κι έδειξε την ποιότητα του, αλλά και προσωπικότητα στο γήπεδο. Το έκανε σε παιχνίδια όπως ο ημιτελικός του Σούπερ Καπ με την ΑΕΚ, το ντέρμπι με το Λαύριο τον περασμένο Γενάρη (90-88, σκόραρε 8 πόντους στα τελευταία δευτερόλεπτα, συν την καθοριστική ασίστ στον Τζεράι Γκραντ) ή στην Ιταλία με την Τρέντο, που ήταν το μοναδικό κέρδος (16π, 2ρ, 1α, ) σε μια βαριά ήττα της ομάδας του.

Είχε 14 διψήφια ματς μέσα στη σεζόν και ορισμένες εξαιρετικές αποφάσεις/εκτελέσεις σε crunch moments. Ο παίκτης έδειξε πως ωριμάζει μπασκετικά κι ενώ ακόμη δε φαίνεται να έχει πιάσει το ταβάνι του. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να βελτιώσει (τρίποντο, βολές, κάποιες αποφάσεις στην επιλογή των σουτ του) στη συνέχεια της καριέρας του, ειδικά αν θέλει να σταθεί στο κορυφαίο επίπεδο για καιρό. Το σώμα του είναι εξαιρετικό για περιφερειακό παίκτη, με ύψος σχεδόν δύο μέτρα, και φαίνεται πως πλέον έχει μάθει να αξιοποιηθεί καλύτερα αυτό το προσόν του. Την ύλη, άλλωστε, την είχε από μικρός.

Ο Λούντζης στον νέο Ολυμπιακό

Στο δια ταύτα η σεζόν του Λούντζη στην Πάτρα έκλεισε με άκρως θετικό πρόσημο για τον νέο παίκτη του Ολυμπιακού. Ο άλλοτε «πράσινος» δεν έβγαλε τραυματισμούς, ήταν πάντα διαθέσιμος κι αυτό είναι πάντα μεγάλη υπόθεση για έναν προπονητή. Μέσα από την συνέπεια του έφτασε στην post season να αγωνίζεται για 30 λεπτά κατά μέσο όρο. Πλέον πρέπει να λογίζεται ως ένας έτοιμος παίκτης κι όχι ως ένας ανερχόμενος, ένα γρανάζι που μπαίνει στην μήχανη του Ολυμπιακού, με σκοπό να επιβιώσει στο ροτέισον. Αυτή είναι μια νέα πρόκληση για τον ίδιο και η παρουσία του στον Ολυμπιακό δε θα έχει κοινά σημεία με την αντίστοιχη του στον Παναθηναϊκό. Τότε ο Λούντζης ήταν αναμενόμενο πως δεν θα διαδραματίσει κάποιον ρόλο στην ομάδα του, όντας πολύ μικρός κι άγουρος. Πλέον, μετά από παραγωγική σεζόν, πρέπει να αποδείξει πως είναι παίκτης επιπέδου Ολυμπιακού. Να κερδίσει το χρόνο του στο γήπεδο αρπάζοντας τις ευκαιρίες.

Είναι ένα χρόνο νεότερος από τον Κόνιαρη και συνολικά η περσινή σεζόν του ήταν πιο πλήρης από την αντίστοιχη που είχε κάνει ο Κόνιαρης με τον ΠΑΟΚ, προτού τον αποκτήσει ο Ολυμπιακός. Αναφέρεται ο Κόνιαρης, γιατί έναν αντίστοιχο ρόλο αναμένεται να έχει πάνω - κάτω στους ερυθρολεύκους ο νεοφερμένος Μιχάλης Λούντζης, με βάση τα όσα ακούγονται στο ρεπορτάζ. Ο «Λου» οφείλει να λειτουργήσει ως... Λαρεντζάκης, για να κερδίσει εντυπώσεις κι εμπιστοσύνη. Όπως ο «Λάρυ», στις σποραδικές ευκαιρίες που του έδινε ο Μπαρτζώκας, πατούσε στο παρκέ και προσέφερε. Ένα τρίποντο εδώ, μια ασίστ και μια άμυνα εκεί, πάντα πάλευε για να κερδίσει λεπτά στο ροτέισον. Ο Λούντζης δεν θα κυνηγήσει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις, αλλά τις κυνικές εμφανίσεις.

Κακά τα ψέματα, πάντως, σε μια ομάδα με τις απαιτήσεις και την πίεση του Ολυμπιακού, ο δρόμος του Λούντζη προς την εδραίωση του στο ερυθρόλευκο ρόστερ, δεν θα είναι εύκολος. Ωστόσο, έχει δείξει πως έχει δυνατή μενταλιτέ εντός κι εκτός παρκέ. Σίγουρα δεν είναι έτοιμος να κάνει την διαφορά, άλλωστε ούτε αυτή θα είναι η δουλειά του, ούτε κι είναι τέτοιου είδους παίκτης γενικότερα. Ο Μπαρτζώκας οφείλει να τον εντάξει σταδιακά στα νέα δεδομένα και να τον κοιτάξει ως ένα πρότζεκτ που απέκτησε η ομάδα του με ορίζοντα τριετούς συνεργασίας. Η προσωπική μου γνώμη είναι πως έχει πιθανότητες να βγει η μεταγραφή, αρκεί κι ο προπονητής του να τον διαχειριστεί σωστά.

Για το κλείσιμο, να αναφέρω πως θεωρώ σημαντικό το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχει στις τάξεις του δύο πολύ καλούς άσους, Σλούκα και Γουόκαπ. Ο Λούντζης, μπορεί να μην είναι εύκολο να σπάσει αυτό το δίδυμο, αλλά μπορεί να λάβει το... mentorship από αυτούς τους πιο έμπειρους και φτασμένους παίκτες. Από 'κει και πέρα, ευκαιρίες για τον ίδιο, σίγουρα θα προκύψουν, αφού μην ξεχνάμε πως ο Ολυμπιακός με την επιστροφή του στην Basket League διπλασιάζει τα παιχνίδια του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ξενοδοχείο Απόλλων Ντόντσιτς για κάθε μπάσκετ »

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely