Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2020 18:33

Το περιβάλλον που χρειαζόταν ο Χαπ

Από :

Εάν μας ζητούσε κάποιος να φτιάξουμε μια λίστα με τους καλύτερους ψηλούς που αγωνίζονται φέτος στην Ιταλία, σίγουρα ο Ίθαν Χαπ θα βρισκόταν ανάμεσα σε αυτούς. Το πιθανότερο είναι μάλιστα πως θα καταλάμβανε και υψηλότατη θέση, ασχέτως αν δεν ξεκίνησε τη σεζόν στη γειτονική χώρα, μπαίνοντας στη μηχανή της ομάδας του Νοέμβρη μήνα - κι όχι από Αύγουστο-Σεπτέμβρη, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους παίκτες. Ο νεαρός σέντερ έχει τραβήξει την προσοχή του κοινού της Serie A, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη συνέπεια και βελτίωση στο παιχνίδι του. Όλο και κάπου θα έχετε δει είδηση αναφορικά με κάποια υψηλή του επίδοση, επομένως μέσω αυτού του κειμένου θα δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα πεπραγμένα του.

Η Κρεμόνα (η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα του Κιθ Λάνγκφορντ - άσχετο μεν, αξιοσημείωτο δε) βρίσκεται εντός οκτάδας (6η, με ρεκόρ 12-8) κι η λογική υπαγορεύει πως δύσκολα δεν θα βρεθεί στα playoffs. Το σύνολο του εμβληματικού Ρομέο Σακέτι διαγραφεί παραπάνω από θετική πορεία στη φετινή κούρσα, έχοντας μάλιστα 4 νίκες μέσα στο 2020 σε 5 ματς. Ακόμη κι αυτή η μια ήττα δικαιολογείται, μιας κι ήταν εκτός έδρας από το Μιλάνο, με μόλις 3 πόντους διαφορά. Είναι σε καλό φεγγάρι οι Λομβαρδοί κι αυτό μπορεί να εξηγηθεί ποικιλοτρόπως. Αφενός πρόκειται για ένα σύνολο όπου φαίνεται πως έχει "πέσει δουλειά" σε ομαδικό και τακτικό επίπεδο, αφετέρου υπάρχουν και ορισμένες μονάδες οι οποίες παίζουν πάνω από τα κυβικά τους. Ή τέλος πάντων, άνω του αναμενόμενου.

Με μια εξ' αυτών θα ασχοληθούμε πιο εκτεταμένα όπως θα έχετε καταλάβει ήδη, αφού ο άλλοτε σέντερ του Ολυμπιακού, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη. Ή μήπως όχι;

Στην πραγματικότητα, θα λέγαμε πως η παρουσία του Χαπ δε συνιστά και τεράστια έκπληξη. Μπορεί ο rookie που επέλεξε ο Μπλατ το περασμένο καλοκαίρι να μην ήταν έτοιμος (;) για το κορυφαίο επίπεδο, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει γενικότερα για την παρουσία του ως επαγγελματίας. Η μετάβαση από το κολλεγιακό σε μια ομάδα της Ευρωλίγκα ήταν απότομη σε κάθε περίπτωση κι ήταν φανερό πως ο Χαπ χρειαζόταν οπωσδήποτε ένα ενδιάμεσο σκαλοπάτι. Παρακολουθώντας κανείς τα στιγμιότυπα του από το NCAA, αποκλείεται να μην αναγνώριζε πως αυτός ο παίκτης έχει στοιχεία. Δεν ήταν θεαματικός, δεν ήταν "dominant", όμως έδειχνε δείγματα τεχνικής και ποικιλία κινήσεων. Προφανώς ένα-δυο βίντεο είναι ανεπαρκές υλικό, όχι όμως ικανό να σου στερήσει μια πρώτη εντύπωση. Mια πρώτη ύλη υπήρχε στο παιχνίδι του.

Η ιταλική λίγκα έχουμε αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν πως έχει δημιουργήσει μια καλή σχολή τα τελευταία χρόνια, ως προς την ανάδειξη ψηλών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παικτών που εκτόξευσαν τις μετοχές τους παίζοντας σε μικρομεσαίες ομάδες της Legabasket, παίρνοντας μεταγραφή σε υψηλότερο επίπεδο. Ο Χαπ μπήκε σε ένα ομολογουμένως καλό σύνολο και δεν δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί. Γρήγορα έδειξε να κατανοεί αυτά που περίμενε η ομάδα από εκείνον στην ρακέτα και το γεγονός πως κούμπωσε γρήγορα, ήταν το κλειδί της υπόθεσης. Άμεσα πήρε φανέλα βασικού (το ντεμπούτο του ήταν 29 λεπτά και κατά μέσο όρο παίζει 29.5' σε 14 εμφανίσεις ως τώρα) και εξελίχθηκε σε κομβικό γρανάζι του ροτέισον.

Ψηλός σκόρερ

Προσφέροντας 18 πόντους με 63% στα δίποντα, αποτελεί κορυφαίο επιθετικό πόλο με αξιόπιστα τελειώματα φάσεων. Πάντα θα πάρει διψήφιο αριθμό προσπαθειών και θα φτάσει πολλές φορές η μπάλα στα χέρια του. Τρωτό του σημείο παραμένουν οι ελεύθερες βολές (57%) κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δουλέψει, μιας κι επισκέπτεται την γραμμή περίπου δυο φορές στο χρόνο που παίζει (3.8 εκτελεσμένες ανά παιχνίδι). Γενικώς ο Χαπ, αν και θυμίζει παλαιότερου τύπου σέντερ, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, δείχνει πως με την οξυδέρκεια του και με σωστή τροφοδοσία, έχει να δώσει πράγματα. Είναι σταθερά καλός και η συνέπεια του είναι πραγματικά αξιοσημείωτη, αναλογικά πάντα και με την λιγοστή εμπειρία του.

Κατά τα λοιπά, ο απόφοιτος του Wisconsin δίνει 8.8 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ. Λειτουργεί συχνά ως πασέρ και αυτό πάντα είναι μεγάλο αβαντάζ για έναν παίκτη ρακέτας. Αυτή τη στιγμή είναι 2ος σκόρερ, αλλά και ριμπάουντερ στην λίγκα, κάνοντας όντως breakout year. Αρκεί να σκεφτείτε πως οι πρωτοπόροι στις συγκεκριμένες κατηγορίες είναι βετεράνοι με μεγάλη προϋπηρεσία - στους πόντους ο 34χρονος Μπανκς της Μπρίντιζι και στα ριμπάουντ ο 31χρονος Σίμονς της Βαρέζε. Ο Χαπ δεν είναι μόνο επί της ουσίας χρήσιμος στην ομάδα του, γράφοντας MVP εμφανίσεις, αλλά φτάνει στο επίπεδο να είναι κι εντυπωσιακός, με βάση τη στατιστική απεικόνιση των όσων κάνει στο παρκέ κι αναλογικά με το πως ξεκίνησε η σεζόν του.

Μιλάμε για έναν παίκτη που ουσιαστικά, εάν έμενε στον Ολυμπιακό, οι ευκαιρίες του δεν θα ήταν τόσες πολλές ώστε να αναδειχθεί - έλλειψη και των εγχώριων υποχρεώσεων. Ποτέ δεν θα έφτανε στο σημείο να γίνει βασικός με το "καλημέρα", συν τον κίνδυνο του να "καεί" πνευματικά κι αγωνιστικά, όταν υπήρχαν διαδοχικά στραβά αποτελέσματα στην Ευρώπη. Στην περίπτωση του έγινε αυτό που έπρεπε, χωρίς αργοπορία: ο παίκτης, προκειμένου να μην ταλαιπωρείται μεταξύ της 12ης καρέκλας του πάγκου και της εξέδρας, μεταπήδησε σε ένα πιο ταιριαστό περιβάλλον για το δικό του προφίλ στην παρούσα φάση και διανύει ένα πολύ ευχάριστο αγροτικό, όντας ηγετική μορφή.

Εσχάτως διαβάσαμε πως το Μιλάνο θα μπορούσε να ενδιαφερθεί - παρότι ο παίκτης ακόμη αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Ολυμπιακού. Δεν γνωρίζουμε τι θα κάνουν οι Πειραιώτες το καλοκαίρι. Προ μερικών μηνών, είχαμε εξετάσει περιπτώσεις παικτών που έφυγαν δανεικοί (από τους "αιώνιους" γενικότερα"), αλλά δεν επέστρεφαν για να... μείνουν. Μπορεί ο Χαπ να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα; Ο χρόνος θα δείξει - μαζί με τα "θέλω" του Μπαρτζώκα.

Ίδιος απέναντι σε όλους

Ένα ακόμη στοιχείο που εντυπωσιάζει σχετικά με τον Χαπ είναι εκείνο που έχει να κάνει με την νοοτροπία του. Ο παίκτης δείχνει να είναι full on στην ομάδα του, κοιτώντας το πως μπορεί να είναι πάνω απ' όλα χρήσιμος. Φαίνεται προσηλωμένος και μετρημένος, όμως παράλληλα πήγε να αρπάξει την ευκαιρία κι ανεξαρτήτως αντιπάλου, η προσέγγιση του παραμένει η ίδια στα παιχνίδια. Πάντα είναι σοβαρός και δεν υπάρχουν "κοιλιές" στην απόδοση του, μερικές εβδομάδες πριν την λήξη της κανονικής περιόδου. Στεκόμαστε ιδιαίτερα σε αυτό, διότι οι rookies πάντα έχουν σκαμπανεβάσματα - κάτι που είναι λογικό.

Παρ' όλα αυτά, πρέπει να αναφέρουμε τις επιδόσεις του απέναντι στις δυο πιο ισχυρές ομάδες της Ιταλίας: με το Μιλάνο είχε 16-9-2 σε 30 λεπτά προ ημερών, ενώ κόντρα στην πρωτοπόρο Βίρτους Μπολόνια αντίστοιχα 11-11-3 σε 29', αρκετό καιρό νωρίτερα (ήταν η 5η του συμμετοχή). Και τα δυο ματς ήταν εκτός έδρας. Ο παίκτης πρόσθεσε στο ενεργητικό του καλές εμφανίσεις απέναντι σε "εμπορικούς" αντιπάλους, κάτι που δύσκολα περνά απαρατήρητο, όταν γίνει η σούμα της σεζόν.

Ο Χαπ, είτε επιστρέψει για να παίξει στον Ολυμπιακό, είτε όχι, έχει δημιουργήσει μια παρακαταθήκη για το επόμενο συμβόλαιο του. Το αν αυτή είναι ικανή του χρόνου τον Οκτώβρη να τον βρει στην Ευρωλίγκα, δεν μπορούμε να το πούμε ακόμη. Όμως, είναι 24 ετών, έχει κι άλλα περιθώρια βελτίωσης, επομένως θεωρούμε πως το μέλλον του βρίσκεται ξεκάθαρα στην Ευρώπη - όλο και κάποιο καλό κλαμπ θα τον "πιστέψει". Πλέον δεν είναι πρότζεκτ, αλλά μπορεί σιγά σιγά να υπολογίζεται ως ένας έτοιμος παίκτης. Εν κατακλείδι, αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι το level up του σε ένα πιο ανταγωνιστικό σύνολο κι έκτοτε να τον αξιολογήσουμε εκ νέου, υπό διαφορετικό πρίσμα. Το ρεζουμέ της υπόθεσης είναι πως η ιταλική εμπειρία αναμφίβολα "έσωσε" τη χρονιά του.

Υστερόγραφο

Ο Χαπ έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του στην μια πλευρά του παρκέ κι αυτό δεν αμφισβητείται. Εκείνο που θέλαμε να δούμε σε βάθος χρόνου και σειρά αγώνων, είναι το πως θα παρουσιαστεί αμυντικά. Εν τέλει μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά, για την ώρα, στο παιχνίδι επαφών και γενικά διακρίνεται η προσπάθεια του. Κλέβει και μπάλες (1.8 κλεψίματα) κάτι που είναι σημαντικό. Βέβαια στην Ευρωλίγκα τα πράγματα δεν θα έχουν καμία σχέση με την τωρινή του "ρουτίνα", καθώς εκεί οι αντίπαλοι ψηλοί δεν... αστειεύονται (sic). Η αμυντική του υπόσταση, επομένως, ακόμη ελέγχεται.

 

 

 

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely