Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 10:50

Ο κρυπτονίτης του Πάτρικ Γιανγκ

Από :

Το τι έκανε και τι δεν έκανε ο Πάτρικ Γιανγκ κατά τις ημέρες του στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, τα γνωρίζετε. Είναι πράγματα λίγο - πολύ γνωστά σε όλους όσους παρακολουθούν σε συστηματική βάση την αθλητική επικαιρότητα. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για έναν από τους πιο πολυσυζητημένους παίκτες που πέρασαν από τα μέρη μας τα τελευταία χρόνια. Όχι τόσο για τις πραγματικές του εμφανίσεις στα παρκέ, αλλά για τις "φανταστικές", με το "τι θα έκανε αν..." να κυριαρχεί. Κυρίως υποθέσεις δηλαδή, γύρω από το όνομα ενός πραγματικά εξαιρετικού αθλητή - φαινόμενο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ο οποίος ωστόσο ουδέποτε δικαίωσε το potential που τον συνόδευε μετά την παρθενική του σεζόν (με την Γαλατασαράι) στην γηραιά ήπειρο.

Το παρόν κείμενο δεν είναι εδώ για να κάνει flashback στο πόσο bust υπήρξε/εξελίχθηκε για τον Ολυμπιακό ο Πάτρικ Γιανγκ ως επιλογή, τον Ιούλιο του 2015, αλλά για να εξετάσει την δαδρομή του αμέσως μετά το διετές πέρασμα του από τους ερυθρόλευκους. Ακόμη και σήμερα, λοιπόν, ο φόργουορντ από την Φλόριντα δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει αγωνιστικά, με την πορεία του να παραμένει ασταθέστατη.

Το άδειο κεφάλαιο: Ολίμπια Μιλάνο

Η Μιλάνο είναι ενα κεφάλαιο που τελικά δεν άνοιξε ποτέ για τον Αμερικανό σέντερ, αφού οι μήνες της σεζόν 2017-18 περνούσαν κι εκείνος βρισκόταν μόνιμα στα πιτς. Μετά τον Ολυμπιακό, ο Γιανγκ εξασφάλισε ένα διετές συμβόλαιο στην ιταλική ομάδα, "κλειδώνοντας" την παραμονή του στο υψηλότερο επίπεδο. Ήταν ένα καλοκαίρι όπου η Ολίμπια έκανε κλασικά, όπως συνηθίζει άλλωστε, πολλές μεταγραφές, με τον θηριώδη σέντερ να θεωρείται μια από τις πιο "ηχηρές" της, παρά το γεγονός πως αποτελούσε παράλληλα κι ένα μεγάλο "στοίχημα". Ο επίσης νεοφερμένος στον ιταλικό βορρά, Σιμόνε Πιανιτζιάνι, έφτιαχνε μια νέα ομάδα, με καινούργιους άξονες, κι ο Γιανγκ θα μπορούσε να αποτελέσει την κολώνα στην θέση "5", αλλά η ιστορία εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά.

Ο Γιανγκ, λίγες μέρες μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου, πέρασε για τρίτη φορά στην καριέρα του την πόρτα του χειρουργείου (για αρθροσκόπηση, ή αλλιώς "καθαρισμό"), ούτως ώστε να διώξει μια και καλή τα προβλήματα από το ήδη ταλαιπωρημένο του γόνατο και να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο ακμαίος τη σεζόν του. Η εγχείρηση έγινε Ιούλιο κι η επιστροφή του δεν θα αργούσε - αναμενόταν να είναι έτοιμος για τα φιλικά της ομάδας και το ιταλικό Super Cup, δηλαδή μέσα προς τέλη Σεπτέμβρη του 2017. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα του "comeback" πήγε πιο πίσω λόγω επιπλοκών που παρουσιάστηκαν στην αποκατάσταση του. Το Μιλάνο, προκειμένου να είναι "καλυμμένο", προχώρησε στα μέσα Σεπτέμβρη στην απόκτηση του Αρτούρας Γκουντάιτις, αφού η κατάσταση του Γιανγκ δεν μπορούσε να πιεστεί.

Η σεζόν άρχισε επί της ουσίας με τον Γιανγκ να βρίσκεται κυρίως σε ιατρικά κέντρα και ποτέ στο παρκέ ή την δωδεκάδα, την ώρα που η ομάδα του ήταν κομπλέ με Γκουντάιτις, Ταρζέφσκι και τον βοηθητικό Μάρκο Κούζιν στην ρακέτα. Παρά το γεγονός πως το κόστος του συμβολαίου του άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού δεν ήταν αμελητέο για το μπάτζετ του ιταλικού κλαμπ, υπήρχε διάθεση στήριξης του - με την ελπίδα πως κάποια στιγμή θα είναι απολύτως υγιής και έτοιμος να προσφέρει. Η υπόθεση του δεν παρουσίαζε αξιοσημείωτη πρόοδο με τη στασιμότητα να κυριαρχεί, η Ολίμπια είχε μάθει να ζει με την ιδέα πως δεν είναι ποτέ διαθέσιμος κι έτσι ο αθλητής ζήτησε με το νέο έτος να βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, για νέα - την τέταρτη τον αριθμό - επέμβαση, στο ίδιο γόνατο! Η κατάσταση είχε φτάσει εμφανώς σε αδιέξοδο κι αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να τερματίσουν τη συνεργασία τους τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου του 2018.

Τι άφησε φεύγοντας από το Μιλάνο ο Γιανγκ; Τίποτα. Δεν κατάφερε να αγωνιστεί σε κάποιο επίσημο παιχνίδι της ομάδας είτε στη Serie A είτε στην EuroLeague, βρισκόταν μόνιμα στο "απουσιολόγιο" και παρότι υπήρχαν κάποιες προσδοκίες πως εκεί θα μπορούσε ενδεχομένως να... αναγεννηθεί μπασκετικά, εν τέλει δεν έγινε τίποτα. Α, άφησε μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες με τη φανέλα της ομάδας.

Σανίδα σωτηρίας από την Αβελίνο

Τον Δεκέμβριο του 2018 και με την περσινή σεζόν να βρίσκεται περίπου στο ένα τρίτο της, η Αβελίνο απέκτησε τον - επί 8.5 μήνες free agent - Πάτρικ Γιανγκ, προσφέροντας του ακόμη μια ευκαίρια. Μια ευκαιρία σε έναν αθλητή όπου είχε κάνει 4 χειρουργεία μέσα σε δύομιση χρόνια. Η περσινή Αβελίνο, στόχευε να μπει στα ιταλικά playoffs (το κατάφερε) αλλά και να προκριθεί από τον όμιλο που βρισκόταν στον Champions League (δεν έγινε). Ήταν ένα αναμφίβολα λιγότερο απαιτητικό περιβάλλον που θα μπορούσε να προσφέρει μια ομαλή επιστροφή στον παίκτη, για να βρει αγωνιστικό ρυθμό και να καλύψει έδαφος. Για αρχή, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Ο Γιανγκ έπαιξε κανονικά στην Αβελίνο. Αυτό από μόνο του αποτελούσε μια ευχάριστη είδηση, για έναν υπερβολικά άτυχο παίκτη.

Ήταν ένα "κατόρθωμα", μετά από μια σειρά αρνητικών συγκυριών. Ο Αμερικανός ψηλός θέλησε να μοιραστεί τα συναισθήματα του, μετά το πρώτο του διάστημα στην ομάδα και πιο συγκεκριμένα μετά το δεύτερο παχινίδι του με την Αβελίνο στο ιταλικό πρωτάθλημα:

 "Πριν από 18 μήνες, έπαιζα το τελευταίο μου παιχνίδι, αφότου μου είχαν πει ότι δεν θα μπορέσω να παίξω ξανά. Από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι και τώρα, έχω κάνει ένα απίστευτο ταξίδι. Δεν θα μπορούσα να είμαι εδώ χωρίς την πίστη στο Θεό, χωρίς την οικογένειά μου και όλα όσα με ώθησαν να πάω μπροστά. Το όνειρο μου είναι να αποτελώ έμπνευση και ζωντανή απόδειξη ότι κόντρα σε όλα δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάς. Ευχαριστώ το Θεό που είναι ο θεραπευτής μου, την οικογένειά μου που είναι η έμπνευσή μου και την Αβελίνο για την ευκαιρία που μου έδωσε. Από εδώ και πέρα έχει μόνο ψηλότερα!"

Η Αβελίνο πήρε μια σημαντική εντός έδρας νίκη επί της Ντινάμο Σάσαρι με 86-78, με τον Γιανγκ να παίρνει μεγάλο χρόνο συμμετοχής, βοηθώντας τη νέα του ομάδα. Έπαιξε 26 λεπτά, στα οποία κατέγραψε 5 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 τάπες και 1 ασίστ.

Έμεινε στην Καμπάνια μέχρι την λήξη της σεζόν, χωρίς πάντως να λείπουν οι "απουσίες" του από κάποια παιχνίδια - είχε χάσει επτά στην Regular Season. Παρ' όλα αυτά, στην πλειοψηφία των αγώνων ήταν "παρών" και μάλιστα ως βασικός: μαζί με τη σειρά κόντρα στην Ολίμπια Μιλάνο για τα προημιτελικά των playoffs, ο Γιανγκ μέτρησε συνολικά 17 εμφανίσεις με χρόνο συμμετοχής που ξεπερνούσε στις 11 εξ' αυτών τα 22 λεπτά δράσης. Είχε κατά μέσο όρο 5.8 πόντους (46% διπ, 50% βολές), 7.7 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ και 1.1 τάπες ανά 25 λεπτά. Στον επιθετικό τομέα σίγουρα δεν κατάφερε να δώσει το "κάτι παραπάνω" συγκριτικά κιόλας με τον μεγάλο χρόνο συμμετοχής του, όμως ήταν σε θέση να βοηθάει στις άμυνες από αέρος, αλλά και τα επιθετικά ριμπάουντ.

Ταυτόχρονα, είχε παίξει και σε 8 ευρωπαϊκά παιχνίδια του Champions League, με πιο "πλούσια" στατιστική, η οποία ωστόσο δε συνοδεύτηκε από πρόκριση της ομάδας του στα νοκ - άουτ. Σε αυτό το μικρότερο δείγμα αγώνων, είχε 8.8 πόντους (47% διπ, 69% βολές), 8.4 ριμπάουντ, 1.4 τάπες και 0.9 ασίστ ανά 26.4 λεπτά.

Οκτώβριος 2019

Παρότι λοιπόν ο 27χρονος πλέον σέντερ έδειξε πέρσι πως μπορεί να σταθεί εκ νέου σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο στην καριέρα του, παραμένει ελεύθερος στην αγορά. Οι καλοκαιρινοί μήνες πέρασαν χωρίς να μαθαίνουμε νέα αναφορικά με το αν θα τον πάρει κάποια ομάδα και κάπως έτσι τσουλάνε κι οι πρώτοι του φθινοπώρου. Η αλήθεια είναι πως έναν τόσο επιβαρημένο παίκτη με "κόκκινο" ιατρικό φάκελο είναι δύσκολο να τον εμπιστευθεί κάποιος, ακόμη και τώρα όπου το κασέ του έχει φτάσει σε χαμηλά επίπεδα.

Θα μπορούσε να δώσει "συνέχεια" στα περσινά του πεπραγμένα, χωρίς να αφήνει άλλα κενά και δείχνοντας - επιτέλους - κάποια συνέπεια. Όμως, φαίνεται πως ακόμη κι αυτό δεν είναι κάτι εύκολο. Όπως και να 'χει, ο άλλοτε ιδιαίτερα ενεργός στα social media "Big Pat", δείχνει εδώ και μήνες να απέχει από αυτά, αφού τα posts του στα κοινωνικά δίκτυα σπανίζουν πλέον. Θα αναρωτιέστε τι σημασία έχει αυτό. Φυσικά και έχει, από τη στιγμή που όσο αγωνιζόταν στην Ελλάδα, πάντα αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης. Σήκωνε φωτογραφία με σουβλάκια, "χοντρός ο Γιανγκ". Φωτογραφία με Playstation, "αδιάφορος ο Γιανγκ". Φωτογραφία όπου κάνει αποθεραπεία, "μας κοροϊδεύει ο απατεώνας", ένας παραλογισμός δίχως τέλος, σε οτιδήποτε κι αν έκανε. Eίδαμε τότε μάλιστα έναν αθλητή με εύθραυστη ψυχολογία, να κυριεύεται συχνά από αρνητικά συναισθήματα, απογοήτευση και φόβο, κάτι που φέρνει στο νου και το ερώτημα: Ποιος πραγματικά ήταν ο κρυπτονίτης του Πάτρικ Γιανγκ; Το γόνατο του - που του δημιουργούσε αβεβαιότητα στο γήπεδο, ακόμα κι όταν ήταν υγιής - ή το γενικότερο mindset του κι ο τρόπος που βλέπει, με τα δικά του μάτια, το σπορ;

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely