Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016 10:11

Ο Ολυμπιακός

Από :

(Θα έχετε διαβάσει τόσα ήδη για τους ερυθρόλευκους δεξιά και αριστερά, που ίσως αυτό το κείμενο δεν έχει πια και τόσο νόημα. Ας μην επεκταθούμε και πάρα πολύ συνεπώς. )

Μετά από μία αποτυχημένη ευρωπαϊκή σεζόν, ο Ολυμπιακός θελει να επανέλθει δυναμικά στην κορυφογραμμή της Ευρώπης, προσθέτοντας φαινομενικά κάποια στοιχεία που πέρυσι του έλειψαν. Το πλάνο πάντως δεν δείχνει τόσο διαφορετικό από το ξεκίνημα της περιόδου '15-16 , με την προσθήκη του Ερικ Γκριν να είναι η μοναδική αληθινή διαφορά. Οι Πειραιώτες δεν είχαν γκαρντ με έφεση στο σκορ, και τώρα έχουν. Κατά τα λοιπά, ο Γιανγκ ήταν εδώ και πέρυσι, ενώ ο Μπιρτς αποτελεί ευθεία αντικατάσταση του Χάντερ. Επίσης, ο Παπανικολάου προσφέρει κυρίως βάθος και άμυνα, χωρίς να αλλάζει από μόνος του τις τακτικές ισορροπίες. Κι όμως, ίσως αυτά από μόνα τους αποδειχθούν αρκετά αν υπάρχει υγεία και , το σημαντικότερο, αν ο Ολυμπιακός παρουσιάσει μία διαφορετική προσέγγιση στο παιχνίδι του, με έμφαση στο μοίρασμα του παιχνιδιού, στην ποικιλία και την ταχύτητα.

Το τελευταίο στοιχείο εξάλλου, είχε ήδη διακυρηχθεί από πέρυσι, όταν η άμυνα παρουσιάστηκε ως ο θεμέλιος λίθος του προγραμματισμού. Τελικά η ομάδα δεν έτρεξε ποτέ, καθώς δεν έβγαλε εύκολες κατοχές, ενώ ελλείψει σουτέρ το παιχνίδι στο μισό γήπεδο εγκλωβίστηκε σε μία σειρά από σκριν που δεν δημιουργούσαν τους επιθυμητούς χώρους. Τώρα οι διακυρήξεις είναι περίπου ανάλογες, με το ρόστερ να δείχνει εκ πρώτης όψες ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Εκ πρώτης...

Υπέρ

  • Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα έχει τους δύο αρχηγούς του ξεκούραστους, χωρίς "ψυχοφθόρο" καλοκαίρι με την εθνική να τους βαραίνει την πλάτη. Ειδικά για τον 34άχρονο Σπανούλη αυτή η παράμετρος είναι πολύ σημαντική, δεδομένης και της τρομερής προπέρυσινης χρονιάς του, που έγινε υπό τις ίδιες συνθήκες.
  • Οι Ερικ Γκριν και Πάτρικ Γιανγκ προσφέρουν στοιχεία που έλλειψαν πέρυσι. Μακρινό σουτ από τα γκαρντ ο πρώτος, παιχνίδι βαθειά μέσα στη ρακέτα ο δεύτερος, χωρίς να είναι απαραίτητο να πάει η μπάλα σε εκείνον μετά από πικ εν ρολ. Ιδανικά, η ενσωμάτωση αυτών των χαρακτηριστικών στην επίθεση, θα την κάνουν πολύ πιο αποτελεσματική.
  • Η άμυνα λογικά θα είναι καλή , πολύ καλή. Ο Μπιρτς επαναφέρει τα στοιχεία του Χάντερ και δίνει έξτρα βοήθεια στο ριμπάουντ, παίκτες που να είναι συγκεντρωμένοι υπάρχουν πολλοί. Τα όποια ερωτήματα αφορούν την προσαρμοστικότητα στον αντίπαλο.
  • Ο Ιωάννης Παπαπέτρου γνωρίζει από πριν την θέση που θα αγωνιστεί, και δεν θα την βρει στην πορεία ως αναπάντεχη εξέλιξη. Ο φόργουορντ των ερυθρόλευκων έχει όλα τα προσόντα να καλύψει δύο θέσεις, ακριβώς όπως ταιριάζει στο σύγχρονο μπάσκετ. Παικτικά άλλωστε, τα όρια μεταξύ ενός stretch four και ενός σμολ φόργουορντ είναι θολά. Η απόφαση για προώθηση του στην ιεραρχία και μοίρασμα του χρόνου του σε διάφορους ρόλους είναι κατά τη γνώμη μου θαρραλέα, όσο και ολόσωστη. Το ίδιο ισχύει μέσες άκρες και για τον λιγότερο καλό παίκτη Δημήτρη Αγραβάνη. Ο γηγενής κορμός του Ολυμπιακού δείχνει ενισχυμένος και η ανάδειξη των δύο νεαρών είναι περισσότερο θέμα ομαδικής λειτουργίας. Αν η ομάδα δεν πάει καλά, όποιος βρει τα αίτια στην στελέχωση της θέσης 4, μάλλον δεν θα έχει ψάξει καλα κάπου αλλού.
  • Το ρόστερ στις θέσεις 3-5 είναι αληθινά γεμάτο. Υποθέτω πως οι τραυματισμοί έχουν σπείρει τον φόβο.

Κατά

  • Όσο γεμάτο και να είναι πάντως, άλλο τόσο ορισμένες επιλογές μοιάζουν εύθραυστες. Στη θέση 5 ο Σφαιρόπουλος έχει επιλέξει τρεις νέους σε ηλικία και με ελάχιστη εμπειρία παίκτες, που δύσκολα συμμετέχουν σε επίθεση με ροή. Ενας εξ αυτών προέρχεται από πολύ σοβαρό τραυματισμό. Ο Γιανγκ κάποια στιγμή θα βρει τα πατήματα του, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν το διάστημα που θα χρειαστεί δεν θα κοστίσει σε αποτελέσματα. Ο Κεμ Μπιρτς έχει ένα σωρό επιθυμητά στοιχεία, όμως θα κληθεί να τα βγάλει στο παρκέ με ελάχιστη πίστωση χρόνου. Το ίδιο ισχύει και για τον Μιλουτίνοφ. Δεν είναι εύκολο.
  • Ο Γκριν, όπως προείπαμε, φέρνει στο τραπέζι πράγματα που έλειπαν. Η απόκτηση του δείχνει γνώση των ζητουμένων. Από την άλλη, ο ενθουσιασμός για την ποιότητα του από πλευράς ΜΜΕ δεν είναι δικαιολογημένος. Το πέρασμα του από τη Σιένα ήταν "ούτε κρύο, ούτε ζέστη", ενώ η D League δύσκολα αποτελεί κριτήριο. Τα πρώτα φιλικά έδωσαν περίπου αυτή την (αναμενόμενη) εικόνα, και για να καταστεί ο παίκτης αληθινά ωφέλιμος , θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν ζητήματα φιλοσοφικής φύσεως. Αυτά τα περιγράφουμε παρακάτω.

Φιλοσοφικοί στοχασμοί

Ενα ρόστερ από μόνο του λέει λίγα αν δεν συνδυαστεί με την τακτική προσέγγιση. Τα τελευταία δύο χρόνια ο Ολυμπιακός, με τον ίδιο προπονητή, έφτασε σε έναν τελικό και σε έναν πρόωρο αποκλεισμό, προσπαθώντας να κάνει στο γήπεδο πάνω - κάτω τα ίδια πράγματα. Αλλοι παίκτες έπαιζαν την πρώτη χρονιά και άλλοι τη δεύτερη. Την φετινή τρίτη, παίζουν περίπου οι ίδιοι, μαζί με δυο τρεις ακόμη. Αυτό σημαίνει πως ο,τι διαφορετικό προκύψει, θα προκύψει πιθανότατα από την αλλαγή στάσης απέναντι στο παιχνίδι. Θα δοθεί π.χ. στον Γκριν το ελεύθερο να πάει σε ατομικές ενέργειες και σε γρήγορα σουτ, ακόμη και αν κάποια από αυτά είναι "εκτός λογικής"; Θα μοιραστεί το παιχνίδι σε άλλους παίκτες με την παρουσία του Σπανούλη ή ο αρχηγός θα πασχίζει εκ νέου να έρθει στην κορυφή μετά από μια σειρά σκριν που διαρκούν 6-7''; Πόσο θα βρεθούν μαζί σχήματα με δυο ή τρεις καλούς σουτέρ, ακόμη και αν αυτά πληγώνουν την άμυνα;

Oι ερυθρόλευκοι βρίσκονται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, το οποίο τα φιλικά δεν έδειξαν με ποιο τρόπο θα το διαβούν. Η έλλειψη αυτοματισμών είναι απόλυτα λογική, όσο και φανερή. Για να πάει καλά η νέα προσπαθεια, οφείλει να είναι αληθινά νέα, άσχετα αν τα πρόσωπα θα είναι περίπου τα ίδια. Το μπάσκετ προχωράει, δίνει έμφαση στην ταχύτητα και στο σουτ, με τις εποχές της κυριαρχίας της άμυνας να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Με τον αστερίσκο της εύθραυστης θέσης 5 στα υπόψην, η επιτυχία δείχνει να εξαρτάται πρωτίστως από τις ενδοσκοπικές διαδικασίες. Τα όσα ακολουθούν είναι όμορφα, αλλά ταυτόχρονα μικρότερης σημασίας.

Καλύτερη μεταγραφή

Μάλλον ο Ερικ Γκριν, τουλάχιστον από τακτικής άποψης. Προσωπικά χάρηκα πολύ στην είδηση της απόκτησης του Μπιρτς, αλλά εδώ πρέπει να παραδεχτούμε πως οι μεγαλύτερες ανάγκες για αλλαγή εμφανίζονται στην περιφέρεια.

Στο τέλος MVP θα είναι ο...

Γιώργος Πρίντεζης. Τα 25 λεπτά στη θέση 4 του ανήκουν, βρίσκεται σε πολύ καλή ηλικία και μπαίνει στη σεζόν ξεκούραστος. Είναι το καλύτερο επιθετικά τεσσάρι στην Ευρώπη, οι κινήσεις του μπερδεύουν κάθε άμυνα και σε clutch καταστάσεις είναι εγγύηση. Ο Πρίντεζης είναι μοναδικός στο είδος του, και με τον Σπανούλη σιγά σιγά να παραδίδει σκυτάλη, είναι η ώρα του να ηγηθεί , όπως έχει κάνει και στο παρελθόν. Αναντικατάστατος, για αυτό και η συζήτηση για το σωστό μπακ απ πέφτει ουσιαστικά στο κενό.

Χ factors

Τρεις. Ο Ντάνιελ Χάκετ είναι ο σιωπηλός ηγέτης αυτού του συνόλου, και ένας καθοριστικός παίκτης στην αυξομείωση του ρυθμού. Ο Ματ Λοτζέσκι είναι η σταθερή δύναμη πυρός, η οποία πέρυσι (λόγω και τραυματισμών) αξιοποιήθηκε λιγότερο. Και τέλος, ο Πάτρικ Γιανγκ. Κακά τα ψέμματα, από την ετοιμότητα του θα εξαρτηθούν πολλά, πάρα πολλά. Ο Γιανγκ είναι ο μόνος ψηλός που μπορεί να εκτοπίσει με τον όγκο του αντίπαλο κάτω από το καλάθι και να τελειώσει φάσεις με δύναμη. Η απουσία του πέρυσι έκανε τον αρχικό προγραμματισμό μαντάρα.

Μία (διαφορετική) ωραία πεντάδα

Πολύ πρώιμη πρόβλεψη

Ρεαλιστικά, ο στόχος του Ολυμπιακού είναι η 5η-6η θέση. Είναι πρώτη φορά μέσα στα χρόνια που θα κληθεί να δώσει τόσους πολλούς αγώνες απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους. Με αυτό το πλασάρισμα και ένα σωστό φορμάρισμα εκείνη την εποχή, όλα γίνονται.

Υστερόγραφον

Παιδιά, μεταξύ μας τώρα, έχουν πρηστεί τα συκώτια μου με αυτή τη φάση με τον Ολυμπιακό και τα τεσσάρια, ή την άμυνα ή τον Σφαιρόπουλο που το να τ'αλλο ξερωγω. Και δως του ο ένας το ένα, και δώστου ο άλλος τ'αλλο, οι μισοί φίλαθλοι τα χουν βάψει μαύρα για τον έναν ή τον άλλον λόγο. Υπομονή και κρασί χρειάζεται, ας δούμε κάτι σημαντικό.

Ήμουνα αυτές τις μέρες στην Θεσσαλονίκη. Ε λοιπόν, έχει ανοίξει εδώ και ένα χρόνο ένα υπέροχο μπιστρό στην παραλία, σε ένα στενάκι λίγο πριν το Μακεδονία Παλλάς. Εχει το περίεργο όνομα "Οψοποιών Μαγγανείαι", που σημαίνει "οι μαγείες των μαγείρων" ή κάτι τέτοιο. Το έχουν δύο νέα παιδιά, έχει νορμάλ τιμές, ψαγμένες κοπές και προελεύσεις κρεάτων, και μια κρυφή συλλογή κρασιών εκτός καταλόγου , για όποιον ρωτήσει ή είναι παρατηρητικός. Συνοδεία μιας γευστικότατης picanha (το πάνω μέρος του κιλότου ρε βλάχοι) , ήπιαμε αυτό που βλέπετε. 'Ηταν απόλαυση, και μετά μου λες τώρα για Ολυμπιακό, τεσσάρια και πράσινα άλογα. Ή μήπως πράσσειν άλογα;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « H Mπασκόνια Η Νταρουσάφακα »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely